Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@jannina1 píše:
Pokud clovek nebude moci splacet v pronajmu u majitele bude se klepat, aby neskoncil na ulici. Pokud se vam to stane s hypotekou o sve splacene penize neprijdete.Byt se proda i s hypo, banka si vezme svoji cas dluhu a zbytek si ponechate. Takze co je jednoznacne vyhodnejsi?
A pak půjdou lidi kam? Když jsi v nájmu a nemáš na něj, máš nárok na nějaké sociální dávky. Pokud se dostaneš do situace, jakou popisujes s hypotékou, tak ti nikdo nepomůže, protože něco vlastnis, u když to reálně nevlastnis. Ano nemovitost se prodá a lidi půjdou bydlet kam? Asi taky pod most.
@zudina píše:
Jenže v Německu jsou trochu jiné důchody, tam z nej ten nájem budeš platit dal, ale tady těžko..
Přesně, u nás je to prostě nejlepší investice na důchod ![]()
@lilith1 píše:
Spise je to v cechach fenomem, ve svete ziji lidi v najmech cely zivot, treba v usa se lide stehuji x krat za zivot, nemaji problem menit praci taku nas se lide kvuli hypo uvazaji na hedno misto, pak prijdou o praci a jsou v loji..prijdou pak i o tu tezce ziskanou nemovitost..
Tam jsou jine podminky, ale take preferují vlastni bydleni.
@Malineka píše:
Mimoto nerozumím, že máte málo a s druhým jste nepočkali.
Ono to chce i trochu myslet a plánovat, aby ten život k něčemu byl. Pokud se to samozřejmě nestalo náhodou i přes ochranu, což je velmi malá šance.
Je to něco za něco. Mohla jsi mladší dát do školky, jít na brigádu a pak na pár let do práce.
Holt je potřeba se zamyslet nad svými činy, pak je případně přijmout a nestěžovat si, jak je vše drahé a jak teď dlouho na nic nedosáhnete.
No to tak lidi planujou a planujou a pak čumí ve frontě na umělý oplodnení
@Malineka píše:
Mimoto nerozumím, že máte málo a s druhým jste nepočkali.
Ono to chce i trochu myslet a plánovat, aby ten život k něčemu byl. Pokud se to samozřejmě nestalo náhodou i přes ochranu, což je velmi malá šance.
Je to něco za něco. Mohla jsi mladší dát do školky, jít na brigádu a pak na pár let do práce.
Holt je potřeba se zamyslet nad svými činy, pak je případně přijmout a nestěžovat si, jak je vše drahé a jak teď dlouho na nic nedosáhnete.
Ty ceny jsou vysoke i pro nadprumerne vydelavajici. I kdyz pracuji oba za nadprumerny plat, tak z nuly dnes tezko neco poridi. A k tomu setreni. Na nemovitost se za soucasnych podminek setri spatne, protoze i kdyz nasetris za rok treba 300 tis. Kc, tak ceny o stejnou nebo jeste vyssi castku vzrostou. Takze jsi porad tam, kde jsi byla nebo jsi na tom jeste hure. Tohle jsme zazivali vice nez pred 10 lety pri stavbe domu. Setrili jsme, za rok usetrili na tedejsi dobu dost, ale cili jsme se neblizili, protoze o stejnou nebo vyssi castku to vzrostlo.
@Josefuna a to víš, že bude. Já teď taky vydělávám 3× tolik, co před deseti lety. Platy rostou a vše se zdražuje…
@Josefuna píše:
Ty ceny jsou vysoke i pro nadprumerne vydelavajici. I kdyz pracuji oba za nadprumerny plat, tak z nuly dnes tezko neco poridi. A k tomu setreni. Na nemovitost se za soucasnych podminek setri spatne, protoze i kdyz nasetris za rok treba 300 tis. Kc, tak ceny o stejnou nebo jeste vyssi castku vzrostou. Takze jsi porad tam, kde jsi byla nebo jsi na tom jeste hure. Tohle jsme zazivali vice nez pred 10 lety pri stavbe domu. Setrili jsme, za rok usetrili na tedejsi dobu dost, ale cili jsme se neblizili, protoze o stejnou nebo vyssi castku to vzrostlo.
No, ale na hypo základ potřebuješ. takze ten si našetřit musíš.
@janickaIII píše:
A pak půjdou lidi kam? Když jsi v nájmu a nemáš na něj, máš nárok na nějaké sociální dávky. Pokud se dostaneš do situace, jakou popisujes s hypotékou, tak ti nikdo nepomůže, protože něco vlastnis, u když to reálně nevlastnis. Ano nemovitost se prodá a lidi půjdou bydlet kam? Asi taky pod most.
No tak snad jiz neco splatili, ne? Takze v pripade nouze pouzije prostredky treba na ten pronajem.Pred nedavnem jsme v rodine kupovali byt s hypo. Majitel uz mel splacenou vice nez polovinu, tak mu penize zustanou.Co by mu zustalo z pronajmu od majitele? Velky kulovy!
Lepsi nez se spolehat na stat a davky takova cesta nekam nevede.
Příspěvek upraven 10.07.21 v 10:15
@Katherinak píše:
@jkra kde žijete lidi??? Za jak dlouho člověk nasetri jen 100k?? Opakuji, nemáme ani jeden a ani druhý rodiče, které by nás furt něčím dotovali
V pohodě to jde. Taky jsem z prvních zaměstnání za pár let zvládnul našetřit v pohodě 300tis. a i nadále zvládám našetřit vyšší desítky tisíc každý rok. A to jsem že začátku vydělával prd. Ale kde kamarádi jezdili autama, já měl kolo+MHD. Kde měli kamarádi drahou elektroniku, já měl levnou nebo jsem vydržel dlouho s jedním. Kde jezdili na dovolený každý rok v létě a zimě, já jel jednou za 3 roky atd. atd.
Prostě se ušetřit dá, jsou to jen kecy a výmluvy, že se nedá. Ale chce to tomu něco obětovat. Holt buď žiju a užívám si teďka a pak mám prd a nebo se uskromnite pro svoje budoucí ja. Jednoduchý jak facka.
@řeřicha píše:
Tak jste v 1+1, energie budou tak 3 tis. maximalne, jídlo za tři lidi třeba 12 tis. Výdaje typu mobil, benzín, boty cca 5 tis měsíčně. To máš 20 tis., klidně i min, dávala jsem ceny spíš vyšší.
Pokud má manžel průměrný plat, tak má cca 28 tis čistého? Tak 8 tis dávejte bokem. Za rok 100 tis. A ty si hledej brigádu, jakmile to děti dovolí.
Jeste maji rodicak. Maji lepsi pozici si nasetrit, nez lide, co plati najem. Ono ale spousta lidi setrit neumi. Jinak plati, ze to dnes maji mladi tezky, protoze ty splatky hypotek na byt, ve kterem se da s rodinou zit, uz jsou kolikrat za hranou uplatitelnosti. Ceny si myslim, ze jen tak neklesnou. Tady 3+kk, 70m koupis za 7mil.
@Katherinak píše:
@jkra kde žijete lidi??? Za jak dlouho člověk nasetri jen 100k?? Opakuji, nemáme ani jeden a ani druhý rodiče, které by nás furt něčím dotovali
No já nevím, ale my kdybychom se uskromnili, tak těch 100 tis. dáme s přehledem za tři až čtyři měsíce. Ale člověk by si musel odpustit ty páté letní sandálky, obědy v restauracích nebo dovolenou.
Ale chápu, že ne všichni to mají takto. A taky je nám mnohem víc než vám a opravdu nemáme průměrné platy…
@lilith1 píše:
Spise je to v cechach fenomem, ve svete ziji lidi v najmech cely zivot, treba v usa se lide stehuji x krat za zivot, nemaji problem menit praci taku nas se lide kvuli hypo uvazaji na hedno misto, pak prijdou o praci a jsou v loji..prijdou pak i o tu tezce ziskanou nemovitost..
Podivej se, jak jsou velke USA a jak velka je CR. Kam se chces v ramci CR stehovat za praci? Vetsina nabidek je v Praze nebo Brne a par vetsich mestech. To bys musela mluvit o stehovani se v ramci cele Evropy, kdyz srovnavas s USA. To je nesrovnatelne. V CR naopak malo lidi prichazi o nemovitost z duvodu, ze nemuzou splacet.
@jannina1 píše:
Tam jsou jine podminky, ale take preferují vlastni bydleni.
Ale jen malokdo ji ma..
@janickaIII no, pak jsou milionáři. Prodají dům, který vzrostl na hodnotě a ještě mají něco splaceno. My to teď prodat a vyplatit banku, máme 4 miliony a nemusíme žebrat o dávky.
@jkra píše:
No, ale na hypo základ potřebuješ. takze ten si našetřit musíš.
Ja vim, akorat rikam, ze dnes na vetsi mesto musi usetrit tak milion. A nevim, za jakou dobu tohle bezna rodina da dohromady, ti stastnejsi mozna za 3 roky, nekteri spis za 5 a vice, pokud jeste plati najem. Jo a uz vim, ve kterem meste bydlis, jak jsi psala o dojizdeni do Prahy za 20 minut.