Vdaná a určení otcovství

Anonymní
11.6.12 19:34

Vdaná a určení otcovství

Ahoj,chci poprosit o radu..

jsem ve 30.tt a poslední dny nemůžu ani spát, tím jak mám nervy z toho co bude.. nemám na nějakého právníka, takže se zkusím zeptat Vás..

Bývalý přítel chtěl dítě, když jsem otěhotněla, byl šťastný, oznamovali jsme to vesele rodině atd. On ví, že je 100% otcem (dost jsme se snažili a ani jsem se od něj nehla, jen do práce a z práce zase domu)

PROBLÉM je, že jsem vdaná, rozvádím se už asi dva roky, když jsme se rozhodovali zda si pořídit miminko, jsme toto zjišťovali, jelikož mi na konci roku 2011 bylo soudkyní řečeno že rozvedená budu konečně na jaře (březen/duben) ale dle zákona by byl otcem manžel, tudíž jsme to s bývalým měli vymyšlené tak, že nebude problém si po narození dítěte zažádat o určení otcovství a RL bude přepsán.

Nastaly zdrav. problémy a on se se mnou z ničeho nic ve 3. měsíci rozešel, vyhodil mě z bytu a se slovy že dítě není třeba ani jeho mi řekl, ať nečekám, že uvidim nějaký příspěvek na výbavu. Od té doby, co mi má rodina pomohla vystěhovat mě z bytu, jelikož ukončil s majitelem nájemní smlouvu, bydlím u otce v RD (s tím, že do porodu si najdu levný podnájem) od té doby jsem se s bývalým neviděla, o dítě nejeví zájem, výsledky testů ho nezajímají, na nic nepřispěl.

využívá najednou zákona, že se o mě má starat manžel a dle zákona je otec dítěte manžel.

Mám strach z toho, co bude až se miminko narodí. Bývalému je skoro 30, bydlí u rodičů, má plat 12000čistého.

Do RL ho uvést chci i musím, nenechám se pošpińovat, že dítě není třeba jeho, ví moc dobře že jeho je, nejde mi o peníze, ale o morální stránku, nemůžu mu utéct z cesty a tím ukázat, že se třeba bojím. Vím moc dobře, že já nic neprovedla a že on se zachoval jako největší ubožák a mám potřebu to dokázat všem, před kterými si hraje ještě na chudáčka!! udělal mi takových naschválů a připravil mě o vše co jsem s prvním synem jako samoživitelka měla, takže mu nemůžu jen tak zmizet z cesty…

největší strach mam ale z toho, že začne mít o dítě najednou zájem (poslouchá rodiče na slovo a babička se na vnouče velice těšila.)

nevím co všechno mám podniknout k tomu, aby byl určený jako otec dítěte, jak dlouho to trvá a jaké nároky bude mít na novorozence/kojence..

a také vůbec nevím, jak se k tomu mám stavět nyní, jsem na neschopence, jelikož těhotenství mám rizikové, přišla jsem kvůli bývalýmu o byt, takže teď nemám kde bydlet (sice teď mohu u rodiče, ale připadam si poníženě, že nemůžu dát dítěti normální samostatné zázemí) jelikož nyní na podnájem nemám, nemám ani na kočár, jelikož mi nepřispěl ani korunu a zřejmně s tím nic ani neudělám..
Nevím, jestli až porodim, mu mam napsat, že se mu narodilo dítě…

Budu ráda za každou radu, názor či zkušenost!!

Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30309
11.6.12 19:43

Tak to je pekne zamotana situace,…
zazila jsme to. byla jsem rozvedena dva tydny,kdyz se narodila dcerka.....S pritelem/nyni druhym manzelem/ jsmem zila uz dva roky,na druhem konci republiky. Ale stejne jsem v porodnici MUSELA VSUDE UVADET PRIJMENI DITETE PO MEM JIZ EXMANZELI......NA NOZICKU MU TO PRIJMENI PSAL SKUTECNY OTEC DITETE.....A AZ PAK,PO PORODU,JSEM ZAZADALA O POPRENI OTCOVSTI/A NOVE URCENI/.Na rizeni pak jsem byla ja,ma malicka dcera,muj pritel/tedy jeji otec/ a muj ex,spolecne se socialnima pracovnicema..A povidali jsme si o tom,z jakeho styku se asi dcera narodila…zajimave :roll: :roll:
U tebe to vidim podobne:
Ditko v RL nemuze mit nikoho jineho nez Tveho manzela/proste lhuta trva i po rozvodu,natoz pred im,bohuzel/. A az pak ty anebo Tvuj manzel pozada o zruseni otcovstvi…A soud probehne,budou se asi zadat testy otcovstvi atd atd… Zatim teda ma opraVDU VYZIVOVACI POVINNOST tVUJ MANZEL. k TOBE I CIZIMU DITETI.
A az pak,pokud se prokaze,ze dite je pritele-.to muze Tvuj manzel po nem vymahat zpatky…

Dost dobry,co....... :? :? :?

Drz se :idea:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17363
11.6.12 19:45

Do rodného listu bude opravdu zapsán manžel. Ten ať po porodu podá žalobu na popření otcovství…tam oba prohlásíte, že není otcem dítěte a jeho z RL vymažou.
Potom (pokud přítel nezajde dobrovolně na matriku uznat otcovství) podáš ty žalobu na určení otcovství..a tam se prokáže že je otcem dítěte.
Pak můžeš žádat o výživné na dítě a určitě i nějaká náklady na neprovdanou matku, to ti nejlíp poradí na sociálce - tam je to zadarmo.

Držím pěsti, bude to náročný :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.12 19:47

S manželem nejsem v kontaktu, ten neplatí ani alimenty na syna… myslíš, že to bude velký problém?

šance že by se dostavil k soudu a něco popíral je nulová, když se nedostavuje ani k soudu, který se týče jeho dítěte či rozvodu :?

děkuji za zkušenost!!!!!!! :hug:
ZAKL.

• Citovat
  • Upravit
30309
11.6.12 19:48
@Anonymní píše:
S manželem nejsem v kontaktu, ten neplatí ani alimenty na syna… myslíš, že to bude velký problém?

šance že by se dostavil k soudu a něco popíral je nulová, když se nedostavuje ani k soudu, který se týče jeho dítěte či rozvodu :?

děkuji za zkušenost!!!!!!! :hug:
ZAKL.

aHA.
Tak to budes muset poprit Ty,jak jsme to udelala ja. Po ex jsme sice zadne vyzivne samozrejme nezadala,ale nez by se k necemu rozhoupal.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.12 19:52
@Janik101 píše:
Do rodného listu bude opravdu zapsán manžel. Ten ať po porodu podá žalobu na popření otcovství…tam oba prohlásíte, že není otcem dítěte a jeho z RL vymažou.
Potom (pokud přítel nezajde dobrovolně na matriku uznat otcovství) podáš ty žalobu na určení otcovství..a tam se prokáže že je otcem dítěte.
Pak můžeš žádat o výživné na dítě a určitě i nějaká náklady na neprovdanou matku, to ti nejlíp poradí na sociálce - tam je to zadarmo.Držím pěsti, bude to náročný :mavam:

Děkuji!!
a nevíš jak dlouho může určení otcovství trvat?
já nevim v čem budu jako malou vozit, peníze co jsem měla naspořené, jsem nacpala do rekonstrukce bytu, ze kterého mě nakonec vyhodil… :poblion:
neni vážně nějaká smyčka, jak to řešit už teď?

• Citovat
  • Upravit
30309
11.6.12 20:23
@Anonymní píše:
Děkuji!!
a nevíš jak dlouho může určení otcovství trvat?
já nevim v čem budu jako malou vozit, peníze co jsem měla naspořené, jsem nacpala do rekonstrukce bytu, ze kterého mě nakonec vyhodil… :poblion:
neni vážně nějaká smyčka, jak to řešit už teď?

Zeptej se na socialce. Ale zakonna moznost neni,jak to resit uz v tehu,…Bohuzel.Nebo aspon o zadne takove nevim…Strasne moc bych Ti ale prala,abyste se socialni pracovnbici na OSPOD neco vymslely..:-('((

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30309
11.6.12 20:24

Jo a nam to trvalo pulrok,nez bylo stani soudu…A pak hned po stani jsme sli na matriku zmenit male RL,nechat tam zapsat realneho otce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
11.6.12 20:32

Je to tak, musi se az po rozvodu. Jen teda myslim, ze to popirani a pak urcovani bude slozity, kdyz ani jeden z chlapu nekooperuje - vsude jsou povinnosti vyrozumeni, lhuty atd. Kamaradka se na tom s manzelem DOHODLA, a stejne se na urade skoro nic jeste nehlo, a to jsou malymu uz tri mesice…

Moc drzim palec, at to dobre dopadne :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.12 21:14
@farska píše:
Jo a nam to trvalo pulrok,nez bylo stani soudu…A pak hned po stani jsme sli na matriku zmenit male RL,nechat tam zapsat realneho otce.

Teda, takže když bude soud v půl roce dítěte a určí, že si může biologický otec dítě, o které neměl do té doby zájem a mě dělal jen problémy, malou brát, tak jí budu dávat z pohledu dítěte cizímu chlapovi, který jí vůbec nezná a nedokáže se postarat ani o sebe?! :? :pocitac:

• Citovat
  • Upravit
30309
11.6.12 21:16

To doufam,ze ne. To by tam mely osefovat prave pritomne socialni pracovnice. A muzem doufat,ze nekapnes na Asocialni… :? :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17363
11.6.12 21:24
@Anonymní píše:
Teda, takže když bude soud v půl roce dítěte a určí, že si může biologický otec dítě, o které neměl do té doby zájem a mě dělal jen problémy, malou brát, tak jí budu dávat z pohledu dítěte cizímu chlapovi, který jí vůbec nezná a nedokáže se postarat ani o sebe?! :? :pocitac:

Jsem sociální pracovnice a neboj, nikdo tě nebude nutit dám dítě cizímu chlapovi… Samozřejmě je v zájmu dítěte, aby byl v kontaktu i s otcem, ale všichni budou brát i to, jak se k němu dosud choval…takže nejdřív by ho musel navštěvovat, v tvojí přítomnosti atd.

Nevím o možnosti, jak to řešit už teď, bohužel…

A rychlost soudů taky neřeknu, protože to je soud od soudu jiné. Někde jsme na to čekali 2 měsíce, někde i půl roku :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.6.12 21:55

Moc Vám děkuju!!! :kytka: :hug:

Janik101: a myslíš, že mu mam dát vědět, až porodim? když jsem byla na plodovce atd. tak jsem mu řekla, že jestli ho bude něco zajímat, at se zeptá, že mu to řeknu, ale nutit mu nic nebudu.. na nic se nezeptal, od doby co se se mnou rozešel, takže naprostý nezájem.. jen si nechci zavařit tím, aby pak řekl u soudu že jsem mu nedala ani vědět, že se malá narodila… ale když nemá zájem, jak mam tedy postupovat?
náhodou mu matka řekne a on přiběhne jak pejsek do porodnice, na to zvědavá fakt nejsem, po tom co mi provedl :think:

• Citovat
  • Upravit
17363
13.6.12 13:59

Omlouvám se, nešel mi internet :zed:
Vědět bych mu asi dala…Ale pokud si to nebudeš přát, do porodnice ho za tebou pustit nemusí…A nebo mu napiš, až tě propustí z porodnice.
Já bych to tak asi udělala. Až bych byla doma a odpočatá, tak bych mu napsala. V porodnici by ses měla věnovat jenom holčičce a mít klid, aby se ti spustila laktace…
Na druhou stranu, i když se rozhodneš, že mu to vědět nedáš, tak to sice u soudu říct může, na druhou stranu ty budeš argumentovat tím, že se nezajímal ani o výsledky vyšetření a že termín porodu věděl, tak kdyby chtěl, mohl se ozvat atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
15.6.12 12:15

Ahoj, jen pro tvoji představu. Žalobu o určení otcovství jsem podala hned po porodu Kulicha, je zářijovej. Na všem jsme s exmanžou domluveni, sociálka spolupracuje sqěle :lol:, prostě žádnéj problém až na soud. Určili nám stání na 21. května, dva dny před termínem mi soudkyně poslala oznámení, že jde na školení a stání se odkládá :cert:… Takže malýmu je devět měsíců a ještě jsme si ani neškrtli :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová