Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
@Pavouček1994 píše:
@Regina Hero dobrý den, takže když jsem marodila, tak z toho nejsou žádné daně zpátky? děkuji
vrátit se může jen to, co člověk během roku na daních odvedl… stačí se podívat do výplatních lístků, kolik je tam skutečně sražená daň za daný měsíc… sleva na poplatníka je 24 840 Kč za rok, čili za měsíc to dělá 2070, a když je člověk na neschopence, tak si vlastně „šetří“ tu slevu, a ta se pak od skutečně sražené daně v těch ostatních měsících odečte… takže za neschopenku můžou vrátit, ale ne víc, než je skutečně strženo…
Takže při hrubé mzdě 19 000 Kč za měsíc odvedeš daň 1755 Kč po odečtené slevě na poplatníka… takže za dva měsíce odvedeš 3510 Kč a to ti maximálně vrátí… takže u tebe to bude plus mínus tak nějak stejně…
@Regina Hero výplatnice mi nikdo nedával po celou dobu co jsem byla nemocná. mám jen z doby když jsem pracovala. Děkuji za odpověď ![]()
@Pavouček1994 protože byla mzda nulová. Tu sraženou zálohu na daň zjistíš ve výplatnici leden, únor.
@Hanula1212 DObrý den, procetla jsem předchozí info o podmínkách na vrácení daně při nemocenské za loňský rok. Pocitala jsem, a vyšlo mi jinak než mi přišlo na účet:) Leden, únor a do 14.března jsem pracovala, pouze únoru, brezen jsem uplatnila slevu na dítě 945,–pak opět od dubna manžel. Od 15.3-31.7.nemocenska a pak nástup na mateřskou. Sleva na poplatníka je 2070. Hrubá mzda 15tis. Kolik by to vyšlo prosím??je v pořádku 2.550,–?Díky za odpověď. ![]()
@Petra Taj. píše:
@Hanula1212 DObrý den, procetla jsem předchozí info o podmínkách na vrácení daně při nemocenské za loňský rok. Pocitala jsem, a vyšlo mi jinak než mi přišlo na účet:) Leden, únor a do 14.března jsem pracovala, pouze únoru, brezen jsem uplatnila slevu na dítě 945,–pak opět od dubna manžel. Od 15.3-31.7.nemocenska a pak nástup na mateřskou. Sleva na poplatníka je 2070. Hrubá mzda 15tis. Kolik by to vyšlo prosím??je v pořádku 2.550,–?Díky za odpověď.
Dobrý den, při mzdě/platu 15.000 a slevě pouze na poplatníka je sražená záloha 945,– Kč. Při uplatnění 1 dítěte žádná (vyjde bonus 172). To dítě jste uplatňovala v únoru a březnu? Po celý zbytek roku jste nedostala žádné doplatky jako prémie, 13 nebo 14.plat apod.? Jinak mi přijde 2.550 moc a mělo by to být těch 945,–
Dobry den, vim, ze je brzo, ale chtela bych se poptat. Marodila jsem od 12.12.16 - 3.3.17 muj mesicni hruby prijem cini prumerne 29500,–. a bohuzel na dalsi PN jsem sla 25.9.17 a ta prave trva a do konce listopadu minimalne trvat bude.
. Ma otazka zni zda si ma smysl podavat dane kuli marodce kdyz nemam deti a hyposku, pojist… uplatnuje pritel. V zivote jsem si dane nenechavala delat. Dekuji
Určitě má smysl si nechat udělat daňové přiznání u zaměstnavatele, nebo si ho podat sama u FÚ..za plné 4 měsíce nemoci při tvém příjmu dostaneš zpět přes 8 tisíc…
#jandulina koukala jsem na pasky a vypoctena zaloha na dan je 5 955,–.Sleva popl. 2 070,– a teda 3 885,– je srazena zaloha na dan. Nekdy je to vic nekdy min, ale rozdil 30kc.To bude mit teda smysl myslis? Vcera jsem poprvy resila pasku za 10let
me vzdycky zajimalo kolik mam cistyho
dal jsem neresila a ted jsem zaslechla, ze to ubec funguje
a muzu se zeptat jestli nevis co je na pasce: Navyseni zakladu dane na SP a ZP placene org?? Jen abych tomu rozumela
Anonymni - je to o tom, ze zatimco zaklad pro vypocet odvodu na socialni a zdravotni pojisteni je hruba mzda - pak se spocte, kolik procent ti na tyhle odvody strhnou z te tve hrube mzdy a kolik musi zamestnavatel pritlacit navrch „ze sveho“. U dane z prijmu je pak zakladem pro vypocet tzv. superhruba mzda - tedy Tvoje hruba plus ty odvody na SP a ZP, ktere plati ze sveho zamestnavatel. Z te superhrube se pak pocita 15% dan z prijmu, ta se ponizi o slevu na poplatnika a vyslednou castku ti strhnou.
@krokodylka
Dobre ja jsem si myslela, ze to ma neco spolecnyho se superhrubou mzdou(doufam, ze ji zrusej
a velmi brzo
) No a hlavne me zajima ta vratka z nemocenske, co myslis? Zas nechci behat za ucetni kdyz by to nemelo cenu. 4 mesice v tomhle roce odmarodim urcite ![]()
@krokodylka
Dobre ja jsem si myslela, ze to ma neco spolecnyho se superhrubou mzdou(doufam, ze ji zrusej
a velmi brzo
) No a hlavne me zajima ta vratka z nemocenske, co myslis? Zas nechci behat za ucetni kdyz by to nemelo cenu. 4 mesice v tomhle roce odmarodim urcite ![]()
@Anonymní píše:
@krokodylka
Dobre ja jsem si myslela, ze to ma neco spolecnyho se superhrubou mzdou(doufam, ze ji zruseja velmi brzo
) No a hlavne me zajima ta vratka z nemocenske, co myslis? Zas nechci behat za ucetni kdyz by to nemelo cenu. 4 mesice v tomhle roce odmarodim urcite
A k čemu bude, když ji zrušej? Je úplně jedno, zda bude daň 15% ze superhrubé mzdy nebo 21% z hrubé… a takhle je alespoň na pásce vidět, co všechno ten stát z platu sežere.
@Anonymní píše:
@krokodylka
Dobre ja jsem si myslela, ze to ma neco spolecnyho se superhrubou mzdou(doufam, ze ji zruseja velmi brzo
) No a hlavne me zajima ta vratka z nemocenske, co myslis? Zas nechci behat za ucetni kdyz by to nemelo cenu. 4 mesice v tomhle roce odmarodim urcite
No jestli nevis, co s prachama, tak za ni nebehej… ale stejne je to tak, jak Ti psala jandulina vedle - budes-li marodit do konce listopadu, bude vratka na danich 2.070*4 = 8.280 Kc, pokud budes marodit treba jeste cely prosinec, tak uz to bude 10.350 Kc. Ja osobne bych ty prachy statu nenechavala ![]()
A běhat za účetní zbytečně? Vždyť přece každý rok podepisuješ prohlášení k dani na aktuální rok, tak jen kromě strany 2, podepíšeš i stranu 4 a napíšeš 2017. Proto ani nechápu, proč sis nenechala udělat zúčtování i v minulých letech.
@krokodylka tak přesně na korunu bych to neviděla
Ale minimálně tyhle částky to budou.