Vanlife- život v dodávce

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29350
27.6.19 22:47
@vitalis píše:
Dobrý večer. Viete si predstaviť len tak kúpiť si dodávku? Prestavať ju na obytnú a v nej si potom sám alebo v páre len tak trvalo alebo občasne žiť.? Cestovať a poznávať. Isť cestou minimalismu na ploche do 12 m2? Zbaviť sa prebytočných vecí možno aj nájmu a nejakú dobu žiť z úspor, prípadne aj pracovať a cestovať? Citiť tu slobodu na kolesách a každú noc spať na inom mieste?…

bez dětí nebo s malými dětmi jo… teď už bohužel ne… děti jsou školáci, tak už nám zbývá jen ten měsíc o prázdninách a nějaké ty víkendy během roku… a ne v dodávce… ale v příštím životě mi to doufám třeba vyjde… nebo v důchodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14940
28.6.19 06:20
@vitalis píše:
Dobrý večer. Viete si predstaviť len tak kúpiť si dodávku? Prestavať ju na obytnú a v nej si potom sám alebo v páre len tak trvalo alebo občasne žiť.? Cestovať a poznávať. Isť cestou minimalismu na ploche do 12 m2? Zbaviť sa prebytočných vecí možno aj nájmu a nejakú dobu žiť z úspor, prípadne aj pracovať a cestovať? Citiť tu slobodu na kolesách a každú noc spať na inom mieste?…

Dokazu si to představit ve dvaceti. A potom treba v 50, když jsou odrostle deti a člověk by měl takové uspory, ze by nevadilo na pár let nechodit do prace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75730
28.6.19 07:33
@vitalis píše:

Jen v horečkovým snu, nebo jako hodně mladá a bez dětí. :roll:
Zbavit se všeho na stará kolena s ideou, jak odteďka panečku budu žít minimalisticky a úúúplně free je těžce naivní představa člověka, který celý život šlapal brázdu ve stereotypu open space nebo u pásu, z panelákovýho bytu koukal na protější panelák a má dojem, že ten vopravdickej život je „tam někde venku“.
Což sice dost možná jo, ale dohánět ho v šede je chytání zdrhající kočky za ocas.
Jsem na silnicích v jednou kuse z titulu povolání a benzinky, kafe na odpočívadlech, půlhodinový spanek na sklopené sedačce, když už jsem fakt utahaná, setkávání každý den s jinými lidmi a pořád se měnící výhled do krajiny miluju. :srdce:
Ale současně si naprosto cíleně buduju zajištěné zázemí právě na stáří.
Pohodlnej funkční barák s všemi dostupnými vymoženostmi moderní civilizace, bez nutnosti zásadních investic ve stále ještě vzdáleném důchodu, v dosahu PPL, obvodní lékařky, zubařky a rychlé zdravostní služby. ;) :jazyk:
Ani jako čupr důchodkyni by se mi fakt nechtělo čučet většinu času na dálnici, řešit, kde je levnější tankování, odstavné parkoviště, místní levný supermarket, kde doplnit vodu do sprchovací nádrže a jak je to zde v této odlehlé končině s veřejnou prádelnou, kdo mi opraví tu ulomenou korunku a že se mi kurňa těžce krátěj úspory. :think: :cert:

Děkuju zdvořile, moderním nomádům držím palce, ale já určitě nebudu. 8) :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
28.6.19 11:11

Nevím. Jako líbí se mi ta idea moc, ale já mám problém i ve stanu. Přírodu miluju, ale miluju i sprchu.
Asi by si člověk zvykl, jako si zvykne na všechno a nepohodlí mu vynahradí příroda.
Rozhodně bych ale musela mít zázemí, kam se vrátím, protože bych asi po čase měla z auta a partnera ponorku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75730
28.6.19 11:26
@milktea píše:
Nevím. Jako líbí se mi ta idea moc, ale já mám problém i ve stanu. Přírodu miluju, ale miluju i sprchu.
Asi by si člověk zvykl, jako si zvykne na všechno a nepohodlí mu vynahradí příroda.
Rozhodně bych ale musela mít zázemí, kam se vrátím, protože bych asi po čase měla z auta a partnera ponorku…

No, ono jaká ale příroda?
Do jaký přírody se dostaneš s dodávkou? :nevim:
Tisici kamioňáky občůraný parkoviště se sporadicky vyváženými odpadovými koši, příroda v docházkové vzdálenosti od auta, navíc pokaždý obava, který místní bezďák využije mé nepřítomnosti a v lepším případě mi vybere jen zásoby. :?
Pokud má člověk nějakou normální kvalifikovanou práci doma, úplně vidím, jak ho bude uspokojovat trhání jablek, práce na vinohradu nebo kmitání za barem - a navíc, kde je v takovým případě ta svoboda? :nevim:
Nenene. Cestovat jo, nárazově klidně i nějaké to nepohodlí jako cena za zážitek, ale žít tak trvaleji, na to mám zřejmě furt málo kočovných předků. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
28.6.19 11:32

Mám auto, kde je sporák, lednice, teplá voda, záchod, sprcha, topení.
Jako žít by se v tom dalo, ale jak tam pracovat už si moc nedokážu představit. Nejen že stůl není velikostně dělaný na nějaké sezení u notebooku. Tak hlavně pracovat na ntb je za trest. 24" monitor je minimum. Jenže na to zase není v tom autě až tak moc místa.
V dodávce bych nebydlel. Určitě se do ní nevejdou všechny tyto věci a žít s nějakou divoženkou co se holí jednou za měsíc a meje dvakrát do tejdne, když náhodou zastavíme na benzíně. To by se mi taky nechtělo :D

Nehledě na to, že řada zemí už má stání na divoko docela přísně pokutované. A stát někde u obchoďáků, benzínek není rozhodně nic přírodního. A stání v kempech je zase pomalu dražší jak hotel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
847
28.6.19 12:21

Jestli to nebude tím, že ti lidé na IG a YT, kteří tento styl prezentují, prezentují jen tu „dokonalou“ část. Východy slunce v přírodě, spaní na břehu jezera atd, ale realita je fakt jiná. Neustále se o něco musíte starat, jak zmínila @sirikit - benzín, parking, kde nakoupit - v lokalitě, kde to neznáte to zabere mnohem víc času.

Jedna rodina takto pluje na plachetnici i s třemi dětmi. Musí řešit veškerý odpad, který vyprodukují, musí mít promyšlené, co v přístavu nakoupí, musí mít do každého přístavu v jiném státu povolení nebo visa + další věco, co jsem zapomněla… Neumím si to představit, asi je to úžasné, ale asi bych toho měla po 3 měsících plný zuby…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
28.6.19 13:26

Každý to máme iné. Mal som životný projekt rodinu. Ten sa ale rozpadol a zostal som sám.
Z dvoch uvazkov mi zostal už len jeden. Pracujem len občasne nárazovo. Ale financie pre skromnejší život dostačujú. Mám vela volného času a neviem čo s ním. Možno nastal čas posunúť sa dalej a splniť si životný sen - cestavanie, poznávanie. To u mna neznamená hned kúpiť dodávku, ale skúsiť to napr. v kombíku, ktorý človek potrebuje aj na iné učely. Skúsiť to na pár týždnov a človek uvidí… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26574
28.6.19 14:17
@Burj Chalifa píše:
jo, jsou teď toho plné noviny, všude, módní téma. Jak se jim říká, digitální nomádi? K tomu romantické obrázky zapadajícího slunce.No a já se jako ryzí realista ptám - hezké na chvilku, ale co pak? Až dojdou úspory.

klasický digitální nomád je někdo, kdo z dodávky (ale nemusí mít dodávku, stačí se přesunout někam mimo čr na nějakou dobu) pracuje přes počítač, takže peníze nedojdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75730
28.6.19 15:53
@vitalis píše:
Každý to máme iné. Mal som životný projekt rodinu. Ten sa ale rozpadol a zostal som sám.
Z dvoch uvazkov mi zostal už len jeden. Pracujem len občasne nárazovo. Ale financie pre skromnejší život dostačujú. Mám vela volného času a neviem čo s ním. Možno nastal čas posunúť sa dalej a splniť si životný sen - cestavanie, poznávanie. To u mna neznamená hned kúpiť dodávku, ale skúsiť to napr. v kombíku, ktorý človek potrebuje aj na iné učely. Skúsiť to na pár týždnov a človek uvidí… :)

V téhle verzi to úplně chápu. :pankac:
Nic nebourat, nepálit mosty zpět, prostě vyzkoušet jiný životní styl. Motorizovaná analogie někdejších poutí do Říma, Santiaga de Compostela a podobných, kdy měl poutník celou dobu na starosti jenom skromné obstarání svých základních životních potřeb, šel a přemýšlel.
Věřím, že to může být velmi očistné a člověku to pomůže ujasnit si, jak v životě dál.

Já třeba mám dost srovnáno a vím, že ze všeho nejvíc mě baví a uspokojují kontrasty.
Takže po delším nuceném pracovním výpadku (třeba Vánoce nebo dovolená) už se fakt těším na pracovní šrumec (při jehož špičkách se zas naopak těším na voraz :mrgreen: ), zbožňuju vrátit se z vymrzlých ulic do vyhřátýho doma - a naopak, když vládne dlouhá vlna veder, nadšeně vítám bouřku. :dance: :dance:
Jsem vděčná za čtyři roční období, kdy se změny konají již tak nějak z definice. 8)
Totéž s jídlem, nepracovními aktivitami, mám to prostě ráda barevný.
Takže definitivní změna životního stylu jakýmkoli směrem ani Bohovi. :cert: :cert: Nutně potřebuju nejistotu a improvizaci „tam venku“, vyváženou svým komfortním jistým doma. :srdce:

Ale někdo jiný to klidně může mít úplně jinak, na rozdíl ode mě třeba nepotřebuje vůbec žádný „jistý“ - nebo naopak adrenalin a pravidelné vylejzání z komfortní zóny.
Třeba Ti to putování pomůže zjistit, jak to máš v téhle životní etapě hozený Ty.
Držím palec a pak napiš, na co jsi přišel. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
28.6.19 21:15
@sirikit píše:
V téhle verzi to úplně chápu. :pankac:
Nic nebourat, nepálit mosty zpět, prostě vyzkoušet jiný životní styl. Motorizovaná analogie někdejších poutí do Říma, Santiaga de Compostela a podobných, kdy měl poutník celou dobu na starosti jenom skromné obstarání svých základních životních potřeb, šel a přemýšlel.
Věřím, že to může být velmi očistné a člověku to pomůže ujasnit si, jak v životě dál.

Já třeba mám dost srovnáno a vím, že ze všeho nejvíc mě baví a uspokojují kontrasty.
Takže po delším nuceném pracovním výpadku (třeba Vánoce nebo dovolená) už se fakt těším na pracovní šrumec (při jehož špičkách se zas naopak těším na voraz :mrgreen: ), zbožňuju vrátit se z vymrzlých ulic do vyhřátýho doma - a naopak, když vládne dlouhá vlna veder, nadšeně vítám bouřku. :dance: :dance:
Jsem vděčná za čtyři roční období, kdy se změny konají již tak nějak z definice. 8)
Totéž s jídlem, nepracovními aktivitami, mám to prostě ráda barevný.
Takže definitivní změna životního stylu jakýmkoli směrem ani Bohovi. :cert: :cert: Nutně potřebuju nejistotu a improvizaci „tam venku“, vyváženou svým komfortním jistým doma. :srdce:

Ale někdo jiný to klidně může mít úplně jinak, na rozdíl ode mě třeba nepotřebuje vůbec žádný „jistý“ - nebo naopak adrenalin a pravidelné vylejzání z komfortní zóny.
Třeba Ti to putování pomůže zjistit, jak to máš v téhle životní etapě hozený Ty.
Držím palec a pak napiš, na co jsi přišel. :kytka:

Dakujem za podržanie palca a pekný deň :kytka: Potom napíšem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
28.6.19 22:02
@milktea píše:
Jestli to nebude tím, že ti lidé na IG a YT, kteří tento styl prezentují, prezentují jen tu „dokonalou“ část. Východy slunce v přírodě, spaní na břehu jezera atd, ale realita je fakt jiná. Neustále se o něco musíte starat, jak zmínila @sirikit - benzín, parking, kde nakoupit - v lokalitě, kde to neznáte to zabere mnohem víc času.

ale houby… navíc v dnešní době, kdy si člověk vygooglí kde co všechno, tak fakt ne… to si myslí jen ten, kdo to ani nezkusil… a tím vyzkoušením myslím třeba krátkodobě, třeba jen na tři čtyři týdny…

@cocomoon tak třeba v Evropě a v Asii je spousta zemí, kde se může bez problémů kempovat kdekoliv nadivoko… a koupání třeba každý den není problém, voda se najde téměř všude, pokud člověk není zrovna na poušti… a když je na poušti, vezme si zásobu do kanystru… nejen na poušť…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
28.6.19 22:21

Já nepsal že nejsou. Jen to postupně ubejvá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
28.6.19 22:33
@vitalis píše:
Z dvoch uvazkov mi zostal už len jeden. Pracujem len občasne nárazovo. Ale financie pre skromnejší život dostačujú. Mám vela volného času a neviem čo s ním. Možno nastal čas posunúť sa dalej a splniť si životný sen - cestavanie, poznávanie. To u mna neznamená hned kúpiť dodávku, ale skúsiť to napr. v kombíku, ktorý človek potrebuje aj na iné učely. Skúsiť to na pár týždnov a človek uvidí… :)

Co kdybys zkusil, jestli by ti život bez základny vyhovoval tím, že bys žil nějakou dobu ve vlacích.

A když tomu přijdeš na chuť, tak pak uvažovat o koupi toho vanu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75730
28.6.19 22:40
@Regina Hero píše: ale houby… navíc v dnešní době, kdy si člověk vygooglí kde co všechno, tak fakt ne… to si myslí jen ten, kdo to ani nezkusil… a tím vyzkoušením myslím třeba krátkodobě, třeba jen na tři čtyři týdny…@cocomoon tak třeba v Evropě a v Asii je spousta zemí, kde se může bez problémů kempovat kdekoliv nadivoko… a koupání třeba každý den není problém, voda se najde téměř všude, pokud člověk není zrovna na poušti… a když je na poušti, vezme si zásobu do kanystru… nejen na poušť…
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ne? Sakra, něco dělám blbě. :roll: :think: :zed:
Ani s malým autem nezastavím kdykoli kdekoli, každejch 900 kiláků mi dojde nafta :cert: :cert:, benzínky a odstavná parkoviště mi nepřipadnou jako nejútulnější místo k trávení volného času a vůbec jsem evidentně nezdravě zhejčkaná. :oops: :oops:
Ba mě teréňáky, kterými se dá zajet přeci jenom do větší divočiny a pohodlíčko holt krátkodobě oželím. Karavan nebo dodávka je na mě osobně fakt moc velká kráva, ale chápu, že pro plno lidí je to životní sen. :kytka:

Já opakovaně zažila právě tu plachetnici, jak tu někdo zmiňoval: jako 14ti denní dovča zajímavý, ale dlouhodobý životní styl vůbec.
Po týdnu je to vlastně nuda. Furt ta samá posádka, větší či menší vlny, vlny, vlny, kamenitý pobřeží, v lepším případě maličkatý domečky, v tom častějším skály, skály, skály, po pár dnech se oči „nažerou“ a pokud člověk nemá vachtu, není vlastně co dělat. :?
( zde vzniklo „vožralej jak námořník“, rumíček lékařský je nutnost. :mrgreen: )
Když cestuju autem, potřebuju cíl. V tom smyslu, že někam jedu a nejenom že koukám, jak je tam co hezký (jakože koukám), ale potřebuju tam i něco dělat. V tomhle je ideální můj jobík, „poznávačky“ mám vlastně jen jako přidružený efekt.
Třeba třítýdenní nebo párměsíční čistě jenom poznávačka? 8o :roll:
Jedině psát si „můj milý deníčku“, protože jak dobře vím z plaveb, pátý den už člověk neví, kde přesně to vlastně byl ten třetí, čemu jsme se to u snídaně tak hrozně smáli a v jakým přístavu jsme to kupovali ten chleba.. :think: :think:
Moc dojmů, mozek vytěsňuje životně nedůležité. Bez deníčku z celý cesty nakonec zbude dojem, pár konkrétních střípků a jinak rozpitá barevná čmouha.
Povídám, že jsem málo nomád. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová