Vegetariánství

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
720
14.2.06 14:12

Ahoj,nejsem vegetarián,ale vaší diskuzi jsem si s chutí přečetla. Chci reagovat na otázku školek. Máma je ředitelkou MŠ v Praze,maminkám vycházejí vstříc,naprosto se drží pokynů co rodiče chtějí nebo nechtějí aby jejich dítě jedlo. Dnes už je to myslím běžná praxe,v naší školce je to taky tak. Bohužel není možné vařit veget.jídla,ale maso jim nikdo nenutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
14.2.06 14:40

Našla jsem zde nějaké poznámky na mou osobu - chci upřesnit - já rozhodně nereagovala na ničí konkrétní příspěvek, natož abych chtěla někoho sepsouvat či poskytovat někomu"validní" informace… od validních info jsou tu statistické údaje - ovšem ty by prospěšnost vegetariánství spíše vyvrátily, jsem o tom přesvědčena.

Napsala jsem v předchozím příspěvku asi dvě strany zpět pouze svůj názor (bývalé vegetariánky) k tématu vegetariánství značka „ověřeno životem“, a nikoli značka „vyčteno z knih“. Takže shrnutí, doporučuji pestrost stravy včetně občasného podání masa sobě i dítěti, aby nehrozil deficit nějakých životně důležitých složek stravy. My ten deficit zažili a nikomu to nepřeju.
Zdravím Petra

• Citovat
  • Upravit
mia
14.2.06 14:59

Abajo děkují, to jsou potěšitelné zprávy

hurá „anonymní Petra“
zdravím, validní mi tvá informace nepřišla, protože jsi nepsala co jste jedli, nejedli, jak dlouho atd. to jsou informace velmi podstatné, aby pro mě tvůj příspěvek měl hodnotu, tedy byl validní, doufám, že statistické údaje bývají validní, alespoň ty poskytované seriózními zdroji, nicméně ne každá statistická informace je validní a ne každá validní informace je statistické povahy:-)) Na žádné relevantní informace, které by prospěšnost vegetariánství spíše vyvrátily, jak ty jsi o tom přesvědčena, jsem nenarazila, ať už statistické, či nikoliv.

A právě proto mě zajímá tvá osobní zkušenost býalé vegetariánky k tématu vegetariánství značka „ověřeno životem“, a nikoli značka „vyčteno z knih“.

Je mi líto, že jste (kdo všechno?) zažili nějaký výživový deficit nějakých životně důležitých složek stravy. Můžeš být prosím konkrétnější, abych se mu mohla vyhnout.

díky Mia

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
14.2.06 15:07

Ahoja holky,
byla jsem vegetariánkou asi 10 let,v těhotenství sem tam ryba,kuře a pořád nevím ,jaký zaujmout postoj k případnému Jankovu vegetariánství :roll: :wink: …každopádně maso jí vyjímečně a zatím jen králíka od našich.Chtěla bych se zeptat,odkdy dávat tofu,popř.sojové maso?A co luštěniny?Je nějaká obecná hranice rok a pak podle reakcí?Zatím dávám Jančínovi jen červenou čočku.
A Mio,to naklíčené mungo-chápu to dobře,že jsi prostě obrala ty klíčky a fazolky jsi Maxovi nedávala?
Děkuji za odpovědi a hezký den přeji :)
Mojřička a Janek

• Citovat
  • Upravit
75
14.2.06 15:51

Z nějakého záhadného důvodu jsem nebyla přihlášená. :wink:
Mojřička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
14.2.06 16:56

Ahojky Mojřičko,
tak v té americké knížce co mám já (Vegetariánství a děti) je dost podrobně napsané co a od kdy - tofu tam doporučují už od 8. měsíce - je nejsnázeji stravitelné, dále pak postupně čočku, hrách, fazole různých druhů , samotnou soju až na konec (spíš až po roce), ale pozor pokud máš jen třeba podezření na alergii na soju - tak veškeré soj. výrobky vynechat a dávat případně až později. O soj. mase tam nic nepíšou, ale já ho stejně moc nepožívám tak to nechám napozdějc.
Jak už jsem psala - já dávám tofu natural, červ. čočku a předvařený hrách.
Ještě informace pro nevegetariány masírované informací o nezbytnosti masa a v něm důležitých živinách - žádné zázračné živiny v mase nejsou - jsou tam bílkoviny (jiné než v rostlinách ale ze stejných aminokyselin, kombinací dvou různých rostl. potravin dostanete kompletní spektrum AK), něco vody, nějaké vitamíny (zejm. rozpustné v tucích A, D.., taky nějaká Béčka), něco minerálních látek, bohužel taky něco antibiotik a jiných léčiv, pokud maso nepochází z biochovu.
ad železo - je to celkem mýtus že maso obsahuje hodně železa - a hlavně bílé ho obsahuje opravdu velmi málo, červené víc..pro ilustraci obsah železa v některých potravinách v mg na 100g:
hovězí maso 3,3
vepřové 3,5
mléko 0,1 čočka 9
fazole 6,9 špenát 3
pšenice 5,9
ovesné vločky 3,8
mák 12
sojová mouka 13
jablka 2,2
(zdroj Vegetariánská kuchařka, K. Červený)

denní potřeba dle doporučení- dospělý asi 12-15mg, těhotné ženy 30mg, děti 6m až 3roky 6-10mg
co se týče otázky vstřebatelnosti tak se různé zdroje liší, některé tvrdí že lépe se vstřebává z rostlinných, jiné že z živočišných zdrojů..Současná konzumace potravin s obsahem železa a vitamínu C podporuje vstřebání železa, naopak konzumace potravin s obsahem vápníku vstřebání železa brzdí
Nedostatek železa se vyskytuje napříč celou populací BEZ OHLEDU na typ stravování!
Případ z praxe - můj..ve 28tt mi byl zjištěn nízký hemoglobin (tedy nedostatek železa), měla jsem i jeho příznaky - zadýchávání, bušení srdce, točila se mi hlava..Vyfasovala jsem tablety Sorbifer, na stravu se mě nikdo neptal. Tablety jsem vzala asi dvě - bylo mi po nich obrovsky zle, tak jsem je vyhodila. A jak jsem postupovala dál - jedla jsem vitamíny Gravital (obsah železa 17mg), pila kopřivový čaj, jedla sušené ovoce (meruňky a fíky), jedla třtinovou melasu, vločky, luštěniny a svou obyvklou stravu, tedy žádné maso..No a za měsíc hodnoty Hemglobinu „vylezly“ z 90 na 150. Sestřička říkala že tak krásný krevní obraz už neviděla stopadesát let :-)) a chválila mě jak pěkně jsem Sorbifer jedla..No nepřiznala jsem se.. :.)

Tolik osvěta :-))
mějetse Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
14.2.06 22:01

Mojřičko,
tak tak, jen ty křupavý bílý výhonky, tofu dostal asi v 11měs. a jí ho rád a jednou měl ty fazole, celé, několikrát proprané a vařené bez pokličky, tenhle typ se umí uvařit hodně doměka, rozmixoala jsem je na pastu a přidala k zelenině a ok, Max tedy netrpí na prdíky, já můžu a mohla jsem ke kojení jíst cokoli co nevadí mě, fazole, pálivé …
Soju kromě tofu my vlastně nejíme, tedy občas „mléko“ nebo „desert“, ale je to drahé, to Max ještě nedostal. Červenou čočku jí a v pohodě. a ten Hummus se dělá z cizrny a taky v pohodě, cizrnu měl tedy po ukončeném 10měs. Azuky téměř v roce.

Klaris,
děkuji za info :lol:
já měla celé těhu testy ok, dr. věděl, že maso nejím a sestřička se pořád divila, že výsledky jsou ukázkové, krev mi brali častěji a nedostatečnost nenašli :lol:

Prostě dle mě dělá většina populace dietetické chyby, ale některé jsou společensky tolerované a některé ne :oops:

dobrou, zítra jdu „do města“ pro inspiraci co vařit, tak dám vědět co nového :?
 Mia

• Citovat
  • Upravit
268
15.2.06 00:07

ahoj,
ráda bych se přidala. Jen doufám, že nevadí, že nejsem vegetariánka úplná. Maso téměř nejím -tím téměř mám na mysli -doma pro sebe nedělám, jednou za čas, když na víkend dorazí manžel, to vychází tak 1-2× za měsíc, no a když jsme někdy u tchýně o víkendu na obědě, tak ona vaří takový klasické- např. svíčkovou ap, tak ze začátku byla úplně na prášky, když jsem jí řekla, a´t mi to maso k tomu nedává, no,teď si ho občas vemu -nejmenší, co tam má, a pak stejně půlka z toho skončí u manžela na talíři.
(jen tak bokem, tchyně je dost „svá“, a je docela problém mít jiný názor než jak si ona představuje, má občas problém respektovat jiný názor, ale jinak je hodná, má nás všechny moc ráda,) - Nedávno se nechala slyšet, že jejich děti už jedli v půl roce, to co oni, jen rozmixované, tak to už jsem se naštvala, a rázně jí řekla, že to je sice možné, ale teď už jsou nové poznatky, a prostě že Báru rozhodně podle jejího stravovat nemíním-
no,Nicméně maso z našeho jídelníčku postupně odbourávám, nechybí mi.Mám štěstí, že manža to bere, když dělám veg. jídla - on sní téměř všechno,(teda špenát by mi hodil na hlavu), a nevadí mu když mu maso nedělám.

Klaris - jo, takový řeči i články o tom, ze kterých plyne,že jedině mléko zajistí vapník a maso železo, a tak bez toho prostě nemůžem být, to mně fakt vytáčí.

Určitě uvítám zkušenosti se stravováním vašich mimísků - zatím plně kojím (i když malá už ochutnala mrkev a brambor, a asi 5× měla přesnídávku -to když jsme ji museli nechat na hlídání, ) a zatím nám kojení plně vyhovuje. S příkrmy začneme asi v březnu.
Myslím, že Mio?, ty si psala o tofu -chtěla jsem se zeptat -kdy jsi ho začala dávat, příp. sojový jogurt?
Já teda jím jogurty, sýry mám dost ráda, ale třeba mléko nepiji už hodně dlouho -nemůžu -prostě se mi zvedá žaludek jen ho cítím, a tak jsem zkoušela sojové, a to taky ne.
Jinak závidím výběr, co máte v Praze. Já bydlím na venkově, bio snad prodávaj v Jihlavě, ale tam se dostanu málokdy, a taky ta cena.
Jo, potřebovala bych tady pořádnou prodejnu se zdravou výživou.

Jen se omlouvám, nějak jsem se rozepsala, ale jsem ráda, že je tu někdo podobného ražení, tady v okolí mám asi 2 rodiny, co se zajímají o zdravou výživu, ale jinak, prostě je člověk divný, že si tu flákotu nedá, mlíko nepije, sladkostmi se necpe, chudáku dítěti to upírá, atd. atd.,ale to určitě taky znáte.

mějte se

Janka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
268
15.2.06 00:15

jejda, tak jsem te´d koukala, nějak jsem přehlídla předchozí příspěvky, neby jste mne s psaním předběhly, tak na ty otázky ohledně příkrmů už jste de facto odpověděly.

Janka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mia
15.2.06 10:53

Janko, vítám tě :D
rozhodně není třeba se omlouvat, že jíš maso, za to se tady nekamenuje :lol:

S obchodama to tak prostě je, ale jde vlastně vyjít i s málem (vločky, kuskus , pohanka), nebo dělat „velké nákupy“ do zásoby, tedy pokud to máš jak dopravit :wink:

Zas bys mohla na vsi mýt výhodu „domácí“ produkce.

pa

Mia

• Citovat
  • Upravit
1719
15.2.06 20:14

ahoj já jen že jsem psala Missorce aby přesunula tuto diskuzi do stálých, oddíl stejné názory, tak ať to nehledáte, teď nemůžu víc psát jdu uspávat :-))
pá Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
75
15.2.06 22:09

Tak to je paráda,díky,Klaris,teď už mám všechny oblíbené a potřebné diskuse pohromadě :lol: :wink:
Holky,jak se připravujete na „boj s babičkama“?A v podstatě s pacholetem samým-jak vysvětlíte třeba 2-letému člověkovi,aby to maso nejedl,pokud ho uvidí třeba právě u babičky?Moje mamina nám zatím toleruje naše „excentrické stravovací návyky“ :wink:,protože zatím bere Jančína pořád jako relativně mimino,ale už minule se ptala,kdy bude moci Honzíkovi nabrat"normální jídlo"… :roll: Nedovolí si mu dát nic proti mé vůli,ale nevím,nevím,třeba v létě,když budem na zahradě a bude se grilovat…Nechci mu to zakazovat,chtěla bych to vysvětlit,ale jak takhle malýmu skřítkovi?
Nevím,zda jsem to napsala srozumitelně,doufám,že mě pochopíte :)
Mějte se hezky a dobrou noc.
Mojřička

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1719
16.2.06 11:06

Jo Mojřičko, tak nad tím taky přemýšlím, a že to budeme mít v rodině sakra těžké - mě už se začínají máma s tchýní ptát kdy dám Biance maso a dokonce jsem se dozvěděla že jí jinak neporoste mozek :-) No tak já jí ho určitě nedám, vzhledem k tomu že s veg. koketuju už od 15 tak ani jídla s masem vařit neumím, nikdy jsem to nezkoušela, od těch 15 si vařím vegetariánsky. No a ač jsem za určitých okolností ochotna pozřít pečenou rybu nebo i kousek jiného masa, tak co se týče syrového masa tak mám poněkud k němu odpor :-( těžko si dokážu představit že bych na něj sahala a musela ho byť jen nakrájet.
A vzhledem k tomu že kvalita masa jako taková z běžných zdrojů není nic moc, což kupodivu chápe i příbuzenstvo, tak pokud už Biance budou chtít nějaké maso dát (asi se tomu přece jen občas neubráníme :-( ) tak povoluju pouze domácí králičí od dědečka..
Samozřejmě budu ráda když se mnou budou děti sdílet životní filozofii i co se týče stravování, ale nutit je do ničeho nebudu, až budou chtít maso ochutnat nebo začít jíst - tak je to na nich. Nicméně závazné bude že doma se maso nevaří.
Nevím jak se takové věci vysvětlují malým dětem, mám teprv první :-) ale můžeš to zkusit s tím že se to zvířátko muselo zabít - pokud se třeba chodíte dívat na nějaká zvířátka (my na kravičky, zatím to Bianku ale moc nebere)..I když mi Bora psala, že její děti (3 a 5let, smrt moc nechápou, u babi maso jednou za čas jedí a doma ne..)

Jestli chcete tak sem můžu občas přepsat nějaké info o stravování dětí z té knihy Vegetariánství a děti, když tak řekněte co by vás zajímalo..

zatím pá Klaris

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4097
16.2.06 11:52

Klaris, diky za elaborat o zeleze! Ja maso moc nejim, protoze na nej nemam chut, ale nejsem vegetarian. Posledni dobou jsem si vyslechla spoustu rad, jak jist hodne masa kvuli zelezu, protoze jsem se po porodu jaksi nemohla vzpamatovat a hemoglobin se v me krvi zrejme skoro nevyskytoval :) Tak jsem rada, ze zelezo muzu najit i v rostlinnych zdrojich. Nejake podobne info jsem moc potrebovala, ale nemohla najit.

Bara

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
273
16.2.06 14:10

Ahojky děvčata. Hlásím se mezi vás :--) Zatím si informace zjišťuji, nějaké už díky Siamině a Klaris mám, takže pohodička. Sama maso nejím cca od 14 let, ale je pravda, že vlivem špatných stravovacích návyků jsem občas měla potíže, ale ty nesouvisely jen s jídlem. Teď jsme v pohodičce, doufám, že mimíšek bude nemasitou stravu dobře snášet a už se těším, co na to bude říkat tchýně. Ale máme před sebou ještě min. rok než to budeme řešit, takže teď si užívám těhu a jsme s mimi v pohodě. Doktorka mi jen v těhu říkala, že by mi ryba alespoň jednou za čas neuškodila. Tak jsem ju poslechla, fakt jsem si sama sebou nebyla jistá a pohodička. Nikdo mě nestraší, že by náš chlapeček měl mít nízkou porodní váhu nebo nějaké potíže, jen doktorka říká, že musíme pohlídat v třetím trimestru případnou anémii. Každopádně doufám, že tato diskuze nezanikne. Vím o několika pražských školkách, kde vaří pouze vegetariánsky, také mají jiný přístup k dětem..to je bomba. Ale jsou i školky klasické, kde však respektují požadavky rodičů, tj. že maso nedávají a někdy vaří i jiné jídlo, popř. dovolí rodiči (po schválení hygienikem a dětským lékařem) nosit si vlastní třeba to vegetariánské jídlo. My v současné době bydlíme na malém městě a chystáme se stěhovat do jedné vesnice. Školka je tu krásná, zrekonstruovaná a já tajně doufám, že za pár let se tu změní náhled na lidičky, kteří jsou rozumnější a chcou zdraví pro své děcka. Zatím to neřeším, i když si říkám, že možná budu exot. Je to zajímavé, známá je veget již 13 let, má čtyřletou holčičku, která do těch tří nerada jakékoliv maso, sušenky, salámy atd. prostě to, co mohla dostat na návštěvách u příbuzných. Známá byla ráda, že mimi nepotřebuje maso a před rokem přišel zlom. Začala na návštěvách potajnu „brát“ salámy a baštit obložené chlebíčky, babička jí v tom podpořila, takže šunčička atd. a malá teď nechce nic jiného než masné výrobky. Neumím si to vysvětlit :--) Známá je z toho trošku špatná, ale respektuje to. Říkám si, že dítě kolem třech let už snad samo ví, co mu chutná a co ne…sama vím, že jsou děti, které od malička maso nemusí, ale také jsou děti, které neusnou bez párku a čím mastnější masisko, tím lepší. A myslím si, že rodiče s tím nehnou. Takže pokud se nám narodí malinký masosaurus, tak to potlačovat nebudu :-) Každopádně myslím si, že je důležité děti vést ke zdravému stylu stravování, tj. vyhýbat se fast foodům, sladkostem, těm barevným fujtajblům, které se dají koupit pod názvem limonáda rovnou ve škole atd. Je to i o přístupu k životu, přírodě a okolí. Mějte se krásně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová