Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, prosím o radu. Malou (13měs) po obědě píchla prvně vosa do prstu. Dala jsem ji na to ocet a kápla ji Fenistil kapky. Vypadalo to, že bude vše v pořádku. Kolem půl 6 ji to ale napuchlo a asi začalo hodně bolet, protože si na tu ručku pořád sahala. Dala jsem ji znova kapky a i to Fenistilem mázla. Ani nechtěla večeřet, jak už byla hotová, jen se nakojila. Před chvílí se vzbudila a nejspíš má teplotu (zatím jsem neměřila, nechci ji vzbudit uplně). Může to být reakce na tu vosu takhle po dlouhé době? A mám dát kdyžtak čípek? Případně jiné tipy, jak ji ulevit ![]()
Radu nemam, ale letos jsou ty mrsky agresivni. Bracha neni alergik, ale kdyz ho letos bodla vosa, tak s tim musel na pohotovost na injekci. Oteklo mu to a bolelo jak cert, je to dospelej chlap. Co teprve u takovyho prcka. Mozna bych zvazila sjet s prckem na tu pohotovost. Dostane pichanec a urcite se ji ulevi.
Může být - dej jí na to studený obklad namazej fenistilem vychlazeným z lednice a nurofen na teplotu a bolest, otok pozoruj, kdyby se to horšilo, nebo byla vysoká teplota, nebo se ti něco nezdálo tak na pohotovost…
ale taky to může být shoda náhod a něco na ni vlezlo
Dcerku letos štípla večer včela, dostala fenistill kapky a šla spát. ráno vstala, horečku, nohu jednou takovou a šíleně horkou, povídala, že jí praskne nožička, jak to bolí. Okamžitě k doktorce, dostala prednison a antibiotika, protože v tom měla zánět. Horečky měla ještě celý den a trvalo 4 dny, než byl klid.
Kdyz to tak ctu, tak byt zakladatelkou, tak fakt zvazuju rovnou tu pohotovost. Zacvici to s dospelym clovekem a co teprve s takovym malym telickem. ![]()
@nataluska píše:
Dcerku letos štípla večer včela, dostala fenistill kapky a šla spát. ráno vstala, horečku, nohu jednou takovou a šíleně horkou, povídala, že jí praskne nožička, jak to bolí. Okamžitě k doktorce, dostala prednison a antibiotika, protože v tom měla zánět. Horečky měla ještě celý den a trvalo 4 dny, než byl klid.
tý jo chudinka malá, to je teda síla. Já tyhle mrchy nesnášim, mám z nich úplně panickou hrůzu.
Tak teplotu nemá, tak zatím vyčkáváme. Snad ta pohotovost potřeba nebude
Ted spinká, tak doufám že to bude dobrý
Ty jo letos maj fakt nějk silněj jed, známá teď po vose 3 dny v nemocnici na kapačkách. a prý nikdy žádná reakce, až ta z min. týdne. Já bych ji vzala na pohotovost
Manželuv kolega není alergik, a minulý týden ho píchnula vosa do nohy a byl 2 dny na jipce, dostal do toho zánět, vysoké teploty. Teď už je snad z nejhoršího venku.
@Popokatepetla raději milionkrát otravovat na pohotovosti nežněco zanedbat..
Mě píchla včela (už jako dospělou) a během pár hodin (i přes velmi intenzívní ledování a dithiaden) to nateklo tolik, že jsem skončila na kapačkách, protože jinak by mi asi praskla noha, nehledě na ukrutnou bolest. Dostal se mi tam zánět, který se okamžitě rozjel kosmickou rychlostí (je to nějak kvůli tomu jedu, či co…). U takhle malýho dítěte bych hned teď balila kabelku a jela. Jinak u alergické odpovědi je průšvih tzv. vzdálená reakce, což znamená, že žihadlo je sice bodnuto do prstu ruky, ale otékat začne krk. A to je kapánek průser, obvzvlášť začne-li se otok rozvíjet v noci, kdy všichni spí…
@Popokatepetla píše:Že je bez teplot není záruka, že je vše ok… Viz můj minulý příspěvek… Radši dítě vzbudit a třeba i zbytečně ho vláčet na pohotovost, než to jednou podcenit a zbytek života si rvát vlasy. Byť považuju za pravděpodobnější, že to bude v pohodě, já osobně se v takových případech na statistickou pravděpodobnost nespoléhám.
Tak teplotu nemá, tak zatím vyčkáváme. Snad ta pohotovost potřeba nebudeTed spinká, tak doufám že to bude dobrý
@terien píše:
tý jo chudinka malá, to je teda síla. Já tyhle mrchy nesnášim, mám z nich úplně panickou hrůzu.
Já taky, a štvalo mě jak mi každý říká, že vosa mi nic neudělá
![]()
Bála jsem se o sebe i o svou malou holčičku ![]()
Koupím si ty fenistil kapky abych je měla, kdyby něco.
@AstraG píše:
Ty jo letos maj fakt nějk silněj jed, známá teď po vose 3 dny v nemocnici na kapačkách. a prý nikdy žádná reakce, až ta z min. týdne. Já bych ji vzala na pohotovost
Čím to je, že mají silnější jed?
Teď o víkendu jsme byli na zahradní oslavě a bylo tam plno vos, naštěstí mě ani dceru žádná nepíchla (já jsem alergická a dcera nevím jestli jo nebo ne). Úplně mě jímá hrůza ![]()