Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj to jsem ráda že takto brzo ráno nečumím jen já..
malá 19m taky vstane nejpozději o půl 6
to mám ještě 4týdení mimčo který má zrovna největší hlad ve 3ráno. Tak než ji nakojím ona si odkrkne je půl 5 a to se začíná budit starší.. no je to děs ale zase aspoň vidíme východ slunce
západ já neviděla už ani nepamatuju páč chodím spávat se slepicema.
Taky jsme „páťáci“…maximálně „šesťáci“…
Je jedno, v kolik dávám spát, může jít večer v 19, pokud je utahanej anebo ve 21, ovšem efekt je úplně stejnej, okolo páté už stojí v postýlce a je velmi čilej. Vydrží si pak tak 2-3 hodiny hrát a pak dá hodinu až dvě „dojezd“.
Co nadělám, já jsem za bezdětna taky byla ranní ptáče, takže se nedivim, budívala jsem se v 6 a víc ani omylem (léto). Takže čekám na zimu ![]()
Večer usíná dobře, nakojím, dám do postýlky, pokud je zralej na spaní, zařve si naštvaně, že teda už hraní nebude, pak si povídá a usne do 15 minut sám nebo jen zabrblá a padne za vlast. Pokud pláče hystericky dýl jak 7 minut, beru ho ven, to většinou není prostě unavenej z nějakýho důvodu. Dám na hraní, aby si sám našel zábavu, jakmile se začne lepit na mě a poplakávat, jde zpět a hotovo.
Věřím, že jednou ta pátá bude šestá a třeba půl sedmá, pak budu šťastná ![]()
My máme doma to samo
Kojila jsem a nakonec pomolho dát ráno, když se vzbudí UM, pak usne ještě cca na hodinku, někdy i na víc. Je to děs, když se podívám ráno na hodiny a vídím 4:20 ![]()
A pozdější usínání teda vůbec nepomohlo, akorát byla večer protivná, že už nechrní a ráno zas budíček 4:30
@kudrnka89 já se naučila je to cca týden. Bidí se o 5 dostane mléko Je mu 14 měs. Odcházím do obýváku. On si tam mrmlá někdy usne, někdy ne, ale co je duležité já vstávám v 7
Ovšem co bude až se přestěhuje k ségře do pokoje netuším. Od mala také se mnou nechce spát…
@Myrha vynilkovej sunar sem zkošela a to má jak obyč, ochucený mu to vůbec nepřijde a skořice… no to bych asi nepila ani já tak nevím jestli bych mu to zkusila dát
ae někdy za zkoušku nic nedám
@ireeenka co kakao? chutnalo???
já ho půjdu za hodinku dělat ![]()
Holky já tu teda nechci nikoho urazit, každá máme vše jinak. ale já bych teda kluka v postýlce nenechala a neodešla zase spát. to je pro mě narosto nemyslitelné. prostě jak vstane, děláme sunar, přebalujeme a vstáváme…
@Kacenka020 píše:
Holky já tu teda nechci nikoho urazit, každá máme vše jinak. ale já bych teda kluka v postýlce nenechala a neodešla zase spát. to je pro mě narosto nemyslitelné. prostě jak vstane, děláme sunar, přebalujeme a vstáváme…
Taky mi to bylo divný ![]()
Mně se akorát dost často podaří prostě normálně dál chrnět, nejsem schopná se vzbudit, ale ležím u něj a pořád usínám, dokud se teda nezačne čílit
A to se budí až v 6.15 Ale člověk se namlsá, až vám budou spát do 6, budete chtít víc ![]()
První syn mně vykopal z postele v těch 5, to jsem neměla šanci zamhouřit oka ![]()
@ireeenka jooo tak to já neříkám, že někdy neležím, ale on si kolem mě hraje, hopsá si po mě a tak, občas oko zavřu, ale že bych šla prostě spát to nééé
hele já mám strach, že on snad nikdy dýl vstávat nebude
a já teda sem na něj navíc ještě sama, tak ani chlapská pomoc žádná ![]()
@Kacenka020 ty nejíš třeba krupicovou kaši se skořicí? Myslela jsem tam dát trošku pravé vanilky neé koupit ochuený řekla bych že to je docela velký rozdíl.
Nebo ten Sunar ochutit klidně ovocem - udělat jí takový shake - banán, nebo jahoda… Nebo jablko plus ta skořice…
atd
Dítě jsem v 5 ráno nakojila, nechala ho vlastnímu osudu a ještě do 7h spala.
V roce a půl si to konečně protáhl do půl sedmé. Teď vstává v 7h. Ale počítám, že s prodlužující se nocí, by mohl dát i víc.
Pro ty, co chtějí volat sociálku. Je zdravý, přežil to, nikde se ničeho nenapil, nic na sebe neshodil, kupodivu si ani neublížil. Jen si prostě 2 hoďky po ránu hrál v celém vrchním patře sám. Já spala na půl oka a když jsem slyšela něco podzřelého, šla jsem to prověřit. Jsem sova, ráno v 5h jsem absolutně nepoužitelná ![]()
@Kacenka020 píše:
"Holky já tu teda nechci nikoho urazit, každá máme vše jinak. ale já bych teda kluka v postýlce nenechala a neodešla zase spát. to je pro mě narosto nemyslitelné. prostě jak vstane, děláme sunar, přebalujeme a vstáváme…
TAk co si budeme namlouvat to spaní je takové spaní nespaní, ale proč ne? ![]()
Jako ležet, když on kolem mě hopsá a občas zavřít oko přijde divné mě. Když vstáváme, tak se mu věnuju, ale když se prostě budí brzo, tak si musí vystačit sám. Mě to tak divné nepřijde.
Navíc on pak ještě usne, když ho hned vytáhneme z postýlky je pak akorát nevrlý. Neví co je pro něj dobrý a to že má 10-15 minut záchvat vstávání to je druhá věc.
@Myrha ne ne tak to nejím vůbec takhle. no ono když to pak nevypije tak to můžu akorát tak vylejt a to nejde, tak radši sme na jisté klasice a oba sme spokojený.
No jako já neřekla, že to dělám normálně, stalo se mi to v tomhle roce asi teď jednou a to po noci kterou mi proplakal, protože mu rostou špičáky. jinak prostě každá to máme jinak, nechci tu nikoho urážet a nebo aby tu padaly výroky na volání sociálky. já bych to prostě neudělala, taky bych spala, ale jak se prostě probudí automaticky se vstává. a i každé dítě je jiné. Kuba prostě jak otevře oči tak hned vyvíjí aktivitu a to se prostě já přizpůsobuju jemu
Od té doby co my dcera spí celou noc, vstává taky před 5 hodinou ranní. Buď jí nechám v postýlce, ale to na mě haleká, nebo si jí vezmu do postele a ona po nás leze a já se snažím ještě v rámci možností odpočívat. Někdy jí zase vrznu zpět do postýlky. Někdy mi ještě usne. Ale nikdy by mě nenapadlo, že by na tom mohlo být něco špatného
![]()
Ale pokud má někdo recept, na to jak jim prodloužit spánek, sem s ním
Jak dcera prospí celou noc, tak přes den už spí jen 1×, ale třeba 2-3 hodiny. Kolem 3 vstane a pak už nespí. Spát chodí kolem 20hod. Tak nevím, jestli třeba zkusit dát spát později, ale ona je už takhle večer dost hotová.
@Agli píše:
Ahoj to jsem ráda že takto brzo ráno nečumím jen já..malá 19m taky vstane nejpozději o půl 6
to mám ještě 4týdení mimčo který má zrovna největší hlad ve 3ráno. Tak než ji nakojím ona si odkrkne je půl 5 a to se začíná budit starší.. no je to děs ale zase aspoň vidíme východ slunce
západ já neviděla už ani nepamatuju páč chodím spávat se slepicema.
Ty jo - a jak se to dá zvládat s takovýma dvěma prckama? Mám 11.měsíční holčičku a v březnu (pokud vše dobře dopadne), čekáme třetí. A mám z toho děs. K tomu od začátku těhotenství trpím hroznou nespavostí, takže jsem chodící mrtvola ![]()
@omites píše:
Dítě jsem v 5 ráno nakojila, nechala ho vlastnímu osudu a ještě do 7h spala. Jen si prostě 2 hoďky po ránu hrál v celém vrchním patře sám…
Hustý ![]()
@Kacenka020 píše:
hele já mám strach, že on snad nikdy dýl vstávat nebudea já teda sem na něj navíc ještě sama, tak ani chlapská pomoc žádná
Nám se to začalo prodlužovat mezi 2. a 3. rokem ![]()