Vánoce a tchyně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
29350
27.11.16 23:24

@Illaaa já bych řekla, že dospělí lidé jsou zřejmě všichni kromě toho tříletého dítěte…
;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5710
27.11.16 23:29
@jdukolem píše:
počkej až ti toto poví tvé dítě.. to bude legrace 8)

Ale já s něčím takovým počítám, rodiče mají vychovat dítě a pak žít tak trochu svůj život, a ne viset majetnicky na dětech a nemít nic jiného až do smrti.
Teda tak to vidím já, nedělám si nárok na nějakou objektivní pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1125
27.11.16 23:34

@Regina Hero přesně a proto by se měli snažit udělat pro to dítě co nejhezčí Vánoce a to v režii rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1125
27.11.16 23:42

@Martina D. tady zase souhlasím já s tebou ;)
Vidím to v praxi u nás v rodině. Po smrti mého otce postavila máma mého bratra víceméně do role hlavy rodiny (bratr už měl svoji rodinu s 2 dětmi a já byla taky už vdaná). Dnes to vypadá tak, že svůj čas věnoval hlavně mámě a na svoji rodinu už moc času neměl a dnes se jak bratr, tak moje máma diví, že si s ním jeho dcery nerozumí, nic s ním neprobírají, atd.
Takže hodně doufám, že v budoucnu nechám své děti žít svůj život.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
27.11.16 23:45
@Martina D. píše:
Ale já s něčím takovým počítám, rodiče mají vychovat dítě a pak žít tak trochu svůj život, a ne viset majetnicky na dětech a nemít nic jiného až do smrti.
Teda tak to vidím já, nedělám si nárok na nějakou objektivní pravdu.

A počítas s tím i první vánoce po smrti manžela a otce těch dětí? Každý tohle nese jinak, každý potřebuje něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
149349
27.11.16 23:47
@Anonymní píše:
Holky, jsem zoufala a prosim o radu. Letos poprve chceme stravit s manzelem a nasi 3-letou dcerou Vanoce doma sami. Tesim se jako mala, uz mam vse naplanovano a je to pro me opravdu dulezita premiera.
25.12. jsme meli v planu k nam pozvat tchyni+svagra, 26.12.moje rodice.
No a manzel mi po dnesni navsteve u tchyne sdelil, ze pote, co si odbudeme nas Stedry den, sebere se a pojede navstivit matku. Jako by to do 25.12.nemohl vydrzet. Nutno dodat, ze tchyne letos v lete ovdovela, ale Vanoce bude travit se svagrem, takze sama nebude. Takze prvni rodinne Vanoce nakonec stravi ja sama vecer u televize.
Nemuzu to rozdychat, vnimam to od nej jako strasny podraz. Manzel odjel na nocni a ja se tu uziram… Co byste na mem miste delaly?

Nevím jaké máš s tchyní vztahy, ale vánoce jsou prostě vánoce, a jestli tchyně bude tyto vánoce poprvé jako vdova, bude to pro ni těžké. Já jsem na vánoce měla svého ovdovělého tatku u nás a nelituju, už tu s námi není a ty poslední tři roky jeho života(přežil mamku jen o tři roky)co mohl být s náma u stromečku budu mít v srdci stále. Lásku jakou projevuje tvůj muž ke své matce tím, že ji nechce nechat samotnou na vánoce, je mi sympatická. Byla bych ráda kdyby jí jednou projevily mě mé děti, věřím že i ty bys jednou od svého dítěte nerada slyšela že jsi až na druhé koleji… :kytka: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5710
27.11.16 23:57

@Illaaa Děkuju za příběh. Já vždy narazila na tchyně, kterým jsem „kradla“ syna, ale mám štěstí, že můj manžel je rozumný. Ale prostě mi připadá zbytečné nemít ráda potenciální snachu už programově, nasazovat na ni, protože v mém případě ty potenciální tchyně spíš prohrávaly a jejich chování bylo dětinské a zbytečné. Moje máma zase po rozvodu přestala mít vlastní život a nezdravě na mně visí, život mi neničí, to opravdu ne, ale mrzí mě, že nemá plnohodnotnější život. Takže pro sebe si chci z toho vzít to nejlepší, budu vítat každou snachu, což mi třeba přinese to, že mě bude mít ráda. A pak nechci zasahovat svému dítěti do života na úkor jeho osobního života, chci mít nějaké zájmy a nějaký osobní život, odstrašujících případů mám ve svém okolí dost, tak snad se mi to takto jednou povede udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5710
28.11.16 00:01

@terien Pro mě jako dospělou nemají Vánoce tak magický význam, ale každý to má jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1125
28.11.16 00:18

@Martina D. hmmmm, takže taky asi často slýcháš větu: Nudím se :roll:
Je vidět, že se potkáváme v podobným situacích, proto máme asi k dotazu zakladatelky podobný názor.
Ono přesně záleží na zkušenostech a povaze každého, jak se k takovéto situaci postaví. Jednou mi třeba povídala spolužačka, že se k ní na Vánoce začala sjíždět celá rodina a všichni si to všichni užijí. Že prý tam mají klasické situace, kdy aspoň jeden člověk dostane dárek, který byl pro někoho jiného a tak. Jezdí k nim i děti její sestry se svojí přítelkyní/přítelem. Má rozvedené rodiče, takže i ti se tam potkávají s partnery a ten rok, co jsem s ní mluvila, měl její otec za přítelkyni Japonku a ta si právě přála vidět české vánoční zvyky. Prý se jí dokonce i stalo, že na ně někdo zazvonil a myslel si, že je to nějaká otevřená veselice pro veřejnost a chtěl se přidat :mrgreen: Takže taky taková hezká verze Vánoc, ale třeba já bych si jí tolik neužila. To spíš nějaký jiný den než na Vánoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2248
28.11.16 00:23
@lucenka píše:
Doufám, že si kluk nenajde podobnou ženskou, pro kterou budu jen vzdálená rodina. A tak se může nechat ve smutku sama. Vždyť se o ní postará někdo další, někdo pro koho je to rovněž širší rodina, ale má velké srdce a je v něm místo i pro rodiče a další příbuzné. Pro mě moji rodiče, sourozenci a prarodiče nikdy nebudou jen širší rodina, stejně tak pro partnera.

Prosím? Co z takových keců, které mi podsouváš jsem zde napsala? Možná se nauč pořádně číst, než zase něco plácneš. Širší rodina se nerovná vzdálená rodina. A to, že s širší rodinou netrávíme společné svátky neznamená, že se nemáme rádi, jak tady pořád omíláš :roll: Fanatismus hadra, fakt…
A psala jsem, že by tchyni neměla nechat samotnou v takové situaci, má právo na to, aby byla s dětmi v době, kdy jí opravdu není dobře a manžel jí chybí. Ale zakladatelčin manžel by měl zase respektovat svou ženu a nestavět ji před hotovou věc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
743
28.11.16 01:37

Je mi smutno z toho co tu čtu a doufám, že jednou nebudou synové řešit podobnou situaci…Některé názory, jako třeba: tchýně naruší intimní atmosféru Vánoc atd., to opravdu myslíte vážně? Není vám hanba tohle vůbec napsat? Vánoce byly odjakživa svátky, při kterých se sešla celá rodina, připravoval se i talíř navíc, kdyby přišel nějaký pocestný.. Njn, je jiná doba.. Rodiče narušují „intimní atmosféru“ a za svou péči jim bude dovoleno přijít 25.12. Hlavně aby tříleté dítko mělo dostatek času pohrát si o štědrém večeru s dárky. Proč učit děti, že Vánoce nejsou jen o dárcích, ale o tom, že je rodina spolu.. Taky v rodině nemáme zrovna ideální vztahy, ale ať vzpomínám, všechny Vánoce u nás proběhly moc hezky, ať už s tchýní, moji mamkou nebo bratry.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
28.11.16 06:15
@Kajuli píše:
Prosím? Co z takových keců, které mi podsouváš jsem zde napsala? Možná se nauč pořádně číst, než zase něco plácneš. Širší rodina se nerovná vzdálená rodina. A to, že s širší rodinou netrávíme společné svátky neznamená, že se nemáme rádi, jak tady pořád omíláš :roll: Fanatismus hadra, fakt…
A psala jsem, že by tchyni neměla nechat samotnou v takové situaci, má právo na to, aby byla s dětmi v době, kdy jí opravdu není dobře a manžel jí chybí. Ale zakladatelčin manžel by měl zase respektovat svou ženu a nestavět ji před hotovou věc

Tak nestojí ti za to, abysže s nimi strávila Štědrý večer. Kor v situaci, kdy tchýně přijde o manžela. To mi přijde hodně smutné. Proto doufám, že si můj syn nenajde takovou ženu, které by to přišlo normální, protože pro ni už budu jen širší rodina.

• Citovat
  • Upravit
718
28.11.16 07:48

Ja bych navrhovala, aby si tchyni vzala domu Lucenka a je to vyreseno.. ne ted vazne. Tady se proste neshodneme, kazda mame na to jiny pohled. Nasi se taky smirili s tim, ze vanoce slavime s manzelem zvlast, sami, a ted uz i s prckem. Proste s tim se pocita, deti odrostou a maji svoji rodinu. To je kolobeh zivota. Vetsina z vas to tady asi necetla, ale tchyne nepsala o tom, ze ma prijet syn s vnuckou, popr. s manzelkou. Ona pozvala pouze syna, tudiz ano, trha ho od rodiny. Dale ste asi necetly, ze se snazila nekolikrat oba rozestvat, tudiz tchyne k pohledani. Urcite ji to dela dobre. Neni to chudak osamela tchyne, babicka, je to vypocitava mrcha, ktera se chova jak malej fakan, a nevydrzi na navstevu do 25. Jeste stesti, ze se tu najdou i holky rozumny a zakladatelku neodsuzuji, naopak ji chapou. Asi proto, ze mame podobne zkusenosti. Moje tchyne je uz rozvedena asi osm let, utekl od ni. A myslite, ze to byla otazka jen prvnich vanoc, ze by byla sama? Kdeze.. Zakladatelka uz si asi nikdy neuzije vanoce pouze s manzelem a detmi..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
718
28.11.16 07:53
@lucenka píše:
Tak nestojí ti za to, abysže s nimi strávila Štědrý večer. Kor v situaci, kdy tchýně přijde o manžela. To mi přijde hodně smutné. Proto doufám, že si můj syn nenajde takovou ženu, které by to přišlo normální, protože pro ni už budu jen širší rodina.
Zastavas se tchyne, protoze budes zrejme stejna jako ona.. uz ted se vidis, jak ses synackovi furt za zadkem. Vcetne vanoc. Chudak tvoje budouci snacha.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
28.11.16 08:01
@Gingerka píše:
Je mi smutno z toho co tu čtu a doufám, že jednou nebudou synové řešit podobnou situaci…Některé názory, jako třeba: tchýně naruší intimní atmosféru Vánoc atd., to opravdu myslíte vážně? Není vám hanba tohle vůbec napsat? Vánoce byly odjakživa svátky, při kterých se sešla celá rodina, připravoval se i talíř navíc, kdyby přišel nějaký pocestný.. Njn, je jiná doba.. Rodiče narušují „intimní atmosféru“ a za svou péči jim bude dovoleno přijít 25.12. Hlavně aby tříleté dítko mělo dostatek času pohrát si o štědrém večeru s dárky. Proč učit děti, že Vánoce nejsou jen o dárcích, ale o tom, že je rodina spolu.. Taky v rodině nemáme zrovna ideální vztahy, ale ať vzpomínám, všechny Vánoce u nás proběhly moc hezky, ať už s tchýní, moji mamkou nebo bratry.

přesně tak… Vánoce jsou doba, kdy by nikdo neměl být sám… kdy se sejde celá rodina, ta blízká, i vzdálenější… je to čas na odložení sporů, nenávisti, závisti a všeho, co do života nepatří, a lidi se sejdou, povídají si, jsou spolu a nikam nespěchají… tohle bychom měli učit naše děti, tohle bychom jim měli předat… a ne, že Vánoce jsou jen dárky a boj o lépe uklizenou a nazdobenou domácnost, nebo o soutěž, kdo má větší stromeček a venku více světýlek… bohužel, dnes se síla Vánoc posuzuje podle nakoupených dárků a utracených peněz… a pak se tu množí diskuze o tom, jak kdo nenávidí Vánoce, že je to jen komerce se vším všudy a kdesi cosi… a přitom je to jen a jen o tom, jak si to kdo udělá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová