Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@vitalis píše:
Dobrý večer. Viete si predstaviť len tak kúpiť si dodávku? Prestavať ju na obytnú a v nej si potom sám alebo v páre len tak trvalo alebo občasne žiť.? Cestovať a poznávať. Isť cestou minimalismu na ploche do 12 m2? Zbaviť sa prebytočných vecí možno aj nájmu a nejakú dobu žiť z úspor, prípadne aj pracovať a cestovať? Citiť tu slobodu na kolesách a každú noc spať na inom mieste?…
bez dětí nebo s malými dětmi jo… teď už bohužel ne… děti jsou školáci, tak už nám zbývá jen ten měsíc o prázdninách a nějaké ty víkendy během roku… a ne v dodávce… ale v příštím životě mi to doufám třeba vyjde… nebo v důchodu…
@vitalis píše:
Dobrý večer. Viete si predstaviť len tak kúpiť si dodávku? Prestavať ju na obytnú a v nej si potom sám alebo v páre len tak trvalo alebo občasne žiť.? Cestovať a poznávať. Isť cestou minimalismu na ploche do 12 m2? Zbaviť sa prebytočných vecí možno aj nájmu a nejakú dobu žiť z úspor, prípadne aj pracovať a cestovať? Citiť tu slobodu na kolesách a každú noc spať na inom mieste?…
Dokazu si to představit ve dvaceti. A potom treba v 50, když jsou odrostle deti a člověk by měl takové uspory, ze by nevadilo na pár let nechodit do prace
@vitalis píše:
Jen v horečkovým snu, nebo jako hodně mladá a bez dětí. ![]()
Zbavit se všeho na stará kolena s ideou, jak odteďka panečku budu žít minimalisticky a úúúplně free je těžce naivní představa člověka, který celý život šlapal brázdu ve stereotypu open space nebo u pásu, z panelákovýho bytu koukal na protější panelák a má dojem, že ten vopravdickej život je „tam někde venku“.
Což sice dost možná jo, ale dohánět ho v šede je chytání zdrhající kočky za ocas.
Jsem na silnicích v jednou kuse z titulu povolání a benzinky, kafe na odpočívadlech, půlhodinový spanek na sklopené sedačce, když už jsem fakt utahaná, setkávání každý den s jinými lidmi a pořád se měnící výhled do krajiny miluju. ![]()
Ale současně si naprosto cíleně buduju zajištěné zázemí právě na stáří.
Pohodlnej funkční barák s všemi dostupnými vymoženostmi moderní civilizace, bez nutnosti zásadních investic ve stále ještě vzdáleném důchodu, v dosahu PPL, obvodní lékařky, zubařky a rychlé zdravostní služby.
![]()
Ani jako čupr důchodkyni by se mi fakt nechtělo čučet většinu času na dálnici, řešit, kde je levnější tankování, odstavné parkoviště, místní levný supermarket, kde doplnit vodu do sprchovací nádrže a jak je to zde v této odlehlé končině s veřejnou prádelnou, kdo mi opraví tu ulomenou korunku a že se mi kurňa těžce krátěj úspory.
![]()
Děkuju zdvořile, moderním nomádům držím palce, ale já určitě nebudu.
![]()
Nevím. Jako líbí se mi ta idea moc, ale já mám problém i ve stanu. Přírodu miluju, ale miluju i sprchu.
Asi by si člověk zvykl, jako si zvykne na všechno a nepohodlí mu vynahradí příroda.
Rozhodně bych ale musela mít zázemí, kam se vrátím, protože bych asi po čase měla z auta a partnera ponorku…
@milktea píše:
Nevím. Jako líbí se mi ta idea moc, ale já mám problém i ve stanu. Přírodu miluju, ale miluju i sprchu.
Asi by si člověk zvykl, jako si zvykne na všechno a nepohodlí mu vynahradí příroda.
Rozhodně bych ale musela mít zázemí, kam se vrátím, protože bych asi po čase měla z auta a partnera ponorku…
No, ono jaká ale příroda?
Do jaký přírody se dostaneš s dodávkou? ![]()
Tisici kamioňáky občůraný parkoviště se sporadicky vyváženými odpadovými koši, příroda v docházkové vzdálenosti od auta, navíc pokaždý obava, který místní bezďák využije mé nepřítomnosti a v lepším případě mi vybere jen zásoby. ![]()
Pokud má člověk nějakou normální kvalifikovanou práci doma, úplně vidím, jak ho bude uspokojovat trhání jablek, práce na vinohradu nebo kmitání za barem - a navíc, kde je v takovým případě ta svoboda? ![]()
Nenene. Cestovat jo, nárazově klidně i nějaké to nepohodlí jako cena za zážitek, ale žít tak trvaleji, na to mám zřejmě furt málo kočovných předků. ![]()
Mám auto, kde je sporák, lednice, teplá voda, záchod, sprcha, topení.
Jako žít by se v tom dalo, ale jak tam pracovat už si moc nedokážu představit. Nejen že stůl není velikostně dělaný na nějaké sezení u notebooku. Tak hlavně pracovat na ntb je za trest. 24" monitor je minimum. Jenže na to zase není v tom autě až tak moc místa.
V dodávce bych nebydlel. Určitě se do ní nevejdou všechny tyto věci a žít s nějakou divoženkou co se holí jednou za měsíc a meje dvakrát do tejdne, když náhodou zastavíme na benzíně. To by se mi taky nechtělo ![]()
Nehledě na to, že řada zemí už má stání na divoko docela přísně pokutované. A stát někde u obchoďáků, benzínek není rozhodně nic přírodního. A stání v kempech je zase pomalu dražší jak hotel.
Jestli to nebude tím, že ti lidé na IG a YT, kteří tento styl prezentují, prezentují jen tu „dokonalou“ část. Východy slunce v přírodě, spaní na břehu jezera atd, ale realita je fakt jiná. Neustále se o něco musíte starat, jak zmínila @sirikit - benzín, parking, kde nakoupit - v lokalitě, kde to neznáte to zabere mnohem víc času.
Jedna rodina takto pluje na plachetnici i s třemi dětmi. Musí řešit veškerý odpad, který vyprodukují, musí mít promyšlené, co v přístavu nakoupí, musí mít do každého přístavu v jiném státu povolení nebo visa + další věco, co jsem zapomněla… Neumím si to představit, asi je to úžasné, ale asi bych toho měla po 3 měsících plný zuby…
Každý to máme iné. Mal som životný projekt rodinu. Ten sa ale rozpadol a zostal som sám.
Z dvoch uvazkov mi zostal už len jeden. Pracujem len občasne nárazovo. Ale financie pre skromnejší život dostačujú. Mám vela volného času a neviem čo s ním. Možno nastal čas posunúť sa dalej a splniť si životný sen - cestavanie, poznávanie. To u mna neznamená hned kúpiť dodávku, ale skúsiť to napr. v kombíku, ktorý človek potrebuje aj na iné učely. Skúsiť to na pár týždnov a človek uvidí… ![]()
@Burj Chalifa píše:
jo, jsou teď toho plné noviny, všude, módní téma. Jak se jim říká, digitální nomádi? K tomu romantické obrázky zapadajícího slunce.No a já se jako ryzí realista ptám - hezké na chvilku, ale co pak? Až dojdou úspory.
klasický digitální nomád je někdo, kdo z dodávky (ale nemusí mít dodávku, stačí se přesunout někam mimo čr na nějakou dobu) pracuje přes počítač, takže peníze nedojdou.
@vitalis píše:
Každý to máme iné. Mal som životný projekt rodinu. Ten sa ale rozpadol a zostal som sám.
Z dvoch uvazkov mi zostal už len jeden. Pracujem len občasne nárazovo. Ale financie pre skromnejší život dostačujú. Mám vela volného času a neviem čo s ním. Možno nastal čas posunúť sa dalej a splniť si životný sen - cestavanie, poznávanie. To u mna neznamená hned kúpiť dodávku, ale skúsiť to napr. v kombíku, ktorý človek potrebuje aj na iné učely. Skúsiť to na pár týždnov a človek uvidí…
V téhle verzi to úplně chápu. ![]()
Nic nebourat, nepálit mosty zpět, prostě vyzkoušet jiný životní styl. Motorizovaná analogie někdejších poutí do Říma, Santiaga de Compostela a podobných, kdy měl poutník celou dobu na starosti jenom skromné obstarání svých základních životních potřeb, šel a přemýšlel.
Věřím, že to může být velmi očistné a člověku to pomůže ujasnit si, jak v životě dál.
Já třeba mám dost srovnáno a vím, že ze všeho nejvíc mě baví a uspokojují kontrasty.
Takže po delším nuceném pracovním výpadku (třeba Vánoce nebo dovolená) už se fakt těším na pracovní šrumec (při jehož špičkách se zas naopak těším na voraz
), zbožňuju vrátit se z vymrzlých ulic do vyhřátýho doma - a naopak, když vládne dlouhá vlna veder, nadšeně vítám bouřku.
![]()
Jsem vděčná za čtyři roční období, kdy se změny konají již tak nějak z definice. ![]()
Totéž s jídlem, nepracovními aktivitami, mám to prostě ráda barevný.
Takže definitivní změna životního stylu jakýmkoli směrem ani Bohovi.
Nutně potřebuju nejistotu a improvizaci „tam venku“, vyváženou svým komfortním jistým doma. ![]()
Ale někdo jiný to klidně může mít úplně jinak, na rozdíl ode mě třeba nepotřebuje vůbec žádný „jistý“ - nebo naopak adrenalin a pravidelné vylejzání z komfortní zóny.
Třeba Ti to putování pomůže zjistit, jak to máš v téhle životní etapě hozený Ty.
Držím palec a pak napiš, na co jsi přišel. ![]()
@sirikit píše:
V téhle verzi to úplně chápu.
Nic nebourat, nepálit mosty zpět, prostě vyzkoušet jiný životní styl. Motorizovaná analogie někdejších poutí do Říma, Santiaga de Compostela a podobných, kdy měl poutník celou dobu na starosti jenom skromné obstarání svých základních životních potřeb, šel a přemýšlel.
Věřím, že to může být velmi očistné a člověku to pomůže ujasnit si, jak v životě dál.Já třeba mám dost srovnáno a vím, že ze všeho nejvíc mě baví a uspokojují kontrasty.
Ale někdo jiný to klidně může mít úplně jinak, na rozdíl ode mě třeba nepotřebuje vůbec žádný „jistý“ - nebo naopak adrenalin a pravidelné vylejzání z komfortní zóny.
Takže po delším nuceném pracovním výpadku (třeba Vánoce nebo dovolená) už se fakt těším na pracovní šrumec (při jehož špičkách se zas naopak těším na voraz), zbožňuju vrátit se z vymrzlých ulic do vyhřátýho doma - a naopak, když vládne dlouhá vlna veder, nadšeně vítám bouřku.
![]()
Jsem vděčná za čtyři roční období, kdy se změny konají již tak nějak z definice.
Totéž s jídlem, nepracovními aktivitami, mám to prostě ráda barevný.
Takže definitivní změna životního stylu jakýmkoli směrem ani Bohovi.![]()
Nutně potřebuju nejistotu a improvizaci „tam venku“, vyváženou svým komfortním jistým doma.
Třeba Ti to putování pomůže zjistit, jak to máš v téhle životní etapě hozený Ty.
Držím palec a pak napiš, na co jsi přišel.
Dakujem za podržanie palca a pekný deň
Potom napíšem.
@milktea píše:
Jestli to nebude tím, že ti lidé na IG a YT, kteří tento styl prezentují, prezentují jen tu „dokonalou“ část. Východy slunce v přírodě, spaní na břehu jezera atd, ale realita je fakt jiná. Neustále se o něco musíte starat, jak zmínila @sirikit - benzín, parking, kde nakoupit - v lokalitě, kde to neznáte to zabere mnohem víc času.
ale houby… navíc v dnešní době, kdy si člověk vygooglí kde co všechno, tak fakt ne… to si myslí jen ten, kdo to ani nezkusil… a tím vyzkoušením myslím třeba krátkodobě, třeba jen na tři čtyři týdny…
@cocomoon tak třeba v Evropě a v Asii je spousta zemí, kde se může bez problémů kempovat kdekoliv nadivoko… a koupání třeba každý den není problém, voda se najde téměř všude, pokud člověk není zrovna na poušti… a když je na poušti, vezme si zásobu do kanystru… nejen na poušť…
@vitalis píše:
Z dvoch uvazkov mi zostal už len jeden. Pracujem len občasne nárazovo. Ale financie pre skromnejší život dostačujú. Mám vela volného času a neviem čo s ním. Možno nastal čas posunúť sa dalej a splniť si životný sen - cestavanie, poznávanie. To u mna neznamená hned kúpiť dodávku, ale skúsiť to napr. v kombíku, ktorý človek potrebuje aj na iné učely. Skúsiť to na pár týždnov a človek uvidí…
Co kdybys zkusil, jestli by ti život bez základny vyhovoval tím, že bys žil nějakou dobu ve vlacích.
A když tomu přijdeš na chuť, tak pak uvažovat o koupi toho vanu.
@Regina Hero píše: ale houby… navíc v dnešní době, kdy si člověk vygooglí kde co všechno, tak fakt ne… to si myslí jen ten, kdo to ani nezkusil… a tím vyzkoušením myslím třeba krátkodobě, třeba jen na tři čtyři týdny…@cocomoon tak třeba v Evropě a v Asii je spousta zemí, kde se může bez problémů kempovat kdekoliv nadivoko… a koupání třeba každý den není problém, voda se najde téměř všude, pokud člověk není zrovna na poušti… a když je na poušti, vezme si zásobu do kanystru… nejen na poušť…
Já opakovaně zažila právě tu plachetnici, jak tu někdo zmiňoval: jako 14ti denní dovča zajímavý, ale dlouhodobý životní styl vůbec.
Po týdnu je to vlastně nuda. Furt ta samá posádka, větší či menší vlny, vlny, vlny, kamenitý pobřeží, v lepším případě maličkatý domečky, v tom častějším skály, skály, skály, po pár dnech se oči „nažerou“ a pokud člověk nemá vachtu, není vlastně co dělat. ![]()
( zde vzniklo „vožralej jak námořník“, rumíček lékařský je nutnost.
)
Když cestuju autem, potřebuju cíl. V tom smyslu, že někam jedu a nejenom že koukám, jak je tam co hezký (jakože koukám), ale potřebuju tam i něco dělat. V tomhle je ideální můj jobík, „poznávačky“ mám vlastně jen jako přidružený efekt.
Třeba třítýdenní nebo párměsíční čistě jenom poznávačka?
![]()
Jedině psát si „můj milý deníčku“, protože jak dobře vím z plaveb, pátý den už člověk neví, kde přesně to vlastně byl ten třetí, čemu jsme se to u snídaně tak hrozně smáli a v jakým přístavu jsme to kupovali ten chleba..
![]()
Moc dojmů, mozek vytěsňuje životně nedůležité. Bez deníčku z celý cesty nakonec zbude dojem, pár konkrétních střípků a jinak rozpitá barevná čmouha.
Povídám, že jsem málo nomád. ![]()