Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
měl někdo s hypotyreózou potíže otěhotnět a při jakém TSH?
Jak dlouho trvala úprava na normální hodnotu vhodnou pro těhotenství a jakou dávku léku (Eurtyrox aj.) jste užívaly?
Děkuji.
Ideální stav pro otěhotnění je kolem hodnoty 1, maximálně 2. Dávky léků záleží na závažnosti stavu, někdo k tomu potřebuje 25, někdo 150. Pokud je hladina dlouhodobě kompenzována, nemělo by to mít na otěhotnění vliv. Pokud není, tehotnet se vůbec nedoporučuje.
Mně trvalo otěhotnění rok a půl. Po půl roce snažení jsem měla TSH 4,2, začala se upravovat dávka euthyroxu a pak to bylo jak na horské dráze - jednou TSH 0,02, po další úpravě 6… Po roce úprav a navýšení z euthyroxu 25 na 88 jsem se dostala zpět na 4,2 a otěhotněla jsem. S další úpravou léků se mi to konečně srovnalo.
Jestli to byla příčina toho, že se nedařilo, to nevím. Kromě hypotyreózy mám i mírné PCOS a dlouhé, nepravidelné cykly.
Nevím jaké TSH jsem měla při otěhotnění. Asi bylo v normě. Co chci ale napsat je, že jakmile zjistíš, že jsi těhotná, tak si hned nech změřit TSH, protoze to rychle vyletí, nebo mě se to stalo. Díky laxnosti doktorky to málem skončilo blbě. Nechala bych se příště testovat i jako samoplatce než bych se dočkala na pojišťovnu.
Tak pokud už je léčená na endokrinologii, měla by mít instrukce nechat se zkontrolovat pomalu s pozitivním testem a pravidelně to hlídat. Jo, velmi rádo to hned na začátku vyletí, proto se taky doporučuje těhotnět s TSH na spodní hranici normy,
@ugluk
Já to hlásila hned, že se snažíme a ona řekla, že 4.5 je ok a dávku navyšovat nebude. Pak jsem měla 4.9 a další doktorka, že to nemá vliv.
Menstruace 28 cyklus, ovu byla, ale brzy špinění.
Až jsem se dostala na 6.5, takže teď beru 75 a moc to neklesá…
Zjistila jsem to tak, že mi po pravidelnostech prostě nepřišly vůbec dvě MS.
FSH 3.4, takže vaječníky fungují, FT4 v normě, ale TSH přes 6…
To, že má být TSH kolem 2, mi tehdy neřekli a tvrdili, že je to ok, když jsem se ptala, zda to není moc…
@Kykyka no, léčím se se štítnou žlázou víc jak čtvrt století. Těch 4,5 je hraniční hodnota i pro netěhotné, pro některé laboratoře už i nad limitem. Pro těhotnění je ta horní hranice spíš k té dvojce, už jen s ohledem na to, že to pak pravděpodobně vyletí. Snahou otěhotnět jsem strávila pomalu patnáct let svého života a vystřídala několik endokrinologů na dvou pracovištích. Na druhou stranu - hodnota 4,5 není sama o sobě tak šílená, aby se s ní otěhotnět nedalo, spíš je v tom potenciální riziko do budoucna.