Vegetariánství

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1719
11.9.06 19:23

napadá mě sušené ovoce - takové suš. hrušky jsou sladké až až a nebo chalva (ale ta taky není nejlevnější a je tam cukr, ale jsou to pomletá slun. semínka a med a ten cukr a ještě cosi :-) )

jinak já taky hřeším - taková dobrá čokoláda to jistí :-)

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
11.9.06 20:11

Jj, čokoláda je mňam. Vedle sušeného ovoce je taky dobré všechno možné v karobu, jogutru a karamelu (rozinky, banány, oříšky atd.)

Dneska jsme byli na odběru a Dr. zjistila Majimu, že má málo železa. :( :( :( Nevíte někdo co s tím. Maso mu opravdu dávat nechceme, nejraději bych to řešila vhodnou úpravou jídelníčku, jen přesně nevím jak, když moc nechce papat. :roll:
Zatím to Aktiferin jistí … :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
12.9.06 10:16

No hlavně se Tin nenech znervóznět, že je to kvůli tomu, že jste vegi - nedostatek železa se vyskytuje napříč celou populaci bez ohledu na typ stravy! Někdo ho má taky méně, bez toho aby mu to jakkoli vadilo a jen se prostě nevejde do tabulek..Jestli je Mari normální tak jako vždy - má „zdravou“ barvu, je přiměřeně aktivní a veselý, tak mu to zjevně nevadí. Problém by byl kdyby měl i zjevné příznaky jako nápadnou bledost a apatii, snadnou unavitelnost, ale to snad nemá?
Ohledně stravy - zkus vločkovou kaši se suš. meruňkami (oboje má hodně železa) - pokud mu bude chutnat. Snaž se do oběda propašovat tmavou zeleninu (brokolici, špenát i petržel nať a další bylinky). Dávej mu celozrnný chleba (nejlépe domácí - my teď máme pekárnu a tak ho máme pořád :-) ) Luštěniny mají taky dost železa - u nás vede čočková polívka (z obyč. nebo červené čočky, tu obyč je nejlépe namočit přes noc - bude stravitelnější). Bacha na přebytek mlíka ve stravě - blokuje vstřebávání železa. Ale ty myslím kojíš, tak to u vás neplatí..
Chápu že je těžké do těch dětí vůbec něco dostat - taky mám nejedlíka a taky netuším jaký má zrovna krevní rozbor :-) , ale je baculatá, veselá a čilá, i přesto že tak málo jí, tak si s tím nedělám zas tak hlavu.

KLaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
12.9.06 10:40

Mari je veselý, hravý … v pohodě. Prý má toho železa o polovinu míň, než je v normě. Že je docela bledý si všimla doktorka. Bledost totiž moc neřeším, protože jsem bledule od přírody, tak jsem myslela, že to má po mě. Kaše mi teď začal sabotovat :( Třeba mu ta vločková zachutná. Červenou čočku jíme, ta mu pro změnu chutná docela dost :)
Za tři týdny máme jít na kontrolu, tak se to snad zpraví. Plánuju mu namáčet sušené švestky přez noc a tu vodu pak dávat na pití. :roll:
Dost mě to rozhodilo :| Doktoři jedni rejpaví :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
12.9.06 10:49

Hele doktoři si vždycky něco najdou - nebýt jejich úžasných testů a rozborů, tak si člověk přijde docela zdravý. Podívej já mám nízké železo - kvůli těhu, jinak ho mám v normě (na spodní hranici ale v normě) a je to stejné jako minulé těhu - tenkrát jsem dostala tabletky po kterých mi bylo blé a tak jsem je nejedla. Zvládla jsem to s úpravou stravy (jedla jsem suš.ovoce, vločky, melasu, pila kopřivy v čaj.směsi pro těhule..) a obden multivitamínem pro těhule zvednout za měsíc ze 112 na 156 (norma je nad 120). Maso jsem neměla ani jedinkrát , takže tím to opravdu není :-)

hodně zdaru - jo a na ty testy bych šla raději pozdějc, ať máte čas to spravit :-)

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
12.9.06 10:53

jo ještě bych chtěla poradit jak dělám tu kaši - odměřím si vodu - třeba 150ml a dám vařit do hrnce, přidám lžičku hroznového cukru, nakrájím jednu sušenou meruňku na kousky, když se začne voda vařit nasypu jemné vločky (na každých 50ml jednu pol. lžíci), nechám převřít a odstavím. Dám do misky, omastím kapkou oleje nebo kouskem másla a můžeš přidat 1 odměrku UM (pokud používáš) nebo stříknout MM (pokud ti to jde :-) ). Výsledek je tak mňam že i já se po takové kaši můžu utlouct :-)

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
12.9.06 11:05

Dneska večer to zkusím … zní to fakt moc dobře, asi udělám i pro sebe :)

Doktorka mi tvrdila, že by snad i bylo lepší, kdybych mu dávala UM místo MM, že tam je toho železa dost a prý si není jistá, jestli je ho v mojem mlíku dost, když to maso taky nejím. Kontrolu za tři týdny chce ona, tak ji bude muset mít, snad se to aspoň zvedne. Má ho prý 70, což je fakt dost málo od té normy, co píšeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
12.9.06 15:51

Ahoj,

tak pisem, ako som dopadla s tou naklicenou pohankou. Strcila som ju na vasu radu do kvetinaca, a ona po par dnoch vyklicila! Medzitym som si kdesi precitala, ze pohanka sa neklici na tanieri, ale v hline a je sa z nej len stonka a listy, ktore su bohate na rutin, co je liek na cievy.

Vdaka za radu a klickom zdar!

Gabika

• Citovat
  • Upravit
33315
23.10.06 13:51

Gabi a jak ta naklíčená pohanka chutná?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
23.10.06 22:03

Tak jsem dopadla jak sedláci u Chlumce :wink: ..no znáte to..vesele tu radím, kde je železo a tak.. No a sama mám teď příšernou anémii, doktora se zhrozila, že je to hrůza a jaktože na to doteď nikdo nepřišel. Což je ovšem voda na mlejn všech co mají něco proti našemu vege - zejména mých tchánů, oni jsou doktoři a vlastně mi dělali krevní testy (no na moji vlastní žádost, neb jsem se furt zadýchávala a bušilo mi srdce) a zjistili to oni. Takže teď vesele čekají, že když konečně došlo na jejich slova, jak si ubližujem, že začnem jíst maso..No nezačnem - neb moje anémi může a nemusí být způsobena nejezením masa, leč to nikdo nezjistí..
Fakt že železo se vyskytuje v živočišných i rostlinných potravinách stejně je neoddiskutovatelný..A pokud mám já osobně poruchu vstřebávání (na což to nejspíš vypadá), tak mě maso 1× týdně nespasí (jak mi vykládá tchyně, která teď čeká že ho takhle začnem jíst..no comment. Aneb takové hovězí maso obsahuje stejně železa jako ovesné vločky, a kuřecí ho má ještě méně…Neb pokud bych už někdy jedla opět maso tak to červené určitě nebude..A u ryb už je to s železem teprv zanedbatelné)

Prostě mě ten přístup štve - většina populace je nevegetariánská a přesto se v ní (a to poměrně často) vyskytují lidé s anémií, to je v pořádku že áno..Dostanou prášky a nikdo do nich nerejpe. Ovšem běda pokud se anémie vyskytne u vegetariána - to si za to ovšem může sám, že? :evil:

Tin - jak to dopadlo u vás?už se to Marimu zvýšilo?
jo a víš co je největší sranda - že hodnoty hemoglobinu nejsou pro to, kolik máš železa v těle moc směrodatné, takže i když jsem měla hemoglobin při minulých testech celkem v normě (třeba na začátku tohoto těhu jsem měla nad 120,což je vlastně v pořádku, tak mi železo vlastně už chybělo a proto se na to nepřišlo dřív..paráda..) A kdybych nebyla těhotná tak se na to asi nepřišlo ještě dlouho..Prostě moje tělo nezvládlo sled těhotenství-kojení-těhotenství…A to opravdu nemusí souviset s typem stravy..

Zajímavé ovšem je že ač už jsem tedy musela mít málo železa v době kdy jsem Bianku kojila (tudíž by ho mělo mít málo i v mlíce..), tak ona měla krevní testy v roce naprosto v pořádku…A to maso taky pravidelně nejedla (občas jí ho podstrčí tcháni). Aha,chyba bude asi někde jinde než v nejezení masa…ale vysvětluj to lidem a doktorům obzvlášť

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
24.10.06 19:36

Ahoj Klaris,
Maru to už má lepší, ale další měsíc musíme zase na testy :( Aktiferin jsem mu dávala jen příležitostně, protože mu nedělá dobře na trávení. Začala jsem do stravy zařazovat více luštěnin (tam je ho dost, hlavně v soji), dávám si pozor, abych třeba do brokolice nebo mangoldu, kde je dost železa nedala smetanu nebo mlíko. To je docela důležité, protože s mlíkem se železo nevstřebá i kdybys chroupala hřebíky. Taky jsem Marimu zařadila do jídelníčku řasu chlorelu, ta je dost dobrá, je to v ní v ideálně vstřebatelné formě a cumlá ji jako bonbon (je lisovaná v pilulích). Ještě pije švestkovou vodu a to je snad vše.
Doktorka se mě důležitě ptala na kontrole, jestli jsem něco udělala s jídelníčkem, tak jsem jí to řekla takhle a tvářila se dost blbě. Čekala, že vyděšená matka hned dítku naklepe řízek nebo co :roll: Hlavně, že se zlepšuje. Má lepší barvu, začal víc papat a myslím, že i přibral, protože asi 2 měcíce nic :?
Ať jseš rychle v normě a mimi v pohodě. Asi je to fakt zátěž na tělo takhle rychle dvě děti za sebou + kojení.
Papa Tin

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
9.11.06 21:30

Klaris , držíme palečky! Je jasné, že pro tebe je velká zátěž mimi, kojení a těhu…obdivuju tě, že to tak pěkně zvládáš. Abych se přiznala, já su hotová už teď a to máme první sluníčko a muž chce moc a moc už začít „pracovat na druhém“. Měla jsem štěstí, že celé těhu jsem byla OK až na nedostatek hořčíku, ale deficit Mg mám pořád, že jsem přibrala 14 kilo a malý se narodil OK. Tchýně se jen jednou zeptala, zda jím zdravě (myslela tím maso) a když viděla, že krásním, tak zklapla krofky. Teď taky neprudí, bo malý váhou přerostl některá roční děcka, takže se s ním chodí chlubit. Naštěstí malý je typ s pěknými červenými tvářičkami :--) Bere si ze mě to nejlepší, což pociťuji hlavně na svých chrupavkách - hodně mi lupe v kolenech, aj mě bolí nohy a nevím co s tím. Přípravky na bázi chondroitinu se mi brát nechce, bo je ze zvířat a náhradu nemám. Našla jsem jedny přípravky na klouby pro vegány, ale je to v UK a neposílají to do Čech ani když se zaplatí předem. Naše nová doktorka (dětská) mi dala nějaká homeopatika Osteocynesin kvůli padání vlasů a tomu def. Mg, ale zatím žádné zlepšení. Navíc se blíží ten slavný den, kdy začneme přikrmovat. Myslíte, že můžu začít s dýní Hokkaido? Kámoš mi ju poslal poštou a má fakt bezva chuť. A kupujete bio zeleninu? Je mi proti srsti vařit malému mrkvičku a zeleninu, když netuším odkud ju kolchozník vyhrabal a co do ní narval… U nás už začínají debaty typu zda maso nebo ne. Já bych hlasovala pro NE, ale mužíček by chtěl dávat. Prý ale ne ty kupované věci s masem, ale že prý občas malému udělá kuře nebo jiné maso. Mám úžasného muže. Jen tuším, že malý vege nebude, to se mi prostě nepodaří obhájit u něj ani u tchánovců či mojí rodiny (jediný, kdo mne stoprocentně respektuje je moje mamča).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
10.11.06 11:03

Ahojky Faninko
co na klouby - ve zdravé výživě mají i nějaké čajíky na podoporu výživy kloubů (Kloubík a pod.) , pak je dobré jíst oříšky a semínka (zejména dýňová), víc neporadím..
s dýní Hokaido jsem zatím přišla do styku jen v kompotu :-) ale myslím, že by byla OK - my jsme zase začínali cuketou, neb mrkev nám nejela. Co se týče biopotravin - tak ze začátku jsme měli ty cukety a mrkev ze zahrádky, pak když došla tak mraženou od Bonduel nebo občas bio (to když jsem byla v Brně..tady nikde nic nemají). Ale asi od roku jí malá s námi a tak už bio nevařím.. A ohledně masa - být tebou tak si dám aspoň ultimátum, že do roka ne, viz doporučení Mudr. Hofhanzlové i Fořta (stejně budeš určitě tak dlouho kojit). Pak pro klid v rodině bych povolila drůběží - ale pozor to taky z biochovu, to co se prodává běžně je dost hnus..Jo a taky u nás máme „povolenýho“ králíka - od dědečka…

Já se teď snažím jíst co nejvíc „železně“ + k tomu beru prášky a už je mi o moc líp i testy se lepší. No prostě si na to železo budu muset dávat pozor, aby furt rodina nebrblala, že už konečně mám začít jíst to maso, když je v něm přece to železo..Protože o tomhle mám dost jasno - maso jíst nezačnu, už nemůžu - nepřenesla bych to přes svědomí a možná ani přes žaludek a střeva..

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
10.11.06 22:30

Klaris , díkec holka jedna. Souhlasím se tebou! Stačilo mi na návštěvě u maminky před měsícem potkat dvakrát auto, co vezlo krávy na jatka a opět jsem dostala povzbuzení do dalších deseti let :-) Prostě ani za boha, to raději zhynu, ať si kdo chce co chce říká. Mám tu takovou tenkou knížečku o makrobiotice od Jonáše, tu si do hlavy nevalím, ale zajímavosti tu jsou jako např. že hovězí maso má Fe zhruba jak špenát, rozinky a sušené šípky, ale jak mi oponují - spíš „sežeru“ sto gramů koňského salámu než petrželové natě. Stejně ať mi nikdo nic nevykládá. Jo a vidíš…čaj mne nenapadl, to su hlava skopová, akorát jestli se smí při kojení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
11.11.06 16:27

Faninko jj mám na to stejný názor a dítěti bych to taky nikdy nedala, doma jsme si to prosdadili i tak, že k nám domů maso nesmí. Jestli to někdy bude chtít jíst, tak až bude mít rozum

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová