Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Já se spíš zeptám, co tak máte připravené pro ty koledníky? A máte udělaný balíček nebo jim každému nabídnete jednu věc?
Fakt dáváte jenom vajíčka? Nebo i sladkosti - a jaké? U nás na vesnici, kam jsme se přistěhovali, chodí koledovat nějaké skupinky, ale já dosud neotvírala, páč ve městě chodili somrovat leda cikáni a těm se prostě neotvíralo. Ale letos se sousedi už i ptali, jestli jako můžou přijít…
Tak nevím, jestli radši někam neodjet ![]()
@Gina108 Já dávám vajíčka, a čokoládové berušky, nebo zajíčky, co lapím. Někdo i peníze, ale to se mi nelíbí.
@Gina108 píše:
Já se spíš zeptám, co tak máte připravené pro ty koledníky? A máte udělaný balíček nebo jim každému nabídnete jednu věc?
Fakt dáváte jenom vajíčka? Nebo i sladkosti - a jaké? U nás na vesnici, kam jsme se přistěhovali, chodí koledovat nějaké skupinky, ale já dosud neotvírala, páč ve městě chodili somrovat leda cikáni a těm se prostě neotvíralo. Ale letos se sousedi už i ptali, jestli jako můžou přijít…Tak nevím, jestli radši někam neodjet
My vyrobíme na chalupě obří ošatku s barvenými vajíčky a menší s různými bonbony a pak ještě talíř s koláčky nebo něčím takovým. ![]()
U nás máme mísu s vajíčky a sem tam drobné čoko berušky, nebo jiné drobné velikonoční čokoládky. V záloze pak párk kousků pro opozdilce. Myslím tím opravdu ty drobné mlsky. Občas se i stalo, že jsem před domem našla vajíčka rozbitá a obaly od čokolád, ale co dorazila do ČR údajná krize, už ani ty rozbitá vajíčka tam nejsou ![]()
Dávám všem (šmarjá, to je výraz :lol), i když přijdou holky, jen mi to přijde divné.
U nás se na Velikonoce schází rodina z obou stran, tak, když chlapi a kluci konečně vyrazí, klid si dokonale užíváme a probereme konečně ty „své“ starosti. ![]()
@Gina108 píše:
Tak nevím, jestli radši někam neodjet
To bude nejlepší, má být hezky ![]()
Mamka vždycky (jen pro formu) nachystá do mísy drobné sladkosti (lipa, minimargotky, žvýkačky, balené bonbony…), na misku dá pár vajíček a vytáhne půllitr slivovice. Pak neotevíráme, jen jednomu sousedovi, tak nám to všechno nabalí s sebou domů
. Každý rok stejný průběh. Jen vloni nám to ozvláštnil sníh
![]()
Díky holky, tak udělám taky misky s dobrotama a vejci a kdyžtak to nakonec sežereme sami
Joo vida, slivovice
no to zas bude v áĺejích nablito ![]()
@boball to jako fakt? taková jedubaba…u nás normálka s holkama, ale nechodilo se k cizejm, jen k rodině, ke kamarádkám mamky a k babkám, co vždycky sedávali venku před panelákem
![]()
@nunik píše:
@boball to jako fakt? taková jedubaba…u nás normálka s holkama, ale nechodilo se k cizejm, jen k rodině, ke kamarádkám mamky a k babkám, co vždycky sedávali venku před panelákem![]()
![]()
Tady se obchází celé městečko. My ted máme chlapečka, ale jsou mu tři, a ještě slaví na velikonoce narozeniny, takže jdeme jen k tetě do druhé vsi. Až bude větší, sám se rozhodne jestli chce chodit. U nás dospělí nechodí, jinde zase jo, ono je to všude trochu jinak.
@CokeLady píše:
@ynaxmůžu jen těchnický dotaz, u koho se vlastně koleduje, když koledují holky i kluci? U koho se zvoní, aby mu našlehali, když všichni koledují?
u koho? u nás není zvykem otravovat nebo pouštět si domů koledníky, které neznáš, takže se chodí po příbuzných a po dobrých známých. Starší kluci si pak obcházejí spolužačky ze školy nebo kamarádky.
Takže když chodí malé holky - myšleno tím cca do 7 let, obejdou se babičky, tetičky a jde se domů
Já mám syna 5 let a dceru 3,5 roku a nikdy se nestalo, že by výslužku měl jen syn sám pro sebe. Automaticky se všechno vysypalo do jedné mísy a braly si obě děti.
Jsou sourozenci, tak se prostě musí rozdělit. Ona si to odslouží - dostane na zadek, tak si polovinu čokoládek určitě zaslouží! ![]()
Nechcete třeba zavést velikonočního zajíčka a holčička by mohla hledat, zatímo jdou chlapi na koledu? ![]()
Ale jinak bych to vysypala do jedné krabice a brát bysi mohli všichni (i maminka
). S dětmi razím heslo „nehamouni“, celkem se to vyplácí ![]()
U nás ( na Rychnovsku ) nemůže být o žádné velikonoční nespravedlnosti ani řeč, protože v neděli, 14 dní před Velikonocemi ( tento rok např. 6.4. ), se drží tzv. „holčičí koleda“. Je to opravdu už dávno zakořeněná místní tradice, která údajně nemá jinde v republice obdobu. Snad každý rok některá z televizních stanic přináší z této akce reportáž jako takovou raritu. Když se třeba někdo neinformovaný sem do oblasti přistěhuje, často nechápe ![]()
@Lipovanda u nás taky, ale já bydlím taky na Rychnovsku
jako malý holky jsme taky chodily na koledu a nejenom jako malý holky, takže žádná nespravedlnost, chlap je z Vrchlabí a tak nechápe, ale já to držím ![]()