Vánoce a tchyně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3371
28.11.16 16:37

Normální člověk se prostě dohodne na kompromisu. Buď tam pošle manžela před nebo po jejich domácích Vánocích. Případně pojednou spolu, případně, pokud se tak dohonodu, nepojede nikdo. Ale je to o kompromisu, tak jako tak bude někdo naštvanej a to je vidět už teď. Buď manažel zakladatelky bude otrávený doma. Nebo bude otrávená zakladatelka, že odjel. Trochu empatie a kompromisů.

My slavíme Vánoce s dětmi (bez mých rodičů či manželovo), ale kdyby se něco takového stalo, určitě bychom rodiče samotného nenechali a byli bychom v podle vás tedy v širším kruhu rodinném. Určitě to není norma na všechny ostatní Vánoce, ale na ty první, kdy to může na člověka padnout, to ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
718
28.11.16 17:02

Lucenko, jeste k tobe..muj tata je napriklad ze sedmi deti. Ted si vem, ze by se o vanocich jeho mama sprajcla, ze chce i nadale, co maji vsichni uz svoje rodiny, slavit vanoce dohromady. To bys mela teda ji a dedu, tatu s mamou, nas dve dcery, rodice moji mamky, no a dale tech ostatnich sest deti s jejich manzeli a manzelkami, jejich detmi, dejme tomu kazdy uz ma dve minimalne, no a jeste rodice od partneru, aby jim to nebylo lito..na to ani nespocitam, kolik by to bylo vlastne lidi. Takze se proste na stedry den slavilo zvlast a pak jsme se navstevovali o tech svatcich a to dokonce na etapy, abychom se vubec vesli. Nikdy babicka nerekla, ze se na ni nektere z deti vykaslalo. Byli tam pro ni prece i po cely rok, tak jako jsme my pro sve rodice. To jen ke tvemu nazoru, ze hazime rodice na druhou kolej o stedry den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4315
28.11.16 17:21

Díky těmhle diskuzím si vždy říkám, chvála bohu alespoň za jednu dceru, ta mě snad na holičkách alespoň o Vánocích nenechá :mrgreen: Teď vážně, Vánoce jsou svátky klidu a míru, pohody a času stráveného s rodinou. Takže bych viděla řešení 3. Dopoledne/odpoledne 24. se sebrat a zajet ke tchyni popřát hezké svátky a hodinku tam pobýt. Nebo pozvat tchyni i švagra k vám (to bych udělala já, ať už bych měla jakékoli vztahy). A nakonec bych do toho manželovi nekecala a normálně ho tam nechala večer zajet. Přijít o manžela/otce není nic snadného, i když se to stalo UŽ v létě, jak tady někdo psal. Budou to první Vánoce bez člena rodiny, já bych tedy měla pochopení. Moji rodiče už žijí sami, bratr i já máme rodiny. Loni na Štědrý den nebyli sami, měli tam bratra s rodinou. Pokud tam letos nebudou, chtěla bych je pozvat k nám. Představa, že jsou sami v baráku se mi nelíbí a chci, aby si Vánoce užili. Manželovi se to zřejmě líbit nebude, zastává také ten názor, že Vánoce se mají trávit v úzké rodině. Pro mě jsou ale i rodiče úzká rodina, takže se na svolení ptát nebudu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
28.11.16 17:24
@Labandita píše:
Lucenko, jeste k tobe..muj tata je napriklad ze sedmi deti. Ted si vem, ze by se o vanocich jeho mama sprajcla, ze chce i nadale, co maji vsichni uz svoje rodiny, slavit vanoce dohromady. To bys mela teda ji a dedu, tatu s mamou, nas dve dcery, rodice moji mamky, no a dale tech ostatnich sest deti s jejich manzeli a manzelkami, jejich detmi, dejme tomu kazdy uz ma dve minimalne, no a jeste rodice od partneru, aby jim to nebylo lito..na to ani nespocitam, kolik by to bylo vlastne lidi. Takze se proste na stedry den slavilo zvlast a pak jsme se navstevovali o tech svatcich a to dokonce na etapy, abychom se vubec vesli. Nikdy babicka nerekla, ze se na ni nektere z deti vykaslalo. Byli tam pro ni prece i po cely rok, tak jako jsme my pro sve rodice. To jen ke tvemu nazoru, ze hazime rodice na druhou kolej o stedry den.

Tak třeba v takovém případě se dá střídat, kdo budenechce s rodiči na Štědrý večer. AniA v tomhle případě bych rodiče nenechala samotné. Vše je jen o domluvě.

• Citovat
  • Upravit
714
18.11.19 13:45

Tchyni k sobě na Štědrý den?

Přemýšlím, že bych pozvala tchyni na Štědrý den k nám. Budu litovat? 8o Jde o to, že partnerova matka je rozvedená důchodkyně, sama v domě a chápu, že pro ni není lehké být o Vánocích sama. Ona bydlí na východu Čech, její dcera s rodinou a druhý syn v Praze, no a my s partnerem ve středu Moravy, takže to k ní máme všichni docela kus. Moje rodina bydlí do 30ti km od nás, ale moje mamka žije s mladší dcerou a můj táta se svojí rodinou, takže jsem nikdy neřešila situaci, s kým kdo je o Vánocích a společně se potkáme prostě někdy během svátků, víme, že každý máme své životy.

Každopádně bych byla ochotná vzít tchyni k nám, už je jedno jestli vařím pro dva nebo pro tři, ale mám strach, že místo toho, bude trvat na tom, abychom my byly o svátcích u ní, protože ona má přece velký dům, my jen byt. Navíc je hrozně pohodlná a z toho svého nechce jet ani za dcerou a vnučkou (tu viděla až po půl roce, když ji do Prahy partner odvezl).

Se Štědrým dnem mimo náš domov ale souhlasit prostě nechci, protože na Vánocích mám ráda tu atmosféru, kterou doma chystám už od adventu, zdobení, vůni cukroví, prostě svoje vánočně laděné doma provoněné jehličím a skořicí. Navíc máme dva malé psy a kočku a nechávat je někomu na hlídání během svátků, abychom tři dny tvrdli ve studeném, schátralém domě, ve kterém absolutně chybí taková ta teplá domácí atmosféra, nehodlám. Takže logicky by se tchyně, pokud skutečně nechce být sama, měla přizpůsobit naší rodině (to, že ještě nemáme děti, neznamená, že jsme míň rodina, my se tak prostě bereme). Říkám si ale, co když se ten návrh obrátí proti mně? Jaké s tím máte zkušenosti vy? Ona mě tchyně asi moc v oblibě nemá, i když jsem jí nic neprovedla… návštěva vždycky probíhá v duchu „když Lorelai Gilmorová šla představit Luka své matce“ :D, kdo jste Gilmorky sledovali určitě chápete její velmi vřelý vztah. :lol: :lol: Tohle to naprosto vystihuje https://www.youtube.com/watch?… :lol: :roll: :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
18.11.19 14:29

Já bych tedy nikoho, kdo o mě (a o to) nestojí, na vánoce nezvala. Proč si je kazit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová