Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mag píše:
A ja zase rikam, ze ty cisla bez dalsiho je treba brat s rezervou. Dcera vyrostla, za dva roky 20 cm. Sportuje zavodne, chodi na sportovni skolu a zere jako kyselinaje horsi nez kluk v puberte.
Ale já netvrdím, že je anorektička, prostě to má dané, že je vychrtlá amyslím, že většina žen jí jistě bude v dobrém závidět… ale rozhodně není tohle normální váha…
A ano stavba těla má také vliv, ale prostě 10kg pod váhu je 10kg pod váhu…jako holka 165 s 64kg asi nebude štíhlá, ale ještě nemá nadváhu…některá může vypadat normálně jiné při stejných číslech bude už baculatější…tak při 165 a 55kg bude jedna vychrtlá, druhá OK, ale při 165cm a 45kg pochybuju, že někdo vypadá normálně:-). Fotky dcera když jí bylo skoro 7 - 130cm 27kg a žebra se jí naprosto bez problému dají počítat…ale fotky jsme chtěla smazat a bohužel nemohu přijít na to jak:-(
Ale nechci se nijak dohadovat, každý ať si řeší své…
jen prostě své dceři 11-12-15 bych rozhodně vychrtlé kamarádky nepředhazovala…radši když bude na hranici váhy než xxx let problémy s PPP. Pokud by byla nad BMI 25, tak bych samozřejmě řešila pohybem a jídelníčkem celé rodiny…
@mag píše:
Moje 12 leta ma 172 cm a 51 kg. Rozhodne neni anorekticka. Vyrostla za 2 roky o 20 cm. Nedovedu si predstavit, ze by mela o 20 kg. vic.
Ale cisla sama o sobe nic neznamenaji.
V 25 letech mám 170 a 50 a anorektička také nejsem
Bratr byl oplácanější a naši okamžitě zakročili a posvítili si na něj ohledně stravy atd… Mě také nenechali cpát se samými sladkostmi, pít sladké nápoje a stravovat se v rychlých občerstveních.. Teď jsem jim za to vděčná.. Hold to je ta dnešní doba, kdy má každé druhé dítě nadváhu a blížíme se vzoru Ameriky… ![]()
@Anonymní píše:
V 25 letech mám 170 a 50 a anorektička také nejsemBratr byl oplácanější a naši okamžitě zakročili a posvítili si na něj ohledně stravy atd… Mě také nenechali cpát se samými sladkostmi, pít sladké nápoje a stravovat se v rychlých občerstveních.. Teď jsem jim za to vděčná.. Hold to je ta dnešní doba, kdy má každé druhé dítě nadváhu a blížíme se vzoru Ameriky…
Možná nejseš anorektička, ale jistě na ní s BMI 17,3, kdy normální váhu máš 63kg vypadáš…ale jak píšu výš…možná zakrýváte nějaké PPP (je hodně těžké si je přiznat) nebo o nich naopak vůbec nic nevíte…a nedokážete si představit co s vašima holkama v pubertě mohou udělat…
Holky jsou
11let 150cm/35kg
15 let 164cm/47kg
jsou tak akorát. Sama mám 165cm/53 kg a přes 60 jsem v životě měla jen jako těhotná. Ale jsme takový ten lehký typ, žádní svalovci, věřím, že svalnatá postava bude těžší. Záleží na celkové postavě, rodičích.
@Aglája75 píše:
Možná nejseš anorektička, ale jistě na ní s BMI 17,3, kdy normální váhu máš 63kg vypadáš…ale jak píšu výš…možná zakrýváte nějaké PPP (je hodně těžké si je přiznat) nebo o nich naopak vůbec nic nevíte…a nedokážete si představit co s vašima holkama v pubertě mohou udělat…
Nic nezakrývám, vypadám stejně jako moje matka v mém věku
A moje praktická lékařka mně pochválila postavu a měla dlouhý monolog o tom, jak je strašné, jak jsou dnešní ženy při těle..
O PPP vím víc než dost od svých spolužaček a známých… A také mám kamarádku, která nyní ve svých 30 letech bojuje s nadváhou a je zahořklá na své rodiče, protože v dětství nic neřešili a razili heslo „to je ještě dobrý, ženská má být krev a mlíko atd..“
@Zlatývoči manžel je normální žádný svalnatý, proste střed a já prsa, zadek špeky malé
@Aglája75 Holka které ve 12 měří 162 a váží 63 ma nadváhu, samozřejmě pokud někdo podobné proporce bude mít v 50 tak už je to ok. Moje dcera taky kolem 14-15 let k výšce 165 vážila 45kg a vypadala jako normální stihla holka. Potom přestala růst, žensky vytvarovala a pár kilo ji přibylo. Každý má nějaké dispozice, ale v dnešní době je opravdu hodně dětí tlustých.
PROČ si to nedáš do volně zdarma dostupných percentilových tabulek?
Tvá dcera má výšku OK, 72percentil
72. percentil znamená, že 72 % dívek je stejně vysokých nebo menších. Naopak 28 % je vyšších. V 18 letech by dívka měla mít 171 centimetrů.
https://www.vyskaditete.cz/…centil-divka
trochu horší je to s její váhou
https://www.maminkam.cz/…h-percentilu
vychází jí 73. percentil takže je dost nad průměrem stejně starých holek…
tlustá vyloženě není, ale oplácanost vidět musíš
moje stejně stará dcera je na tom dost podobně (po covidu, dřív byla pevnější, ale v normálu), nyní 160/59kg, má 57. percentil, takže není tolik nad průměrem jako tvá dcera, ale i tak je to teda fakt kus baby
a už dva roky musíme jídlo hlídat, řešit, nepřekrmovat se, nejíst večer, zbytečně nemlsat.. jedu v tom s ní, protože taky musím váhu hlídat..
Rozhodně na své dceři musíš vidět, že je opravdu kus ženské, tak pět kg by bylo fajn shodit… zkuste se spolu víc hýbat a zdravěji jíst.
@Lucy75 taky se snažíme spolu jist zdravě atd… moc dekuji za takové hezké vypsání❤️️
@Anonymní píše:
@Lucy75 a muzu se zeptat jak jsem na tom já 171cm a 73,5kg?
ty jsi dospělá, na tebe je BMI kalkulačka
https://www.bmikalkulacka.cz/…YXIiOjE5ODV9?…
jsi úplně těsně pod hranicí BMI 25, takže přesně na rozhraní mezi normální váhou a nadváhou
https://www.bezhladoveni.cz/…-40-optimum/?…
pak jsou ještě tři stupně obezity, takže u tebe OK, jen to holt musíte obě hlídat a u té dcerky by fakt cca 5kg mělo jít dolů..
@Lucy75 já nedávno měla ještě 78kg kvůli operaci, byla jsem na operaci a během toho ležení a vseho jsem přibrala 4-5kg takže nedávno až jsem mohla začít cvičit je zhodila zpátky
Moje dcera měří krapet míň, než ty uvádíš a váhu má o 10 kg nižší ve 13r., je hubená, je vidět, že sportuje. Takže ji vždycky dětská chválí, že je osvalená, zpevněná.
Kdyby měla o těch 10kg víc, tak by byla kulatější, kdyby byla bez pohybu. Takže záleží, jestli má tvoje dítě dost sportovních aktivit. Číslo nic neznamená.