Vnučka a syn dělají mi starosti.

Napsat příspěvek
Velikost písma:
895
8.1.24 14:28
@Matt 02 píše:
Aha, zajímavý. A to já si doteď myslím, že se děti učí příklady a tak, jak se okolí chová k nim. Respektu a toleranci se naučí respektem a toleranci, jen příklad. Zatímco ty radíš vlastně opak. Holka se teď nechová tak jak by měla, tak se k ní mají tak oni taky chovat a ještě takovým způsobem, že jí budou vydírat přes nějaký dárky. To je slabost nemyslíš? Tak zakladatelce se nelíbí, že holka s otcem manipuluje, ale má na ní používat stejnou techniku, takže jí vlastně vydírat. No nevím, mě to přijde jako chování ve školce, on mi zbořil bábovičku, udělám to taky. To mi fakt nepřijde jako šťastný řešení.

@Matt 02 to s těmi dárky je příklsd - holka není školkový věk, ale regulérní puberťačka (psala myslím 13let že má), takže co vím i z okolí, „děti“ v tomto věku bývají velmi zavislé na značkových věcech apod., jestli holka manipuluje s otcem, jak píše zakladatelka, a prochází jí to, budiž, ale s babi orat nemusí, že (ještě jiný příklad z okolí-holka má rozvedené rodiče, matka si velmi potrpí na luxusní značky, navádí dceru proti otci, dcera za otcem chodí opravdu jen v době Vanoc a narozenin, kdy jedou na nakup a jediná její starost je, aby věci byly značkové, holce je taky 13, proto si myslím, že medicínou na manipulaci může být tato cesta - když nic jineho nepomáhá). Holka měla zázemí (to že její bio matka je s prominutím asi pr. dlá nebo co, že ji opustila, je špatné, ale i takové věci se stávají), má pořád otce a prarodiče, měla tedy i nevlastní skoromatku, která se dle popisu chovala v pohodě. Nevím no, do té konkrétní rodiny člověk nevidí, jasně skoromatka mohla týrat nebo cokoli a holka se jen bránila, ale v popisu té rodiny to není. Z popisu mi plynulo, že holka má schopného otce, který je o ni stará.
Nebo odkud myslíš, že se naučila holka intrikovat, pomlouvat a manipulovat s otcem? Že by od babi, skoromatky, dědy…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21544
8.1.24 14:35
@Helen001 píše:
@Matt 02 to s těmi dárky je příklsd - holka není školkový věk, ale regulérní puberťačka (psala myslím 13let že má), takže co vím i z okolí, „děti“ v tomto věku bývají velmi zavislé na značkových věcech apod., jestli holka manipuluje s otcem, jak píše zakladatelka, a prochází jí to, budiž, ale s babi orat nemusí, že (ještě jiný příklad z okolí-holka má rozvedené rodiče, matka si velmi potrpí na luxusní značky, navádí dceru proti otci, dcera za otcem chodí opravdu jen v době Vanoc a narozenin, kdy jedou na nakup a jediná její starost je, aby věci byly značkové, holce je taky 13, proto si myslím, že medicínou na manipulaci může být tato cesta - když nic jineho nepomáhá). Holka měla zázemí (to že její bio matka je s prominutím asi pr. dlá nebo co, že ji opustila, je špatné, ale i takové věci se stávají), má pořád otce a prarodiče, měla tedy i nevlastní skoromatku, která se dle popisu chovala v pohodě. Nevím no, do té konkrétní rodiny člověk nevidí, jasně skoromatka mohla týrat nebo cokoli a holka se jen bránila, ale v popisu té rodiny to není. Z popisu mi plynulo, že holka má schopného otce, který je o ni stará.
Nebo odkud myslíš, že se naučila holka intrikovat, pomlouvat a manipulovat s otcem? Že by od babi, skoromatky, dědy…?

Pomlouvat rozhodne od babicky.
Mas pravdu v tom, ze do rodiny nikdo nevidi. Tady navic cteme pohled jen z jedne strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
8.1.24 14:47
@malákráličice píše:
Pomlouvat rozhodne od babicky.
Mas pravdu v tom, ze do rodiny nikdo nevidi. Tady navic cteme pohled jen z jedne strany.

@malákráličice no a jiný pohled ti nikdo nedá, protože pochybuji, že by jakákoli zakladatelka šla za dotyčnými osobami a zapojila je do zdejší diskuze.
Prostě se mi zdá, že s holkou mlátí puberta, tak zkouší, kam až může zajít, jestli neměla mantinely nebo co. Jak jsem psala už v dřívějším příspěvku o holčičce z kompletní rodiny, která má zase pod palcem maminku, taky nemá nastavené hranice, ty děcka prostě už od malého věku zkouší, kam až můžou zajít, kdo jim co dovolí atd. A to nemusí mít ani příklad v rodině ohledně toho „cvičení“/manipulace s rodičem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
8.1.24 16:41
@Helen001 píše:
Nebo odkud myslíš, že se naučila holka intrikovat, pomlouvat a manipulovat s otcem? Že by od babi, skoromatky, dědy…?

Já nevím, z toho co tu zakladatelka napsala těžko soudit, navíc vlastně nic nevíme. Já si jen prostě myslím, že si holka zaslouží pochopení, trpělivost, protože toho má za sebou víc, než je zdrávo. S obrovskou pravděpodobností si nese trauma z toho opuštění matkou, z toho, že nebyla připravena na to, aby otec založil novou rodinu(nesoudím ho a svým způsobem ho i chápu), ale to nic nemění na tom, že je holka ve špatné situaci a teď v pubertě to prostě vylejzá všechno, to není nic neobvyklého. Pokud má minimálně k otci vytvořenou silnou vazbu a on opravdu dělá co umí a snaží se, což podle popisu ano, je velká šance, že z toho holka za pár let prostě vyroste. Ano taky si myslím, že potřebuje od otce i mantinely, pěkně spolu s tím pochopením, pozorností a láskou, ale jak píšeš, nevidíme do toho. On i ten otec to má těžké. Jistě tam hrajou roli i výčitky a to všechno je pochopitelné. Zakladatelka nepíše nějak nic konkrétního, ale z toho mála co píše, to prostě vypadá na těžší pubertu, na kterou má holka vzhledem k těm všem okolnostem nárok. Pokud chodí do školy, nesebepoškozuje se, není v nějaké závadné partě atd, je to pořád v rámci nějakých mezích a je prostě nejlepší do toho z pozice zakladatelky ani někoho jiného nějak nešťourat a neřešit. Věřím a přeju jim, že si s tím oni dva nějak poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
8.1.24 16:56

@Matt 02 no to sebepoškozování u ní může být dost pravděpodobné, nechci nikoho strašit, ale v tomto by měli být všichni na pozoru. Je pravda co píšeš, že holka neměla stabilitu (matka opustila), ale tak aspoň ten otec vypadá rozumný-narovinu, kolik procent 18ti letých kluků v naší společnosti se k těhotenství přítelkyně postaví jako on? Jen je mi teda líto, že skoromatka byla vyštípana (i s tím druhým. dítětem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
8.1.24 17:01
@Helen001 píše:
@Matt 02 no to sebepoškozování u ní může být dost pravděpodobné, nechci nikoho strašit, ale v tomto by měli být všichni na pozoru. Je pravda co píšeš, že holka neměla stabilitu (matka opustila), ale tak aspoň ten otec vypadá rozumný-narovinu, kolik procent 18ti letých kluků v naší společnosti se k těhotenství přítelkyně postaví jako on? Jen je mi teda líto, že skoromatka byla vyštípana (i s tím druhým. dítětem)

Jak byla vyštípána, za to přece ta holka vůbec nemůže, to je zodpovědnost těch dvou dospělých, že se nedokázali dohodnout tak, aby mohli zůstat všichni spolu. Já chápu i tu nevlastní matku, že to třeba neustála, ale holce bych to za vinu nedával.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2298
8.1.24 17:07

Žárlí a chce otce jen pro sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
8.1.24 19:46
@Matt 02 píše:
Jak byla vyštípána, za to přece ta holka vůbec nemůže, to je zodpovědnost těch dvou dospělých, že se nedokázali dohodnout tak, aby mohli zůstat všichni spolu. Já chápu i tu nevlastní matku, že to třeba neustála, ale holce bych to za vinu nedával.

@Matt 02 tak zakladatelka v úvodním članku píše, že vnučka byla zlá na tu matku i bratra bezdůvodně, že u toho kolikrát byla, že vnučka lhala, vymýšlela si a s tatínkem cvičila…takže ano, věřím, že se to může stát, že i takové děti jsou, které dokáží naleptat vztah partnerů a ti se rozejdou, viz když jsem dávala příklad těch našich znamých, kde holka má mámu omotanou kolem prstu a skrz ní útočí na otce (např. když tehdy souzla z houpajdy a nic se jí nestalo a pak udělala před mamou scénu a otec dostal od té matky/své ženy vynadáno, takže otec v tom byl opravdu nevinně - holt i takové děti jsou, a rodič nemusí být nutně nevlastní. To je jako když třeba někdo řekne, že mu vztah zničila tchyně/tchán, tady je to prostě dítě, s kterým mlátí puberta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
895
8.1.24 19:48
@Okta píše: Žárlí a chce otce jen pro sebe.

@Okta a až bude mít kluka, tak otce odkopne nebo jak? Právě proto si myslím, že i rodič má právo na normální vztah a ne se upínat na dítě (nebo nechat dítě extrémně upnout na sebe).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1164
8.1.24 21:25

Asi bych přestala dávat nevyžádané rady a začala chválit - to, co s upřímným srdcem pochválit můžu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77458
8.1.24 21:48
@Helen001 píše:,

ale prosímtě, to je názor babičky a zřejmě názor scestný, babička háže všechnu vinu na vnučku, vůbec neví, jak se vztah těch dvou vyvíjel, sama píše, že je na návštěvě max 2× do měsíce, a navíc je zaujatá, podle ní může holka úplně za vše, nasazuje jí psí hlavu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
445
8.1.24 22:13
@Helen001 píše:
@Matt 02 tak zakladatelka v úvodním članku píše, že vnučka byla zlá na tu matku i bratra bezdůvodně, že u toho kolikrát byla, že vnučka lhala, vymýšlela si a s tatínkem cvičila…takže ano, věřím, že se to může stát, že i takové děti jsou, které dokáží naleptat vztah partnerů a ti se rozejdou, viz když jsem dávala příklad těch našich znamých, kde holka má mámu omotanou kolem prstu a skrz ní útočí na otce (např. když tehdy souzla z houpajdy a nic se jí nestalo a pak udělala před mamou scénu a otec dostal od té matky/své ženy vynadáno, takže otec v tom byl opravdu nevinně - holt i takové děti jsou, a rodič nemusí být nutně nevlastní. To je jako když třeba někdo řekne, že mu vztah zničila tchyně/tchán, tady je to prostě dítě, s kterým mlátí puberta.

Vnímám to úplně jinak. Dítě není zlé, možná se chová zle, protože je v pro něj strašně složité situaci se kterou se neumí vypořádat. Má pocit, že ho nikdo nechápe, nemiluje. A je na jeho blízkých dospělých, aby ho tou situací nějak provedli a aby ho milovali bez podmínek. Což neznamená ustupovat ve všem, zahrnovat materiálnem (tvůj příspěvek mi přijde neskutečně smutný, copak si někdo opravdu myslí, že posedlost věcmi reálně dělá ty děti šťastné, jen tím zaplácávají to, co jim chybí v nemateriální rovině). Tady to ti dospělí prostě nezvládli. Je hloupé vinit dítě.
Tchyně/tchán taky nezničí vztah, pokud partneři stojí pevně při sobě a nastaví jim nějaké hranice. Ale ano jsou to složité, náročné situace.
Chování holky s klouzačkou je asi taky výsledek bojů mezi rodiči, nemyslíš? Moc žen by asi za tohle muži nenadávalo.
I takové ty děti prostě jsou - ne, takové je spoluutvářeli rodiče a přesně toto ty děti nepotřebují - nálepkování, odsuzování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
8.1.24 22:22
@Helen001 píše:

Ale i ten tvůj příklad z okoli, tak ani tam ta to nemůže ta dcera tvých známých, ale její rodiče. Chování holky je pouze důsledek toho, v čem žije, jaký divný vztah mají její rodiče a protože v tom pěkně plave, tak dělá to, co by udělalo každé dítě, začala toho zneužívat. Ale i ona je vlastně chudák a život v takovém prostředí pro ní není dobrý. Ale nemůže za to ona, ale opět její rodiče.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12885
10.1.24 13:10
@stinga píše:
ale prosímtě, to je názor babičky a zřejmě názor scestný, babička háže všechnu vinu na vnučku, vůbec neví, jak se vztah těch dvou vyvíjel, sama píše, že je na návštěvě max 2× do měsíce, a navíc je zaujatá, podle ní může holka úplně za vše, nasazuje jí psí hlavu

Přesně, vyjadřování ve stylu „holka má všechno“ - až na vlastní mámu, stabilní rodinné zázemí, a babičku, která by v ní neviděla antikrista. Jo tak to pak jo :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
1.10.24 16:24
@stinga píše: Více

Velmi úsměvná charakteristika. Vlastní děti mám v pořádku a co se týče svěřených, jsem celou praxi absolvovala s čistým svědomím. Můžu se podívat do očí těm dětem i jejich rodičům. Za to, že si někdo neumí vychovat jedno svoje, nenesu žádnou odpovědnost. Dítě potřebuje prostě úplnou a fungující rodinu. Ta vnučka zakladatelky ji nemá a to je problém. Nikdo s ní neumí promluvit tak, aby pochopila, že žádné naschvály jí v životě nebudou nic platné a taky ji nikam neposunou. Když se obě strany chovají tak, že se to nezlepší, žádné rady nepomůžou. Ani dobré, ani špatné.

No a urážky diskutujících nepomůžou ani tomuto webu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová