Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@dog.s Já myslím, že člověk může pít denně dvě piva, skleničku vína, pokud ho to neomezuje. Návyková je i čokoláda, káva, někdo je závislý na cvičení třeba. Je pravda, že alkoholismus jako takový je problém a strach, aby z dvou piv nebyly čtyři, ze čtyřech šest a ze šesti dvanáct může a nemusí být na místě. Těžko soudit. Někdo zůstane celý život u jednoho, dvou piv večer po celodenní dřině a někdo to holt rozjede ve velkém.
Já alkohol nepiju prakticky vůbec, tak dvakrát do roka, ale zase kávičkuju a mám ráda sladké, taky je to svého druhu závislost a přináší mi to vcelku problémy.(
Precetla jsem si nazev diskuze a dostala jsem strasnou zizen ![]()
@Keyllah napsala jsem vetsina, ne vsichni
vim, ze jsou chlapi, kteri si pivo daji max na grilovacce nebo pri najeke seslosti a jinak ne, ale tech bude mene, zvlast ted v lete
ja vlastne neznam chlapa (a ze jich znam dost),ktery by si ted v lete aspon to jedno vecer nedal.. nicmene delat z toho aferu, kterou z toho dela zakladatelka mi prijde pres caru ![]()
@Keyllah Já chápu, co chceš říct - závislost na kávě není vlastně společensky nebezpečná. Kávoholik nezpůsobí nehodu, nemotá se, trefí se do záchodu, nezvrací na ulici.
Podle mě dvě piva denně, navíc po tom, co už má člověk tak nějak hotovo, nejsou problém. Problém je, když přestanou ta dvě piva stačit. Ale to je podle mě spíš záležitost individuální.
@Anonymní píše:
Tak za prvé, chlapa neprudím, umíte číst? silně o tom pochybujiale opravdu se nebojím mu říct co si myslím, at si to přebere jak chce, pokud mi nebude rozumět, zeptá se ne
Jinak ne, tak arogantně jako se chováte vy rozhodně ne, to jen k vám, protože to asi jinak nejde (neříkám všechny, ale některé, to je fakt hrůza)
Mě to přijde jak když znáte náš vztah a chování, jak když máte věšteckou kouli nebo prostě jen některé baví rejpat nebo snad sami jsou sami chudinky, či dokonce občas mi to přijde jako kdyby jste chlapům lezli do zadku jen aby se CHUDINKY necítili ukřivděnía asi aby vám neutekli, nechápu
Hele neprehanis to uz trosku?
chtela jsi znat pohled na vec nekoho nezaujateho, sdelila jsi nejake informace a ted se divis, ze v tom v cem ty vidis mega problem, vetsina z nas nic nevidi? A asi Ti doporucim, abys zkrotila sve tehotenske hormony, ptze jestli tady zacnes nekoho urazet a ze k tomu nemas daleko, tak Te tady lidi nahlasi adminum ![]()
@Anonymní píše:
Mě jde o to, že po celou dobu co jsme spolu nic nepil, ani to pivo ani o žádný léto, já mu nic nezakazuju, ale tohle stupnování se mi nelíbí. Naučil se pít pivo někde na parkovišti na usnutí - asi je to náročné na psychiku a usínat prostě na povel tachometru… chápu, ale pak se naučil to tahat i domů, mě nevadí, že si dá pivo, ale vidím v tom prostě problém… nevím proč, prostě vidím jak to skončí pak denně pivo, pak denně víc piv a pak pupkáč s pivem u telky, to nechceš. A upozornit ho, at si dá na pivo pozor, protože je to návykové, na tom nic špatnýho nevidím
tady ani tak nejde o pivo pod pergolou, ale spíš o to pivo před usnutím, že to bere v podstatě jako lék, pomůcku…manžel si dává pivo na chuť a rozhodně to není denně, svlaží se při práci na zahradě, ale nemusí ho mít, ten tvůj ho bude potřebovat, protože se to stane zvykem - „bez piva neusnu“ atd…tohle je počátek
@Tazvesnice píše:
@Keyllah napsala jsem vetsina, ne vsichnivim, ze jsou chlapi, kteri si pivo daji max na grilovacce nebo pri najeke seslosti a jinak ne, ale tech bude mene, zvlast ted v lete
ja vlastne neznam chlapa (a ze jich znam dost),ktery by si ted v lete aspon to jedno vecer nedal.. nicmene delat z toho aferu, kterou z toho dela zakladatelka mi prijde pres caru
jenže ty jsi psala „vetsina chlapu si denne dve tri piva da“, tedy denně a ne v závislosti na létě/zimě, grilovačce či posezení. Pokud jsou to opravdu tři piva každý den a myslím tím KAŽDÝ den, tak to opravdu už moc dobrý není…jedno večer v létě je někde úplně jinde, jak tam není ta potřeba a závislost mít to každý den a nemá to vzrůstající tendence, kdy napřed je to jedno pivko, pak dvě, nakonec tři, tak je to v pohodě...…..
@eva valoi píše:
@Keyllah Já chápu, co chceš říct - závislost na kávě není vlastně společensky nebezpečná. Kávoholik nezpůsobí nehodu, nemotá se, trefí se do záchodu, nezvrací na ulici.
Podle mě dvě piva denně, navíc po tom, co už má člověk tak nějak hotovo, nejsou problém. Problém je, když přestanou ta dvě piva stačit. Ale to je podle mě spíš záležitost individuální.
a to je přesně ono, on často ten alkolismus začíná plíživě, jedním dvěma pivečkama, napřed jen o víkendu, pak po těžký šichtě a za chvilku je to každý den. Pokud u zakladatelky dřív nepil, pak to bylo jedno večer před spaním v práci a teď už to začíná tahat i domů, chápu že trochu zbystřila, obzvlášť pokud je alkoholik v rodině...……...
@Keyllah ptze to tak proste je
manzel si da kazdy den dve, tri piva a myslis, ze je alkoholik? Ja si to tedy rozhodne nemyslim, i kdyz je mi jasne, ze v Tvych ocich bude ![]()
@Anonymní píše:
Mě jde o to, že po celou dobu co jsme spolu nic nepil, ani to pivo ani o žádný léto, já mu nic nezakazuju, ale tohle stupnování se mi nelíbí. Naučil se pít pivo někde na parkovišti na usnutí - asi je to náročné na psychiku a usínat prostě na povel tachometru… chápu, ale pak se naučil to tahat i domů, mě nevadí, že si dá pivo, ale vidím v tom prostě problém… nevím proč, prostě vidím jak to skončí pak denně pivo, pak denně víc piv a pak pupkáč s pivem u telky, to nechceš. A upozornit ho, at si dá na pivo pozor, protože je to návykové, na tom nic špatnýho nevidím
Hele, se vší úctou: vyváděla bys stejně, kdyby si každej večer dal dvě skleničky coca-coly???
A že s tím „náhle začal a tahá to domů“?
Krk na to, že ne, viď. Takže hádej kdo tu momentálně má problém.
Ten „stupňující“ rincip, který se ti nelíbí, úplně chápu, chápu že z něj to pivo cítíš… ale máš přehnaný iluze. V horku si jedno večer dá i moje máma v důchodu, která pivo do šedesáti nepila! Tohle, co popisuješ, prostě není nástup alkoholismu a nemusí to být ani nástup toho řetězce, kterého se bojíš.
Jsi dospělá proboha, chlapovi normálně řekni, čeho se bojíš - že to bude denní zvyk, že to nechceš… a ne že na něj půjdeš s kecy o závislosti
Víš jak, ono stejný obsahový sdělení se dá podat zatraceně různými formami. A podle toho je taky přijmuté nebo nepřijmuté. Dělat někomu ultimáta z jednoho piva, které není každý den…
Promiň, fakt chudák chlap.
Já znám kluky, co se rádi napijou na sakra vyšší míru, a ty kráso, nejsou to alkáči - dalších pár dní s klidem říkají, že na to nemají chuť a nejdou si dát ani to jedno.
Fakt upřímně děláš zbytečný scény
![]()
Zakladatelko a co dělá když jednou to pivo nemá? Je nějak protivný, agresivní nebo co? Když mu řekneš ať si ho nekupuje, reaguje jak? Můj chlap si taky jedno pivko k večeři dá, ale když sme v krámu a já mu třeba ze srandy řeknu ať si ho nekupuje, že z něj bude alkoholik, tak se zasměje a řekne tak ne no, a nekoupí si ho, nebo teď o víkendu sme šli posedět a byli sme autem a i když ostatní si dali pivko a na něm bylo vidět že by si dal taky, tak si dal radši kofolu abych nemusela večer řídit já. Takže takle podle mě poznáš zavyslaka od toho, kdo si dá prostě jenom na chuť. Že se dokáže ovládnout a odříct si to a třeba aspoň týden bez toho vydrží. Problém pak je, když je to pivo důležitější než pohodlí partnera nebo dobré vztahy…
@Tazvesnice píše:
@Keyllah ptze to tak proste jemanzel si da kazdy den dve, tri piva a myslis, ze je alkoholik? Ja si to tedy rozhodne nemyslim, i kdyz je mi jasne, ze v Tvych ocich bude
aha, tak když to tak prostě je, tak to tak určitě bude
řekla bych ti, ať mrkneš, co k pravidelnému konzumování alkoholu píší odborníci, co se tomu věnují, ale ty už máš jasno a evidentně by to bylo zbytečné ![]()
@Keyllah ja pisu jak to je, koukni na statistiky kolik se v CR vypije piva
a nevim, proc sem motas to, co dela alkohol pri pravidelne konzumaci
myslis, ze jsi jedina, kdo to vi? Ne vime to vsichni ![]()
Tak za prvé, chlapa neprudím, umíte číst? silně o tom pochybuji
ale opravdu se nebojím mu říct co si myslím, at si to přebere jak chce, pokud mi nebude rozumět, zeptá se ne 
Jinak ne, tak arogantně jako se chováte vy rozhodně ne, to jen k vám, protože to asi jinak nejde (neříkám všechny, ale některé, to je fakt hrůza)
a asi aby vám neutekli, nechápu 
Mě to přijde jak když znáte náš vztah a chování, jak když máte věšteckou kouli nebo prostě jen některé baví rejpat nebo snad sami jsou sami chudinky, či dokonce občas mi to přijde jako kdyby jste chlapům lezli do zadku jen aby se CHUDINKY necítili ukřivdění