Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn byl také takový. Okolo toho 1-3 roku vstával hodně před šestou (po prvním roce po 4-té hodině), po třetím roku okolo šesté a okolo šestého se to posunulo mezi 6:30-7:30.
Tím, že byl první tak tímhle táhl mladšího sourozence, který by jinak byl naopak spáč, ale budil se s ním, aby mu nic neuteklo.
Takže vydržet! Jednou bude lépe.
V tomhle věku jsem dávala ráno flašku s mlíkem do postele a nechala dítě samotné, vypili si to a ještě usnuli. Už to takhle praktikuju se třetím, tomu je teď 9m a pohoda, sice se vzbudí v 5, ale dám flašku, jdu spát a ještě tak do 7 mám klid (pokud se teda nevzbudí starší děti, ty už flašku nemaj
)
@Gladys
To jo, ale když je dítě vyspalé, tak ho už flaškou neuspíš
U mých dětí teda absolutně tohle neplatí.
Zkusila bych dávat spát o hodinu později. Prostě si s ní hrát, aby přemohla ospalost, vydržela to. PO týdnu uvidíš. Když to nepomůže, tak se nedá nic dělat.
Každé dítě je jiné, nastaví si to podle sebe..
NEbo odbourat jedno denní spaní, ale jestli to vydrž a jestli pak nebude protivná. Chce to zkusit.
@ireeenka to máme úplně stejné. já mu sice ráno taky udělám kakao, ale to ho vůbec neuspí. prostě vstává a tečka a abych si já šla lehnou je nemyslitelné
@kudrnka89 můj malý je vzhůru v 6, ale dostane flašku, pak si sám hraje v postýlce a kolem půl 8, 8. spí znova - někdy ho na půl hoďky z postýlky vyndám.
Je ale mladší, tak nevím no.
U nás vliv na noční spaní denní spánek nemá. Ať spí 20 minut nebo 6 hodin v noci spí stejně.
Když jde spát později než v 8, většinou je vzhůru dřív než v 6, ale po 20 minutách třeba ještě vytuhne.
Osobně si myslím, že to nejde nejde, ale je třeba zkoušet až se to jednou zlomí. Takhle to měl náš s nočním usínáním i vlastně s nočním buzením. Ale tak uvidíme co budu říkat za 5 měsíců. Ono v tom roce a půl je navíc nějaký vývojový skok zase a občas děti měsíc, dva kvůli tomu blbnou se spaním, plus to léto k tomu a vedro…
@Kacenka020 píše:
@ireeenka to máme úplně stejné. já mu sice ráno taky udělám kakao, ale to ho vůbec neuspí. prostě vstává a tečka a abych si já šla lehnou je nemyslitelné
Kakao? Víš, že to je něco jako kafe? ![]()
Kluk měl taky takový období, zkoušel vstávat i před pátou. Ale přitom na něm bylo po chvíli vidět, že by ještě spánek potřeboval. Tak jsem mu dala flašku mlíka a nechala ho hrát si v postýlce, přitom jsem ještě spala. Kluk ze začátku po vypití mlíka brečel, že chce ven, ale nepolevila jsem. Během pár dnů si tam začal hrát, až ho nakonec tohle vstávání přešlo a začal spát minimálně do 7.
Ještě třeba dát do okna zatemňovací závěsy/rolety. Děti hodně reagují na světlo.
@ireeenka píše:
Kakao? Víš, že to je něco jako kafe?
OT: řešila jsem kdy se může kakao dát - ne jako do mléka, ale třeba mramorová bábovka - prostě jako ten prášek - právě kvůli kofeinu. Nejde mi o ty ostatní věci, ale všude jsem našla jen info jako o nápoji a tam se řeší kravské mléko, nevíš, jak to je?
Ještě jednou omluva za otázku, která sem nepatří
@ireeenka ale spí mi celou noc po něm, tak to na něj účinek jako kafe nemá určitě. on totiž sunar s kakaem je jediný co do teď něj tak nějak pořádně dostanu. v těhle teplech mi skoro vůbec nejí. a určitě nejsem jediná která kakao dává. i doktorka sem mě ptala, že když nechce samotný sunar jestli mu do něj dávám kakao, aby to vypil ![]()
@Myrha
učitě bych kakao nedávala v žádné podobě ![]()
@lucenka Jo, jak už jsem psala, zatemnit. Ale to teď v létě znamená udusit ![]()
Moje mala ma uz 4,5 roku, takze zadne miminko a i kdyz pres den vubec nespi, tak rano po 5 je stejne vzdycky vzhuru. Vecer usina, kdyz je unavena, nenutim ji striktne v 8 do postele. Kolem 7 se vykoupe a pak proste jde spat nebo si jeste hraje a az je unavena tak si sama lehne. Nejpozdeji v 10 ji teda uz zazenu. Ale fakt i kdyz usne v 8 nebo v 10, stejne je rano vzhuru mezi 5-6 hodinou.
@Kacenka020 píše:
@ireeenka ale spí mi celou noc po něm, tak to na něj účinek jako kafe nemá určitě. on totiž sunar s kakaem je jediný co do teď něj tak nějak pořádně dostanu. v těhle teplech mi skoro vůbec nejí. a určitě nejsem jediná která kakao dává. i doktorka sem mě ptala, že když nechce samotný sunar jestli mu do něj dávám kakao, aby to vypil
No, doktorky jsou kapitola sama pro sebe, kolikrát se jedna zděsí, co mi poradila druhá
Jiná řekne kakao do tří let vůbec nedávat…
Nicméně tyhle věci jsou fakt individuální. Já po čokoládě neusnu, jinej usne i po kafi ![]()
Jdu si udělat kakao ![]()
Příspěvek upraven 08.08.13 v 08:11
Syn taky vstává odjakživa strašně brzo, kolem půl šesté. Je to hrůza. Zkoušela jsem všelijak upravovat večerní usínání, ale s železnou pravidelností po 5. hodině slyším jak si mručí a pak už nespí.
Potom z ničeho nic, tři dny po sobě spal do 7.15 hod, myslela jsem že je nemocný tak jsem na něj chodila pořád koukat. Bylo to ale úžasný. No za tři dny se vrátil zpět do starých kolejí.. Dodnes nevím co to způsobilo
Ale podle mě s tím moc nenaděláš
@ireeenka na noční spaní taky ne, ale přes den…? aha teoreticky do 3 let OK.
btw. včera měl líznout pěny od farpé, takže do 3 let asi nevydržíme ![]()
Příspěvek upraven 08.08.13 v 08:15