Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Sisule píše:Cappy píše:Já Ti tvůj názor přece neberu a ani nic nehodnotím … to bych si jaksi nedovolila …jen se ptám proto jsou tam otazníky víš…navíc i já vyjadřuju jen svůj názor v druhé části … z mé strany tam není nic osobního vůči tobě ani náznakem…Sisule píše:Myslím, že nikomu tady nepřísluší hodnotit, co by podváděné pomohlo/nepomohlo, neboť ji tady zřejmě nikdo osobně nezná (kromě zakladatelky).Cappy píše:co tím ta těhulka získá ? Zbytek těhu s takovým průserem za zády ? Vždyt tím jí nepomůže …přece on se k ní chová hezky …zatím .. já myslím že těch pár měsíců do porodu se ta informace už nezblázní a onose to stejne´ě proalí samo pokud se to provalit má ..ta žena to na něm pozná a ne že ne .
Já osobně bych zvolila následující postup, nejdříve si pro mluvit s nevěrníkem.
Kdyby s ním nebyla řeč, naznačila bych něco kamarádce - smířená s tím, že mě nejspíš vynese v zubech. I za tu cenu bych to ale udělala
Prosím o toleranci, vyjádřila jsem jen svůj názor - jak to cítím a jak bych asi uvažovala.
a ještě jsem chtěla doplnit že ač zakladatelka tu kamarádku dozajisté zná …přece s nimi nebydlí a do jejich vztahu vidět podrobně nemůže … vidí jen to co jí ti dva vidět dovolí ..proto bych to já osobně nechala být ..
Sumaya píše:Pomka píše:
Snažím se do toho trošku vžít a já bych ráda nebylaA z okolí… dobrotu to nikdy neudělá…
Ty by jsi byla ráda, že ti to nikdo neřekl? Že by ti manžel zahýbal za zády a tvoje kámoška o tom věděla a nic ti neřekla?
Já vím, každej jsme jinej, ale zatloukání by mě teda naštvalo víc.
Většina mých kamarádek má názor jako já… chtělo by to něco si o tom přečíst, i odborníci nedoporučují kamarádům něco takového říkat. Já bych to vědět nechtěla, pokud by se ke mně chlap choval hezky. A navíc, neví, jak to tam ve skutečnosti je. Byla bych naštvaná, že se do toho někdo plete. Co když to kamarádka ví, nebo tuší?
Ona jí to řekne a tím ji naštve, že se do toho plete, takhle to oficiálně vypluje na povrch, prostě neví, jaká bude její reakce.
Příspěvek upraven 11.10.11 v 05:14
Sisule píše:
Já řeknu za sebe …konkrétně v těhu když bych byla v tu chvíli spokojená atd bych to opravdu vědět nechtěla a nebyla bych ráda .. naopak bych ocenila, že mě kamarádka v tomto citlivým období chrání. Já bych za tu informaci vděčná teda nebyla …ne v těhotenství. Ale tak to cítím já.
Musím souhlasit s názorem Sisule. I já bych se takhle zachovala.
j.a.n.i1 píše:Sumaya píše:Pomka píše:
Snažím se do toho trošku vžít a já bych ráda nebylaA z okolí… dobrotu to nikdy neudělá…
Ty by jsi byla ráda, že ti to nikdo neřekl? Že by ti manžel zahýbal za zády a tvoje kámoška o tom věděla a nic ti neřekla?
Já vím, každej jsme jinej, ale zatloukání by mě teda naštvalo víc.Ano, já bych byla ráda kdybych se to nedozvěděla, protože můj názor je ten, že když už chce někdo podvádět, tak tak, aby se to podváděný nedozvěděl…
Pravdou je, že pokud si o tom povídá půlka vesnice, tak se to člověk stejně dříve nebo později dozví.
jani1 přesně tak… ![]()
Sisule píše:Cappy píše:Já Ti tvůj názor přece neberu a ani nic nehodnotím … to bych si jaksi nedovolila …jen se ptám proto jsou tam otazníky víš…navíc i já vyjadřuju jen svůj názor v druhé části … z mé strany tam není nic osobního vůči tobě ani náznakem…Sisule píše:Myslím, že nikomu tady nepřísluší hodnotit, co by podváděné pomohlo/nepomohlo, neboť ji tady zřejmě nikdo osobně nezná (kromě zakladatelky).Cappy píše:co tím ta těhulka získá ? Zbytek těhu s takovým průserem za zády ? Vždyt tím jí nepomůže …přece on se k ní chová hezky …zatím .. já myslím že těch pár měsíců do porodu se ta informace už nezblázní a onose to stejne´ě proalí samo pokud se to provalit má ..ta žena to na něm pozná a ne že ne .
Kdyby s ním nebyla řeč, naznačila bych něco kamarádce - smířená s tím, že mě nejspíš vynese v zubech. I za tu cenu bych to ale udělala
Prosím o toleranci, vyjádřila jsem jen svůj názor - jak to cítím a jak bych asi uvažovala.
Já pevně věřím v to, že to není žádný osobní výpad, jen teda těmi otázkami můj názor tak trochu zpochybňuješ ![]()
I hodnocení se tam objevilo, ale to určitě taky nebylo úmyslné.
Prostě si jen myslím, že není potřeba v tomto případě jakkoliv komentovat názor „opačné strany“, byť s ním sebevíc nesouhlasíme.
Dohady, jaký postup je správný, si nechme do jiné diskuze, tady my, nezasvěcení, těžko rozhodneme o absolutní pravdě.
Myslím, že zakladatelce šlo hlavně o názory, jak se zachovat, těch tady dostala mnoho a byly různorodé.
Teď záleží jen na ní, jaký postup zvolí - jen ona zná svou kamarádku a měla by tedy vědět, co by uvítala více (zda říct jí pravdu nebo nevměšovat se do toho).
Cappy píše:Sisule píše:Já pevně věřím v to, že to není žádný osobní výpad, jen teda těmi otázkami můj názor tak trochu zpochybňuješCappy píše:Já Ti tvůj názor přece neberu a ani nic nehodnotím … to bych si jaksi nedovolila …jen se ptám proto jsou tam otazníky víš…navíc i já vyjadřuju jen svůj názor v druhé části … z mé strany tam není nic osobního vůči tobě ani náznakem…Sisule píše:Myslím, že nikomu tady nepřísluší hodnotit, co by podváděné pomohlo/nepomohlo, neboť ji tady zřejmě nikdo osobně nezná (kromě zakladatelky).Cappy píše:co tím ta těhulka získá ? Zbytek těhu s takovým průserem za zády ? Vždyt tím jí nepomůže …přece on se k ní chová hezky …zatím .. já myslím že těch pár měsíců do porodu se ta informace už nezblázní a onose to stejne´ě proalí samo pokud se to provalit má ..ta žena to na něm pozná a ne že ne .
Prostě si jen myslím, že není potřeba v tomto případě jakkoliv komentovat názor „opačné strany“, byť s ním sebevíc nesouhlasíme.
Dohady, jaký postup je správný, si nechme do jiné diskuze, tady my, nezasvěcení, těžko rozhodneme o absolutní pravdě.
Myslím, že zakladatelce šlo hlavně o názory, jak se zachovat, těch tady dostala mnoho a byly různorodé.
Teď záleží jen na ní, jaký postup zvolí - jen ona zná svou kamarádku a měla by tedy vědět, co by uvítala více (zda říct jí pravdu nebo nevměšovat se do toho).
Tedy cappy, to jsem nevěděla, že jsi takový cimprlich
Já tam nevidím ani náznak osobního útoku, takže můžeš být v klidu. Jinak, rozhodně bych kamarádce nic neříkala. Představte si tu situaci, jste těhotná, manžel se k vám chová stále hezky, nemáte ani to nejmenší podezření a společně se těšíte na mimi. Najednou přijde kamarádka a řekne vám, že vám manžel zahýbá. Ona se třeba zeptá , jestli jste ho přímo s dotyčnou viděla a vy řeknete , že ne, ale říká se to. Tak takovou kámošku bych nebrala vůbec vážně a pomyslela bych si o ni svoje. Komu tím pomůžete? Nevidíte do toho. Nezastávám se toho chlapa, ale někteří chlapi už jsou prostě takoví. Občas si někde vrznou , ale netahají do toho city a nechtějí se rozvádět. Je to jenom jejich věc. Tady nejde o život, tak proč se míchat mezi ně
karinka píše:
Tedy cappy, to jsem nevěděla, že jsi takový cimprlichJá tam nevidím ani náznak osobního útoku, takže můžeš být v klidu.
Někdy si možná člověk ani neuvědomí, že hlásá toleranci a respekt, slova přitom mluví jinak.
Každé naše sdělení obsahuje skrytá poselství.
Pokud já vyjádřím svůj pohled na věc - vše v první osobě jedn. čísla. Dávám tím najevo moje postoje, ale nikomu nic nenutím. Prostě jen jednoduše sdělím informaci.
Ovšem pokud mi někdo můj názor začne zpochybňovat, dává mi tím najevo, že můj názor je vlastně něco míň než ten jeho.
A to nemá s tolerancí a respektem moc společného.
Navíc mi přijde absurdní hodnotit, co konkrétně by v této situaci pomohlo a co ne. Je potřeba si uvědomit, že do celé záležitosti vůbec nevidíme.
Účel v takových diskuzích vidím spíš v tom podělit se o názory, které bývají vesměs různorodé. A s takovým úmyslem jsem zde taky přispěla.
Opravdu jsem nestála o to, aby mě někdo přesvědčoval, že to, co jsem napsala, správné není.
Já jsem taky neměla potřebu se vyjadřovat k ostatním, i když se s jejich názory momentálně neztotožňuji ![]()
Ale máš pravdu, jsem cimprlich
po přečtení knihy Resktovat a být respektován mě prostě ty chyby v komunikaci vyloženě bijí do očí (nebo taky do uší)
karinka píše:Cappy píše:Tedy cappy, to jsem nevěděla, že jsi takový cimprlichSisule píše:Já pevně věřím v to, že to není žádný osobní výpad, jen teda těmi otázkami můj názor tak trochu zpochybňuješCappy píše:Já Ti tvůj názor přece neberu a ani nic nehodnotím … to bych si jaksi nedovolila …jen se ptám proto jsou tam otazníky víš…navíc i já vyjadřuju jen svůj názor v druhé části … z mé strany tam není nic osobního vůči tobě ani náznakem…Sisule píše:Myslím, že nikomu tady nepřísluší hodnotit, co by podváděné pomohlo/nepomohlo, neboť ji tady zřejmě nikdo osobně nezná (kromě zakladatelky).Cappy píše:co tím ta těhulka získá ? Zbytek těhu s takovým průserem za zády ? Vždyt tím jí nepomůže …přece on se k ní chová hezky …zatím .. já myslím že těch pár měsíců do porodu se ta informace už nezblázní a onose to stejne´ě proalí samo pokud se to provalit má ..ta žena to na něm pozná a ne že ne .
Teď záleží jen na ní, jaký postup zvolí - jen ona zná svou kamarádku a měla by tedy vědět, co by uvítala více (zda říct jí pravdu nebo nevměšovat se do toho).Já tam nevidím ani náznak osobního útoku, takže můžeš být v klidu. Jinak, rozhodně bych kamarádce nic neříkala. Představte si tu situaci, jste těhotná, manžel se k vám chová stále hezky, nemáte ani to nejmenší podezření a společně se těšíte na mimi. Najednou přijde kamarádka a řekne vám, že vám manžel zahýbá. Ona se třeba zeptá , jestli jste ho přímo s dotyčnou viděla a vy řeknete , že ne, ale říká se to. Tak takovou kámošku bych nebrala vůbec vážně a pomyslela bych si o ni svoje. Komu tím pomůžete? Nevidíte do toho. Nezastávám se toho chlapa, ale někteří chlapi už jsou prostě takoví. Občas si někde vrznou , ale netahají do toho city a nechtějí se rozvádět. Je to jenom jejich věc. Tady nejde o život, tak proč se míchat mezi ně
Ale ona ho viděla ne? Takže kdyby mi kamarádka na mou otázku, zda ho s ní viděla, odpověděla ano, tak bych to brala vážně.
Cappy píše:karinka píše:
Tedy cappy, to jsem nevěděla, že jsi takový cimprlichJá tam nevidím ani náznak osobního útoku, takže můžeš být v klidu.
Někdy si možná člověk ani neuvědomí, že hlásá toleranci a respekt, slova přitom mluví jinak.
Každé naše sdělení obsahuje skrytá poselství.Pokud já vyjádřím svůj pohled na věc - vše v první osobě jedn. čísla. Dávám tím najevo moje postoje, ale nikomu nic nenutím. Prostě jen jednoduše sdělím informaci.
Ovšem pokud mi někdo můj názor začne zpochybňovat, dává mi tím najevo, že můj názor je vlastně něco míň než ten jeho.
A to nemá s tolerancí a respektem moc společného.Navíc mi přijde absurdní hodnotit, co konkrétně by v této situaci pomohlo a co ne. Je potřeba si uvědomit, že do celé záležitosti vůbec nevidíme.
Účel v takových diskuzích vidím spíš v tom podělit se o názory, které bývají vesměs různorodé. A s takovým úmyslem jsem zde taky přispěla.
Opravdu jsem nestála o to, aby mě někdo přesvědčoval, že to, co jsem napsala, správné není.Já jsem taky neměla potřebu se vyjadřovat k ostatním, i když se s jejich názory momentálně neztotožňuji
Ale máš pravdu, jsem cimprlichpo přečtení knihy Resktovat a být respektován mě prostě ty chyby v komunikaci vyloženě bijí do očí (nebo taky do uší)
Tak si tak říkám, že někdy je opravdu lepší míň číst, člověk je pak v takové blažené nevědomosti..
![]()
Cappy píše:karinka píše:
Každé naše sdělení obsahuje skrytá poselství.Pokud já vyjádřím svůj pohled na věc - vše v první osobě jedn. čísla. Dávám tím najevo moje postoje, ale nikomu nic nenutím. Prostě jen jednoduše sdělím informaci.
A to nemá s tolerancí a respektem moc společného.Navíc mi přijde absurdní hodnotit, co konkrétně by v této situaci pomohlo a co ne. Je potřeba si uvědomit, že do celé záležitosti vůbec nevidíme.
Opravdu jsem nestála o to, aby mě někdo přesvědčoval, že to, co jsem napsala, správné není.Já jsem taky neměla potřebu se vyjadřovat k ostatním, i když se s jejich názory momentálně neztotožňuji
Ale máš pravdu, jsem cimprlichpo přečtení knihy Resktovat a být respektován mě prostě ty chyby v komunikaci vyloženě bijí do očí (nebo taky do uší)
A ještě k těm chybám v komunikaci …mi nedá …nelze hodnotit psaný text podle stejných pravidel jako mluvené slovo …chybí neverbálnísložka komunikace - gesta tón hlasu dikce mimika … to jsou pak ty chyby v posuzování, pokud ten kdo čte je nebere v úvahu pak zajisté dojde k pocitům křivdy …ale to jsou jen ta osobní zrcadla… to že se mnou někdo nesouhlasí neznamená že mě nerespektuje nebo mě hodnotí…je to jen o mém postoji a rezonanci…
j.a.n.i1 píše:Sumaya píše:Pomka píše:
Já vím, každej jsme jinej, ale zatloukání by mě teda naštvalo víc.Ano, já bych byla ráda kdybych se to nedozvěděla, protože můj názor je ten, že když už chce někdo podvádět, tak tak, aby se to podváděný nedozvěděl…
Pravdou je, že pokud si o tom povídá půlka vesnice, tak se to člověk stejně dříve nebo později dozví.
Souhlasím, řadím se mezi ty, které by takováto „upřímná“ kamarádka nejspíš pěkně naštvala, víc jak ten chlap. Teď ještě zjistit, do jaké sorty lidí se řadí zakladatelky kamarádka. Nicméně ten chlap se k ní chová hezky, je těhotná, prostě mi pořád vychází víc argumentů pro to, aby zakladatelka držela zobák.
A bavit se s tím chlapem, to už vůbec, nevíš jak zareaguje a naznačovat, to u chlapů nefunguje ![]()
Tak nedávno jsme tohle téma řešily s kamarádkama. Ve většině jsme se shodly, že pokud by šlo jen o úlet, tak by to žádná z nás vědět nechtěla. Pokud by šlo o dlouhodobý vztah, tak bych byla ráda, kdyby mi to kamarádky řekly. Jenže u zakladatelky se jedná o těhotnou kamarádku, která je ve vztahu spokojená, takže za mě rozhodně nic neříkat, aspon prozatím.
Já Ti tvůj názor přece neberu a ani nic nehodnotím … to bych si jaksi nedovolila …jen se ptám proto jsou tam otazníky víš…navíc i já vyjadřuju jen svůj názor v druhé části … z mé strany tam není nic osobního vůči tobě ani náznakem…