Vegetariánství

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
mia
16.2.06 15:36

Klaris,
díky, já tu nejsem věčně, tedy ani „dost“ často, tak jsem ráda, že mi s diskusí pomáháš :lol: zapoj se kdo můžeš

Missorka je zlato, že už se do změn pustila

Mojřičko,
prarodiče už jsem výše probírala se Siaminou, moje máma prudí, ale drží se pokynů, tchýně ne, manipuluje námi, a myslí to dobře:oops:,\ což je pro mě zvlášť těžké, musím na ní být zlá, naštěstí mám prima muže a ten je mi oporou, takže pokud budu mít pochybnost tchýně Maxe hlídat nebude.
Jo jo taky mi říkají, že se mu nevyvine mozek, má zdrávku tak ví, že na velikosti až tak nezáleží :D
S vysvětlováním dětem to nemám úplně setříděné, ale bude to asi tak, že my maso nejíme, protože nemusíme a tak kvůli nám nemusí být chována a zabíjena zvířata, rozhodně, ale žádné démonizování, jsou lidé kteří maso jedí a když dbají na to aby se se zvířaty zacháyelo dobře, nedělají nic špatného, tak asi tak. A když to dopadne tak, že maso dostane a bude mu chutnat a bude ho vyžadovat tak mu bránit nebudu, než zdravotně.

Malto,
to je dobře, že tě Klaris inspiruje, já o vhodnosti vegetariánství u dospělého neám pochyb, železo je leckde a masové bílkoviny neexistují 8O

Faninko vítej, no jo když se vegetarián jídelníčku nevěnuje jak má, většinou to pozná rychleji než nevege, já v těhu také rybu několikrát dala, na jedné ruce bych to spočítala a Max malej nebyl, porodní měl 3,75 a to jsem já přibrala celkem 10 a zdravý, čilý, skvělý
Salámy a jiné uzeniny jsou pro mě fujtajbl, ne proto, že jsou z masa, ale proto, že téměř nejsou z masa :lol: , prostě sůl dochucovadla kukuřice, soja a buhví co ještě, ale chuťově jsou výrazné a není s nimi moc práce, tedy nemusí se moc kousat, tedy je děti mají rádi :? alespoň některé, já nehodlám Maxovi dávat ani tavené sýry, ty děti také rádi, ale tavící sole jsou hnus a nebude je jíst, přesto, že sýry čerstvé a tvrdé ano. Ale to pro mě není o jezení a nejezení masa, ale o tom, dbát aby člověk ěděl co jí a jedl to co má výživovou hodnotu a né nezdravé prázdné kalorie

Prázdné kalorije se u nás nejedí, jen mlsají :D

a včera jsem do zdravé výživy nedorazila, nic nového neařila, Max má průjem, zvracel a má teplotu, takže baští rýži s mrkví :lol: ale to by v jeho případě asi i masožrout

pa

Mia

• Citovat
  • Upravit
268
16.2.06 16:18

ahojky všem,

Mio, tak z domácích zdrojů tak max. vejce máme od tchyně, páč mají slepice, ale přes zimu tolik nenesou, tak teď ani ne. Přes léto něco taky z jejich zahrádky, (bydlí od nás tak 15minut cesty) ale vlastní nemáme, bydlíme v bytě, a občas od mých rodičů ze zahrady, když se vidíme.(Což je dost málo -mám to domů 3 hodiny cety autem).
Jo mít vlastní zahradu je fakt výhoda, to člověk ocení, až když ji nemá. Já žila celé dětství v baráku, měli jsme docela dost velkou zahradu, a v podstatě taky skoro všechno pěstovali, třeba brokolici, kadeř. kapusut, špenát, salát atd..ovoce, zeleninu,brambory, no, tak si chci aspoň doma začít pěstovat bylinky, ať je mám čerstvé.
To maso já fakt nemusím, i když jednou za čas třeba rybu můžu - mám třeba ráda lososa - no, ale to si třeba dám, když už někdy skončíme v restauraci, kde není nějak výběr z bezmasých jídel, max. smažák.
Taveňáky jsem kdysi milovala, ale už taky odbourala, právě kvoli tomu, že nejsou zrovna zdravé.
Jinak s dopravou - auto máme, bez něj by se fakt nedalo, už jen proto, že manža jezdí s kamionem, a domů přijede většinou jen na víkend, tj. jednou za týden, někdy ani to ne. Občas ho musím jet někam vyzvednou, aby se dostal domů,takže auto je třeba. Já jen, že se mi teď v tomhle počasí nechce s malou jezdit po nákupech, a pořád ji dávat hlídat, když zatím kojím,to taky ne.(no, když není zbytí, tak vím, že přesnídávku sní, tak nechám babičce skleničku). A já jak si teba nakoupím do zásoby tofu, salámky apod. tak jsem schopná to strašně rychle „sežrat“, tak můžu za chvíli nakupovat znovu.

Malá se tu na mne culí, jak se tu u počítače houpu na balonu, tak končím, je tak kouzelná, že s ní musím jít „dělat šaškárny“. Jo, to má moc ráda - když ze sebe dělám šaška.

Janka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
16.2.06 16:41

Ach jen narazíme na téma prarodiče a už je to tady :-)
dnes mi tchýně významně řekla že se ptala doktorky, a ta jí řekla že Bianka už může jíst vše kromě bílku. Jenže pro mě doktoři (a tchán je taky doktor, akorát né dětskej :-)) nejsou absolutní nezpochybnitelná autorita, už proto že vím, že na VŠ se na přílišné úrovni výuce o různých výživových stylech zrovna nevěnují..
No takže v rámci té informace jí v nestřeženém okamžiku šupla čtvereček čokolády a pak vůbec nechápala, proč se zlobím, prý když já s manžou čokoládu jíme, tak proč by nemohla Bianka. No řekla jsem něco v tom smyslu, že je na to ještě malá a v životě se jí nají až až…Ale nevím zda to vůbec došlo do příslušných míst..tedy zda to nešlo tchýni jedním uchem tam a druhým ven.
K vegetariánství byla pro mě dlouhá cesta a dřív jsem taky patřila ke skupině lidí s názorem - člověk je všežravec a basta..ale časy se mění a lidské názory též..Pomalinku jsem docházela k tomu že jíst maso za a) nepotřebuju, neb mi nechybí (chuťově), za b) po prostudování spousty literatury- nechybí mi ani zdravotně, za c)nedokážu zabít zvíře a proč by to měl za mě někdo dělat d) neslučuje se to s mou vírou
ale rozhodně neodsuzuju jiné za to že maso jí - co nechceš aby ti jiní činili, nečiň jiným.
Nebudu nikoho přemlouvat k vegetariánství, stejně jako nesnáším když přemlouvá někdo mě abych veg. nebyla. Na to si musí přijít každý sám. To se týká i našich vlastních dětí - ale až o tom budou moci sami rozhodovat (co já vím, kdy to bude..) do té doby jsme za jejich výchovu a výživu odpovědné my matky a věřím, že uděláme vše pro to aby zůstaly zdravé. A to ať maso jíst budou nebo nebudou..

Ještě doplním informace k tématu železo - někde jsem dokonce četla o tom, že hodnoty železa (resp. hemoglobinu) mohou být u někoho nižší - a nemá s tím pražádné problémy, akorát se tzv. nevejde do tabulek a tudíž je mu doporučeno, aby baštil prášky, ač to vlastně nepotřebuje. Příznaky nedostatku, s kterým má už tělo problémy jsou: nápadná bledost, nezvyklá únava (například polehávání u jinak čilých dětí), zadýchávání se, bušení srdce..(laicky řečeno - tělo má míň hemoglobinu, který transportuje kyslík a tudíž srdce musí víc pracovat). Ale jak jsem už psala - někdo může mít lehce podlimitní (dle současných tabulek) stav a přesto bude úplně v pořádku.
Zdrojem železa je třeba i žloutek, takže pokud jste lakto-ovo veg, tak ho můžete doplnit i odtud. Dále tmavě zelená zelenina, luštěniny, sušené ovoce, melasa, celozrnné obilniny, semínka…

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
17.2.06 11:40

Zdravím,
Janko, no to je pech bydlet na vs a nemít zahradu, ale co se týče kvality ovzduší to je snad ještě pořád výhoda proti městu :D tak holt musíš oželet „naše“ nákupní supermožnosti, kdo je extra využívá :? S tím naklupováním do zásoby a snězením hned to také znám, na mě funguje nakupovat do zásoby často :lol: no prostě abych nebyla vyhládlá, třeba i po tom tofu, to já ráda.
To, že chceš trávit čas jinak než nákupy, zvlášť s půlroční beruškou je mi jasné. Já proto chodím do zdravé výživy procházkou na malý nákup častěji, ale to je tím, že já můžu do jednoho obchodu parkem, ale teď když je venku ta břečka a prší tak se mi také nechce.

Klaris,

tchýně budou asi sestry :D .
Mě na tom asi opravdu mrzí ta její neschopnost tolerance jiného názoru, kdyby toho nebylo, nemusí být spory, já jí toleruji lecos, protože věřím, že se snaží, tak mě pak přijde líto, že to nejde obousměrně. Že nejíme maso máme na talíři kdykoliv máme třeba virózu, a ona to opravdu řeší myslím celé noci, že si tak hloupě „škodíme“. Že ona sama je prolezlá chorobama víme všichni, ale souvislost, se zdravotním stylem nepřipouští. Dokonce také dávala čokoládu, byl u toho jen můj muž, asi myslela, že jí to projde, a když to zakázal, řekla něco jako, že z něj zbytečně děláme malého, vždyť v roce může vše a ještě k tomu to kojení, to za nich … když mi to muž říkal shodli jsme se, že vlasně chce být víc s vnoučkem, pořád mu vypráví, že až nbude mrně bude u ní spát a jak spolu pojedou v létě na chatu … a my jí to lastně hatíme. Těch miniscének kolem zákazu kupovaného dortu k 1.narozeninám, nakonec to uzavřela slovy „no tak jsi vyhrála“, ale já opravdu nestojím o vítězství, já chci pro prťouse zdravé jídlo, to jsem jí také řekla a šlo jíto myslím jedním uchem tam druhým ven. Železo je bič na ty co nejedí maso jako vápník na ty, co nepijí mléko.

„Dr. mají tabulky na vše, protože uděláte-li normu, přisvojíte si moc. A o tom je obávám se současná medicína, je to zátěžovej obor a fakulty to nezvládají, výuka nejen o výživě je nedostatečná, což taková etika“ to je tedy povzdech jednoho jejich soukmenovce:oops:

tedy zdar odpovědným, informovaným a sebevědomým rodičům, a to přísně v tomto pořadí :D

pa pa Mia

• Citovat
  • Upravit
1719
17.2.06 15:30

Mio,
tchýně je jinak docela hodná, udělá pro nás - tedy hlavně pro manžela a Bianku, první poslední, akorát některé věci jí prostě nevysvětlíš..A můžu to říkat pořád dokola, stejně to udělá zas. Já mám situaci ještě ztíženou tím, že tchán je tedy doktor, tchyně zdrav. sestra a máti též, tudíž si myslí, že na to mají patent a ví to nejlépe. Jenže já mám o výživě daleko větší znalosti než oni..Jenže hádej se s osobama o více než dvacet let staršíma, vždycky řeknou, že za nich atd…
Př. já byla kojená do 3měsíců, takže máti mi pořád podsouvá že už bych měla začít Biance dávat jiné mléko, ale já nechápu proč, když pořád kojím..a myslím že docela dost.
Jo a tchýně se těší, až jim Bianku „půjčíme“ a oni s ní budou moct jet k moři, no asi nepůjčíme, rozhodně né v dohledné době :-)) No a pak už třeba těch dětí budem mít víc a jsem zvědavá jestli taky budou chtít jet s třema dětma k moři :-))

A vápník jedině z mlíka a železo jedině z masa - tak to mám taky „na talíři“ furt :.)) Tuhle mě máma strašila jak se mi budou lámat kosti a kdesi cosi, když nebudu jíst víc mléčných výrobků. No a protože se o těhle věcech s ní nemá cenu bavit, tak jí to vždycky odkejvu a myslím si svý..Jako třeba to že národy s největší spotřebou mléka na osobu jako Švýcarsko a USA mají dle několika studií největší výskyt osteoporózy. A pak třeba národ Bantů v Africe, který mléko nepije, ve stravě má tak 300mg vápníku, jsou to takřka vegetariáni, ženy mají několik dětí, každé kojí 2roky a helemese - osteoporóza se u nich vyskytuje minimálně…zajímavé že.. (zdroj Výživa pro člověka a zemi, Christian Opitz)

Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
17.2.06 19:27

tady je něco k přečtení
http://www.vegetarian.cz/…stanada.html
Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4097
17.2.06 20:08

Klaris,
o tom mliku jsem cetla nekde na netu clanek, kde pisou, ze prave normalni mliko pri traveni jeste vapnik z tela ubira, nez aby tam nejaky dodavalo. Me taky prijde tohle divny, ze vapnik pouze z mlika, kdyz takova krava nebo slon zerou pouze travu a zelene vyhonky a maji kosti obrovske, silne a osteoporozou urcite netrpeji. Kdyz se clovek zamysli, tak zjisti, ze ta nejvetsi zvirata (s nejvetsimi kostmi, tedy dle meho selskeho rozumu s nejvetsi potrebou vapniku) jsou bylozravci, takze vapnik se da ziskat z rostlinne stravy urcite v dostatecne mire.

Bara

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
17.2.06 20:32

jo jo přesně tak -kráva taky svoje mlíko nepije..
Akorát s tím mlíkem beroucím vápník z těla je hodně kontroverzní názor, už jsem o něm taky několikrát četla a stále váhám, to by totiž znamenalo že všichni ostatní nám nehorázně LŽOU!
 Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
17.2.06 21:10

Zajímavé články na výše zmiňované téma

http://www.ohz.cz/…i/mleko.html

http://www.zzbrno.cz/…_o_mlece.htm

Klaris

PS: tím nechci nikoho děsit, já mléčné výrobky taky (občas) jím…ještě pořád v tom nemám jasno, jestli vegan ano či ne..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
18.2.06 14:54

Klaris,
dík za odkaz zzbrno, ty neznám ostatní jak své boty:-)) informace se musí doplňovat stále, hlavně teď jsem znovu přelouskala co jsem mohla kvůli Maxovi, dospělý jsem měla jasný, ale ten můj prťous si vyžádal podrobnej výzkum.

Moc mi tahle diskuse pomohla si to uspořádat, tedy žádné maso pokud bude zdravotně ok.

Moje tchýně je také docela hodná, a stejně jako té tvojí jí něco prostě nevysvětlíš. Tchýně je také ydr. sestra, ale to já naštěstí také takže když se nedá zastavit tak končím tím, že dr. není Bůh i kdyby nakrásně sebevíc chtěl a, že si myslím, že o výživě toho vím prostě víc, že mi nestačí jen opakovat to, jak se to dělalo:-(((

Kojení tedy totéž, a to jsme já i muž alergii a i dr.ěda uznala, že tom případě je kojení nejlepší, možná mi chce to krutě drahý HA mléko i kupovat, tak jsem řekla BEBU použíám jí do kaše:-))

Teď tedy vyrukoala s tím, že se zničím, protože jsem strašně hubená, to má pravdu, ale je to tím, že nemám takové svaly jako před těhu, nestíhám pořádně cvičit a o regeneraci bych si mohla nechat zdát, takže jsem hubená, ale mléka mám dost a to by snad tělo v průšvihu odbouralo první, ale kdo nechce nepochopí.

Knihu Výživa pro člověka a zemi od Christian Opitz neznám, tak budu vděčná, když sem občas něco písneš.

Kamarádka tchýni říká, že její děti maso nejedí i když jim ho dává (není to pravda nedává) tak to tchýně prý jednou zkusila a dítko maso plivalo a má klid, takže to je také návod, no mě neoní já\lhát neumím, ale také možnost.

pa vzbuzeno Mia

• Citovat
  • Upravit
273
18.2.06 23:45

Jestli mohu připojit poznatky kolem tchýně (to oslovení nemusím, ale když ono na ní sedí), tak dávno předtím než jsme oznámili tu radostnou novinu informovala mne i mojí budoucí švagrovou, že bude svým vnoučatům dávat přesně to, co mi jim budeme zakazovat. Tudíž mým dětem prý bude cpát salámy, až budou mít mastné pusy a švagrové zase sladké, bonbóny a čokolády (kdysi se švagrová zmínila, že nebude dětem dávat žádnou syntetiku, sladké atd.) :-) Beru to s humorem, protože vím, že muž stojí při mě. Navíc když bude hodně prudit, tak prostě se k babi chodit nebude. Neumím si představit, zda opravdu naplní hrozby, mě toleruje, sice mi nevyvařuje nijak spešl, když jsme pozvaní na oběd, ale už mi nenutí maso. O mého muže měla dlouhou dobu strach, že určitě strádá, je chudák a tak jak mohla, tak mu dávala salámy, maso, prostě co doma měla. Až když muž přibral cca 10 kilo a na váze se začalo objevovat číslo 95 kg :-) tak mu přestala říkat, že je chudinka, co doma strádá nekvalitní stravou. Nikdy mi do očí neřekla, že jí vadí, že nejím maso a že jsem „jiná“. Jen jednou si mne odchytla, to slavila narozeniny, měla trošku v hlavě bublinky a lítostivě mi vyčítala, že mi neodpustí, že jí můj muž kvůli mě odmítl zabít králíka :-) Ale je to veselá historka. Takže fakt si neumím představit, co mne čeká s mimíškem. Na své první vnouče čeká fakt dlouho, tuším, že nastane velké rozmazlování. Snad vše půjde tak jak má a dítě bude vědět, co je pro něj dobré a nenechá se od babi nějak manipulovat. Škoda, že druhá budoucí babička bydlí 300 km daleko, od té mám příšlib, že bude respektovat jakékoliv stravovací návyky našeho mimíška. Takže vám přeji vše nej. Už se těším, až budu na mateřské dovolené a budu konečně experimentovat v kuchyni s veget. recepty. Milovala jsem, když sestra připravovala pro své malé dcerky zeleninku, brambory a já mohla pak tu kašičku „dojíždět“. Je to sice více jak 10 let, ale dodnes na to ráda vzpomínám ačkoliv to bylo nemastné, neslané. Mě to prostě chutná, je fakt poznat, když je jídlo připravováno s velkou láskou a péčí. Mějte se krásně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
19.2.06 11:17

Faninko, příjemné těhotenství a skvělé miminko. Tchýně, no matky našic můžů je opravdu dlouhé :lol: No jo to je těžké, třeba je to opravdu z její strany legrace ikdyž, myslím, že tchýně tak neškodí miminkům jako duševní ohodě maminek :lol: Chce to si ulevit a s ní být co nejvíce v klidu, zá:,–(ová vysvětlovat, :? ale kdo to dokáže.

Tak ještě jednou vše dobré
Mia

• Citovat
  • Upravit
273
19.2.06 18:29

Mio, díky za přáníčko, pohladím pupík a pozdravím ho od tebe :-) Bude to pohodička, mě to dodnes připadá spíše humorné, tak jsem se chtěla pochlubit. Ale je fakt, že to legračně asi nevyznělo. Zajímalo by mne vaše zkušenosti s kupovanou zeleninu přes e-obchody. Předpokládám, že většina z vás nemá to štěstí kupovat čerstvou a kvalitní zeleninu, tak že i využijete internet. Příští léto už budeme bydlet na vesnici, ráda bych si pěstovala rajčátka, okurky a papriky plus obhospodařovat nějaké ty ovocné keříčky a jabloně. Ale ostatní zeleninu ve kvalitě bio nebo min. domácí bych ráda nakupovala, kde se dá, ale musí to být kvalitní, takže asi sáhnu po www.biosfera.cz nebo www.rozmaryna.cz. Kde nakupujete bio vy? Samo, že je asi ideální, když si člověk zajde do kamenného krámu, ale když je nabídka omezená, tak ty spolehlivé bio e-shopy jsou perfektní. Jo a ještě by mne zajímalo, jak to řešíte s oblečením pro mimi. Scháním bio oblečeníčko z bio bavlny, na netu jsem našla jeden shop, ale je tam opravdu oblečení jen co by člověk napočítal na prstech jedné ruky. Co se týče materiálů budu vybírat jen bavlnu a nejspíše obcházet sekáčky, protože se mi zdá, že je lepší, když to oblečení už má několik praní za sebou. A pokusím se též vybírat oblečeníčko ne MADE IN CHINA nebo INDIA, ale naše či anglické značky. Jenže je fakt, že aj Anglie a Amerika čerpá z Asie. Ráda bych se v dětském oblečení vyhnula syntetice, ta pro mimíše asi není nic moc, že? A když se dívám po těch krásných dupajdách v obchodech, tak tam často vidím, že to není 100% bavlna. V okolí mám teď všechny maminy rozrozené, takže nikdo zatím zápůjčku oblečení nenabídl :-) Mějte se krásně, opatrujte se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
19.2.06 19:05

Faninko,
možná jsem to jako legrační neviděla já :D
dnes tu tchýně byla, sama se nabídla, že veme mrňouse ven, což mě potěšilo a aby nebyl zázrakům konec, sama začala s masem, no nevidíme to stejně, ale chce nás respekoat a neplést se nám do toho, řekla to poprvé tak mě to potěšilo a věřím :) že mu nic nedá, i o kvalitě masa jsme mluvili, takže pokračování v létě až budou domácí králíci :wink: ám radost

Já tě asi nepotěším bydlím v Praze takže pro zeleninu jezdím do kamenných.

K těm oblečkům, já nové kupovala je látkové plenky a to ne všechny, vše ostatní z druhé ruky, bazary, second handy, poděděno a vše bavlna mimo fleecee, chytré synt. materiály k nám smějí, samo, že je novorozeně nemělo přímo na kůži, ale užíváme si je. Dokonce jsem sehnala thermobody, na léto luxus. Většinu jsem koupila přes net ač mám obchodů kolem dost.
tak pa my se na druhý pupík teprve těšíme :D

• Citovat
  • Upravit
273
20.2.06 01:00

Mio, vy usilujete o mimíška? Můj mužíček říká, že je ideální mít děti hned po sobě, neumím si to představit, že bychom se začali snažit o sourozence sotva v rukou budeme mít ten náš uzlík lásky :-) Mužíček říká, že je to ale paráda, že to zažil, jsou od sebe s bráškou cca rok a půl a že prý je to bomba. Tak hezké snažení, pokud je :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová