Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Porad se da bydlet za levno, ale neni to cesta „realitka-banka-dum“. Chvili to trva a neni to pro kazdeho.
@Katherinak píše:
Nevím vlastně co chci psát ale asi se jen potřebuju v brečet 😏. Z té situace okolo bydlení 😒. Jsou zde mladé páry, které řeší to samé? Neskutečně premrstene ceny nemovitostí, čím dál tím víc se zvyšující úrok na hypo,…jak jste na tom vy? Jak bydlíte, žijete? My v 1+1 být tchyně, takže pouze za energie ale 1 dítě a druhé na cestě…myslíte, že takhle příšerná bublina okolo bydlení někdy splaskne? Vyplatí se počkat? Partner má průměrný plat ale i tak mám pocit, že pokud by jsme si museli vzít určitě nejméně 4 mega hypo, nebudeme mít ani na žrádlo 😖
Zvyšující se úrok na hypo? To jako ty 2-3% se ti zdají vysoké? Já měl před „pár“ lety úrok 8% a byl jsem rád. Teď jsou tak nízké úroky, že ti vlastně banka platí - vždyť reálná inflace je vyšší než ty úroky. I kdybys měla peníze v bance, běžně úročené na účtu, tak pořád proděláš víc, než když platíš hypotéku.
Nam zbyva jeden německej plat + kindergeldy a trinkgeld. Z meho německeho platu tady uživím v ČR naši rodinu. Ale nevyskakujeme si a hakujeme tam jako Ukrajinci. Planujeme stavbu, nebo pořízení většího bytu. Jeste uvidíme kam se to stočí. Chceme hlavně zabezpečit děti.
Příspěvek upraven 10.07.21 v 10:22
@zudina píše:
Jenže v Německu jsou trochu jiné důchody, tam z nej ten nájem budeš platit dal, ale tady těžko..
Jenže v tom Německu to není o důchodech. Ony ty důchody mají také nižší než byl jejich původní příjem. Je rozdíl v tom, že tam je nájemní bydlení regulované a jsou předem jasně dané podmínky dané zákonem, ne jak u nás v Palermu.
@jannina1 píše:
Vetsina majitelu to dava pres realitky.
Nedává. Stačí se divat jinde než po realitkach.
@janickaIII píše:
Jenže v tom Německu to není o důchodech. Ony ty důchody mají také nižší než byl jejich původní příjem. Je rozdíl v tom, že tam je nájemní bydlení regulované a jsou předem jasně dané podmínky dané zákonem, ne jak u nás v Palermu.
Ano je to tam jina kultura a bohaty socialni system. Je to vyspěla ekonomika. Dodrzuji tam pravidla. U nas nic takoveho fungovat nemůže. Každej by toho hned zneužil a snažil se vymyslet kličky jak z toho vytřískat maximum.
Příspěvek upraven 10.07.21 v 10:25
@Josefuna píše:
Kdyby nikdo nemel penize, tak by ceny nemovistosti nemohly takhle vzust, ne? Nekteri lidi penize maji, jinak by se za tyto nesmyslne ceny nenabizelo.
Tak pořád to bude mít kdo kupovat. Cizinci vždy. To, co se na trhu děje, není rozhodně normální. Lidi ve vlastní zemi, se nedostanou, bez doživotních dluhů, k bydlení.
@Oriseka no vidíš, ještě rodicak.
Tak to je dalších 8 tis. Tak by mohli dát bokem třeba 14 tis/měsíc a přitom ani nijak moc nešetří na sobě, jídle, životě.
Zakladatelko, teď máte minimální náklady, šetřit musíte teď, spocitej si výdaje a prostě dej každý měsíc peníze na spořící účet a hotovo. Bude vám to naskakovat…
@Lucie_Sx píše:
Porad se da bydlet za levno, ale neni to cesta „realitka-banka-dum“. Chvili to trva a neni to pro kazdeho.
Naznac tu cestu ![]()
@jkra jsi mimo
prej stavebko
když jim rodina nic nedá, nemá kdo dát. Už vidím jak obyčejný student někdo v marketu našetří 100 tisíc ![]()
Spodni z toho svého obláčku. Mě naší dali na stavební spoření 200 tisíc, po xx letech tam bylo sotva 350 tisíc a to ještě díky tomu, že jsem si dávala vše co jsme dostala nebo vydělala z brigád.
Jsi fakt vtipná
![]()
A pro zakladatelku: ne ceny nemovitostí dolů nepůjdou, spíš naopak. A to samé s materiálem. Výhledově tak 20 let.
@janickaIII píše:
Nedává. Stačí se divat jinde než po realitkach.
No tak priklad velke sidliste Praha- vse pres realitky.Ale samozrejme majitele i inzeruji sami, to nepopiram.
@Katherinak
Dřív nebylo zvykem, že by lidé bydleli sami. Bydlelo několik generací u sebe. Natož, aby si kupovali nový byt nebo dokonce stavěli nový dům. Navíc řada lidí si ty věci dělala sama svépomocí. To už je dnes taky čím dál méně zvykem.
Kupovat nebo stavět v době, kdy žijete jen z jednoho příjmu, byl a je prostě luxus, který si nemůže dovolit každý.
V zahraničí je také běžné, že většina lidí žije v nájmech a navíc, že za bydlení se dává zhruba 50 % příjmu domácnosti.
Ještě mě napadá, kolik starších domů je neobydlených, protože se v nich nikomu nechce bydlet, opravit je apod.
Nechci říct, že si vymejšlíš a že jsi zmlsaná, to vůbec ne. Já tě chápu, mám to podobně. Jen prostě chci říct, že není ve vaší aktuální situaci nic zvláštního na tom, že na nové bydlení nedosáhnete. A věřím, že s dvěma příjmy to bude jiné.
@Anonymní píše:já si z mateřské opravdu nic nekoupím celou ji dám za jídlo a potřeby pro dítě 🤷♀️
No já nevím, ale my kdybychom se uskromnili, tak těch 100 tis. dáme s přehledem za tři až čtyři měsíce. Ale člověk by si musel odpustit ty páté letní sandálky, obědy v restauracích nebo dovolenou.Ale chápu, že ne všichni to mají takto. A taky je nám mnohem víc než vám a opravdu nemáme průměrné platy…