Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nejsi divna. Nejela bych tam zkratka a řekla ji at přijede ona ![]()
Nejela bych! ať si jede chlap sám, nebo ona přijede. Doma zdobíš, zvelebuješ tak si to pak chceš užít, je to naprosto přirozený.
Tak řekni manželovi, že ne, že nechceš, že si chceš užít vánoce letos doma, že už takhle nechceš. Že ku tchýní pojedete 27. Že nechceš trávit vánoce bez vánoční atmosféry u televize. Že prostě nechceš.
Jela bych na povinné kafe, pokud je to daleko, tak max. na jednu noc.
Mně by to vadilo, zdá se mi jako dobrý nápad, aby ona přijela k vám.
Asi bych argumentovala větším pohodlím a pohodou pro všechny, nic jiného mě nenapadá, ale ještě popřemýšlím.
@Anonymní píše:
Ahoj holky. Ani nevím jestli si jdu pro radu(jak se z této nic moc situace vyvléknout) nebo se chci jen tak vypovídat. Téma vánoce u tchyně.
S manželem jsem 13let máme dvě děti. Každý Štědrý den jsme doma a je s náma moje matka(bydlela v bytě vedle-je sama a teď žije s náma v domě který z 60% zaplatila) No, každého 25.12 (posledních asi 7let26,12) jezdíme ke tchyni kde jsme cca do 29,12. Tchyně není zlá, vesměs je vcelku fajn, ALE..vánoce neprožívá, jsou pro ni jen o sledování telky a jídle. Takže tyto dny trávíme tak, že jsme zalezlí v bytě u obří telky co jede od rána do večera, v bytě nenajdete ani ozdobenou větev natož stromek. Navíc s úklidem si též hlavu neláme už i starší dcera řekla, že tam spát nechce protože z peřin cítí prach(ten je ostatně všude ).Vždy jsem to brala jako „nutný zlo“ a přetrpěla jsem to tam, pak přijela domů na míse našla zbytek zcvrklých jablek a stromek už taky nebyl nijak super. Včera mi manžel řekl, že tam budem až do 30tého. Dnes celý den v práci jsem přepadlá, chce se mi až brečet. Zase doma lítám jak blbka, uklízím, peču a snažím se udělat dětem hezké vánoce nakonec místo té pohody (kdy je volno a člověk si užívá naklizeného domu a výzdoby) budu opět dřepět u ni v neskutečným bordelu. Manželovi sjem řekla, že se mi to nelíbí, řekl mi, že je to fér, že je to jeho máma a že nás chce vidět a že tam nijak často nejezdíme-jo, na to se nedá nic říct, má pravdu, chápu ho, ale stejně tam hrozně nechci a už vůbec ne na tak dlouho. Nechci zase přes svátky být jak na smeťáku, chci si užít klidu pohody a to tam prostě fakt nejde. Sama jsem mu řekla, že tam můžem jezdit častěji na jeden den(i když je to dost z ruky) nebo ať si vezme děti a jezdí k ní na víkendy třeba každých 14dní. On nechce. Nemá si s ní co povídat, prý chce vidět spíš mě (taky si s ní nemám moc co povídat-jen ze slušnosti tak nějak předstírám zájem).
Už jsem taky prubla ten pokoj kde musíme spát vygruntovat. Nakonec ji přijedou návštěvy, ona tam chodí odkládat věci co nemá momentálně kam dát – takže zase na novo bordel.
Taky jsem nabízela, že ať přijede ona k nám-to nechce, nerada někam jezdí. Já doprčic taky a ještě k tomu na tak dlouho.
Už si chvílema začínám myslet, že jsem magor, když chci po tom předvánočním shonu taky trochu povánoční pohody, klidu.
Chci se zeptat, jak to vidíte??? Je něco zvláštního na tom, že nechci být čas mezi Štědrým dnem a Silvestrem trávit v takovým prostředí? Jak by jste reagovaly Vy??? Vadilo by Vám to taky nebo jsem „divná“??? A i kdybych byla divná napadá Vás nějaký rozumný argument, který by mohl být přijat a já tam nemusela tvrdnout takovou dobu?
Raději anonymně, snad chápete.
13 let manželství a ty se tu ptáš jak malá Jaryna? Ty nemáš svoji rodinu, svoje děti s názorem a svůj názor k tomu, aby jsi jej předložila se vším, co jsi tu vypsala manželovi?
Ty neumíš vyjádřit po 13 ti letech svůj názor?
To je manželství?
Nechápu.
Je ženy moc dík
Ani nevíte jak se mi ulevilo. Už sjem si říkala, že jsem asi divná a moc náročná-nebo nevím.
Manželovi sjem řekla, že tam pojedu 26 (sejde se tam dost lidí z rodinny) a 27 bych jela domů s tím, ať si tam zůstane-Ne, to nejde-jsme rodinna a tak jako rodinna přijedem a společně odjedem a pak zase začne s tím, že tam moc nejezdíme a že to není fér (moje máma bydlí s náma).
Taky by se mi nelíbilo strávit podstatnou část Vánoc pryč, i kdyby to byla supertchýně… co si prosadit, že by jste jeli jen na jednu noc?
@berry4 13let melu dokola pořád to své. Vše co tu píši melduju manželovi rok co rok. Jsou z toho hádky a neusále jsem odzbrojována jeho argumenty, že moje matka je s náma a vnoučat si užívá jeho ne atd… Jinak co se manželství týče schodnem se vesměs na všem na čem ne 100% vždy se zvládnem dohodnout na střední cestě přijatelné pro oba. Jen toto je téma, kde domluva není možná a mé argumenty nejsou dost ![]()
Zakladatelko, kolik je staršímu dítěti? neplatila by na manžela prosba (názor) dítěte?
Taky by se mi nechtělo, ale jak nepojede, manžel bude určitě naštvaný a pohoda doma taky moc nebude…
Co tchýni přivést k vám? Nemusela by cestovat sama, měla by to pohodlne a prostor v domě je určitě větší než u ni v bytě, může sedět u telky a vy dělat co chcete…
Já toto raději také anonymně. Můj partner také nechce na vánoce k mé rodině. Jezdíváme tam na tři dny a je to jen o jídle a televizi. Nejhorší na tom je, že o jídle, které my nejíme jako uzený bůček a tak. Ryb se u našich dělá málo, takže si můžeme tak max. vařit vajíčka a jíst cukroví (to nemluvím o tom, že když si něco na jídlo uděláme, tak jsou to hned dotazy, proč nejíme to, co je). Když jsme rodinu vytáhli na odpoledne ven, vzali si sebou plácačku s alkoholem - bylo to v ZOO… letos muž říkal, že tam chce jet po vánocích nebo před nimi, ale že nechce trávit svátky v paneláku hladový, že chce chodit na procházky na trhy a tak… já bez něj jet nechci, takže couvám a pojedeme až po nich… a vlastně ho i chápu.
@Anonymní píše:
Je ženy moc díkAni nevíte jak se mi ulevilo. Už sjem si říkala, že jsem asi divná a moc náročná-nebo nevím.
Manželovi sjem řekla, že tam pojedu 26 (sejde se tam dost lidí z rodinny) a 27 bych jela domů s tím, ať si tam zůstane-Ne, to nejde-jsme rodinna a tak jako rodinna přijedem a společně odjedem a pak zase začne s tím, že tam moc nejezdíme a že to není fér (moje máma bydlí s náma).
super plán
drž se ho.
Tchýně je asi sama. Vypravila bych manžela, at pro ni zajede už na vánoce a pak je u vás 2-3 dny a pak jí zase odveze. Televizi máte, takže ona program má, a vy si můžete podle svého zařídit čas. Nebo pak hledat aktivity okolo tchýnina okolí. Já vím, je to těžké, taky by se mě nechtělo z pohodlí domova. Asi bych přemlouvala manžela, aby ji dovezl, aby se maminka taky někam dostala a změnila prostředí.
Ahoj holky. Ani nevím jestli si jdu pro radu(jak se z této nic moc situace vyvléknout) nebo se chci jen tak vypovídat. Téma vánoce u tchyně.
S manželem jsem 13let máme dvě děti. Každý Štědrý den jsme doma a je s náma moje matka(bydlela v bytě vedle-je sama a teď žije s náma v domě který z 60% zaplatila) No, každého 25.12 (posledních asi 7let26,12) jezdíme ke tchyni kde jsme cca do 29,12. Tchyně není zlá, vesměs je vcelku fajn, ALE..vánoce neprožívá, jsou pro ni jen o sledování telky a jídle. Takže tyto dny trávíme tak, že jsme zalezlí v bytě u obří telky co jede od rána do večera, v bytě nenajdete ani ozdobenou větev natož stromek. Navíc s úklidem si též hlavu neláme už i starší dcera řekla, že tam spát nechce protože z peřin cítí prach(ten je ostatně všude ).Vždy jsem to brala jako „nutný zlo“ a přetrpěla jsem to tam, pak přijela domů na míse našla zbytek zcvrklých jablek a stromek už taky nebyl nijak super. Včera mi manžel řekl, že tam budem až do 30tého. Dnes celý den v práci jsem přepadlá, chce se mi až brečet. Zase doma lítám jak blbka, uklízím, peču a snažím se udělat dětem hezké vánoce nakonec místo té pohody (kdy je volno a člověk si užívá naklizeného domu a výzdoby) budu opět dřepět u ni v neskutečným bordelu. Manželovi sjem řekla, že se mi to nelíbí, řekl mi, že je to fér, že je to jeho máma a že nás chce vidět a že tam nijak často nejezdíme-jo, na to se nedá nic říct, má pravdu, chápu ho, ale stejně tam hrozně nechci a už vůbec ne na tak dlouho. Nechci zase přes svátky být jak na smeťáku, chci si užít klidu pohody a to tam prostě fakt nejde. Sama jsem mu řekla, že tam můžem jezdit častěji na jeden den(i když je to dost z ruky) nebo ať si vezme děti a jezdí k ní na víkendy třeba každých 14dní. On nechce. Nemá si s ní co povídat, prý chce vidět spíš mě (taky si s ní nemám moc co povídat-jen ze slušnosti tak nějak předstírám zájem).
Už jsem taky prubla ten pokoj kde musíme spát vygruntovat. Nakonec ji přijedou návštěvy, ona tam chodí odkládat věci co nemá momentálně kam dát – takže zase na novo bordel.
Taky jsem nabízela, že ať přijede ona k nám-to nechce, nerada někam jezdí. Já doprčic taky a ještě k tomu na tak dlouho.
Už si chvílema začínám myslet, že jsem magor, když chci po tom předvánočním shonu taky trochu povánoční pohody, klidu.
Chci se zeptat, jak to vidíte??? Je něco zvláštního na tom, že nechci být čas mezi Štědrým dnem a Silvestrem trávit v takovým prostředí? Jak by jste reagovaly Vy??? Vadilo by Vám to taky nebo jsem „divná“??? A i kdybych byla divná napadá Vás nějaký rozumný argument, který by mohl být přijat a já tam nemusela tvrdnout takovou dobu?
Raději anonymně, snad chápete.