Hádky. Váš názor prosím ...

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41866
29.3.18 15:34
@Mart81 píše:
Nejsem právník. Z toho co jsem pochytil, je důležitý je výsledek. Člověk může umřít i následkem jedné nešťastné facky.

Wiki: „Ublížení na zdraví je stav záležející v poruše zdraví nebo v jiném onemocnění, který na delší dobu poškozenému znesnadňuje normální život a který vyžaduje lékařské ošetření, i když nezanechává trvalé následky. Může být doprovázeno bolestmi, horečkami, nespavostí, nemožností pohybu apod. Ublížení na zdraví má vliv i na schopnost vykonávat práci, resp. mj. podle délky pracovní neschopnosti se určuje, zda už jde o ublížení na zdraví ve smyslu trestněprávním. Ustanovení § 122 odst. 1 českého trestního zákoníku hovoří pouze o „nikoli krátké době“, posouzení této otázky je tak svěřeno judikatuře.“

Tedy pokud zakladatelka neskončila v pracovní neschopnosti, nepotřebovala ani ošetření lékařem, těžko by to byl trestný čin ublížení na zdraví.

Ale je možné, že se v tomto pletu. Zažil jsem to jen z hlediska přístupu policistů k různým napadením a rvačkám na diskotékách, v hospodách a podobně, ne při řešení domácího násilí. Je možné, tam by to bylo posouzeno jinak. Ostatně já už tu nějakou dobu reaguji spíš obecně k principu, ne k tomuto konkrétnímu případu - k tomu už jsem se vyjádřil.

Pleteš se. Tři údery pěstí silou vedeny do obličeje je pokus ublížení na zdraví jak vyšitý ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
29.3.18 15:37
@Anonymní píše:
Ahoj holky, s manželem se občas pohádáme, asi jako všude jinde. Začne to tím, že mu začne neco vadit, 1-2 krát do měsíce. Třeba že hned něco neudělám, nebo ne podle jeho představ. Jsou to opravdu blbosti. Třeba hned nezaleji čaj. Začne být protivný, nesnesitelný, studený, nenáistný, úsečný, stupňuje to, nejde zastait. Teď jsem si toho chvíli nevšímala, pak jsem ale bouchla tak, že jsem mu sprostě nadávala a nešlo to zastait, až tak mě vystresoval. Nadáala jsem mu, jaká je ku.da a furt to opakovala, že mě stresuje kvůli blbostem. Doběhl mě, děsně naštvaný a třikrát mě silou uhodil, až se mi zatmělo a upadla jsem. Okamžitě jsme mu vyhazovala věci ze skříně, ať odejde. On říká, že si za to můžu sama, že nesnáší, když mu někdo sprostě nadává, zvláště jak ho nazvala já. Že si to nezasloužil, že byl jen protivný a chtěl, abych zalila čaj, (zrovna nemohl), prý si ho chtěl zrovna vypít. Kdyby mě tak nekomandoval, byl by klid. Nenadávala bych mu. On by mě prý nezbil, kdybych sprostě nenadávala, že prý si za to můžu sama. Asi ho to mrzí. Ok mohl mi taky třeba sprostě nadat, ale takto?

Plzák tomu co si žijete říkal kalamitní vztah.. oba jste překročili hranici… jděte od sebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7571
29.3.18 15:50
@Keyllah píše:
Pleteš se. Tři údery pěstí silou vedeny do obličeje je pokus ublížení na zdraví jak vyšitý ;)

Kazdopadne mas pravdu nicmene bude to trestny cin jen max v tehle diskuzi pokud s tim nezajde k doktorovi a nenahlasi na PCR. A ona uz se viditelne rozhodla, ze ne, takze neni dal o cem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41866
29.3.18 15:51
@Chytrak píše:
Kazdopadne mas pravdu nicmene bude to trestny cin jen max v tehle diskuzi pokud s tim nezajde k doktorovi a nenahlasi na PCR. A ona uz se viditelne rozhodla, ze ne, takze neni dal o cem :nevim:

jj tak o tom žádná. Jen mě trochu překvapily názory, že je to pomalu v pořádku, nebo že to bylo jen na úrovni facky, takže sotva na přestupek atd…je to jen a jen na zakladatelce, ale myslím, že vím, jak se rozhodla :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5918
29.3.18 15:56
@Reflex píše:
Tak přestupků, stejně jako trestných činů je celá velmi široká škála. Ale ja naprosto nesrovnatelné nějaké utrhání na cti, z čehož může být maximálně odškodné nebo omluva a fyzické napadení. Stačila by nešťastná náhoda a opravdu by mohl jít sedět za ublížení na zdraví. Ale morálně mezi tím je rozdíl nebetyčný.

Prvně. Když reaguji na vaše příspěvky, tak už nereaguji konkrétně k tomuto případu, ale obecně.

Některé výroky mohou zranit a ublížit tak, že se z nich oběť nevzpamatuje do konce života. Samozřejmě fyzické napadení obecně je nebezpečnější a horší, ale nelze podle mne říct, že každé fyzické napadení je horší než jakékoli napadení verbální, že fyzické týrání je vždy horší, než týrání psychické nebo že by ty dvě věci od sebe dělila propast 100 let.

Zákon se vyvíjel tak, že dnes prochází často lidem i výroky, za které by dřív byl souboj na život a na smrt, případně poprava. Je fajn, že lidé se už vzájemně za urážky nestřílí, nevyvražďují si rodiny. Stejně tak se bohužel vyvíjel tím směrem, že křivé udání a podobně je také málo trestané a přehlížené. Osobně si myslím, že je to projev určité feminizace civilizace - gynocentrického pohledu na svět, ale to je spíš jen pocit.

Na druhou stranu to podle mně neznamená, že urážka nic neznamená. Z morálního hlediska je +- v pořádku bránit se napadení, ale mělo by to být přiměřené. Chápu, že když má někdo proříznutou pusu, slova jiných jdou jedním uchem dovnitř a druhým ven a naopak má slabé pěsti, tak bude hájit přístup, že urážky jsou v pohodě, ale fyzické napadení je příšernost. Pro člověka, který není výřečný, všechno si hodně bere a trápí se tím a naopak je fyzicky schopný, to může být jinak. Jsou lidé, kteří se snáz oklepou po fyzickém výprasku než po verbálním ponížení.

Píšu spíš obecně, protože si všímám, že dost lidí má tendenci pouštět si pusu na špacír, jako by to nebylo nic a to podle mne v pořádku není. Když jsem byl mladší, tak drtivá většina urážek mne nechávala klidným, ale určité už také přecházely ve fyzické násilí. Například jsem nikdy neměl rád urážky typu zku…syn, urážky směřující na rodiče a i dnes, pokud by někdo například začal sprostě urážet mou manželku nebo dítě, asi dojde na fyzickou konfrontaci. A nepřipadá mi to nemorální.

Tím nijak nehájím manžela zakladatelky. Ten se podle všeho choval jako hovado, které ten konflikt vyhrotilo do úrovně, která je na rozchod. To, že takhle brutálně napadl vlastní ženu a to, že ještě přenáší vinu na ní, že na něj mluvila sprostě, je neomluvitelné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41866
29.3.18 16:01
@Mart81 píše:
Prvně. Když reaguji na vaše příspěvky, tak už nereaguji konkrétně k tomuto případu, ale obecně.

Některé výroky mohou zranit a ublížit tak, že se z nich oběť nevzpamatuje do konce života. Samozřejmě fyzické napadení obecně je nebezpečnější a horší, ale nelze podle mne říct, že každé fyzické napadení je horší než jakékoli napadení verbální, že fyzické týrání je vždy horší, než týrání psychické nebo že by ty dvě věci od sebe dělila propast 100 let.

Zákon se vyvíjel tak, že dnes prochází často lidem i výroky, za které by dřív byl souboj na život a na smrt, případně poprava. Je fajn, že lidé se už vzájemně za urážky nestřílí, nevyvražďují si rodiny. Stejně tak se bohužel vyvíjel tím směrem, že křivé udání a podobně je také málo trestané a přehlížené. Osobně si myslím, že je to projev určité feminizace civilizace - gynocentrického pohledu na svět, ale to je spíš jen pocit.

Na druhou stranu to podle mně neznamená, že urážka nic neznamená. Z morálního hlediska je +- v pořádku bránit se napadení, ale mělo by to být přiměřené. Chápu, že když má někdo proříznutou pusu, slova jiných jdou jedním uchem dovnitř a druhým ven a naopak má slabé pěsti, tak bude hájit přístup, že urážky jsou v pohodě, ale fyzické napadení je příšernost. Pro člověka, který není výřečný, všechno si hodně bere a trápí se tím a naopak je fyzicky schopný, to může být jinak. Jsou lidé, kteří se snáz oklepou po fyzickém výprasku než po verbálním ponížení.

Píšu spíš obecně, protože si všímám, že dost lidí má tendenci pouštět si pusu na špacír, jako by to nebylo nic a to podle mne v pořádku není. Když jsem byl mladší, tak drtivá většina urážek mne nechávala klidným, ale určité už také přecházely ve fyzické násilí. Například jsem nikdy neměl rád urážky typu zku…syn, urážky směřující na rodiče a i dnes, pokud by někdo například začal sprostě urážet mou manželku nebo dítě, asi dojde na fyzickou konfrontaci. A nepřipadá mi to nemorální.

Tím nijak nehájím manžela zakladatelky. Ten se podle všeho choval jako hovado, které ten konflikt vyhrotilo do úrovně, která je na rozchod. To, že takhle brutálně napadl vlastní ženu a to, že ještě přenáší vinu na ní, že na něj mluvila sprostě, je neomluvitelné.

problém bude, že ty víc zobecňuješ a tady se to řeší víc konkrétněji. Potom některé tvé příspěvky vyznívají s ohledem na tento konkrétní případ a v jeho kontextu trošku…jak to říct divně? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1054
29.3.18 16:02
@Anonymní píše:
Já nejsem normálně sprostá, ale to se opravdu nedalo jak mě stresoval.. on si to neuvědomuje, prý byl jen protivný… je takto skrz blbosti protivný 2 krát do měsíce, už mu nadávat nikdy nebudu, budu odcházet, ale jestli se to někdy bude opakovat, že mu nenadám a stane se něco podobného, vyhodím ho…

až se stane něco podobného? neumíte řešit stresové situace ani jeden, když tě někdo systematicky stresuje, tak s ním snad nebudu ne..a to přes hubu byla třešnička na dortu co..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
29.3.18 16:05
@Chytrak píše:
Kazdopadne mas pravdu nicmene bude to trestny cin jen max v tehle diskuzi pokud s tim nezajde k doktorovi a nenahlasi na PCR. A ona uz se viditelne rozhodla, ze ne, takze neni dal o cem :nevim:

Chceš říct, že když se to nenahlásí na policii a nezajde k lékaři, tak se vlastně nic nestalo? Vždycky jsem chtěla vědět, co chlapa vede k tomu, že zmlátí svou partnerku a už to vím. Vy chlapi to berete jakože se nic nestalo. :zed: To je fakt ke zblití.

• Citovat
  • Upravit
34473
29.3.18 16:09
@Keyllah píše:
Tak to si dovolím tě opravit ;) tři údery silou pěstí do obličeje nelze považovat za facku a spíš než přestupek to bude ublížení na zdraví dle trestního zákoníku ;)

Ono by možná nebylo od věci slyšet i druhou verzi. Protože kdyby zakl. dostala 3× pěstí silou do obličeje od silnějšího chlapa, tak teď nesedí na emiminu ale na pohotovosti a viděla by s bídou před sebe natož na monitor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41866
29.3.18 16:10
@Kobliha51 píše:
Chceš říct, že když se to nenahlásí na policii a nezajde k lékaři, tak se vlastně nic nestalo? Vždycky jsem chtěla vědět, co chlapa vede k tomu, že zmlátí svou partnerku a už to vím. Vy chlapi to berete jakože se nic nestalo. :zed: To je fakt ke zblití.

Ale on má pravdu, pokud to zakladatelka sama nezačne řešit, tak se to trestným činem nikdy nestane…není třeba urážet konkrétně tohoto pisatele „…že vy chlapi to berete, jakože se nic nestalo“…zrovna z něj tento pocit opravdu nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
29.3.18 16:11
@Kobliha51 píše:

Ono se stalo, ale pokud s tím zakl. nic neudělá, tak to nemá řešení, to je fakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41866
29.3.18 16:15
@terien píše:
Ono by možná nebylo od věci slyšet i druhou verzi. Protože kdyby zakl. dostala 3× pěstí silou do obličeje od silnějšího chlapa, tak teď nesedí na emiminu ale na pohotovosti a viděla by s bídou před sebe natož na monitor.

Těžko říct, ale úder pěstí vedený do obličeje pěstí je pořád něco jiného než facka, i když následek nezpůsobil. U pokusu ublížení na zdraví jde o to, že je to právě ten pokus, že ten úder by byl schopný způsobit takové zranění. A to pěst do obličeje, kopanec do hlavy atd. jsou, ikdyž to faktické zranění je pak lehčí. Viděla jsem kočku, kterou chlap chytl za vlasy a hlavou jí to napral do zdi -) jsem si myslela, že bude mrtvá. A skoro nic jí ve výsledku nebylo. A umenšovovalo to nějak jeho vinu, že jí takto chtěl ublížit? Ne. Stejně tak jsem viděla klučíka, který v kanadách a s rozběhem kopl do hlavy ležícího člověka a ten šel za dva dny domů z nemocnice. A taky vím o úderu, který skončila tragicky. U těch zraněních nikdy nevíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
29.3.18 16:19
@Keyllah píše:
Těžko říct, ale úder pěstí vedený do obličeje pěstí je pořád něco jiného než facka, i když následek nezpůsobil. U pokusu ublížení na zdraví jde o to, že je to právě ten pokus, že ten úder by byl schopný způsobit takové zranění. A to pěst do obličeje, kopanec do hlavy atd. jsou, ikdyž to faktické zranění je pak lehčí. Viděla jsem kočku, kterou chlap chytl za vlasy a hlavou jí to napral do zdi -) jsem si myslela, že bude mrtvá. A skoro nic jí ve výsledku nebylo. A umenšovovalo to nějak jeho vinu, že jí takto chtěl ublížit? Ne. Stejně tak jsem viděla klučíka, který v kanadách a s rozběhem kopl do hlavy ležícího člověka a ten šel za dva dny domů z nemocnice. A taky vím o úderu, který skončila tragicky. U těch zraněních nikdy nevíš…

Já se nebavim o skutkové podstatě, ale o nasledku. Dostat od chlapa 3× pěstí tak bych měla novou fasádu a to nejsem žádný chcípák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7571
29.3.18 16:20
@Kobliha51 píše:

Mas zrejme nejaky problem s chapanim textu. Ja pouze napsal, ze pokud s tim nikam nepujde(doktor, policajti), tak to nikdo resit nebude. Zakladatelka pokud vim tak napsala, ze to resit nechce.
Takze zkus ji presvedcit, at se nechova jako obet domaciho nasili, zajde to nahlasit a odstehuje se. Eventuelne ji muzes nabidnout pomocnou ruku, misto psani nesmyslnych vylevu. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41866
29.3.18 16:20
@terien píše:
Já se nebavim o skutkové podstatě, ale o nasledku. Dostat od chlapa 3× pěstí tak bych měla novou fasádu a to nejsem žádný chcípák.

chápu, jen ti říkám, že i po ráně pěstí do obličeje to tak být nemusí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí