Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
přesně tak děvčata - domů mi maso nesmí
stejně nevím, co bych s ním dělala, neb s masem já zacházet neumím, neumím s ním vařit, nikdy jsem se to nenaučila (s vege koketuju od 16ti..) . Takže jsem povolila rodině občas podstrčit Biance kus masa (ale kvalitního bílého,nic víc!) , ať mají radost
, když jí to navíc chutná
(až se bude chtít rozhodnout jestli maso ano nebo ne, tak ji přirozeně nechám..) A ze stejného důvodu si občas s manželem dáme nějakou rybu - to máte vidět ty jejich zářiící oči ![]()
Klaris
jo ještě jsem našla čaj Kloubík(výrobce myslím p.Grešík), co jsem kupovala manželovi a složení je :
kopřiva, černý bez plod, fazole plod, vřes, vrba kůra, truskavec, přeslička, tužebník, pýr kořen. Jestli se může při kojení nevím, snad ano (hlavně když tam není šalvěj..)
Klaris
Klaris , Tinuvien , díky. Teď jsem psala Popovovi (to je příjmení!) nebo Popovi? zda ho můžu, uvidíme, co odpoví. Jinak též neumím maso připravovat, jak taky, když bych to nemohla ochutnat. Muž vše respektuje, též jsme se shodli, že maso si bude jíst, až z toho bude mít rozum. Mužova sestřenka je též vege už dobrých deset let a její 3letá holčička prodělává zajímavý vývoj
Do dvou let se jí jakékoliv uzeniny, maso, šunka (co babička horlivě nebožátku nabízela při návštěvách) hnusily, doslova a do písmene, mohla se utlouct po ovoci a teď třetí rok přišel zlom. Nejdříve ju šokovala na oslavě narozenin, že zbouchala šunkový chlebíček (a to už ji nikdo k tomu nenutil z příbuzných, bo to vzdali) a pak postupně snědla všechny šunky a chlebíčky nechala na tácu. Od té doby chce jen salámek a ovoce, zelenina blé. Tak su zvědavá. Samo, že je to vývoj a mimi si řekne, ale je to zajímavé! Muž prohlásil, že bude maso čas od času malému připravovat, ale jen rybu nebo kuře a jen od řezníka, co dobře zná, žádná Hypernova. Alespoň že tak
Mám na vás dotaz k příkrmům -kupovali jste pro mimíšky v době, kdy jste je začaly přikrmovat bio zeleninu nebo jste to řešily klasickou zeleninou ze supermarketů? A zamražovaly jste si pididávky do ledničky, abyste nemusely chystat každý den? Nám se to úžasné období prvních příkrmů cvalem blíží, tak sonduji…:-)
Jo já jsem zamrazovala blemcíky
ve formičkách na led - pak jsem vždy vyloupla několik kostiček - bylo to rychleji rozmražené..Používala jsem to , když jsem nějak nestíhala vařit. Jo taky všichni říkají , že se brambory nemají mrazit.. - no já jsem uvařila různé druhy zel. i s bramborama, rozmixovala jsem to dohromady a nacpala do těch tvořítek..Ze zeleniny jsem používala mrkev, cuketu, květák, brokolici, kukuřici, hrášek, kedlubnu, červenou řepu, špenát. K tomu brambory, rýži nebo pohanku. Nebo na zahuštění instantní kaše ze zdravé výživy (rýžová, jáhlová, pohanková..) . S lepkem jsme začínali někdy kolem 8.měsíce, takže pak jsem dávala i ovesné vločky. A od asi 9.měsíce i luštěniny - červenou čočku, tofu natural.
Já jak už jsem psala jsem přikrmovala produkty ze zahrádek - naší, sousedovic a mé babičky
ale my jsme přikrmovali na podzim, tak to šlo..Pak jsem kupovala spíš kvalitní mraženou zeleninu, čerstvou mrkev bio (tam bývá největší obsah dusičnanů, pozor taky na špenát) , ale zas tak echt jsem to nebrala a občas jsem koupila normální zeleninu z obchodu, i tu mrkev.. No a né že bych chtěla doporučovat skleničky (rozhodně bych s tím dítko nekrmila furt), ale jakou nouzovka se to hodí. Oblíbená u nás byla brokolice první lžička od Hami - na pohled dost hnus, ale dítěti to s bramborama chutnalo
) Problém je že je jen velmi málo vegetariánských, a když už tam není maso, tak je tam mlíko..a já třeba zaváděla mléčné výrobky až v 8měsících.
U nás je teď oblíbená sklenička taky od Hami - krémová zelenina s kukuřicí (mrkev, brambory, kukuřice, pórek, petržel, voda, jablečná šťáva, pšeničný škrob, kukuř.olej) - ale bohužel obsahuje lepek, tudíž je vhodná až pozdějc (i když je na ní napsáno od 4.měsíce..) A pak mám od Hippu jemný špenát a zeleninu s rýží, ty zas obsahují to mlíko..
A co se týče ovoce, tak to jsme ve skleničkách jedli všechno, neb čerstvé mi Bianka kromě banánu jíst nechtěla. Pak jsem jí to aspoň míchala - půl čerstvého jablka, půl skleničky. Nebo jablko s banánem. Skleničky bez cukru mají Deva, Hipp a Sunárek (ale ty dva poslední jsou o dost dražší než ta Deva), jo ještě taky Frutapura, ale taky není nejlevnější.
Klaris
Faninko s příkrmamapodobně jako Klaris. Akorát jsem vařila každý den čerstvý. No a když se mi nechtělo vařit, tak skleničky. Většinou Hipp … v obchodech je bezmasých málo, ale dají se obšdnat v lékárně. Třeba z dýňového je moc dobrá polívka. Zeleninu máme teď ze zehrádky a jinak ji nakupuji od místního zelináře, v supermarketech jen to co je bio. Ještě mají v DM myslím od Alnatury taky skleničky, jsou tam třeba jáhly s něčím a tak.
Jinak my nejíme ani ryby a vajíčka minimálně … spíš ne, takže to s náma mají příbuzní těžký a my s nima taky. MAso jsem taky nikdy nevařila ![]()
Ahojte, shanime nutne pediatra(pediatricku) v Praze, ktery nema problem s vegetarianstvim u deti. Kdybyste vedeli, dejte mi prosim vedet.
Diky.
Tomas
tomas@klapka.cz
Ahoj tak o pediatru v praze ani kdekoli jinde, který souhlasí s vege, bohužel nevím (naše dr. to taky neví, že jsme vege..)
Faninko - něco jsem našla k těm bolavým kloubům
vkládám:
Odpovědi na dotazy čtenářům Vegetarian.cz
Dobrý den,
jsem vegetariánka přes 3 roky a rozhodně na tom nechci nic měnit. Jedna známá mi, ale vyprávěla že byla vegetariánkou 10 let a prý si tím úplně zničila klouby. Doktor jí vynadal a přikázal okamžitě začít jíst maso. Často mě bolí kolena, ale maso jíst nechci, mohli byste mi prosím poradit co mam jíst, abych neměla stejné problémy jako kamarádka?
Děkuji Vaše věrná čtenářka
Maria
Bolavé klouby při vegetariánské stravě 1.
Vážení vegetariáni s bolavými klouby, předně nutno zdůraznit, že vegetariánská strava by měla být prevencí kloubních potíží. Pokud tomu tak není, je nutné analyzovat váš jídelníček a najít nutriční příčinu těchto obtíží, kterou je špatná skladba vegetariánské stravy.
Pokud vyloučíme nedostatky v jídle, je třeba hledat další příčiny. V každém případě to znamená navštívit lékaře. Příčin kloubních obtíží může být více a jenom artrotických onemocnění je celá řada. Zřejmě půjde o nejčastější druh artrózy - osteoartrózu. Zpravidla vám bude doporučen nějaký kolagenní přípravek, což je pro nás vegetariány nepřijatelné.
Jelikož vím, jak je těžké najít lékaře vzdělaného i v oblasti výživy (tzn., který sleduje vývoj vědy o výživě a rozumí i vegetariánství) uvádím zatím nejlepší a nejlevnější doporučení, které znám pro odstranění a hlavně prevenci bolesti kloubů.
Jedná se v lidské výživě o opomíjenou potravinu, která v dřívějších dobách byla s velkým úspěchem používaná při léčbě onemocnění domácích zvířat. Touto potravinou je lněné semeno.
O blahodárném vlivu lněného semene na zdraví se dočtete např.: zde, kde se mimo jiné dočtete, že:
Lněný olej obsahuje omega 3 i omega 6 mastné kyseliny, z kterých se vytvářejí protizánětlivé prostaglandiny 1 a 3. Nerovnováha mezi těmito protizánětlivými prostaglandiny a zánětlivými prostaglandiny 2 je hlavní příčinou chronických zánětlivých onemocnění. Mnoho pěkného o lněném semínku píšou i pekaři:
Způsob jak nejlépe použít lněné semeno pro léčbu bolavých kloubů
Ráno pomelete na elektrickém kávomlýnku polévkovou lžíci lněného semene. Pomleté semeno má pak objem dvou polévkových lžic. První lžíci hned po namletí dáte do cca dvou deci teplého čaje a počkáte cca 5 minut, až se vytvoří gel. Pak jej vypijete na lačno.
Druhou polévkovou lžíci dáte do malé nádobky, kterou uzavřete a vložíte do ledničky. Večer pak před spaním uděláte totéž co ráno. Účinek se dostaví nejdéle do třiceti dní pravidelného užívání. Lněné semeno nejspíše koupíte v některé z prodejen zdravé výživy cca za 30 Kč/kg.
Na kloubní onemocnění je více přípravků vhodných pro vegetariány.
Pokud byste si rádi byli jistí správnou skladbou své vegetariánské stravy, doporučuji sledovat nabídku vzdělávacích akcí na www.csvv.cz . Nejbližší akcí je Setkání k tématu Dítě vegetarián
Jaroslav Škvařil
Člen Odborné skupiny pro nutrici České společnosti pro výživu a vegetariánství
Klaris
Skúšam oživiť diskusiu. Budem rada ak sa niekto pripojí:)
Čočková kari
Výtečná polévka z indické kuchyně
1-2 pol. lžíce margarínu
1 nakrájená cibule
2 stroužky strouhaného česneku
1 čaj. lžička garam masala
1/2 čaj. lžičky kurkumy
1 čaj. lžička mletého římského kmínu (kumin)
600ml zeleninového vývaru nebo vody
2×400 gr konzervy krájených rajčat
175 gr červené čočky (v suchém stavu)
1 pol. lžíce nakrájené čerstvé máty
1 pol. lžíce nakrájené čerstvé petržele
2 čaj. lžičky citrónové šťávy
sůl a pepř • V hrnci rozpustíme margarín, za častého míchání smažíme česnek a cibuli 2 minuty. Snížíme plamen a za stálého míchání přidáme kurkumu, garam masala a mletý kumin, smažíme dalších 10 vteřin. • Vmícháme rajčata, červenou čočku, citrónovou šťávu, a přidáme zeleninový vývar, přivedeme do varu. Snížíme plamen a zvolna vaříme 25-30 minut dokud čočka není měkká a uvařená. • Ochutíme solí a pepřem, a můžeme posypat čerstvým koriandrem (lístky). Ihned podáváme.
zdravím, vílo Amálko,
kvituji pokus
![]()
případně se ukaž tady:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
a čočkoej recept vypadá dobře, ráda zkusím ![]()
pa Mia
Mia, ďakujem za typ
Bola som zvedavá, či tu ešte ostali nejaký vegetariáni ![]()
jsou tu ještě nějaký mamky vegetariánky? zajímalo by mě, jak dítěti vysvětlit, že maso není dobrý k jídlu, když vidí okolo sebe všechny, jak to jedí ![]()
Ahoj,nejsem sice vegetarianka,ale s masem to neprehanim,pritel je veget..myslim,ze by se dite melo samo rozhodnout,zda chce maso jist ci nejist,ma na to pravo,tak jako ty ses sama rozhodla..paklize na nej vylozene ukazuje,nebranila bych mu..tot ciste muj nazor
Ahoj Anonymko, my doma maso nejíme nikdo, tak malému vysvětlujeme, že zabíjení zvířat není správné, a že to bolí. Chce to pořád dokola, ale čím je starší, tím to líp chápe a když se někde maso jí, tak s klidem ostatním řekne, že on to nejí. Je tak naučený a pohoda.
Nemusím se bát, že by někde nějakou mrtvolku pozřel. ![]()
Emii - to je dost o úhlu pohledu, nevím, jak se má malé dítě rozhodnou samo, zda jíst či nejíst maso… Taky si třeba samo nerozhoduje o tom v kolik půjde spát a kolik sladkostí bude jíst apod.
Ano je to opravdu o uhlu pohledu..Ja,kdyz to prezenu,muzu to zas prirovnat k tomu,ze rodice-kuraci,taky diteti cigara do pusy necpou,kdyz ty rikas,ze dite nerozhoduje o tom, kdy pujde spat atd..Jen rikam,ze ja bych diteti nebranila jist maso,tot muj nazor
Emii - promiň, ale přirovnávat kuřáky s vegetariány mi moc nesedí. Já si nemyslím, že by maso bylo zdravé k jídlu a taky tady jde o dost zá:,–(ní etické hodnoty. Jednoduše nezabiješ. To asai masožravci nikdy moc nepochopí…