Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Lucy75 píše:
@boball ANO, tak se chová slušný a vděčný člověk
taky bych to tak sama od sebe udělala…
@boball souhlas, tohle je vždy jednoznačně nejlepší cesta. Táta si ho nechal napsat i na dům, co daroval mamce, tá si ťukala na hlavu ale já to plně schvalovala, i já ho pak napsala jí (ťukala si na hlavu podruhé). Ale jeden nikdy neví. A přes zápis v katastru vlak nejede.
Takže u zakladatelky kámošky jedině ten nevděk, ale zatím dle popsaných info mi to nepřijde reálné.
@Dea.Centaurea píše:
@boball souhlas, tohle je vždy jednoznačně nejlepší cesta. Táta si ho nechal napsat i na dům, co daroval mamce, tá si ťukala na hlavu ale já to plně schvalovala, i já ho pak napsala jí (ťukala si na hlavu podruhé). Ale jeden nikdy neví. A přes zápis v katastru vlak nejede.Takže u zakladatelky kámošky jedině ten nevděk, ale zatím dle popsaných info mi to nepřijde reálné.
Zkusit to můžou.
Ty jo, nechápu, že se někdo za života takhle blbě připraví o střechu nad hlavou. Vždyť stačí, aby se vnuk oženil, něco se mu stane a hned dům patří úplně cizí ženský a z dědy je bezdomovec
Přitom stačí dát pár stovek a nechat si u advokáta sepsat smlouvu, která by dědu ochránila a na katastru nechat dům přepsat také s břemenem. To si teda zavařil na stará kolena.
Dokázat, že se vnuk chová proti dobrým mravům je dost těžké, pokud chce „jen“ prodat dům který je jeho. Ať ho děda vyzve k vrácení, ale zase je otázka, jak dlouho už je dům vnuka. No bude mít děda ještě dost starostí s vnoučkem a úplně zbytečných ![]()
@Tala20 píše:
@Dea.Centaurea, v tom se mýlíš. Jde o VĚCNÉ břemeno, které se váže pouze k věci zapsané v katastru. Nijak neomezuje současného vlastníka domu v nakládání se svým majetkem. Vnuk by samozřejmě mohl dům kdykoliv prodat i s věcným břemenem. Děda by pak uplatnil své právo doživotního užívání vůči novému vlastníkovi.K omezení prodeje slouží zcela jiné instituty: prodej na zkoušku a právo zpětné koupě.
To není pravda, věcné břemeno jde napsat spousty způsoby, i tím, že vlastník nemůže do smrti původního majitele dům prodat, ani bez jeho souhlasu s ním jinak nakládat. Týká se i rekonstrukce, atd.
@Tala20 píše:
@Dea.Centaurea, v tom se mýlíš. Jde o VĚCNÉ břemeno, které se váže pouze k věci zapsané v katastru. Nijak neomezuje současného vlastníka domu v nakládání se svým majetkem. Vnuk by samozřejmě mohl dům kdykoliv prodat i s věcným břemenem. Děda by pak uplatnil své právo doživotního užívání vůči novému vlastníkovi.K omezení prodeje slouží zcela jiné instituty: prodej na zkoušku a právo zpětné koupě.
Souhlas, nevhodně jsem zjednodušila myšlenku, že by děda de facto díky služebnosti nepřišel o dům (zase zjednodušuji, již to není jeho dům samozřejmě). Zde je alespoň hezky vidět, jak je důležitá formálně právní stránka věci a lidská rodinná domluva fakt nestačí.
@boball píše:
To není pravda, věcné břemeno jde napsat spousty způsoby, i tím, že vlastník nemůže do smrti původního majitele dům prodat, ani bez jeho souhlasu s ním jinak nakládat. Týká se i rekonstrukce, atd.
Pokud se nepletu ale, tak u toho prodeje by to byl zápis dvou věcí - služebnosti dožití a zákazu scizení. Plus lze uvažovat nad zákazem zatížení (což by mohlo odpovídat té rekonstrukci ve smyslu, že si na dům nikdo nevezme hypotéku, pokud bylo myšleno takhle, protože vlastníkovi zas nelze zakázat rekonstrukci ve smyslu péče o nemovitost, k té je povinen… to je zas jiná diskuse, zbytná v tomhle diskusním vláknu). Prostě abychom tu neslovíčkařili, tak jako tak, děda z příspevku bohužel nic takového nemá.
@Lucy75 píše:
vždy to říkám starouškům, prarodičům a rodičům, ať si tam břemeno zapíšou, právě kvůli tomuhle…
A dovedu si představit, že nechtějí, že je jim trapně, ať se mladí neurazí, vždyť jsme přece rodina… No a pak tohle ![]()
@Dea.Centaurea píše:
Pokud se nepletu ale, tak u toho prodeje by to byl zápis dvou věcí - služebnosti dožití a zákazu scizení. Plus lze uvažovat nad zákazem zatížení (což by mohlo odpovídat té rekonstrukci ve smyslu, že si na dům nikdo nevezme hypotéku, pokud bylo myšleno takhle, protože vlastníkovi zas nelze zakázat rekonstrukci ve smyslu péče o nemovitost, k té je povinen… to je zas jiná diskuse, zbytná v tomhle diskusním vláknu). Prostě abychom tu neslovíčkařili, tak jako tak, děda z příspevku bohužel nic takového nemá.
Tak, tak, zakázat nemůže, ale nemůže jí vykonat bez jeho souhlasu. Příklad by mohl být asi třeba, aby mu nerozebral střechu nad hlavou a zamknul mu přízemí
Rozhodně je dobře poradit se, než takový krok udělám a nechat si tam zapsat kde co, než pak koukat s hubou dokořán, což se pánovi chudákovi nejspíš stalo.
@Tala20 a co ústní dohoda o péči? Kterou by dosvědčili ti příbuzní.
@Semtex píše:
@Tala20 a co ústní dohoda o péči? Kterou by dosvědčili ti příbuzní.
Jak jsme psaly obě:
@Dea.Centaurea píše:
@Lucie_Sx bohužel prokázání domluvy by ničemu nepomohlo, služebnost (břemeno / dožití) není nárokovatelná, pokud není zapsaná v katastru.
@Tala20 píše: @Anonymní píše:
V rodine (deda, dva synove, 5 vnoucat) se domluvili, ze …„@Tala20“:
Je úplně jedno, jak se domluvili. Rozhodný je pouze obsah darovací smlouvya zápis v katastru. Nějakou „domluvu“ nebude nikdo zjišťovat. Co je psáno, to je dáno.
(Edit: Nejde mi to normálně citovat, nevím proč)
@Semtex role rodiny jedině v soudním procesu odvolání daru pro nevděk, k tomu ale potřebují hrubší porušení dobrých mravů vnukem vůči dědovi, než jen porušení ústní dohody.
Ano. Ale vse by bylo mnohem jednodussi, kdyby bylo bremeno.
Není ústní domluva taky formou právní smlouvy?
Asi bych si vzala dobrého právníka a bude potřeba, aby rodina u soudu dosvědčila slib vnuka o dědu se postarat a myslím, že by to mohlo klapnout.
Opravdu škoda, že jste nikdo dědovi nenavrhl lepší právní ochranu, tohle bylo riskantní od samého začátku ![]()