Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Elenloth
Tohle já vůbec neznám. Manžel byl dřív 4 dny v práci, 4 dny volno doma, teď je to ještě dyl 15 dni je v zahranici, 15 dni je doma.
Jasné, když je pryč jsem na vse sama, teda krom toho co teď nekdy o víkendu odjíždím do školy, tak to teď musím řešit, ze povolam někoho z rodiny na pomoc nebo musím decka odvezt. Ale jak je doma, dělá vše do já když jsem sama s deckama, že decka mají v 7h vstát a jít do školky, mají se vyzvednut, že se mají koupat, navarim to je pravda, ale na veceri jim to dá i tatka. Když není doma litám v práci, abych je stihla vyzvednout těsně před zavirackou, když je doma, můžu si v klidu udělat dojdu dom a už tam na mě čekají. Nemusím se bát, že by je nechal ve skolce.
Ve stredu jsem chtěla já umýt okna celý barak, muž chtěl ryt zahradu, decka byli s ním venku, litali, hráli si, vozili na šlapacím traktoru binec ze zahrady.
I věci rano do školky si chystá sam, pokud by něco nenašel ve skříni, tak by se teprve zeptal co jim dát.
Kluk je lempl líná, pohodlná. Takže ho musím 1× v noci jít probudit, aby sel na záchod a vycural se, pak usne spi dál. On by se sám neprobudil, pocural by se a klidně by tak spal do rana, salamista nas. Klidně místo me vstává manžel a jde za klukem do pokoje. Ale chlapi, otcove v okolí co znám jsou samostatni chlapi, děti no problém.
@Kelsey Já si myslím, že můj muž je na to prostě a jednoduše líný. Tím, že nemá kluky nastarost pořád, tak co by se snažil, ono se to jednou nezblázní. Takže třeba ve vstávání se střídáme, mladší syn vstává mezi 5-6 ráno. A když vstane muž, tak v sedm ráno dítě sedí v pyžamu u tabletu, klidně bosky, občas mu zapomněl sundat i plínu a na snídani má piškoty, protože si o ně řekne (jako každé ráno), tak proč by mu mazal rohlík. A tak je to se vším.
Na druhou stranu oceňuju, že se postará, mám čas pro sebe.
No musim rict, ze me to tu hodne prekvapilo. Jednak mnozstvi otcu, co se takzvane neumi postarat. Muj muz neni zadna zzenstila babovka, ale postarat se teda umi a to uz od porodnice. I rozmrazovani mlika zvladal kdyz bylo treba. A pak mne sokovala kauza „bazenek“ a sedacka - vy jste fakt nikdy nenechaly dite samotne ve vane / bazenku? A nikdy se vam nesesly okolnosti tak, ze popojet bez sedacky bylo ze vsech pitomych reseni proste porad nejlepsi? Nevim, jestli vam to mam zavidet nebo co, ale rozhodne jsem udelala sama obe vic nez jednou…
Aby byl partner zodpovědný pro mě bylo asi nejdůležitější už při seznamování
nedovedu si představit, že by někam jel bez autosedačky nebo nechal dítě samotné v bazénku (asi bych ho zakladatelko postrašila nějakým videem nebo tak, protože to už je přes čáru - na dítě jste snad dva, nemůžeš mu dělat mámu i tátu)
@LKL to se mi tedy opravdu nestalo
asi ses zbláznila, stačí vteřina a neštěstí je na světe, hlavně jak jde o koupání
@LKL promiň, ale viděla jsem bohužel už dost neštěstí, kdy rodiče nechali „jen na vteřinku“ dítě samotné ve vodě
@EmmaAnna jako ze jsi fakt zazila vic nez jedno utopene dite? pokud ano, tak me to mrzi… ale tech okolnosti je vzdycky vic, ne jen kdo koho kde nechal / jak vezl…
@LKL naštěstí ne svoje, ale pohybuju se v okruhu lidí, kteří měli s takovými neštěstími kontakt často
@LKL to popojetí bez sedačky bych za určitých okolností překousla lépe, než tu vanu. Náš malej chce ve vaně lozit a už párkrát podklouznul a skončil hlavou pod hladinou za mé přítomnosti. Takže ve vaně ho fakt samotného nenechávám.
Manžel se tedy o dceru postará na 100% už od mimina. Nechávala jsem se spolu samotné poměrně brzy a postarat se musel. Najíst jí dá, navíc dvouleté dítě už si řekne, když má hlad. S pitím taky, to si může říct sama. Oblečení ví, že má ve skříni a vždycky tam nějaké tepláky a tričko najde. Navíc dcera si uklízí oblečení sama, takže mu kdyžtak poradí. My třeba u dcery nejsme 100% času, co se koupe. Ale máme klidné dítě, které celou dobu sedí na zadku a nedělá kraviny. Takže mezitím připravíme ležení, pyžamo, plenku, poklidit hračky. Nějakou minutu sama tam je a nějaké špatné svědomí z toho nemám. Venkovní bazén by mi vadil víc. Chce to muže nějak zapojit a prostě to kousnout a nepátrat. On se postará, třeba jinak, ale postará. Pro začátek mu tam můžeš nechat nějaký ‚návod‘ na dítě.
@EmmaAnna Jak rikam, pokud to tak je, tak me to mrzi. Ja nic takoveho neznam ani z doslechu. A protoze nepredpokladam, ze mas za pratele vyhradne nezodpovedna inidividua, dovozuju si, ze to bude nejak souviset s Tvou profesi. Jenze to potom neni uplne relevantni vzorek - kamaradka pravnicka si taky nemysli, ze kazdy koho potka v parku je vrah, byt se vidi s nekolika kazdy den atd. Chapu, proc a co se mi snazis rict, ale vidis vysek z reality co ja ne.
@dalmati @kacka52 No a krasne jste se tu sesly damy
Samozrejme, ze zalezi na diteti, na vane, na tom kolik je v ni vody a zejmena pak na tom, co znamena u kazdeho „bez dozoru“. Hodinu tam nenecham ani petiletou, dojit si v klidu udelat mliko a nachystat spani pro mladsi fakt nevnimam jako riziko. Navic ta nase nezavre pusu - I kdyby sklouzla pod hladinu naprosto tise, vedela bych o tom max za tri vteriny bez ohledu na to, kde v byte se prave nachazim. Ale stejne tak znam kamaradek deti, ktere bych nenechala sama ani u sklenice s vodou, neb by byly schopne ji vdechnout a udusit se I s ni. Zkratka zalezi. A zakladatelka asi sama vi nejlip jake je jeji dite a tudiz mira rizika, tezko to pausalizovat
@LKL Jako dcera je opravdu klidné dítě, které nedělá žádné kraviny. Celou dobu koupání klidně sedí a hraje si. Množství vody se mění, někdy méně, někdy zapomeneme vypnout a má více. Navíc sedí na protiskluzové podložce, takže ani neuklouzne. Strach nemám a ani mě až do této diskuze nenapadlo, že někde sedí u 3 letého dítěte celou dobu
Jako většinou si tam u ní manžel upravuje vousy, ale stane se, že tam sama prostě je. Hlavně když ji jeden z nás koupe a uspává sám.
@LKL nechci to tu už rozmazávat a s mojí profesí to nijak nesouvisí,
ale myslím si, že pokud se něčemu dá předejít, tak tomu budu předcházet
@JayLee píše:
a jak to vis ze tomu tak opravdu bylo? Ti to rekl?ono ani ty nebdues dokonala on muze rict to same preci a vetsinou matky dost prehanej protoze chtej mit prcka jen pro sebe a vadi jim byť jen stridava pece a to ze partner ma novou pritelkyni takze ono stejne ani nic jinyho delat nemuzes pokud ho pri tom nechytnes za ruku a i kdyby jo tak po nem muzes chtit max vysvetleni ale nei to duvod aby nemel vaseho prcka
No, přišel domů, ptám se, kde je malá a on, že se koupe na zahradě v bazénku
A že jel bez sedačky vím taky, protože jsem vykoukla z okna, když odjížděli a autosedačka zůstala v tom mém. A důvod to pro mě je. Řekla jsem mu, že je to naposledy, co ji takto hlídal.
@LKL hele, to víš, že si odběhnu na 3 vteřiny do ložnice, když se malá koupe ve vaně. Ložnice je vedle koupelny, slyším ji. Pořád chodím kolem, dívám se na ni. Ale v bazénku na zahradě, kde je 25cm vody a ona si v tom bazénku stoupá, kolikrát jí to podklouzne a žuchne do vody na zem… Ne, tak to bych dítě fakt samotné s klidem nenechala ![]()