Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
jojo, protože nebudeš mít plat, tak tím pádem ani žádné sražené zálohy, takže Ti ani nebudou mít co vracet. Jenom mě napadá, ještě mezi mateřskou a rodičákem si požádej o čerpání dovolené zaměstnavatele, tam by pak mohla být taky nějaká částka sražená. Ale tak jako letos to nebude
Aby Ti mohl být proplacen bonus na dítě, potřebuješ příjem aspoň 48 tis. za rok. Pokud bys třeba měla společnou domácnost s rodičema a oni pracovali, mohli by si uplatnit dítě oni.
Dobrý ranko, tak právě jsem to účetní napsala, tak jsem zvědavá co ona na to
na tu dovolenou myslím, já sice jí sice před mateřskou celou vybrala, kromě jednoho dne, ale i tak by mi tam pár dní mohlo naběhnout… každá koruna dobrá. Ještě jednou ti moc děkuju za pomoc! Opravdu jsem ti vděčná, že jsi byla tak trpělivá a všechno mi vysvětlila a i za ten výpočet. Určitě nemáš času nazbyt s děťátkama ![]()
Děkuju!!!!!!
Mám jenom jedno, ale i tak dává zabrat. S tím prvním chlapečkem v rodině jsem to myslela komplet celou rodinu - sourozenci, bratranci, sestřenice! Všichni mají holky a tudíž vše růžové
Kdyžtak dej vědět, co účetní. A vždycky je ještě možnost vyžádat si potvrzení o příjmu a můžeš si podat přiznání sama, když se Ti to nebude zdát.
hanule z té super hrubé mzdy si mám odečíst zálohy na daň V pásce mám záloha na daň výpočetná 4230 daňové slevy nárok 2070 sleva na dani 2070 záloha na daň po slevě 2160 (roční vyučtování zálohy daně 300 toto mám jen v v lednové vyplatě v dalších to roční vyučtování daně nemám) daň sleva na zaměstnance 2070. tyto všechny zálohy mám strhnout z té super hrubé mzdy?
Ahaaa, já myslela, že už máš právě nějakou slečnu doma ![]()
Přemýšlím, že si vyžádám všechny výplatní pásky, které mi chybí a přepočtu si to ještě někde on-line (jestli to jde), aby mě neoškubali.
Teď mi účetní odepsala… já jsem jí do mailu vložila, celý ten tvůj výpočet i s tím povídáním a ona mi napsala, že je to zhruba tak, jak jsem jí to poslala… Tak mám takovej blbej pocit, že mě budou chtít obrat… ![]()
Leni, teď přesně nevím, co řešíš. Podle dotazů, co jsi tady psala na začátku února, jsi byla v loňském roce v práci do srpna, od září neschopenka a teď co píšeš je výplatní páska za letošní leden. V této výplatě máš 300 roční zúčtování za 2011? Mě to totiž nějak dohromady nesedí. 4230,– daň je cca 21000,– hrubého. Pak by 300 ročního zúčtování za půl roku odpracovaného v loňském roce, pokud Ti teda brutálně nezvedli plat, je dost málo. Ale možná se pletu a řešíme něco jiného
Zkus to víc upřesnit.
Jinak princip počítání mzdy. Máš 21000 hrubou mzdu, k tomu se připočte sociální a zdravotní, které za Tebe odvádí zaměstnavatel. Při 21000 hrubé je to cca 28tis. a to je superhrubá mzda. Z této částky (zaokrouhlené na stovky nahoru) se vypočte 15% a to je daň. Od této se odečte sleva na dani na poplatníka, letos 2070,– a to co vyjde je záloha na daň, kterou Ti strhnou a odvede se na FÚ a při ročním zúčtování se zúčtuje.
Kristee, ona by Ti měla poslat Výpočet daně. Je to tento tiskopis
http://cds.mfcr.cz/…460-1_16.pdf
Když tak si ho vyžádej, ale mě ho mzdovka vždycky posílá. Tam si můžeš zkontrolovat, jestli je vše jak má být. A neboj, pokud by se Ti výpočet nezdál, dej vědět a vždycky se dá něco dělat
Ono stačí pohrozit kontrolou z FÚ!
Jojo, určitě si to vyžádám… teď jsem jí posílala ještě nějaký prohlášení o tom, že syna vychovávám a žiju s ním sama, abych si ho mohla odečíst a dostat ten příspěvek „1.000“
Kč…
Taky jsem jí požádala ať mi dodá všechny výplatní pásky, který mi chybí a to pak určitě půjde někde vypočítat on-line. Našla jsem jeden formulář a zběžně si to spočítala a vyšlo mi to teda tak nějak podobně jak jsi říkala ty.
Jen u: Celkem pojištění placené zaměstnavatelem? - tam dám kolik platil za mě SP a ZP, že?
Já si to s nima hlavně nechci rozházet, aby mě bez problémů po mateřský vzali a třeba mě hned nevyhodili
- tak bych ráda, aby to bylo v pohodě a nemusela bych jim hrozit ![]()
jejda jak to napsat aby si mě pochopila a já to nezblbla
chtěla sem si vypočítat kolik mi vrátí asi daň.
Psala že si máme spočítat superhrubou mzdu a odečíst zálohy na daně.Nevěděla sem kterou zálohu daně mám odečíst tak sem ti vypsala názvy a částku kterou sem měla vypsanou na pásce za leden 2011.Márodím od 12.9.2011.V březnu by sem měla jít na mateřskou.Za leden2011 tam mám hrubou mzdu 20985kč a superhrubou mzdu 28120kč.Jinak mi ostatní měsíce vychází superhrubá mzda plus mínus 30000kč.Účetní sem zanesla ještě papíry za pojištění to bylo asi 3000kč a pujčka ze spoření to bylo asi 10000kč. Chtěla sem to dát dohromady apak dát na kalkulačku na netu.Aby mě náhodou neošidily.U nás v práci je to děs
jak propuštěly tak tak ani nedávaly odstupné.A když není práce Tak žádných 60% doma buď neplacené volno nebo dovolená.To se teď stalo v lednu byly čtrnáct dní doma.Pulku nové dovolené díky tomu mají vybranou zbytek jim zustane na léto.A v zimě na vánoce se to tam zavírá na čtrnáct dní a jelikož už nebudou mít dovolenou tak neplacené volno.Sem ráda že tam nejsu,ale peníze sem tam měla dobré.
Leni, tak jsem to zkoušela přepočítat a vychází mi to na vratku kolem 10 tis. Já se ptala proto, že tam máš napsanou slevu na dani, která je na poplatníka 2070,–, v roce 2011 platila ale 1970,– Proto mi to nebylo jasné. Jestli dáváš výplatní lístek z ledna 2011 nebo 2012. V roce 2010 byla 2070, 2011 1970,– (Kalouskova povodňová stokoruna) a teď 2012 je zase 2070,–. Nemá v tom účetní trochu chaos? Měla by Ti opravit všechny výplaty od začátku roku, jestli Ti dávala slevu 2070,–. Ale já to teda přepočítala se superhrubou mzdou 30000,– a se slevou správnou. Nech si předložit výpočet daně a uvidíš.
Kristee, ano pojištění zaplacené zaměstnavtelem je ZP a SP, které za Tebe platí zaměstnavatel. Tím dostaneš z hrubé mzdy superhrubou, ze které se počítádaň.
Hanulko tak sem si ještě prohlídla ty pásky.Tak ta lednová páska není lednová ale prosincová 2010 popletl mě tam datum který mám nahoře napsaný (výplatní lístek za měsíc 1-2011)na ostatních páskách mám daň 1970.Tato částka se teda odečítá z té superhrubé mzdy?Ještě že tě tady máme
ty děláš účetnictví že tomu tak rozumíš?Tak to by mi vrátily pěkné peníze akorát by to bodlo Přítel je měsíc bez práce.Tak doufám že to proběhne bez problému.V listopadu mi učetní zapoměla poslat nemocenku na sociálku.Takže peníze sem dostala až v lednu.Od té doby si nemocenku na socku nosím sama hned na začatku měsíce a peníze mám už 16 na účtě tak sem ji vždycky měla až na konci měsíce.
No ještěže tak, už jsem se lekla, že účetní ani nezaŕegistrovala změnu
Účetnictví dělám pár kamarádům, jen abych na MD nezakrněla, ale před MD desetiletá praxe na FÚ jako garant za daň z příjmů fyzických osob.
Kdyby byl v něčem problém, klidně se ozvi.
Hani, tak jsem si vyžádala všechny chybějící pásky a zítra si pro ně jdu. Takže si to pak hezky on-line spočítám, aby mě neobrali ![]()