Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Moje děti věřily na ježíška do té doby než začaly chodit do školy. Pak už si děti mezi sebou řekly že ježíšek není a nějaké fígle už byly zbytečné.
@lleennttiillkkaa jáb ych řekla, že si dělají srandu.. Formulace, že mají málo peněz a dělají Vánoce, tak u nás by to bylo, že i v prosnci to dělá Alza a nebo jak to napsat..
U nás kluk věří na Ježíška, ale ví, že dospěláci Ježíškovi pomáhají a dávají dárky pro blízké, rpo radost
A co ho zaúkolovat ať ti pomůže s nádobím. Tatínek zatím půjde na záchod = dát dárky pod stromek. A pak jít v klidu ven. Ale záleží jaké máte dispozice bytu.
@lleennttiillkkaa Takže podobné, co napadlo mě.
@Ikente Ale jo, to jo… my rituály dodržovali, dokud jsme neodešli z domu. A vlastně dodnes, když naši přijedou 26. k nám, tak dodržujeme - i když jsme s mužem neměli děti. Ale tady jde spíš o to, jestli to 9leté dítě na to ještě skočí, než o ty rituály.
@kvaček a hlavně jim zamotávají hlavy kamarádi ve škole, třeba ti, kterým rodiče už dávno řekli, jak to ve skutečnosti je
(jak poslouchám dceru, tak jsou děti dost chytré už ve školce
)
@lucenka píše:
A co ho zaúkolovat ať ti pomůže s nádobím. Tatínek zatím půjde na záchod = dát dárky pod stromek. A pak jít v klidu ven. Ale záleží jaké máte dispozice bytu.
Tak to bylo u nás, jako u dětí - my museli mýt a utírat, aby Ježíšek viděl, že pomáháme (ačkoli jsme měli myčku
) a taťka na záchodě. Pak jsme v pohodě frčeli na balkon, prsavky, koledy… a najednou zvonek ![]()
@quickyq píše:@Ikente Ale jo, to jo… my rituály dodržovali, dokud jsme neodešli z domu. A vlastně dodnes, když naši přijedou 26. k nám, tak dodržujeme - i když jsme s mužem neměli děti. Ale tady jde spíš o to, jestli to 9leté dítě na to ještě skočí, než o ty rituály.
To se obávám, že asi neskočí, ale pokud vymyslíte opravdu nějaký dobrý fígl (třeba s pomocí někoho třetího), tak pak bych se nebála ![]()
@Ikente Jen drobnost - já nejsem zakladatelka, jen vysvětluju situaci, co se tu řeší ![]()
@quickyq píše:
Tak to bylo u nás, jako u dětí - my museli mýt a utírat, aby Ježíšek viděl, že pomáháme (ačkoli jsme měli myčku![]()
) a taťka na záchodě. Pak jsme v pohodě frčeli na balkon, prsavky, koledy… a najednou zvonek
To nám rodiče narovinu nakázali, ať jdeme za roh do kuchyně a čekáme, až Ježíšek zazvoní - nechápu, že jsme jim to tak dlouho žrali ![]()
@Eva 13
Já bych spíš zkusila vymyslet způsob, jak mu říci pravdu, ale aby mu to nebylo líto, aby měl vánoce pořád rád. Vysvětlit mu, o čem vlastně vánoce jsou, že jsou to krásné svátky, protože lidé obdarují toho koho mají rádi a bla bla bla…
Nedělej z něho v takovém věku hlupáka, taky by tě mohl mít za lhářku, když už se tě takto ptá a ty ho budeš pořád lakovat. ![]()
@quickyq píše:
@Ikente Jen drobnost - já nejsem zakladatelka, jen vysvětluju situaci, co se tu řeší
aaa, nějak se mi to pomotalo ![]()
Tak u nas je to presne tak, ze ja jako nutne musim na WC a dorazim za zbytkem rodiny pozdeji, oni zatim vyhlizi Jeziska a fofruju s darkama pod stromek
Starsi je 8 a zatim vzdy v pohode. Letos bude vyhoda, ze jsme na odpoledne a veceri pozvani k moji segre, takze proste az se pujde do auta, tak ja se zdrzim rychle nahazu darky pod stromek a az se vratime po veceri domu, tak uz tam budou.
@Eva 13 píše:
Dobrý den, ahoj…syn 9 let velmi pochybuje a přestává věřit na Ježíška..děláme to tak, že manžel a děti jdou po věčeři pouštět před dům prskavky a já dávám dárky pod stromeček, letos nevím jak to udělat, syn chce, abych s nimi před barák šla také a prý se uvidínapadlo mě jen, že půjdu nečekaně na Wc, ale to mi asi nespolkne
Máte někdo nápad jak to vyřešit?
Děkuji
zvažuju to samé, ale tuším, že to zjistí teď. V prvouce budou probírat vánoce, takže očekávám, že to praskne ![]()
Tak u nás to vždy bylo tak, že mamka dárky pod stromeček dávala v noci před Štědrým dnem a my pak celý den do toho pokoje nesměli, aby se Ježíšek nevylekal a neuletěl. Pro větší důvěryhodnost maminka nechávala v tom pokoji otevřené okno…A já osobně jí to baštila do 3.třídy ![]()
Mě se líbí nápad se zapomenutými sirkami. Našemu klukovi je pět, a doufám, že ještě pár roků věřit bude. Zatím nemá vůbec tušení. U nás se na Ježíška věřilo a věří pořád, vždyť je to krásný, akorát Ježíškovi s dárkama pomáháme, nebo snad ne?