Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Janasas a proč tedy nejste všichni u té babičky která jen leží?
@Gituš píše:
Tak nikdo neví, jestli se tvůj manžel nerozhodl v rámci ušetření „nesnází“, které to znamená pro tebe, tím, že pojede sám. Možná mu i tvá tchýně nabídla, abyste přijeli všichni, ale on to mohl zamítnout z již zmíněného důvodu.Někdo tu argumentuje - bude tam mít jednoho syna, sama nebude. Ale to není to samé, jako mít tam oba syny, když ji zemřel nedávno manžel. Je to jiné, je to rodina, která ji zbyla v ten asi „nejsvátečnější den v roce“.
Chápu, že jsi naštvaná, zhatily se tvé plány, ale udělej správnou věc, dejte si večeři třeba v 5, v půl šesté rozbalte dárky, ať si s nimi dcera chvíli pohrajě a třeba v sedm, osm se jedťe společně podívat za manželovo matkou.
Ale podej mu to tak, že budeš ráda, když čas stráví s vámi a že ty a dcera, jako jeho nová rodina, ráda strávíš čas s jeho dalšími nejbližšími. Je to Duch Vánoc, být s nejbližšími, zvláště, pokud prožili těžké chvíle.
Nikdy nevíš, třeba to tvou tchýni potěší a procitne. A i kdyby ne, ty můžeš mít dobrý pocit, že jsi byla šťastná a dopřála jsi štěstí i někomu jinému.
Dceři jsou tři roky, takové děti chodí spát obvykle do osmi hodin, na Štědrý večer bych je nechala vzhůru déle, třeba do devíti, takže je trochu neprůchodné vyrazit v osm večer jako celá rodina k babičce. ![]()
@EmmaAnna protože to nechce.. ona chce model co jsem psala.. Ona che, aby jsme byli na večeři s dětmi a rodina..Ale neni sama je tam s ní táta
@Martina D. píše:
Dceři jsou tři roky, takové děti chodí spát obvykle do osmi hodin, na Štědrý večer bych je nechala vzhůru déle, třeba do devíti, takže je trochu neprůchodné vyrazit v osm večer jako celá rodina k babičce.
Tak to záleží na dítěti, naše dítě od malička, když odpoledne spalo, tak pak večer mělo bílý den do minimálně 20,30.
Za mě by měl být Štědrý večer hlavně pro tu holčičku, takže bych ji netahala od dárků jenom proto, že babička musí vidět dospělého syna právě 24. 12. večer. Ať si holčička užije krásné Vánoce a zbytek dospělých se musí nějak rozumně dohodnout.
A nebo se domluvte opačne, u tchýně třega na oběd, posedět např. do 4 hodiny popřát svátky a jít domů- kde to budeš mít nachystané od dopoledne..
Tak to má švagrová… Večer už budete doma
Pokud je cerstva vdova, vzala bych si manzelovu maminku klidne k nam.Nebo bych to proste skousla, ze manzel tam zajede. Ztrata zivotniho partnera se nekona kazdy den.
@Janasas píše:
@lucenka s tím souhlasím, ale zase mě přijde, že pokud by tam jeli 23 večer a nebo i dopoledne 24 a pak jeeště 25, že opravdu o nic nejde..
Všichni se upínají na 24. na tři hodiny večer, ale já si spíš myslím, že je víc, když uvidí i snahu, že tam přijedou častějí, než nutně večer ˇˇStedrý den..
To největší kouzlo ale má právě ten večer 24. Nebo když o nic nejde, tak proč si zakladatelka neudělá „Štědrý večer“ v úzkém kruhu o den dřív. To kouzlo se právě pojí k tomu určitému casovemu úseku.
@lucenka Paráda, když vám to vyhovuje, je to super. Ale přestaň to cpát ostatním jako jediný možný a platný vzorec trávení svátků.
Rodina je pro mne můj muž a děti, širší rodina naši rodiče, prarodiče, tetičky, příbuzní… Takto je to i dle sociologie, tak asi nejsem jediná s takovým pohledem a něco na tom bude
@jenny.fields To mi povídej, můj dvouletý syn obvykle zabral až ve 23,30, vyspával potom do desíti dopoledne. Jen předpokládám, že 3leté děti chodí do školky, takže mají běžnější režim.
@lucenka no a co si vyřeší, když chlap tam dojede po večeři někdy třeba okolo 9 veče, když bude po všem.. to jstejné, jakoby třeba přijeli odpoledne popráli svátky a třeba okolo 4 odjeli.. hormada lidi okolo 4 už jí.. dali by si kávu, cukroví, dárky ![]()
Příspěvek upraven 27.11.16 v 22:29
@Martina D. píše:
Dceři jsou tři roky, takové děti chodí spát obvykle do osmi hodin, na Štědrý večer bych je nechala vzhůru déle, třeba do devíti, takže je trochu neprůchodné vyrazit v osm večer jako celá rodina k babičce.
To záleží na diteti. Náš v tenhle den v roce vydržel zhruba do 11.
Pokud nevydrží, tak se dá udělat večeře dřív a ttřeba v 6 už být u babičky. Ale je to jakov se vším: kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.
@Martina D. píše:
@lucenka Tchyně ale bude přece se svým druhým synem, takže sama určitě nebude.Zakladatelko, taky by mě to naštvalo. Promluv si v klidu s manželem, zkus navrhnout dopolední návštěvu, a pokud to neprojde, trvej na tom, aby byl manžel s dcerou až do jejího usnutí, aby ji neošidil o svou přítomnost. A pak si udělej nějaký dobrý čaj, pusť si televizi a nech manžela, ať si jde třeba za maminkou.
Jinak za mě je neohleduplný tvůj manžel, vy jste rodina, máte dělat společná rozhodnutí, jeho máma není malá, do druhého dne by to mohla vydržet, obzvlášť když nebude sama.
Jsi zla. Bolest ze ztraty blizke osoby s vekem neklesa. A nutit manzela a delat mu stresy, ze neodejde driv, nez mala usne, to myslis vazne? Ja ja a zas jen ja.
@Janasas píše:
@lucenka no a co si vyřeší, když chlap tam dojede po večeři někdy třeba okolo 9 veče, když bude po všem.. to jstejné, jakoby třeba přijeli odpoledne popráli svátky a třeba okolo 4 odjeli.. hormada lidi okolo 4 už jí.. dali by si kávu, cukroví, dárkyPříspěvek upraven 27.11.16 v 22:29
A navrhla to zakladatelka? Ne. Ta ho chtěla mít doma celý den, vždyť tchýně dorazí 25.
@lucenka no to nevím, ale kdybych se mohla rozhodnout, tak bych otot navrhla chlapovi..
myslím, že tchýně bude raději, že uvidí i dceru.. takže klidně po obědě tam např. do půl 4-4, doma už mít nachystané a pak jenom přijet, hodinka na přípravu a můžou sedět..