Vděčnost rodičům, vnoučata

Napsat příspěvek
Velikost písma:
41602
8.1.24 11:16
@SaxaL píše:
možná dobrovolníci zaměření na návštěvy?
Jen bych podotkla, jak tu psala kdysi i nějaká zaměstnankyně DD, tak potvrzovala, že skutečně ti opuštění stařečci, za kterými nikdo nechodí naprosto dobrovolně, většinou skutečně nejsou z řad pohádkových staříků, ale starý rachejtle, ke kterým se bojí jít i personál.
Od základů zlý lidi, kterým se každý radši vyhne. Něco jiného pak je změna povahy vinou nemoci, ale tam tam to příbuzní z lásky přetrpí.

no, já měla tu čest s rodinou, které se starček hodil, jen než vše co měl na ně přepsal a pak už dojíždění na návštěvu bylo daleké a obtěžující, takže bych nepaušalizovala, že si to všichni zaslouží, protože jsou to starý rachejtle…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
8.1.24 11:17
@Keyllah píše:
a do které skupiny řadíš zakladatelku? :think: nebyla týraná, ani traumatizovaná, normální dětství :think: takže? výchovou spadá do 1), ale péčí o rodiče do 2)? :think:

Nevím, víme toho málo, to musí vědět ona, proč má svůj názor, možná mezi řádky trošku zní ta skupina 2 i výchovou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41602
8.1.24 11:20
@SaxaL píše:
Nevím, víme toho málo, to musí vědět ona, proč má svůj názor, možná mezi řádky trošku zní ta skupina 2 i výchovou.

nemyslím, v případě dvojky, by podle mě nevyžadovala péči a hlídání dětí. Byl by tam strach, aby dítku taky neublížili a to tady není…spíš průměrná 1.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
874
8.1.24 11:23
@Keyllah píše:
nemyslím, v případě dvojky, by podle mě nevyžadovala péči a hlídání dětí. Byl by tam strach, aby dítku taky neublížili a to tady není…spíš průměrná 1.)

Já si ale třeba taky, vychována k slepé poslušnosti a vděčnosti, dlouho myslela, že by rodiče měli hlídat vnoučata, tím víc, že matka neustále dělala rozbroje a válčila s druhou babičkou, která se angažovala víc. Ale nehlídali, a když, tak jen chvilku s tím, že jsou stejně strašný. Ale kvůli silnému posttraumatickému syndromu jsem dlouho neviděla pravdu, třeba to, že jsem tím svým chtěním jen strašně moc chtěla vidět, že ty vztahy nejsou tak strašný, jak to vypadá, že třeba matka bude dobrá babička (hlavně táta, ale ten pak šel do vleku matky bohužel), to vše mi odhalila pak až psychoterapie.

Zakladatelka klidně může chtít hlídat děti, protože prostě doufá, že se tím ty vztahy narovnají a alespoň vnoučata dostanou to, co nedostala ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
107623
8.1.24 11:27

Já to vnímám jako vztah rodiče a dítěte…vnoučata jsou už další generace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5192
8.1.24 11:55
@LiduNe píše:
Amen, podepisuji. Celá tato diskuze je o starých rodičích, většinou je milujeme alespoň v dětském věku. Jak se pak stane, že o lidech, kteří jsou jedni z nejbližších většina zdejších diskutujících mluví jak o obtížném hmyzu?

Viď? Když za několik let budou taky „obtížný hmyz“. A možná ještě obtížnější!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
8.1.24 12:54
@ibis píše:
Viď? Když za několik let budou taky „obtížný hmyz“. A možná ještě obtížnější!

Těžko být za obtížný hmyz, když to máš odjakživa v sobě nastavené tak, že dítě tu není pro tebe, za prostou výchovu k dospělosti ti rozhodně nic nedluží a za vztah s ním jsi především zodpovědná ty, a to až do doby, kdy ti řádně slouží hlava a většina těla. Pak totiž nečekáš na nehynoucí vděk, letitou osobní péči, splacení výchovy, bezbřehý nárok na vnoučata a podobné věci.

Pak chápeš, že dítě má svůj vlastní život, a být v něm je pro tebe štěstí, ne nárok, a že vztahy mezi dospělými lidmi vždy vyžadují snahu a respekt z obou stran.

Jako nějakých dvacet let jakékoli výchovy mi fakt nedává právo na dalších 40 let života dítěte, než zaklepu bačkorama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
8.1.24 13:57
@Keyllah píše:
nemyslím, v případě dvojky, by podle mě nevyžadovala péči a hlídání dětí. Byl by tam strach, aby dítku taky neublížili a to tady není…spíš průměrná 1.)

Nemas pravdu.

Často traumatizovane deti v dospelosti touzi po tom, aby jejich rodice konecne fungovali jako dobri prarodice. Skrz to dojdou ke katarzi a odpousteni a dosyti si v srdci zu lasku a peci, ktera jim z detstvi chybela.

• Citovat
  • Upravit
41602
8.1.24 14:15
@andrasteia píše:
Nemas pravdu.Často traumatizovane deti v dospelosti touzi po tom, aby jejich rodice konecne fungovali jako dobri prarodice. Skrz to dojdou ke katarzi a odpousteni a dosyti si v srdci zu lasku a peci, ktera jim z detstvi chybela.

a často přeruší s takovými rodiči kontakt a nechtějí, aby se k jejich dětem přibližovali :think: takže nelze paušalizovat, a navíc si myslím, že pokud by v rodině něco takového bylo, zakladatelka by to jistě zmínila jako další plusový bodík, proč se nemůže a nebude o rodiče na stáří starat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
8.1.24 14:57
@Keyllah píše:
a často přeruší s takovými rodiči kontakt a nechtějí, aby se k jejich dětem přibližovali :think: takže nelze paušalizovat, a navíc si myslím, že pokud by v rodině něco takového bylo, zakladatelka by to jistě zmínila jako další plusový bodík, proč se nemůže a nebude o rodiče na stáří starat…

Ja ale nepisu o zakladatelce, ja Ti odpovidam na komentář 🫣

Ano, pokud je tam vyloženě nasili, tak většinou odstřihnou rodinu a zacnou od zacatku. Pokud je to nějak na pomezi ve smyslu ze ten rodic ma třeba nediagnostikovanou poruchu osobnosti, tak jsou ti deti proste vychované v tom, ze ony jsou špatné, přítěž, musi rodicum pomahat a je pro ne strasne tezke se odpoutat.

• Citovat
  • Upravit
659
8.1.24 17:06
@Psylocke píše:
Existujou i jiný sociální bubliny než máš ty a tam to takhle nefunguje. Ale je to celkově hodně složitá otázka. Myslim, že je špatné celé nastavení společnosti. Žijeme zrychleně, ve stresu, všechno chceme hned, rychle spotřebovat a zahodit a jako máme fast fashion atd.tak žijeme i fast vztahy nebo jak bych to nazvala. Je to hnusný. Jsme lidské bytosti a měli bychom se tak k sobě chovat. S úctou a respektem ne odhazovat staré „použité“ lidi do důchoďáků. Celé to nastavení důchoďáků se mi příčí. Ale nevim, jak to jde řešit. Zpomalit tempo. A záleží samozřejmě, jaký jste měli vztah celý život. Lidi, ale teď moc rychle zapomínají a chtějí mít vše hned a dokonalé. Nejsou ochotni za něco bojovat a hned to vzdávají.

Proc tak negativne o domovech duchodcu? Jasne, pokud si clovek predstavi stare komunisticke duchodaky, tak ho z toho jima hruza. Ale moderni pecovatelske domy jsou v pohode.

Po skole v zahranici jsem v jednom takovem delala a kdybych mela byt na doziti v podobnem, tak jsem jenom rada. Krasne ciste prostredi, domaci jidlo, pravidelna pece. Kazdy mel vlastni maly bytecek, plne uzpusobeny lidem s horsi pohyblivosti. Pecovatelska sluzba 24/7, kazdy mel urceny rozsah pece dle samostatnosti (nekdo jen treba uklid a nakup, nekdo pomoc s leky, jidlem, nekdo kompletni hygienu atd). Take jsme casto meli tzv. social calls, tedy ze jsme si s nimi jen sedli, udelali kafe a kecali, prip. sli treba na prochazku, kratsi vylet atd. Obcas tam meli spolecenskou akci, jinak se tam pravidelne kazdy den schazeli ve spolecenske mistnosti; kdo chtel, pridal se, kdo nechtel, zalezl si k sobe. Idylka.

Nikdy bych nesouhlasila s tim, zustat na krku blizke rodine. Bez ohledu na to, jak dobre vztahy tam panuji. Lezak je neskutecne narocny a pecujici osoba casto obetuje veskery svuj cas i sve zdravi - mentalni i fyzicke. Nikdo nema pravo na to, aby pro nej nekdo jiny obetoval svuj zivot.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10651
8.1.24 18:01
@HappyPotato píše:
Proc tak negativne o domovech duchodcu? Jasne, pokud si clovek predstavi stare komunisticke duchodaky, tak ho z toho jima hruza. Ale moderni pecovatelske domy jsou v pohode.

Po skole v zahranici jsem v jednom takovem delala a kdybych mela byt na doziti v podobnem, tak jsem jenom rada. Krasne ciste prostredi, domaci jidlo, pravidelna pece. Kazdy mel vlastni maly bytecek, plne uzpusobeny lidem s horsi pohyblivosti. Pecovatelska sluzba 24/7, kazdy mel urceny rozsah pece dle samostatnosti (nekdo jen treba uklid a nakup, nekdo pomoc s leky, jidlem, nekdo kompletni hygienu atd). Take jsme casto meli tzv. social calls, tedy ze jsme si s nimi jen sedli, udelali kafe a kecali, prip. sli treba na prochazku, kratsi vylet atd. Obcas tam meli spolecenskou akci, jinak se tam pravidelne kazdy den schazeli ve spolecenske mistnosti; kdo chtel, pridal se, kdo nechtel, zalezl si k sobe. Idylka.

Nikdy bych nesouhlasila s tim, zustat na krku blizke rodine. Bez ohledu na to, jak dobre vztahy tam panuji. Lezak je neskutecne narocny a pecujici osoba casto obetuje veskery svuj cas i sve zdravi - mentalni i fyzicke. Nikdo nema pravo na to, aby pro nej nekdo jiny obetoval svuj zivot.

Tady je moralista každý druhý a realitu máme jakou. Návštěvy u starých příbuzných s napraze rukou čekající na dárečky. Ale to už nikdo neřekne. Na místo v domově důchodců se čeká roky, tak se všichni starají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Uslava
8.1.24 18:04
@Anonymní píše:
Rozumím. Ono asi až ta situace přijde, uvidí se i co ostatní sourozenci. Mně zajímalo jak to vidí ostatní. Jestli se automaticky bere, že se člověk postará, i když mu rodiče přestali pomáhat úderem 18. roku, případnem doděláním maturity.

Buď pomahat chceš a nebo ne. Do niceho to nezabaluj. Je to trapné.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
8.1.24 21:55
@Uslava píše:
Buď pomahat chceš a nebo ne. Do niceho to nezabaluj. Je to trapné.
:) Děkuju za názor :lol:
Samozřejmě že chci pomáhat, o tom tady přeci píšu celou dobu. Jen té pomoci se nedostává. Nevím jak to mají ostatní, jestli se nebojí svěřit děti třeba sousedce. Manžel pracuje 8-17h každý den a kamarádky bydlí buď daleko, nebo nemají s dětmi vůbec zkušenost a u menší dcery mám z toho obavy. I tak díky, že sis našla čas :dance:
  • Citovat
  • Upravit
Uslava
8.1.24 22:45
@Anonymní píše: :) Děkuju za názor :lol:
Samozřejmě že chci pomáhat, o tom tady přeci píšu celou dobu. Jen té pomoci se nedostává. Nevím jak to mají ostatní, jestli se nebojí svěřit děti třeba sousedce. Manžel pracuje 8-17h každý den a kamarádky bydlí buď daleko, nebo nemají s dětmi vůbec zkušenost a u menší dcery mám z toho obavy. I tak díky, že sis našla čas :dance:

Zaklad je, ze o sve deti se máš postarat sama. Nebo si na to nekoho zaplaťte. Je fajn, když je moznost se na rodinu obratit, ale ničí povinnost to neni. To nevíš?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová