Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ano, jsem prodejce a zboží jsem zpět vzala.Ale po rozbalení jsem zjistila ta ojetá kola. Do 30 dnů ji musím vrátit peníze.Ale jak to mám udělat, když ji musím vrátit o 500,– méně, než ona mě zaplatila?? Poslat ji jen paragon za ta kola na 500,–? A nebo i nějaké vyjádření? Ale jaké? Co tam napsat?
Ne, tak to není. Já ji to musím vrátit.Ona na to má právo do 14 dnů na vrácení peněz, i když je to použité, ale já si můžu naúčtovat vzniklé škody na to elektrickém autě.Vyhrožuje mně ČOI a finančákem a vším možným.
Asi bych napsala něco ve smyslu, že vzhledem k tomu, že věc byla opotřebena, tak v souladu s ust. § 458 odst. 1 občanského zákoníku si oproti kupní ceně započítáváš její nápravu do původního stavu. ´ Žádný paragon jí k tomu nedávej, nic si jí neprodala.
musíš jí vrátit peníze, i když je to opotřebené. Moc se v tom neorientuji, ale na mmb je diskuze pouze podnikatelek, které tam řeší různé případy z podnikání , zkus dotaz položit tam.
Anonymní píše:
pleteš se, nemusíš to vzít zpět, máme internetový obchod, takže to vím.pouze nerozbalené nepoužité.
Tohle je nesmysl, přečti si ustanovení obč. zákoníku nebo nějaké spotřebitelské stránky.
ynax píše:
musíš jí vrátit peníze, i když je to opotřebené. Moc se v tom neorientuji, ale na mmb je diskuze pouze podnikatelek, které tam řeší různé případy z podnikání , zkus dotaz položit tam.
Ano, ale o opotřebební se snižuje vrácená částka, jednalo by se o bezdůvodné obohacení.
Anonymní píše:
tak třeba tady
http://aktualne.centrum.cz/…clanek.phtml?…Původní obal
Vracené zboží samozřejmě nesmí být poškozené nebo viditelně opotřebované, nesmí chybět jeho část ani návod a další dokumenty.V ideálním případě byste měli zboží vracet v původním obalu, není to však vaší zákonnou povinností. Počítejte však s tím, že náklady na opětovné zabalení zboží do původního stavu si pak obchodník může připočíst k výše uvedeným skutečně vynaloženým nákladům - zákon mu to dovoluje.
z toho podle mě vyplyne, že použité vzít zpět nemusím
Musíš, radši věř odborníkům a ne novinářům (a máš tam to započtení…)
Narok na vraceni je 14dni nepouziteho zbozi jestlize ma sjeta kolecka tak zbozi je pouzite kolecka nesjedes jednou jizdou !!! Jestlize ti vratila danou vec a jde videt ze ji pouzila tak na to se to nevztahuje.Pani posli zpet auto a hotovo.Ted uz je mozna pouze reklamace.Opravdu nechapu lidi.
Příspěvek upraven 25.11.11 v 08:00
Když jsi prodejce, tak máš určitě obchodí podmínky, tak ji odkaž na ně, při odesílání objednávky s nimi vždy kupující souhlasí. Pokud to tam nemáš ošetřené, tak trochu blbé.
Jinak paní je pěkně drzá, vyfoť jí ty kolečka, pošli mailem a zeptej se jí, zda tohle můžeš prodat jako nové zboží a jestli si myslí, že jsi nějaká půjčovna, že si zadarmo půjčí na 14dnů hračku a pak jí vrátíš všechny peníze ![]()
Ale tam bylo neposkozene zbozi.Takze bych ji napsala neposkozeno jestlize jsou kolecka ojeta tak se to na to uz vztahovat nemuze podle odkazu co jsem nekdo vlozil.
Anonymní píše:
dyt ti to tam píšou v tom co jsi sem vložila cituji:
Odstoupení od smlouvy a reklamace jsou dvě odlišné věci, říká manažer obchodní sítě Hudy sport Richard Litochleb a zdůrazňuje: „Odstoupení od smlouvy je vrácení zboží bez udání důvodu do 14 dnů od obdržení zásilky. Zákazníkovi je ponechaná lhůta na rozmyšlení, zda věc, kterou si objednal přes internet , splňuje jeho očekávání, nebo též jako lhůta na vyzkoušení zboží. V průběhu této doby může zákazník poslat zboží zpět, ale nesmí být použité, nebo jinak poškozené.
To jsou názory obchodníků, ale já to dala hlavně kvůli obalu, tam to sami přiznávají. Jinak ty další odkazy jsou od sdružení a ochrany spotřebitelů.
Gladys píše:
Když jsi prodejce, tak máš určitě obchodí podmínky, tak ji odkaž na ně, při odesílání objednávky s nimi vždy kupující souhlasí. Pokud to tam nemáš ošetřené, tak trochu blbé.Jinak paní je pěkně drzá, vyfoť jí ty kolečka, pošli mailem a zeptej se jí, zda tohle můžeš prodat jako nové zboží a jestli si myslí, že jsi nějaká půjčovna, že si zadarmo půjčí na 14dnů hračku a pak jí vrátíš všechny peníze
Obchodní podmínky ale nesmějí být v rozporu se zákonem a ten je u spotřebitelských smluv kogentní, nedá se od ustanovení v obč. zákoníku odklonit.
Anonymní píše:
na všech internetových obchodech jsem našla nepoužité zboží lze vrátit ve 14 denní lhůtě.že by to měli všichni špatně?
ani internetový obchod není pujčovna.to bych si mohla každý rok pujčit foták na dovolenou a pak ho prostě vrátim.to přece nejde
Ale jde, to by ses divila kolik ktakových vykuků je co toho využívá. Každopádně zakladatelka má právo na to si účtovat uvedení zboží do původního stavu.
Mám prosbu!!! Prodala jsem nové elektrické auto a paní mně vrátila autíčko, protože se jí nelíbí.Má právo mně to vrátit do 14 dnů bez udání důvodu.Ale abych ji já vrátila plnou výší, tak auto musí být nepoužité a bez vad.Jinak mám nárok si účtovat za vše co je opotřebené.Samozřejmě, že to auto se mně vrátilo s mírně ojetýma kolama.Abych ho mohla prodat jako nové, potřebuji koupit k tomu nová kola a tím si ty kola strhnu z té ceny co ji mám jinak vrátit.Takže ji mám normálně vypsat paragon na ty kola, jakože je ona uhradila a nějaké vyjádření?? Ale jaké??? Já tohle nikdy ještě neřešila a nevím jak to napsat, abych to měla všechno v pořádku.Ta ženská se vzteká a vyhrožuje mě vším možným, že ji musím vrátit plnou výši a že si žádných 500,– za kola účtovat nemůžu atd. atd. Holky poraďte, jak napsat k tomu nějaké vyjádření???