Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravím vás!
Já jsem byla vegetariánka s makrobiotickými tendencemi 11let, až do svého otěhotnění.Je to součástí mého životního stylu i filozofie, takže jsem s tím nikdy neměla problémy.Během celého těhotenství mi bylo permanentně špatně, takže jsem stejně moc nejedla, ale pokoušela jsem se konzumovat i ryby.V tom pokračuji i nyní.Mému synovi byl právě rok a stále odmítá jíst cokoliv kromě mateřského mléka.Nejsem si jista, zda je to dostačující.Dětský lékař mi v půlroce jeho života vynadal, že ještě nepřikrmuji a teď při roční prohlídce nad tímto faktem jen mávl rukou.Teď jsme oba opakovaně měsíc nachlazeni, ale to je možná tím, že jsme začali navštěvovat dětský klub s hernou, cvičení a plavání.Moc by mě zajímalo, co nám řeknou, když takto budeme pokračovat až do jeho dvou let:-)Jo a když se mě někdo snaží zatáhnout do diskuze na téma, proč maso nejím, odpovídám, že každý něco nemá rád.Někdo špenát, druhý koprovku, já ku příkladu maso:-)
Mějte se krásně.
Morti
Mio (sice ti můj příspěvek nepřinese žádnou validní informaci
, ale risknu to ![]()
Proč " „Milá anonymní Petro?“
Chudák děvče se chce zapojit do debaty, udělá to velmi slušným způsobem (a na závěr se i podepíše) - a ty ji za to sepsuješ?
A mmch, myslím, že jsi její příspěvek špatně přečetla … !
Baghira
Morti,
já jsem Davídka plně kojila do ukončeného 9. měsíce, a vzhledem k tomu, že další 2 měsíce usilovně plival cokoli, co jsem se do něj pokoušela dostat, byl tedy plně kojený 11 měsíců (když nepočítám těch asi 5 zrnek rýže, které v sobě omylem udržel
). Byl naprosto v pohodě a náš pediatr to nijak nekomentoval - říkal, že vidí jednoznačně dobře prospívající dítě, tudíž nemá co namítat. Mám kamarádky buď podobně laděné jako jsem já, nebo velice tolerantní, takže mě respektují a je to v pohodě. S lidmi, kteří to nemohou „rozchodit“, se nestýkám. Ne kvůli tomu, ale proto, že mají většinou tak odlišný pohled na svět, že si s nimi v podstatě nemám co říci.
Rasiko,
se školkou zatím zkušenosti nemám. Tady v Praze vím o cca 3 školkách, které jsou ochotné vyjít vstříc (a vaří se v nich trochu jinak než klasika jako ve školních jídelnách v 80.letech), jedna z nich je vyloženě vegetariánská. Možná jich bude víc, ale vzhledem k tomu, že se nás to netýká a ještě dlouho nebude, podrobnosti jsem si nezjišťovala.
Siamino, diky moc za tipy na knizky i za ten www odkaz ![]()
JANDULKA
Siamino píšeš téměř mé myšlenky
až na to že já nebyla veganka, těhu bez potíží i s velmi zřídkým pojídání ryb, no možná jsem měla o jednu dě víc ![]()
dík dost jsi mi s mým dilematem pomohla, s manželam jsme se dohodli, že tchýni vysvětlíme ještě jednou klidu o co nám jde a uvidí se, pokud nebude její respekt, nebude ho hlídat sama. Co jeden nadělá, babičku Maxovi brát nechcem, ale když „by zlobila“ bude se muset hlídat, aby neměla příležitost. Možná si někdo myslí, že „nadělám“, ale problém je i v tom, že ona není zvyklá kupovat „drahé“ potraviny, čím levnější tím je spokojenější (finančně si nemůže vyskakovat z důchodu) a na kvalitu nehledí.
Tak tak, jdu vařit oběd
Mia
Mio,
naši tcháni také kvalitu potravin neřeší, je jim to tak nějak jedno. U nich to není tolik tím, že by peníze neměli, oni prostě za jídlo nechtějí dávat víc, než je podle nich nutné. Přitom mají spoustu nemocí, které se stravováním jasně souvisí (žlučník, střeva), ale vůbec tu souvislost nechápou - stále se diví, z čeho že to mají
. Zkoušela jsem se s nimi o tom bavit, ale bez efektu, tak jsem to přestala řešit. Co se týče Dádova stravování, tchýně má ke mně naštěstí tolik respektu, že si nedovolí dávat mu něco přes můj nesouhlas - pokud jsem ovšem přítomna. Pokud je u nich s Dádou jenom manžel, sice mu také nic přímo nedá, ale zkouší se manžela chodit ptát na věci, které by si nedovolila, kdyby tam nebyl beze mě (jestli mu může dát to a to jídlo - když tam nejsem, kvalita nabízeného se prudce zhoršuje). Myslí si nejspíš, že jsem tyran rodiny a manžela nutím asi pod hrozbou smrti, aby se mnou souhlasil
. Asi čekala, že jak tam nebudu, nechá manžel, aby do Dády nacpala všechny ty fujtajbly, které by tak ráda
… No, byla zklamána, manžel z s ní (slušně) vyběhl
. Je ovšem fakt, že Dádu bych jí nenechala hlídat ani omylem, dokud nebude alespoň chodit do školy. Naštěstí to ani nepotřebuji, takže není problém. Je to škoda pro ni, ale bohužel se s ní nedá rozumně domluvit - sice nás respektuje, ale myslí si, že jsme divní a pokud by měla příležitost, okamžitě by naše rozhodnutí sabotovala. Takže jediné řešení spočívá v tom, tu příležitost jí prostě nedat
.
Tak předvším musím uvést, že mě nějak net zlobí a neviděla jsem všechny příspěvky, není to tak, že odpovídám selektivně.
Rasiko se školkama zkušenost nemám, uvidíme až bude třeba, ale časy se mnění a jsem pražská, tak snad tu šance je, varianta vynechat maso se mi také nelíbí.
Morticianno, já plně kojila do konce 7m a od té doby přikrmuji tu s většími tu menšími úspěchy, teď už je tedy lépe, náš dr. ví že maso nejím a příkrmy, či nárůst váhy nikdy moc neřeší. Hodlá dělat občas testy krve. No nemocnost bych asi taky spojovala s dětským centrem.
Baghiro možná máš pravdu, příspěvek jsem si přečetla znovu a nevím, chápu ho pořád stejně. Anonymní jsem psala proto, že jsem Petře raději chtěla psát SZ, ale to nešlo a v příspěvku jsem to vynechala.
nevim, nechtěla jsem se nikoho dotknout, Simiana jí asi odpověděla lépe, já jsem možná na podobné výpovědi polepšených veetariánů přecitlivělá.
Siiano, nemáme stejnou tchýni ![]()
ještě, že máme manžely co jsou s námi a ne hodní synci, to by byl mazec ![]()
Ahojky,
tady taky jedna vegetariánka ![]()
jen ještě trochu literatury - výborná kniha Vegetariánství a děti od N. Yntemové (je to sice americké takže některá doporučení nutno brát s rezervou, ale jinak výborná)
knihy od dr. Hofhanzlové - nejsou sice přímo o vegetariánství ale je v nich spoustu veg. receptů a to hlavně pro děti (Zdraví pro ženu a dítě přírodními prostředky, Polévky a kašičky pro nejmenší)
www stránky www.vegetarian.cz
A co se týče nás - jsem skoro veg od svých 16let - to skoro znamená že jsem asi do 20 jedla maso občas - díky nátlaku rodičů, ťeď už ho přes 3roky nejím vůbec a vajíčka jen výjimečně, mléčné výrobky občas. V těhu jsem jedla více mléčných výrobků ale to spíš proto že mi bylo půlku těhu dost blbě a něco jsem jíst musela. Co se týče pocitu „zdraví“ tak nevidím rozdíl v tom, když jsem jedla maso jednou týdně a když vůbec. A vzhledem k tomu že veg jsem z etických a duchovních důvodu stejně jako ze zdravotních, tak mi z toho vychází nejíst maso vůbec. Nejsem rozhodně žádná „vyhublina“, normální slovanský typ ![]()
Bianka zatím nedostala ani maso ani vejce (a nechystám se k tomu asi vůbec), s mléč. výrobky to zatím taky nepřeháním - pořád kojím, takže dávám jen pár lžiček jogurtu 3týdně (dle doporučení Hofhanzlové).
Na názory okolí neraguju, myslím že mám nastudováno dost, abych mohla říct že vegetariánství je pro mě i mou dceru to nejlepší. Ovšem netvrdím že je to nejlepší pro každého, to lze zjistit jedině tak že to zkusíme a když nám to či ono nebude vyhovovat tak se vrátíme k předchozímu…Nic nelze lámat přes koleno a univerzální stravovací (a jiné) modely neexistují. Buďme tolerantní ..
Ovšem je taky rozdíl v tom jak se kdo stravuje - ono veg. opravdu není jen o „nejezení masa“
musím běžet tak se mějte
Klaris
Klaris děkuji za reakci, Bianka je skoro stejně stará jako Max:-))
jak jsem psala u nás se jogurty jedí hodně, takže Max je jí také hodně, tedy ne je, ale Hollandii a žloudek jednou týdně max. To já jím také, takže mi to vyhovuje.
Děkuji za povzbuzení, jsem silnější tedy se s „útočníky“ lépe popasuji.
Teď mám vlastně pocit, že bych se za svou předchozí slabost měla omlouvat ![]()
Pa Mia
Mia: clanek o vegetarianstvi je v unorovem casopisu miminko-ale tyka se to spis tehotnych.ja osobne si myslim ze by maso aspon trochu mel.muj maly ho ma dokonce povinny-i treba jatra,je chudokrevny tak to musi.
Ahoj Mio (i ostatní)
můžu se zeptat co tak prckovi vaříš - jako inspiraci, někdy mě už nic nenapadá..
U nás je většinou nějaká zelenina (teď v zimě mrkev, řepa, mražený hrášek a kukuřice, brokolice od Hami - jediná sklinka kterou jí, btw. ono jich stejně moc veg. ani není) + brambory nebo pohanka nebo těstoviny, někdy přidám tofu natural nebo červenou čočku nebo předvřený hrách, občas dělám špenát+ bramb nebo těstoviny(zahustím ho oves.vločkama),a to je asi tak všechno. Do jídla dávám kapku sluneč. oleje za studena lisovaného, mletý kmín a vegetu bez soli a glutamanů.
Na sváču dopo jí buď ovoce (tady zas preferuje sklinky - dávám od Devy neslazené, hrušku od Hami + do toho jí nastrouhám čerstvé jablko, nebo samotný banán nebo banán+jablko) + k tomu kukuř. křupky., nebo sojový jogurt ochucený.
Odpolední sváča je buď jogurt (asi 1/4Hollandie) se strouh. jablkem nebo chleba s máslem nebo čerstvým sýrem (to jsem zatím dala jen asi 3× - objevila jsem moc dobrý nesolený čerstvý sýr v takových kelímkách - u nás ho měli v Delvitě)
K večeři kaše - míchám ty ze zdravé výživy, rýžovou nemléčnou od Nestlé. ,někdy dávám do mlíka (mám HA Nutrilon) ale teď spíš do vody, spíš pro můj pocit trošinku sladím rýžovým sirupem ![]()
Občas Bianka dostane Hero sušenku (to koupila tchyně), něco ochutnat z našeho jídla a to je tak vše co jí. Nemám moc chudý repertoár? Třeba ovesné vločky jí moc nejdou, stejně tak jáhly (ale inst. jáhlovou kaši miluje), co bych jí tak ještě měla dát?O zařazení žloutku zatím přemýšlím, ale vzhledem k tomu, že zatím zde nemůžu sehnat čerstvá domácí vejce tak to asi nechám být, možná až budem na návštěvě u babičky..
Jo a samozřejmě kojím - ráno, před odpo svačinou, večer před spaním a asi 2-3× v noci.
Jinak nerada bych tuto diskuzi nechala zaniknout - myslím že si potřebujem s někým pokecat - tedy aspoň já…, kdo sdílí naše přesvědčení.
Takže prosím holky vegetariánky - sem se svými recepty.
zatím se mějte
Klaris
PS: a prosím nikdo mě nepřesvědčujte že nemám být vegetariánem já nebo moje dítě - nenechám se
Mám načteno a nastudováno tuny literatury a i něco praxe, takže myslím, že dobře vím, co dělám
i ohledně toho co se týče železa - ono není jen v mase jak se nám rádo tvrdí.. (stejně jako vápník není jen v mléce..ale to nebudu rozebírat)
Valli,
děkuji, na clanek z unoroveho miminka, se možná příležitostně podívám, časopis se mi nelíbí tak ani neočekávám, že tento článek bude kvalitní, takže nekoupím a přečtu když bude příležitost.
Chápu, že dáváš malýmu maso i treba jatra pokud je chudokrevny, proto mám s pediatrem domluvené častější testy krve.
Přeji vám, ať se to brzy upraví a jste zdraví.
Klaris,
to víš že také budu ráda když tato diskuse nezapadne ![]()
K jídelníčku,
jsme na tom podobně, jen mám možná výhodu, že bydlím v Praze a mám větší možnosti nakupování.
Zima je zima, ale já si pomáhám mraženou zeleninou, nekupuji BIO, je drahá a blbě se schání, ale vybírám si kvalitní, ideální je pro mě Delvita, stabilní kvalita, chutná, nerozmražená cestou … Takže krom tebou zmiňovaných ještě brokolice, květák, zelené fazolky, růžičková kapusta …
Z čerstvé ještě mimo tebou zmiňované pórek, řapíkatý celer, cuketa lilek, ledový salát …
Skleničky se zeleninou nezkouším, první nejedl, ochutnala jsem je a ač deklarované složení byla mrkev, brambor a voda, nechutnalo to jako uařená a rozmixovaná zelenina ani náhodou.
Skleničky tedy jí jen občas ovocné a vybírám si, ne dodaný cukr, když bio tak lépe, žádné konzervanty.
Z ovoce jsme teď také odkázáni na jablka a banán, občas dovozová hruška, hrozno, také mu namáčím sušené švestky nebo brusinky a mixuju je třeba do kaše či do jogurtu a ještě mražené jahody, maliny ..
Nekořením, občas použiju Wurzl tj. vegetu bez škodlivin ze zdravé výživy, olej máme jen olivový, ten přidávám často (vit. rozpustné tucích)
Zahušťuju také oves.vločkama, má raději JEMNÉ, nebo kuskusem (těstovinové kuličky z tvrdé pšenice), klidně i rýžovou kaší.
Chleba dostává také občas s máslem a tvrdým sýrem, častěji čerstvým sýrem z Delvity, nebo Cottagem, už měl i s Hummusem (cizrnová pomazánka), teď se kvůli strohosti chystám na pomazánky z tvarohu (s mrkví, paprikou …
Nepsala jsi rýži, ale tu předpokládám vaříš také, mě teď Max řekvapil ujídal ode mě s velkou chutí rýži s mořskou řasou.
Z luštěnin měl zatím červenou čočku, fazole azuky, výhonky mungo, jí rád tofu.
Pohanku jí, i na slano i na sladko (to potom doslazuji javorovým sirupem), jáhly jsem mu ještě nedělala, my je nejíme, tedy nejedli jsme ale plánuji. Ty ovesný vločky jemný vařím, nebo namáčím zá:,–(ně ve vodě v mléce je nemáme s mužem rádi ani my.
S večerníma kašema jsme na tom slejně jen nesladím a UM používám BEBU HA.
Sušenky Hero, nebo od Nestle, nebo piškoty dostává ne jako jídlo, ale jako mlsku, tedy mimo jídelníček, má prostě oběd a svačinu a mezitím mls..
Vajíčka kupuji podestýlkový, nebo BIO, Max dostává žloudek maximálně jednou týdně.
Kojím také, večer před spaním, asi 1-2× v noci a ráno.
tak vyčerpáající to není, systematické také ne ale mrňous se vzbudil …
pa Mia ** **
Nazdárek,
Pokoušela jsem se o vegetariánství, ale nedělá mi to dobře - občas prostě tu flákotu potřebuju
Ale u mimíska se chystám do naprostého minima masa, takže je fajn si přečíst, že i tak děti prospívají dobře. Chtěla bych se ale zeptat, jestli už jste to nějak řešili třeba se školkami a podobně, jaké jsou zkušenosti? Trochu se obávám, že prostě „vynechat maso“ by znamenalo mít o dost chudší stravu a že jen tak nějaká školka vycházet vstříct nebude.
velmi přínosná debata, pro mě
Díky
Rasika