Vegetariánství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1045
13.6.06 13:00

Mio a Klaris,
děkuju za inspiraci. Jsem ráda, že jste nade mnou jako požíračem masa nezlomily hůl…Mimochodem, neprozradily byste mi, čistě pro zajímavost svou krevní skupinu? Typovala bych A, určitě ne asi nulku.
Taky doma používýn celozrnnou mouku - špaldovou. Jenže ti moji pacholci to nějak moc nemilují. Hlavně tatínek. Je pravda, že když dělám třeba jíšku do bramboračky, tak tam ta otruby ze špaldy jsou trochu cítit.
Ještě jsem se chtěla zeptat na jednu věc - ve zdravých výživách jsou ke koupi takové jako sušenky, které jsou z různých semínek a ořechů, slepených dohromady nějakou tmavou hmotou. Nevíte, co to je a jak se to dělá?
Děkuju moc
 Mickie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
14.6.06 10:19

Mickie - kup si celozrnnou mouku speciál (já mám značku Natural z biozemědělství) - ta je jemnoučká a kromě tmavé barvy (ale ta se v polívce ztratí) nepozná nikdo nic.
Jo máš pravdu jsem áčko, a ty jsi nejspíš nulka, že? (u nulek je to typické to vím ze svého okolí - tchyně, otec..) Jenže ono to není jen o těch skupinách - je to o vnitřním rozhodnutí překonat dané genetické vlohy, můj muž v to věří a tak přesto že je taky nulka, tak je vegetarián už několik let - a není to tak že by si maso násilím odpíral, to vůbec ne..prostě se rozhodl z různých důvodu, že už ho jíst nechce.

jinak ty sušenky co se ptáš nevím co myslíš. Já kupuju takovou jablečnou tyčinku s oříšky nebo slunečnicovými semínky - ta je tmavá. Nebo by to mohlo být něco s carobem (náhrada čokolády - bez kofeinu)..fakt nevím

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1045
14.6.06 12:38

Klaris ,
o tom rozhodnutí je to veliká pravda. Mám v sobě nějakou podivnou, uvnitř usazenou krutost a pohodlnost, možná slabost, nevím. Prostě to nedokážu. Jiné důvody by se daly jistě taky vymyslet, ale byly by to jen výmluvy. Třeba k tomu někdy dospěju. Jsem původním vzděláním zootechnik a vím, jak hnusně se s jatečnými zvířaty zachází, ale vážně je něco ve mne. V současné době ale nejsem schopná s tím nic na vědomé úrovni udělat.Potlačení potřeby a zapomenutí na tu vnitřní krutost, o které u sebe vím naprosto přesně, není řešení. Třeba to ale prací na sobě nějak vyšťourám ven a konečně se s tím vyrovnám…

Ty slepené oříšky to asi nebude Karob. Vím, že jsem kdysi viděla v nějakém pořadu vyrábět takový „moučník“. Byly to různé oříšky, které se zalily nějakou zvláštní hmotou, pak se to celé zatížilo a nechalo ztuhnout. Chtěla jsem si to napsat, ale zrovna mi viselo některé z dětí u prsu, tak to nevyšlo. ale fakt mne to mrzí.
A ještě mne napadá, nemáte někdo recept na sušenky, které budou podobné takovým těm BEBE dobré ráno s cereáliemi?
Díky za rady, Mickie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
14.6.06 15:21

Ahoj Mickie, já jenom k těm krevním skupinám, abys měla další lidi do tabulky :wink: Jsme celá rodina lakto-vegetariáni (žádné maso ani vajíčka), no a já mám skupinu B+ a manžel AB- . Syn je zatím velká neznámá 8) . Chtěla jsem se ještě zeptat, u těch krevních skupin záleží nějak na tom + a - ?

Klidně se přiznám, že mi ještě po těch moc letech co maso nejím sem tam párek, nebo kuře zavoní, ale pak si vzpomenu na to, že je to živá bytost a chuť je pryč :wink:

Dělávám občas takové máslové sušenky s různými semínky, oříšky, rozinkami a kouskama čokolády. Jen se smíchá máslo, ovesné vločky, polohrubá mouka a trochu cukru nebo medu. Poměr dělám od oka, aby se vypracovalo takové akorát těsto na uplácání malých placiček, jako sušenek. Pak se to dá na plech a do trouby vysušit, když mají hezkou barvu, tak jsou hotové.

Juj to jsem se rozepsala. Mějte se hezky Tin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
15.6.06 10:03

Mickie - to je jasné že k vegetariánství se dochází pomalu a postupně, jen málo lidí do toho skočí ze dne na den..A pokud chybí vnitřní přesvědčení tak to prostě nejde. Je to jako by teď mě někdo nutil jíst maso - přijde mi to úplně stejné. Nelze být vegetariánem „násilím“.

já se přiznám že teď jak jsem těhotná tak jsem měla 2× chuť na kuře - no tak jsem si ho dala, jsem jen člověk..Ale chutě mě už přešly a už bych si nedala..spíš se mi z masa dělá nevolno (když nejsem těhu tak mi jeho vůně nevadí)

Tin - ty sušenky znějí super, to musím vyzkoušet - říkáš od oka :-)
přihoď ještě nějaký recept :-)

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
15.6.06 11:26

Zdravím,

tak se sušenkama moc neporadím, jednak teď co bych měla čas nemám funkční troubu a druhak já moc na recepty nejsem, větčinou smíchám zrnka s medem :lol:

K tomu vege-nevege: já to považuju za soukromou věc, z osvěty jsem většinou rozpačitá a z vegetariánů - misionářů - mesiášů mám husí kůži, prostě co je komu do toho co jím, asi tak jako do toho čemu věřím, nebo do toho jak se léčím :lol: Nadruhou stranu pořád i po letech nezvládám „dobře“ míněné výstrahy lidí co o vege nic neví, jen znají většinový názor :evil:
Já si teď stejně jako minulé těhu dám ryby či kuře a dostává ho tím i Max, tedy teď jsem ho měla už dvakrát, prostě je to o chuti, neperu se s tím a zároveň se snažím nepodléhat zvenku dodávaným strachům, Maxe jsem kojila do 14měs do konce 8-mého plně a maso jsem po porodu měla dvakrát (u tchýně, sociálně né z chuti). Takže v klidu bez výčitek, já v nejezení masa nevidím ani náboženství ani to, že bych byla v porovnání s jinými lepší člověk, jsem lepší v porovnání se sebou samou pokud bych ho jedla. Maxe vedu k tomu, že my to co má někdo jiný na talíři prostě nejíme, ale neříkám, že je to fuj, nebo špatně, nebo, že to nejíme protože MY máme rádi zvířátka. Jo a to hlavní, důvod proč s mužem maso nejíme je mravně etický, prostě pokud není nutné zvyšovat utrpení, nezvyšujem

Jo a krevní skupiny: já A- Max A+ a muž 0+

pa Mia

• Citovat
  • Upravit
1045
15.6.06 12:38

Ahoj ženy

Děkuji za připomínky a Tin - ten recept by byl opravdu skělý!
Pokud vím, tak Rh faktor vliv nemá, zato se rozlišuje ještě na sekretory a nesekretory, ti se liší podle toho, zda z jejich sekretů - sliny, moč… je možno určit jejich krevní skupinu, jestli do sekretů vylučují i částečky jejicj krve. To je ale moc už i na mne.

Za to, že jsem masožrout se nestydím, v podstatě mám sice výčitky svědomí, ale zatím jen natolik malé, abych je dokázala neposlouchat. Vlastně jsem si díky Vám uvědomila další stránku svého já a díky za to.
Moje situace je maličko komplikovaná tím, že můj tatínek je soukr. zemědělec a prostě máme dvakrát do roka mrazák plný prasete…

Ty skupiny, co uvádíte, jsou zajímavé, děkuji. Četla jsem, že se krevní skupina může v průběhu života změnit. Třeba jsou Vaši nulkoví manžové nepapající maso horkými adepty na skupinu A.

Mickie

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
15.6.06 16:49

Mickie - ad to poslední - jak říkám můj muž věří že lze změnit genetické nastavení :-) takže bych tomu i věřila..
 Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
16.6.06 10:13

Mickie,
sice už jsem ti psala na jinou diskusi, protože jsem se mi píše jako nevegetariánovi těžko… možná by to chtělo oživit diskusi o krevních skupinách :wink:
Ale k tomu, co jsem chtěla napsat - např. p. Černická bere v potaz u krevních skupin i Rh faktor. V průběhu života se může měnit i samotný Rh faktor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
16.6.06 21:45

Ahoj holky,
jsem ráda, že se recept líbil. Než se Maju narodil, tak jsem docela ráda pekla, teď už nestíhám vůbec nic, ale to asi všechny znáte :wink:

S tou změnou krevních skupin mi to připadá docela divné…jsou na to někde nějaké důkazy? Prostě mi připadá divné, že se mi třeba změní skupina a pak bych šla do nemocnice a dostala špatnou krev :roll: Moc tomu nerozumím…ráda se přiučím 8) Jinak víte, že takový hlemýžď má krev modrou?

Na recepty mám dobrý typ: Jak péci cukroví, pečivo a moučníky od Elišky Škvařilové a Jřiny Borkové. Recepty tam jsou vždy v třech variantách (tradičně, zdravě a vegetariánsky).

Jeden tu pro inspiraci přidám :-)
MAKOVEC
100g celozrné mouky
50g hladké mouky
20g sojové mouky
170g máku (hrubě mletého)
120g cukru nebo 4 lžíce medu
100g tuku, másla nebo oleje
1 prášek do pečiva
1/2 vanilkového cukru
1/2 lžičky hřebíčku špetku soli
mléko dle potřeby
Sypké suroviny se smíchají,v teplém mléce se rozmíchá tuk a vše se znovu spolu smíchá. Naleje se to na vymaštěný a vysypaný plech a peče při teplotě 200°C.

Já do toho ještě přidávám spařené rozinky. Pak je to ještě větší mňamka.

Dobrou noc Tin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
19.6.06 09:37

tinuvien - díky za další receptík..
a to s tou změnou krevní skupiny je hypotetická možnost, která se nestane určitě sama od sebe a souvisí to s vlastním vývojem určitého člověka a vlastně už to až tak do téhle diskuze nepatří. Ani nevím jak to napsat - můj muž věří že prací na sobě (duchovní) lze změnit genetické nastavení, že lze proměnit „špatné geny“ (a to třeba v případě že on je „nulka“ předurčená jíst maso a přesto chce být vegetarián, což je vlastní sk. A). Já vím, tohle je hodně tenký led a nikdo ti tohle nepotvrdí, žádné vědecké důkazy nejsou..A spousta lidí v nějaké duchovno nevěří. No nerada bych to tu rozebírala, ještě se tu někdo naštve :-)
Jen ještě dodám, že my s manželem jsme vegetariáni z důvodu zdravotních, etických a duchovních.
A opět dodávám že je to záležitost každého člověka co jí a že já bych nikdy nikoho k vegetariánství nepřemlouvala! Ke změně názoru na stravu a život (směrem k jakékoli variantě) si musí dojít každý sám..

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
2.8.06 09:25

Ahoj vospolok.

Mam jeden dotaz, neviem, ci to tu uz nezaznelo…

Marne sa pokusam naklicit pohanku. :oops: Mam kupenu taku tu nelupanu, urcenu na klicenie, tak som to asi na 10 hodin namocila a potom sa snazila naklicit podobne ako psenicu, na tanieri v trosku vody, 2 - 3× denne premyvat. A nic. :( Trochu zmakla, ale to je vsetko. Neporadite niekto?

Vdaka.

Gabika

• Citovat
  • Upravit
33315
2.8.06 11:07

Klaris S tou změnou genetické informace to zní fakt zajímavě. V duchovno věřím a trochu se orientuju ve všem možném, ale s tímto jsem se ještě nesetkala. Bylo by to dost dobrý, kdyby to fungovalo, hlavně pro budoucí potomky.

Gabiko Pohanku jsem taky ještě neskoušela klíčit. Kdyby se ti to nakonec nějak povedlo, tak napiš jak :wink: Co takhle zkusit hodit pár semínek do květináče z hlínou? Aspoň bys zjistila, zda je živá a schopna klíčit.

Pa Tin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
2.8.06 20:31

Jo Gabi přesně tak - může být nějak nešetrně ošetřená např. vysokou teplotou a pak ti prostě nenaklíčí, protože je „mrtvá“. Ale jinak jsem to taky ještě nezkoušela, já jsem na to starání se o klíčky nějak líná :-)

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
11.9.06 16:03

Ahojky, mamindy :--) Nemáte tip na nějaké zdravé mlsání? Ale musí to být strááášně moc sladké a co největší množství. Co kojím, tak jedu po sladkém jak utržená ze řetězu a sušenky linecké z bio prodejny za 30 Kč sním na posezení, tak to doplňuji Delisami a jinými nezdravými sladkostmi a fak to se mnou nejde takhle dál :-)))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová