Vrácení daní

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8506
20.2.12 20:55

Nějaké penízky bys dostat zpět mohla. Kolik se takto říct nedá. Záleží jaká byla výše příjmů, kolik a jestli vůbec Ti bylo sraženo na zálohách v průběhu roku, zda uplatňuješ dítě, ny výši ostatních odečitatelných položek. Pokud sis do 15.2. nepožádala o roční zúčtování zaměstnavatele, tak teď si můžeš už jenom podat přiznání na FÚ a případný přeplatek Ti vrátí FÚ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kristeee
20.2.12 21:14

Ahoj, děkuju za odpověď… a co je myšleno těma zálohama? Dítě jsem uplatnila, napsala jsem ho do daň. přiznání.
A co je roční zúčtování zaměstnavatele? Tomu moc nerozumím… :-( promiň, ale pro mě je tohle španělská vesnice, tak to potřebuju vysvětlit jak blbcovi :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
8506
20.2.12 21:34

Roční zúčtování daní provádí zaměstnavatel. Je to něco jako daňové přiznání, akorát se nepodává na FÚ, ale na začátku roku podepíšeš u svého zaměstnavatele růžové prohlášení k dani, kde uvedeš např. děti, životko, penzijko apod. a on potom přepočítá Tvůj příjem za celý rok, vypočítá daň a tu porovná se zálohama, které Ti srážel v průběhu roku z výplaty a pokud je úhrn záloh sražených v průběhu roku větší než daň, pak Ti vrátí rozdíl. Podepisovala jsi u zaměstnavatele v lednu nebo únoru růžový tiskopis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kristeee
20.2.12 21:39

Podepisovala jsem pouze daňové přiznání (asi před 3 týdny), pokud myslíš tohle… (teď si nějak nemůžu vybavit, jestli je růžový nebo ne :roll: )… tam jsem uvedla i syna. Takže to už mám asi smůlu, jestli to není ono, že? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
8506
21.2.12 08:13

Přiznání je toto:
http://cds.mfcr.cz/…5_18_2AK.pdf
prohlášení toto
 http://cds.mfcr.cz/…/5457_21.pdf

Pokud jsi to podepisovala u zaměstnavatele, pak to bylo prohlášení. V tom případě, Ti udělá zúčtování zaměstnavatel a pokud budeš mít nárok na nějaké vrácení penízků, pak je vrátí zaměstnavatel. Je to úplně stejné, jako by sis podávala přiznání, jen místo FÚ Ti je vyplatí zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kristeee
21.2.12 08:26

jo, tak to jsem si to spletla a určitě jsem podepisovala to prohlášení… Moc děkuju za pomoc!!! :mavam: děkuju a doufám, že něco dostanu :roll:

• Citovat
  • Upravit
Kristeee
21.2.12 08:29

A ještě jedna věc: do kdy by to měl zam. poslat a opravdu nejde nikde zjistit, kolik by to asi mělo být? nerada bych aby mě ošulili :?

• Citovat
  • Upravit
8506
21.2.12 08:41

Zjistíš to jedině tak, že vezmeš všechny výplatní pásky, sečteš superhrubé mzdy dohromady, to je základ daně. Sečteš všechny sražené zálohy na daň, vyplacené daňové bonusy a zadáš na internetu do nějakého kalkulátoru, případně si jakoby uděláš daň. přiznání na internetu. Nebo mi pošli hrubou mzdu a od kdy jsi byla v zaměstnání a já Ti to zhruba spočítám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kristeee
21.2.12 15:16

To by jsi byla hodná. Hrubou mzdu mám 20.000 Kč a zaměstaná v posl. práci jsem od září 2010. (hr. mzdu 20tis jsem měla ale až od listopadu). Ale myslím, že se stejně počítá jen rok 2011.
Bohužel všechny pásky nemám… ale superhrubá mzda se pohybuje (na těch co mám) od 26500 - 27000… zálohy na daň od 1900 do 2050…
Děkuju děkuju děkuju, jsi anděl :andel:

• Citovat
  • Upravit
8506
21.2.12 18:22

Na zálohách by to mělo být cca 8000,– . Teď záleží na tom, kdy se Ti narodilo dítě. Předpokládám, že pokud jsi nastupovala na MD 9.9., tak v říjnu? tak za každý měsíc jeho života si přičti 967,–. Pokud si bonus na dítě neuplatňoval otec dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kristeee
21.2.12 20:28

Ano, narodil se v říjnu 18. Takže dostanu 8.000 + (967×3)? Tolik peněz?????? 8o

• Citovat
  • Upravit
8506
21.2.12 21:13

V září jsi nastoupila na mateřskou, tím pádem máš - laicky řečeno - nevyčerpanou slevu na dani za období od nástupu na mateřskou do konce roku. Tato sleva se nekrátí a odečítá se celá ve výši 23640,– za rok. Z hrubé mzdy 20000 (superhrubé 26500) je daň před slevou 4020,– x 8 měsíců = 32160,– z toho sleva na celý rok je 23640,– , takže daň z příjmů za rok 2011 je 8520,– . A zálohy Ti sráželi 2000 měsíčně x 8 měsíců je 16000,– Takže když to od sebe odečteš tak vyjde něco mezi 7 a 8 tisícema. Samozřejmě to není přesné, nepočítala jsem, kolik jsi dostala za září, jestli jsi některý měsíc marodila apod. Plus teda ještě těch 3×967,– Kč na dítě. Pokud už si ho neuplatnil otec. Doufám, že je to aspoň trošku srozumitelné :think: :think: :think:
Když vidím doma, jak letí penízky za plíny, UM, teď už příkrmy, tak si myslím, že to zase tolik peněz není :mrgreen: :mrgreen: Ta tisícka za mimčo mi tak akorát pokryje ty plíny :( :( :( A myslím si, že se nemusíš bát, mzdovka by si nelajzla spočítat Ti to špatně, taky jim chodí kontroly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kristeee
21.2.12 22:17

No, je to krásně vysvětlený :mrgreen: Moc ti děkuju… vypadá to na hromadu peněz, až mi to přijde neskutečný…
Akorát nechápu, jak jsi ty psala, že jsi dostala jenom tisícovku? To je nějaký divný, ne? Abych nečekala, že dostanu několik tisíc a pak jen nějaký drobný… Máš pravdu, že je to všechno drahý… já zatím kupuju „jen“ plíny a vlhčený ubrousky, synovi jsou 4měs a stále plně kojím…
No, naše účetní ani nevěděla, že by se mi mělo něco vracet… že se prý zeptá… takže si to chci pohlídat a to co jsi mi napsala, jí hned mailem pošlu, aby si nemyslela, že se nechám takhle „obrat“… 8)

• Citovat
  • Upravit
8506
21.2.12 22:35

Já to s tou tisícovkou myslela obrazně (a těch 967,– zaokrouhlila :-))Jako že je ten příspěvek na dítě 967,– měsíčně sakra málo! My jsme od narození (2.8.) na UM, první chlapeček v rodině (takže skoro všechno jsme kupovali nové) a prcek už stál skoro tolik co auto :lol: Ale nestěžuju si!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kristeee
21.2.12 22:47

No jo, tak to chápu, když jsem se jen tak orientačně dívala na ceny sunarů, nutrilonů apod. tak se mi protáčely panenky… Já už bych si za vše taky koupila auto, sice ojetější, ale dobrý :mrgreen: Je to moje první mimčo, takže taky vše komplet nový, navíc jsem na něj sama, takže tím je to horší, sice od jeho otce dostávám nějaký peníze, ale není to stejný, jako když je „doma“ celej plat se kterým se případně dá disponovat. Proto je pro mě každá koruna dobrá a tohle je jak zázrak z nebes :andel:
A ještě mi řekni, během rodičáku už se takovýhle věci asi nedostávaj, resp. za rok 2012 už asi nic nedostanu, ne? Prostě dostanu jen příspěvek podle zvolené délky rod. dov. a tím končím, že?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák