Vegetariánství

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
mia
20.2.06 12:16

Faninko,
smažili bychom se, ale Max má průjem a večer je proďánek a když usne jsme před padnutím my :lol:
ale ano, chceme je blízko u sebe, aby se měli navzájem, já počítám s ročním peklem :cry: ale což jednou skončí, kamarádka má děti 3 a 4 a třičtvrtě a jak už si krásně spolu hrají a ona má „volno“. Máme i další důvody jako náš věk, raději jen 5let na mateřské …
Uvidíš sama, my začínáme teď když je Maxovi rok, já bych to snesla i dřív, ale měla jsem císaře tak je rok děložního klidu minimum.

pa

Mia

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
20.2.06 14:22

ja to odeslala bez odpovedi, pardon- Klaris

Odpoved :Ja jsem se dozvedela u veterinare, z ceho zije krava, ze je tak statna a tolik toho nadoji. Ona si ve svem travicim traktu (ctyri zaludky) pipla na tech bylinach a travach, co zere, nejake nalevniky nebo co a tyhle nalevniky potom stravi.Takze vlastne se zivi masem tech zivocichu nalevniku. Cili jsem musela prehodnotit sve dosavadni naivni predstavy - bylozrava krava je zkratka skryty masozravec.

Ja jsem ten nazor na odvapnovani po mlece take slysela, ale mne se to nepotvrdilo, spise naopak. Synovi to pri osteoporoze moc pomohlo, kdyz jsem mu davali tunu mleka a mlecnych vyrobku. On neumel stravit vapnik z rostlinne stravy, to by musel snist neumerne mnozstvi potravin rostlinneho puvodu, coz by jeho travici trakt nezvladl. Nedovedu si predstavit vpravit do nej, aby mel dost vapniku, tolik rostlinne masy…

Kvetuse

• Citovat
  • Upravit
1719
20.2.06 14:26

Ahoj holky, pěkně jste se rozpovídali - jsem ráda že si tu nepovídám sama :-)
Mio - tak moc přeju ať se brzo je možno snažit a taky a´t se zadaří :-)) i když já nevím, já bych asi takhle brzo mimi po sobě nechtěla, vlastně chci mimí zase jarňátko takže my se začnem snažit v létě - to bude Bianičce 16m, ideální by bylo kdyby mi pak porod vyšel na květen-červen - to by byli od sebe 25-26m - si to pěkně maluju, co ? :.))))

co se týče oblečků - tak jsem to nějak moc neřešila, pravda výborné byly dupačky po nás - z pěkné kvalitní bavlny, takové už dnes seženete těžko a když tak za pěkný prachy…A protože nás peněžka zrovna moc vyvádět nepustí, tak jsem to kombinovala poděděné+darované+sekáčové, nové kupuju akorát bodyčka a to ještě ve slevách (většinou to ale je 100pro bavlna). Jo Faninko tak třeba anglická značka Mothercare - je made in China :-)) ale myslím že to tak neva, mám je ze sekáčů a jsou to docela kvalitní věci

Jo Faninko díky za odkazy na netové bioobchody, já měla něco ze zahrádky - hlavně mrkev a ta už bohužel došla, a tady nic nejde sehnat, leda když jedu do Brna.

Mio zajímalo tě info z knížky Ch. Opitze - tak třeba on píše, že osteoporóza není až tak způsobena nedostatkem vápníku ve stravě jako spíš přebytkem bílkovin!!! Nadměrný příjem bíkovin totiž ztěžuje příjem vápníku z potravy + má to nějaké další důsledky. Ideální příjem bílkovin se pohybuje u dospělého kolem 0,75g na 1kg váhy, u malých děti 1,5g na kg, později to klesá. Z toho mi vychází že já se svou váhou +-65kg potřebuji denně necelých (max.!!) 50g bílkovin. Ovšem průmerný příjem lidí konzumujících (denně) maso je kolem 100g!!! Všichni se starají o to abysme měli dost bílkovin, zejména u veg. je to zajímá, jenže netuší že přebytek bílkovin taky škodí!! Krom výše zmíněného problému s vápníkem taky moc bílkovin zatěžuje ledviny a ve vyšším věku způsobuje dnu, artrózu a revma (produkty odbourání bílkovin se usazují ve svalech a kloubech, tělo je totiž nestíhá lifrovat pryč..). Mimochodem nedostatek bílkovin se vyskytuje pouze v zemích kde panuje obecná podvýživa, v zápdaních zemích toto nehrozí, i kdybyste se stravovali jak chcete blbě (třeba celý den jedli jen chleba, nebo jen hranolky s kečupem :.)), s tím že budete každý den nasyceni, tak budete mít bílkovin vždy dostatek!- to vám spíš pochybí jiné důležité látky…

no nic musím běžet dítě se mi tu svíjí pod židlí a dává najevo že chce ven, tak jdem venčit :.)

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
20.2.06 14:50

Květuše - díky za názor, však já taky netvrdím že to tak musí fungovat pro všechny a taky si nejsem tím názorem o odvápńování mlékem jistá, ale rozhodně o prospěšnosti mléka nějaké pochyby mám. Samozřejmě vycházím spíše z teoretických - co se osteoporózy týče - znalostí, takže jestli vám mlíko pomohlo, tak je to dobře..Na druhou stranu mám i praktické zkušenosti ohedně konzmace mléka - co ho s manželem už tolik nejíme, tak je nám lépe, manželovi zmizelo akné a mě střevní potíže..
co se týče té krávy, tak náhodou mám i já biologické vzdělání (zmiňované potvůrky jsme v škole zkoumali pod mikroskopem), a trochu bych to uvedla na pravou míru - kráva má v bachoru jednobuněčné živočichy nálevníky a má je tam proto ,že žádný savec na světě neumí trávit celuózu - hlavní složku trávy, kterou se býložravci jako kráva, slon a podobně převážně živí. No a tihle nálevníci jí tu celulózu štěpí na glukózu, kterou pak může kráva využít. Jistě ti nálevníci taky chcípají, takže nejspíš stráví i je, ale rozhodně netvoří většinu její potravy, o tom že mají nějaké „maso“ se dá taky pochybovat, prostě jsou to jednoduché jednobuněčné organismy, takové průhledné mrňavé „nic“ :.)))) Mimochodem celulóza je tolik opěvovaná vláknina - prostě pro člověka nestravitelný sacharid .-)

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
20.2.06 18:59

Klaris, to víš, že tě tu nenecháme samotnou :lol:

no ono s tím dalším mimi tonemusí být tak rychlé :? , já bych jako o ideálním rozestupu snila o 24měs. zcela prakticky, mám tak oblečky a mám už to nacvičené, tak na to máme tři měsíce čas a když bude později taky budem šťastní.

Tak info z knížky Ch. Opitze se shoduje s tím, co znám odjinud, bílkoviny jako modla západního světa, a pěkně z masa, tedy doprvázené tukem a máte prototyp anglosasa 21.stol.

rně kňučí

pa

Mia

• Citovat
  • Upravit
273
22.2.06 20:52

Děvčata, co se týče vápníku…raději sáhnu po mandlích než po sklence mléka, ale proti gustu žádný dišputát. Jsou lékaři, kteří vás kamenují za to, že mléko a mléčné výrobky nejíte a naopak jsou tací, kteří se zase křižují, že mléko pijete, protože zahleňuje. Mléko jsem dříve pila…ale co jsem těhotná, tak max. občas do melty nebo když zhřeším malou kávičkou. Jinak nemám potřebu, ale je fakt, že občas sním bílý jogurt (snažím se vyhýbat těm s želatinou) a do buchty dám šlehačku nebo tak. Ale snažím se to fakt omezovat na miminum. Když si porovnáte obsah vápníku v mléce a např. v tofu, sóje, pak každému musí být jasné, že s tím vápníkem v mléce je to fakt o ničem. Znám lidičky, kteří bez sklenky mléka denně ani ránu, když to potřebují, tělo by si samo mělo říci. Ale je fakt, že už z biologického hlediska je nesmysl přijímat mléko v dospělosti - až na min. výjimku a to již odrostlá mláďata primátů se žádný savec po odstavení nedostane k mléku a ani ho nepřijímá, jen člověk :-) Ale je to stejně zajímavé s tím mlékem…navíc si myslím, když už někdo chce kupovat mlíčko od kraviček, pak leda bio..jenže to, co vyráběla OLMA a dalo se jediné pít (to, co se prodává jako odtučněné, trvanlivé fuj nepovažuji za poživatelné), tak to se přestalo ve městě prodávat…netuším proč. Švagrová kupují jen odtučnělé mléko, protože je levné a není tučné, bo její muž vypije denně litr mléka a oni by se nedoplatili, to považuji za hnus :-) Ale nic jim na to neříkám, ale doufám, že to nebudou dávat pít později aj děckám. Dneska jsem si dala v jídelně čočku na kari a doteď tu skučím, myslela jsem, že je po mě…bolesti, těžké střevní potíže, nikdy víc. A to přitom já jako veget potřebuji bílkoviny. Jestli máte tip jak nahradit fazole, čočku a hrách přijmu jakékoliv rady, bo dnešní zkušenost mi stačila.Mějte se krásně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
22.2.06 21:37

Ahojky
Faninko, koukám na místo tvého bydliště a potěšilo mne to. Já od Šumperka pocházím!Ty ses tam přistěhovala?Já teď jsem až na Vysočině, tak to mám domů z ruky, moc často tam nejezdíme.
Ty máš nějaké dlouhod. problémy s trávením luštěnín?Nebo ti to třeba jen zrovna nesedlo?Červená čočka nebo cizrna by neměly tolik nadýmat.Příp. zkus výrobky ze soji, s tou by taky snad neměl být problém. Taky záleží na úpravě.

Já si zrovna včera dělala špaldové kernoto s cizrnou, osmahla s kapkou oiv. oleje, piřdala mrkev, brokolici a navrch trochu strouhaného sýru a byla to mňamka.

Mio, myslím, že jsi psala, žes rodila SC, jaké máš zkušenosti s nemocniční stravou?Já měla plánovaný císařský řez, tak jsem se byla schválně domluvit, že bych chtěla veg. stravu, ale protože vím, jak to tam asi vypadá, tak říkám v nejhorším příp. rybu či kuře být může.On vůbec je problém , jak po operaci začínáš s tekutou stravou, no, řekla jsem žádný mléko, pudinky apod, což oni zrovna tohle tam napřed dávají, tak ze mne byly trochu přepadlí. Docela jsem hleděla, když asi 3 den donesli šíleně slaný vývar.Děs. Nejlepší byla asi špenátová polívka -jen čistá špenátová voda, skoro nesolená a nevývarová. Protože jsem tam byla týden, tak asi měli problém co vymyslet -i to kuře i ryba byla, pro ně veg. max. asi krupičná kaše(2×, co se nedala jíst, a špagety s rajskou)Ale třeba svačinky i oběd jiné holky, co dostaly maso, občas záviděly…Mám pocit, že dietní sestry v nemocnicích nemají ani páru o zdravé výživě…Doufám, že do nemocnice zas tak hned nepůjdu.

Mějte se krásně.
Janka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
22.2.06 21:42

Faninko, jen rychle, co takhle čerená čočka?
No a ještě, nedělala bych závěry ohledně nesnášenlivosti luštěnin dle závodní jídelny :? neím, ale mě z těch jejich moučných či jakých úprav je vždy žalostně bídně, ale když si něco ařím sama, nebo v dobré restauraci, tak žádný problém, pa
 Mia

• Citovat
  • Upravit
1719
23.2.06 19:08

Faninko
jestli ono to třeba nebylo i tím kari, a nebo vůbec tou jídelnou :-)) já se teda v těhu cpala luštěninama dost, zato po porodu jsem měla utrum,v postatě až doteď :-)) ale už zase baštíme .. Jak holky psaly - zkus tu červ. čočku - tu dávám i Biance, nebo jestli už ti to nedělá problém tak tofu - je nejlíp stravitelnou formou luštěnin.
Jo a pod to co jsi psala o mlíku se ti v plném rozsahu podepisuju!!!Seš můj člověk :-)) já mlíko pila naposledy někdy v pubertě, mléčné výrobky sice sem tam jím, ale čím dál míň a v těhu jsem je jedla jen proto, že mi bylo do 6.m špatně a něco jsem jíst musela (bylo toho žalostně málo a přesto jsem přibírala ukázkově - dodnes nechápu). Zrovna dnes jsme debatovali s manžou že když už mlíko, tak by bylo nejlepší od jedné krávy (jsme z vesnice, tak by to možná šlo, jen musíme pohledat..) a dělat si z něj jogurty - to je asi nejlepší forma mlíka, když už teda…Hloubala jsem nad tím dlouho a došla jsem k názoru že úplnými vegany asi nebudem, už kvůli příbuzenstvu („Bianka potřebuje spoustu mlíčka a ty taky jinak se ti odvápní kosti…“no comment), ale když tak MAXIMÁLNĚ jeden mléčný výrobek denně a to nejlíp jogurt, příp. tvaroh do pomazánky (asi by to bylo lepší než pomazánkové máslo, které jíme teď). Upřímně řečeno - těžko bych kdy snědla doporučované 3-4 ml. výrobky denně - to už bych asi nejedla nic jiného a zle by to se mnou dopadlo :-(

a pak jsem vám tu chtěla udělat výpis kde všude je vápník kromě mlíka a kolik ho tam je, ale někam se mi ztratily poznámky tak jen zkratkou - obecně luštěniny, zelenina hlavně tmavě zelená jako brokolice,kapusta, celozrnné obilniny (zejména žito, pšenice, pohanka, amarant..), semínka (mák, sezam, slunečnice, mandle..), obohacené výrobky jako sojová mléka a některé druhy tofu..

Co se týče stravy v porodnici tak mě nebývale potěšili :.)) - na to že se dozvědeli,že jsem vegetarián až když jsem porodila a tudíž se na to nijak nemohli připravit, a já zas byla připravená na to že to přežiju o suchej bramborách,chlebu a müsli. Ale dostala jsem jeden den špenát, pak rizoto se zeleninou, bram. kaši se zeleninovým karbanátkem..a bylo to móoc mňam - moje spoubydlící, normálně se stravující mamina mi to až záviděla - oni zrovna dostali takové blafy, které nechutnali ani jí (no já bych to asi nepozřela..). Samozřejmě se do nás snažili nacpat fůru mléčných výrobků, což jsem jim statečně bojkotovala a posílala toho půlku po manžovi domů :-)) Jinak bylo pečivo, dokonce i hodně ovoce a melta :-)). No prostě byla jsem dost spokojená..doufám že to nezapomenu a až tam budu rodit příště bude to aspoň takové :-)

no nic zatím nerodím, zato mi tu kvičí prvorozená a asi chce jít spát (dneska skoro vůbec nespala a ani nejedla, zato fuuurt kvičí!!!)

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
24.2.06 22:11

Janko, já se přistěhovala do Šumperka před 2,5 lety. Ale musím se přiznat, že jsem si dosud nezvykla a asi ani nezvyknu. Najdou se tu lidičkové dobří, fakt senzační, ale bohužel mám poslední dobou bohužel příležitosti dnes a denně se setkávat s těmi, kteří mají k ryzosti lidského charakteru daleko. Bojujeme tu teď totiž za opuštěné pejsky…a radní na městě a někteří lidé jsou … že je to až do nebe volající. Ale jinak město má pěkné okolí, Jeseníky jsou protě supééér. Děvčata, já musím zodpovědně říci, že tu v nemocnici vaří výborné veget. jídlo, věnuje se mu jedna dietní sestra. Polévky sice nic moc, ale jídla..fakt se snaží, třeba jejich veget. svíčková s celozrnnými knedlíky a sój. boby, to nemá chybu! Jestli budu rodit tu, tak o stravu obavy nemám. Musím říct, že mi luštěniny nedělají dobře od té doby, co je jím :-) Doma si děláme fazole, aj čočku a v podstatě mě to nadýmá vždy. Akorát co se mi povedlo s tou čočkou s kari dodnes nechápu, ještě ráno mě bolelo bříško. Díky za tip na červenou čočku. Já totiž přiznám, že jako veget. mám nevýhodu, že nemám ráda žádné luštěniny, ani ovesné vločky nemusím, müsli atd. takže je to se mnou „těžší“, ale překonávám se. Vlastně teď marně přemýšlím, co mám hodně ráda…jsem na těstoviny a polívečky. Mějte se krásně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
26.2.06 18:29

Ahoj,
chci vám napsat nějaké citace ze tří knih - no je to dlouhé, tak možná jen ze dvou:-))
takže co říká pediatrička Mudr. Hofhanzlová ve svých knihách Výživa pro matku a dítě přírodními prostředky a Polévky a kašičky pro nejmenší? (kráceno..)

• vzájemné kombinace rostlinných bílkovin (např. zelenin. salát s oříšky a tmavým chlebem, guláš s fazolí, obilí a zeleniny, luštěnin. karbanátky s bramborem a čerstvou zeleninou…) daleko předčí výživovou hodnotu masa a mléka
  • je toho tolik známo o důsledcích nedostatku bílkovin, ale tak málo se mluví o nebezpečí jejich přebytku. Ze statistik je známo, že čím vyšší spotřeba bílkovin, zejména živočiš. původu, tím vyšší je výskyt aterosklerosy, rakoviny tlustého střeva, prsu a prostaty a dalších civilizačních chorob. A přitom bylo zjištěno, že rostlinné bílkoviny - např. sóji, ořechů, zeleniny, brambor a celého obilného zrna obsahují - zejména ve vzájemné kombinaci všechny esenciální aminokyseliny.
  • řada onemocnění - zejm. kožních (AE!!!) se lepší po dietě s omezením nebo vyloučením živočiš. bílkovin
  • nemusíme proto mít obavy z rozhodnutí omezit či úplně vyloučit maso z našeho jídelníčku a nahradit jej rostl. bílkovinami. Není vhodné však pouze vyřadit maso a stravovat se stejně jako předtím. Je nutné připravovat jídla z ovoce a zeleniny, celých obil. zrn, luštěnin, semen, ořechů
  • z živočišných bílkovin obohacujeme jídelníček VELMI STŘÍDMĚ mlékem nebo (lépe) kysanými mléč. výrobky, a 1-2 do týdne vejci
  • při zařazování živoč. produktů do stravy kojenců a batolat musíme být opatrní..Podávání plného kravského mléka není až do 3let vhodné..Podávání masa, vajec a běžných mléč. výrobků - tyto potraviny by zatížily organismus dítěte ještě více než neředěné mléko. Maso obsahuje 15-21% bílkovin,vejce 13%, tvaroh 19%, tvrdé sýry až 25%. Z uvedeného vyplývá že NENÍ VHODNÉ aby příkrmy obsahovaly maso, vejce a běžné mléčné výrobky nejméně do ukončeného 1.roku dítěte. Ani později nedáváme maso víc jak 1× týdně, vždyť tomu tak bylo u našich předků po celá staletí. Kravské mléko ředíme, jogurt a tvaroh přidáváme do jídla jen po lžičkách.
  • pokud dítě dostává plnohodnotnou stravu složenou z mateřského nebo náhradního mléka a obilnin, zeleniny, ovoce, vhodných semen, ořechů a panenských olejů, pak NENÍ TŘEBA maso do jídelníčků malých dětí zařazovat.
  • maminky, které kojí své děti do 2-3 let, třeba i jen 1-2× denně NEMUSÍ svému dítěti přidávat žádné jiné mléko ani mléčné výrobky… Děti dnes velmi citlivě reagují na bílkovinu krav. mléka a proto jeho zařazení do jídelníčku CO NEJVÍCE ODDALUJME.

a teď něco z té třetí knihy (Vegetariánské dítě)

jídelníček pro děti ve věku zhruba 9m-15m

• laktoovovegetariánské dítě
    zelenina: 2-3 porce
    ovoce: 2-3 porce
    obiloviny: 2-5 porcí
    luštěniny nebo vejce: 1 - 1,5 porce
    oříšky a semínka (do 1 roku): 1/2-1 porce
    mléč. výrobky: 1 porce + půl litru mateř.mléka, náhrady mateř. mléka nebo plnotuč. mléka (lze kombinovat)
  • veganské dítě
    zelenina: 2-3 porce
    ovoce: 2-3 porce
    obiloviny: 2-5 porcí
    luštěniny:1-2 porce
    oříšky a semínka (do 1 roku): 1-2 porce
    mléč. výrobky: půl litru mateř.mléka nebo náhrady mateř. mléka
    vitamin B12 v tabletách

příklady porcí:
obiloviny: půl krajíce chleba, 1/4 hrnku vař. obilovin nebo kaše nebo těstovin
zelenina: půl hrnku list. salátu, syrové zeleniny, 1/4 vařené zel., 1/3 hr. šťávy
ovoce: půl velkého nebo jedno malé, 1/3 hr. šťávy
luštěniny: 1/4 hr. vařených luštěnin, 3dkg tofu
oříšky, semínka: 1/3 hr. oříšk. nebo semínk. mléka, 4 čaj. lžičky pomazánky
mléč. výrobky 3dkg tvrdého sýra, 1/4 hr. tvarohu, 1/2 hr. jogurtu
vejce: žloutek nebo 1 celé vejce (od 1 roku)

taaak jsem to sepsala, manžel už se šklebí co tam tak dlouho spisuju, no jen ať si taky užije dítka :-))

příště - speciálně pro Faninku - sepíšu něco podobného pro těhule a kojící maminy :-))

tak pá příště
Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
26.2.06 18:31

ještě oprava - ta kniha MUDr.Judity Hofhanzlové se jmenuje Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky
 Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4097
26.2.06 19:03

Klaris, diky za info, ze me se mozna jeste stane vegetarian, kdyz to tady vsechno ctu. Ale ryby asi ve svem jidelnicku zachovam, prece jen na ne mivam dost casto chut. Aspon se tedy budu snazit stravovat zdraveji nez dosud, hlavne proto, ze kojim.

Bara

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
26.2.06 20:08

Klaris,
děkuji děkuji:D
tato pí. doktorka napsala i knížku o výživě dětiček, její postoj se mi líbí, kdyby nebyla zima asi bych Maxe stravovala trochu jinak, ale takhle přec jen dostává jogurt cca 5× týdně a žloudek max. 1× týdně ale jogurt není mléko a žloudek téměř neobsahuje bílkoviny.

Janko,
ptala ses mě co strava v nemocnici a já to úplně přehlédla, promiň.
Já jsem pražská, rodila jsem na Bulovce. Můj názor je, že strava v nemocnicích dobrá není, jednak skrze peníze, druhak převládá rutina a stereotypy, takže já nic nečekala, člověk tam není proto aby se najedl :( a pokud není obvyklé zveřejňovat ceny léčby a péče, a obecný přístup je, že je nárok a je to zadarmo tak se to nezlepší.
Můj cs plánovaný nebyl, s veget dietou jako škatulkou potíž neměli s její náplní už jo, ale já byla spokojená, že nikdo neprudil, nelamentoval a nezesměšňoval, to je zkušenost z chirurgie v Krči 2003. Vývar jsem také mohla dostat a stejně tak denně mléko, slušně jsem odmítla, že to v pokoji nechci (vadí mi ten zápach) a bylo, moc se omlouvali, že jiného nemají, s tím jsem počítala a měla na první jedící den piškoty a colu (tu normálně nekonzumuju, ale je strášně sladká a o to šlo), ale na colu nedošlo, neb jsem byla schopná si v rychlovarce uvařit vodu na čaj. No a další dny byla např vaječná sedlina s br. kaší, zeleninová polévka, těstoviny se špenátem, něco sladkýho, asi žemlovka, už nevim, vždy šlo alespoň něco sníst. No moc zkušeností jsem nenasbírala v NE jsem byla na JIP, PO nejedla a ve ČT šla po snídani domu, takže vlastně dvě snídaně (rohlík se sýrem a džemem) dva obědy a dvě večeře, z těch jsem tu středeční nejedla, přišla kamarádka s proviantem).
Nemocnice jsou pro mě až v dalším kole, já nechápu, že ještě existují školní a školkový jídelny, kde vaří stejně jako když já tam chodila, pobyt v nemocnici je vyjímečný případ, ale škol jídelna standard a tak by neměl narušovat takový běh věcí, který rodiče zvolí, ale i tady je to, bohužel, nadlouho.

dlouhé, sory
Mia

• Citovat
  • Upravit
273
27.2.06 21:28

Klaris , budu se moc těšit , jsi fakt poklad :-) Začala jsem si u nás ve zdravé výživě kupovat kváskový chleba, sice ho mají jen jednou týdně a jde na dračku, ale když se zadaří ho ulovit…tak to stojí za to. Začala jsem si kupovat pohankové mléko a ráno si vždycky uvařím celý kotel. Akorát jsem se chtěla zeptat, jak to máte s čajíky. Já četla, že zelený by se vůbec neměl, černý odčerpává vápník, ale když já su čajíčková…piju aj rooibos, ale nešmakuje mi tolik, jak třeba zelený tuareg :-) Zdravím bříška a opatrujte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová