Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj,
chtěla jsem se zeptat, od 3.12.2010 jsem nastoupila na neschopenku s rizikovým těhotenstvím. Od 7.6.2011 na mateřskou dovolenou do 19.12.2011 ted prestupuji na rodičovskou. Bydlím s manželem. Vůbec se v tom nevyznám ale mám nárok na vrácení daní za rok 2011 nebo nedostanu nic? Děkuji moc za odpověď ![]()
Ahoj,
pokud sis nevydělala během roku minimálně 48 000 Kč nemáš nárok na daňový bonus za dítě (11 604 Kč), ale uplatnit si to může manžel.
Vrátit daně ti také nemohou, protože nemají z čeho (neplatila jsi žádné zálohy na daň během roku.
Přeji hezký den
Jase mám něco podobného jako Petromila111 Od ledna do srpna sem pracovala pak sem začátkem září šla na nemocenskou na mateřskou pujdu od března.Učetní mi volala ohledně podpisu na daňové přiznání.Podepsat to pujdu příšti středu.(sem tam jinak pořád zaměstnaná).Mužu počítat s vracení peněz?Stačí tam jen muj podpis onic se nemusím starat.A když budu v březnu na mateřské taky to nebude vadit ,když už nebudu na nemocenské.Děkuji
Pokud jste pracovala od ledna do srpna, můžete počítat s vrácením peněz kvůli odčitatelné položce na poplatníka (Mají nárok všichni, kdo pracují, či jsou OSVČ). Pokud Vám přišel výpis z životního pojištění, úroky z úvěru, vezměte to s sebou až půjdete k účetní. Jinak ji stačí jen Váš podpis.
Pokud budete na mateřské, nijak to přeplatek na dani za rok 2011 neovlivní.
Díky moc za informaci
Pracuju tam šest let a ještě sem tam nemarodila.Tak sem nevěděla jak to přesně je ![]()
Dobrý den, chci se zeptat. Jsem zaměstnaná od 7/11 u fa Hyundai, potřebovala by jsem vědět, zda mohu žádat vrácení dani na dítě od prvního měsíce roku 2011 nebo až od doby, kdy jsem začala pracovat v Hyundai (7/11). Prvních 6 měsíců jsem byla nezaměstnaná a vedena na ÚP. Předem moc děkuji za odpověď.
S pozdravem Krkošková L.
Pokud na dítě nikdo jiný (otec dítěte) neuplatňoval v těch prvních 6 měsících máš nárok na daňové zvýhodnění za celý rok. Za 7 - 12/2011 musí být výše příjmu vyšší než 48tis.
Takže… otec dítěte neuplatňoval nároky za těch prvních 6 měsíců a výše příjmu přesahuje 48 tisíc. Jsi si tedy jistá tím, že dostanu vracený bonus od 1.1.2011-31.12.2011? říkali mi na firmě, že jen za dobu kdy jsem byla u nich zaměstnaná…takže tomu moc nerozumím, moc děkují za radu
To je blbost, přece své dítě vyživuješ celý rok, ne? Nárok na daň. zvýhodnění máš na 11604,– Kč za rok. Pokud už jsi ale měla nějakou část bonusu vyplacenu ve výplatě bude o tuto vyplacenou částku těch 11604,– sníženo. Do prohlášení uvedeš dítě od 1.1. do 31.12. a mzdová Ti musí odečíst částku za celý rok. A jsem si tím 100% jistá.
uplatnila jsem na dítě 3 měsíce a to ve výší 980kč za měsíc, čili můžu očekávat nějakých necelých 9000kč????
Záleží na tom, jaká byla výše platu, zda vám taky sráželi nějakou zálohu na daň, a také zda vám už měsíčně vypláceli bonus na dítě. Pokud jste upaltnila jen 3 měsíce, tak to může být 9×967,– možná to bude víc
Bez bližších informací nejde říct. Ale pozor! O roční zúčtování můžete mzdovku požádat a dítě uvést do Prohlášení k dani nejpozději do 15.2.! Pak si můžete podat sama daň. přiznáni.
Ahoj, mám taky dotaz ohledně vrácení daní za mateřskou.
9.9.2011 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Zajímalo by mě, zda dostanu tedy nějaké peníze zpátky? POkud ano, tak jak vypočítám kolik? A poslední dotaz, kdo mi je vrátí? Zaměstnavatel nebo finančák?
A když budu teď dva roky na rodičovské dovolené (resp. necelé dva roky - 19měsíců), to taky něco dostanu nebo ne?
Děkuju za odpovědi.