Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Rozhodla jsem se obohatit rodinný jídelníček o nějaké zdravé a zároveň chutné potraviny. Zjistila jsem ale, že mám docela problém se sháněním a přípravou těchto produktů. Napadlo mě, nechtěl-li by se někdo podělit o recepty, zkušenosti, vychytávky apod.
Cuketa, lilek, tofu, sójové maso, šmakoun, kuskus, bulgur, netradiční bylinky, koření…
Miluji grilovanou cuketu, jen sůl a pepř. Začínám slintat a těším se na léto
a kuskus mám ráda s tuňákem, hráškem a kukuřicí.
Já bych právě chtěla i připravovat jídlo nějak zdravěji. Nemám ale moc zkušeností s různými parními hrnci apod. U nás se hodně peče a smaží, připadá mi, že zeleninu touto přípravou znehodnocuji.
Dneska jsem zrovna delala brkaši z brambor a BROKOLICE, MAME to moc radi
a k tomu jsem delala domáci sekanou, delam ji z jehneciho masa a soji, je vyborna ![]()
S tema bylinkama.Ja delam hodne na kari, to mame radi.Ale susim si svoje, libecek, petrzelka, majoranka, celer, mrkev, cesnek cibule, nasusim a dam do sklinek.Mnam ![]()
Libeček, saturejka, petrželka chápu, ale jak sušíš cibuli, česnek, mrkev? Normálně nastrouháš a usušíš? A jak dlouho to vydrží?
Lilek a cuketu zapékám s krájenými rajčaty a mozzarellou. Nastrouhám na to česnek, osolím, opepřím, přidám bazalku a peču v troubě 2O-30 minut a jíme to pak s fr. bagetkou.
Z lilku a cukety dělám v létě ratatouille a ty podávám ke grilovanému masu.
Kuskus jíme docela často, dělám ho jako přílohu místo rýže, je to rychlovka, stačí zalít vařící vodou a nechat tak 3 min. nabobtnat ![]()
@eva valoi píše:
Libeček, saturejka, petrželka chápu, ale jak sušíš cibuli, česnek, mrkev? Normálně nastrouháš a usušíš? A jak dlouho to vydrží?
ja to nakrajim na malinke kousky rozprostru na plech a susim v troube tak dve hodky.
Jestli chceš, můžu vyštrachat recept na úúúžasnou boloňskou omáčku ze sójového granulátu! (Nutně potřebuju slintajícího smajla
)
Jako přílohu místo rýže a někdy i brambor dělám bulgur, ochucený třeba bylinkama, bujonem nebo hráškem a kari. k bílé rybě dělám jako přílohu hráškové pyré - povařím zmažený hrášek, sliju většinu vody, přidám sůl, pepř, kousek másla a rozmixuju
@Petiik píše:
Jestli chceš, můžu vyštrachat recept na úúúžasnou boloňskou omáčku ze sójového granulátu! (Nutně potřebuju slintajícího smajla)
Kdybys ji vyštrachala, budu moc ráda. Měla bych o ní zájem ![]()
@ohýnek píše:
@blorchi a jak to skladuješ a jak dlouho to vydrží?
nAPOSLED Jsem delala nekdy na zacatku listopadu. Udelam si vzdycky vetsi zasobu, neco rozdam neco si necham. Pouzivam to do vseho, polivek, ryze, masa. Skladuju to normalne ve sklenene zavarovacce.Ve spajzu a v pohode.
Miluju pohanku a jáhly na různé způsoby: kaše, zapečené, sekaná, karbanátky, zahuštění, do polévek místo nudlí.. Z bylinek používám stevii, kariandr, petržel apod..
Jednou jsem delala karbanatky z vlocek a drozdi, ty byly tak luxusni, nikdo nic nepoznal ![]()