Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
ahojky,
s čajikama nejspíš moc neporadím, prootže je piju minimálně. černý určitě ne, zelený se taky moc nedoporučuje(myslím jako pít ho furt), nejlíp to střídat s jinýma. Já byla z domova zvyklá na čaje bylinkové, máma sbírala a sušila, dělala směsi. A co sušené např. ovocné čaje?(Mám na mysli ty s kousky)
Já osobně nejraději piju jen čistou vodu, čaj v zimě na zahřátí, jinak minimálně, jen co se Bára narodila, pila jsem asi 3 měsíce čaj na kojení a pomáhal.
Mějte se fajn
janka
Ahoj,dneska jsem se dočetla něco,co by vás mohlo zajímat: v ulici Jana Masaryka byla otevřena nová vegetariánská školka Happy Child,tak máte možná o problém míň ![]()
Masožravá Abaja
Abajo, díky, tak to je pro ě k úvaze, jdu je lovit na netu. Mia
Ahoj ,moc vás zdravím,taky se zajímám o to co jím a co dávám malý7m. Řídím se dle knih Fořta,Hofhanzlové,Momčilové a podle intuice.
Já jsem semiveg a malý se chystám dávat maso tak od roku.To jen tak na úvod ![]()
Mám dotaz.Tápu v tom,kdy zařadit kojenecký mlíko(nutrilon apod).Nemyslim k pití místo mm,ale jako součást bramborové,rýžové kaše.
Díky moc
Ahoj Oliso,
já jsem se řídila ohledně toho mlíka tím, že jsem byla schopna do večerní kaše odstříkat své mlíčko, takže jsem to dělala, dokud to šlo. Ale jak přibývalo přikrmování (přikrmuju od konce 5měsíce), tak mlíčko ubývalo. Takže na počátku devátého m. jsem koupila HA Nutrilon, a občas jí ho do té kaše dám, ale dělám i rýž. a jinou kaši jen do vody - Bianka mezitím nedělá rozdíl.A protože se řídím radami Hofhanzlové, tak to s mlíkem moc nepřeháním a takže když ten den dostala jogurt, tak už jí nedávám mlíko do kaše. Nemyslím si navíc že je to až tak nutné, když ještě pořád během 24h 4-5×kojím.
Klaris
PS: Faninko myslím na tebe - ohledně toho sepsání vzor-jídelníčku pro těhule vegošky
ale momentálně nemám čásek..tak někdy pozdějc..
jo a domlouvala jsem se s Borou že mi koupí za velmi výhodnou cenu ty Moltexky
Ahoj vegetarianky ![]()
To jsem ráda, ž ejsem tady našla lidičky stejného ražení. My jsme lakto-vegetariani už pěkných pár let. Když jsem byla těhotná, tak jsem pořád kolem sebe slyšela, že aspoň ty ryby bych měla jíst a kdesi cosi. Naštěstí jsem si stála za svým. Nic mi nechybělo a malému taky ne. Teď už má půl roku a náš „chudáček vegetarián“ roste jako z vody a má už 9,5Kg ![]()
Maso mu dávat nehodláme a babičky si to snad nikdy nedovolí…jinak by bylo zle
Pokud to bude chtít jíst až vyroste, bude to už jeho věc. Zatím ale ne.
Knížku od Hofhanzlové máme taky, je moc fajn ![]()
Oliso
já neodstříkávala, jednou když bylo prckovi cca měsíc, v noci vynechal kojení a já se stejně vzbudila (nalité prso bolelo) a tak jsem ho odstříkala, bolelo to a udělali se v něm ztvrdlinky, z kojení nikdy, asi špatná technika ![]()
Takže když došlo na brambory, bylo jasné, žádné odstříkávání, koupila jsem BABU HA Bifidus a trošku dostává od cca 8měs. začala jsem s přikrmováním až téměř s ukončeným 7měs. nějak se to nehodilo dřív ![]()
cca od 10měs jí jogurt a od roku čerstvý sýr a nic z toho mu nevadí.
Jo a jaké je dávkování té BEBy nevím, krabici jsem hned vyhodila, že bude-li třeba naju si to na netu a dávala podle barvy, tedy spíš méně a na vyhledávání nikdy nedošlo. Používala jsem zpočátku i do rýžové kaše, ale už dlouho ne taky jako Bianka asi nepozná rozdíl.
pa Mia
Díky moc za vyčerpávající info.
Je to bezvadný,myslím tím,že se dají věci takhle prokonzultovat s lidma,který mají podobný názor.Já jsem se totiž o příkrmy začala zajímat celkem pozdě,Stelince uz bylo 5m a ja byla furt v klidu,myslela jsem,ze se přikrmuje az od 7m
,tak jsem vlítla do knihkupectví,nakoupila knížky,přečetla a nastal zmatek.Všichni kolem mě totiž jedou tu klasiku,od třetího týdne přikrmování masíčko.Neměla jsem to s kým probrat.Teď už jsem si to srovnala a jen občas zatápu.
Tak takhle to se mnou je ![]()
Tak a co říká má chytrá kniha o výživě v těhotenství a při kojení?
a jak vypadají porce:
luštěniny a soja: 1/2 hrnku vařených l. (fazole, čočka), tofu 100g, 1hr sojové mléko , 1 sojový jogurt
obiloviny: 1krajíc chleba,30g musli, 1/2 hrnku vař. těstovin, rýže, kaše
zelenina: 1/2 hr.listová n. růžičková - vařená , 1hr.syrový zel. salát,1 velká paprika, rajče.., 30g mořských řas, 1dl zel. šťávy
ovoce: syrové - 1 stř. velký plod, 1/2hr. vařené, 1dl šťávy, 30g sušeného
oříšky a semínka: 30g nebo 2pol. lžíce vcelku, 2 pol.lžíce pomazánky
mléko a ml. výrobky: 1hr. mléka, 1 jogurt, 30g sýra, 1hr. tvarohu
vejce: jedno stř. velké
A můj komentář - Počet doporučovaných porcí v oblasti mléko, mléč. výrobky se mi zdá zbytečně vysoký i pro laktoveg, stačily by myslím 2. Co se týče porcí v oblasti obiloviny, zelenina a ovoce, oříšky - tam většinou nemám problém (i když teď v zimě je to taky horší s ovocem a zeleninou), s těmi luštěninami to těžce pokulhává,se soj. vrobky taky - obvykle sním 1, max. 2 porce z těch uvedených (např. mám k obědu tofu, na sváču soj. jogut, nebo mám čočkovou polévku, na pití sojové mléko..) No a někdy ani to ne..A v těhotenství tomu nebylo jinak. No ale přežila jsem v poho těhotenství, přibírala jsem přímo ukázkově, téměř v termínu se mi narodila 3kg zdravá holčička a po porodu jsem měla mlíka pro 4 děti
, a kojím dosud..Takže myslím, že má strava je dostačující i bez kvant mléčných výrobků, vajec a luštěnin.
Klaris
Klaris,
přiznávám, že jsem to nestudvala pečlivě, ale nerozumím těm množstvím. Tedy se o laktoovoveg vyjádřím jen ke 4vejcím týdně, pokud tím myslí ta vidtelná, tak je to dle mě moc skrze tuk a cholesterol, u nás se nešetrně z tohoto důvodu vyhazují žloudky, ne včechny, ale část. Teď je to lepší neb jeden žloutek za 14dní sní Max, který naopak nejí bílek.
Prosím o vysětlení, dík
Mia
Mio a já zas nechápu co chceš vysvětlit? ![]()
nevím - třeba o těch vajíčkách tam píšou max. 1denně, a max. 4 za týden (já osobně bych spíš řekla že tak velmi max. 2 za týden je vůbec vhodné)A já už doma žádná vajíčka nemám, my už vlastně vajíčka jako taková nejíme vůbec, a když tak akorát v nějaký buchtě,když jsme na návštěvě
Ta knížka je v některých věcech moc dobrá,ale nelze ji brát stoprocentně (jako asi nic), takže některé věci je třeba si přebrat podle toho jak to člověk cítí. Já určitě jím mnohem míň (a jedla jsem i v těhu) než tam doporučují, prostě kdybych měla sníst všechno co píšou za jediný den, tak za a) prasknu b) se neunesu (chachá a pak prej že vegetariáni jsou vyhublé neduživé bytůstky, měli by vidět mě ![]()
pá Klaris
A Mio - nemáš nějaký divný metřík? Já myslela že Max je jen o trochu starší než Bianka a že měl nedávno narozeniny..a tady vidím u něj už rok a půl..Nebo se pletu?
Klaris
Klaris
metřík opraven, já ho upravovala a nechala tam defaultní nastavení narození, jsem nějaká tupá.
K těm množstím, právě, že vajíčkům rozumím, a stejně jako tobě mi jich přijde moc, NEROZUMÍM množství těch ostatních, jako třeba luštěnin jsou to asi zlomky, ale … ![]()
Jo a patřila bych k Vám do Jarňulek, ale když jsem otěhotněla a odešla od snažilek tak Váš deníček byl na mě moc „pozdní“, on je Max přenášenej, tak jsem se u:,–(ila, jako máma s nejmladším miminkem u Montičky, tam nás bylo málo, tak se deníček vytratil, a já se vrátila do snažilek, teď Zebřiček a už tam zůstanu. (no doufám, že jako snažilka jen krátce). A u Vás si občas šmíruju.
jo takhleee
Ty čísla před zlomkem jsou čísla (počet porcí na den) pro těhuli a za zlomkem pro kojící maminu (je to opsaný z tabulky a nechtělo se mi to psát dvakrát
Omlouvám se, že jsem tě zmátla ![]()
No a já jsem zase schizofrenik - začínala jsem u Matýsků, jsem tam dodnes, je to můj „domovský“ deníček, ale pak jsem se „přistěhovala“ i k Jarňulím a tak teď běhám mezi nimi a někdy to skoro nestíhám
No pak ještě tahle diskuze a mnoho jiných
Prostě emiminí závislák
Klaris
Fanynko, kváskový chléb mi také rádi.
, takže Max od 10měs. tak šálek dva denně vyškemrá bez našich výčitek, hledala jsem vliv povzbuzujícího účinku a nic 
K tomu čaji, dr. ho obecně zakazují, protože neexistuje relevantní studie vylučující negatiní vliv. Já ovlivněna touto praxí jsem prošla ještě anglické weby a kontakty v Japonsku a toto je má zkušenost: černý ne, jak jsem otěhotněla, přestal mi i chutnat (když sem si srkla od muže), zelený jsem pila celé těhu, sice mň ale koničku denně to jistě dalo a doplnila jsem to doporučenýma bylinkama, roibos také moc nemusím, alespoň né často.
Japonci se dokonce podivovali, jak by těhule s nižším tlakem (většina mladých japonek) přežila, je pravda, že oni pijí čistý a dobrý zelený čaj. Když jse se ptala od kdy ho pijí děti, řekli, že když udrží šálek, že do lahviček ho nedávají
Teď ještě ponocích kojící občas přidám i 40% oolong.
čajomilcům zdar
Mia