Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No tak moje babi mi říkala, ať dávám malé na obličej plinku aby usnula
jsou jí tři měsíce, spát chce přes den jen v kočárku nebo u prsa. V noci spí krásně, takže to že přes den není moc spavá, neřeším. Dudlík malá nechce, na to jsem dostala radu, ať dám na dudlík med, že pak ho chtít bude
jo a moje mamka tvrdí, že škytavka je ze zimy ![]()
@PepiKo přesně jako u nás.. To bylo pořád dokola, od tchyně, od babiček atd… obleč jí něco, vždyť má úplně studené ruce, bylo 30 stupňů a dcera za krkem horká ![]()
Nehoupej jí v tom lehátku, budeš to pak muset dělat pořád ![]()
Neměla bys jí dávat čaj, když je takové horko? To mlíko ji určitě nestačí, potřebuje napít.. Dcera je narozena v létě a kojila jsem jak bylo potřeba ![]()
Dávej ji už na ten nočník, vy jste už dávno byli bez plen
Já přinesu z půdy nočník a posadíme jí na něj, uvidíš že po chvíli bude vyčuráno.. Byl přinesen nočník, dcera ho vzala do ruky a zeptala se.. Babi, dáš tam lentilky?
Byla to moje babička a nočník byl ještě takový ten co vypadal jako vysoká mísa s uchem
..
Dej jí pořádné kotníkové boty, proč chodí v ponožkách, proč nemá bačkory? ![]()
Příspěvek upraven 23.01.20 v 16:38
@PaníKadrnožková píše:
Moje babi se se mnou loni servala o maslo s argumentaci, ze tátove vyrostli na margarinu, my jsme na tom taky vyrostli, tak se s tema harantama (muj synek a bratrancovy deti) nemam paratdiky fyzicke prevaze jsem maslo ubranila!Prej recepty nasich babicek
Nojo, tak za nich moc máslo nebylo, tak propaganda musela s něčím přijít ![]()
@Bídžej píše:
To jsem taky slyšelanebo řídkou kašičku z mouky
Další babička krmila mojí mamku a jejího bratra redenym kondenzovaným mlékem. Oba vyrostli v pohodě, ale teda..brrr
![]()
Když jsem měla první dítě (před 30 lety) tak mě bylo 17 a bydlela jsem u tchyně. Tu kašičku z mouky malý dělala, bylo to hnusný, udělala jíšku a zavařila to do Sunaru. Já jsem kojila 5 měsíců, v tý době takhle dlouho nekojil nikdo, a ona a její matka se mohli zbláznit, že to nemůže stačit. Tak mě přesvědčila, ať přestanu.
Když byl malý asi měsíc, tak jsem potřebovala odjet. Odstříkala jsem mléko, ale ona si půjčila od sousedů UM, který malá vyzvracela, tak jí udělala ten šlem. Nechápu proč jí nedala to odstříkaný mlíko. ![]()
Byla jsem vlastně ještě dítě, internet nebyl ani žádný časáky ani pořádná knížka, tak jsem si asi myslela, že je to ok.
![]()
Za dlouho dobu jsme měli dvojčata, ty jsem jen kojila, žádné kaše, UM ani nic a stačilo to.
Jo a moje máti mi furt tvrdí že mám slabý mlíko, proto malá furt řve
těžko jí vysvetluju, že má malá jen spurt, že slabý mlíko fakt nemám a že přibírá tak akorát ![]()
@weyky píše:
Syn se chtel casto kojit, klidne co hodinu na mne visel a moje babicka z toho vydedukovala, ze mam slabe mleko a nestaci mu a mam mu davat vodu z vyvarenych ovesnych vlocek, ten slemZda funguje tato rada nevim, jelikoz jsem nezkousela
Kojila jsem dal a svete div se, to decko pribiralo dle tabulek
Tak na tom odvaru z ovesnych vlocek, do ktereho se michal Sunar, jsem vyrostla a svete div se, ziju a celiakii nemam ani zadnou jinou potravinovou alergii. Pozdeji mi dokonce ty rozvarene vlocky mixovali se Sunarem a pry jsem hodne mlaskala. Davala jsem to i synum a taky jsou ok.
Miminko (jako od narozeni) se v noci nekrmi. Staci nechat 3 dny vyrvat a bude spat celou noc.
@donutkaP píše:
@PepiKo přesně jako u nás.. To bylo pořád dokola, od tchyně, od babiček atd… obleč jí něco, vždyť má úplně studené ruce, bylo 30 stupňů a dcera za krkem horká![]()
Nehoupej jí v tom lehátku, budeš to pak muset dělat pořád
Neměla bys jí dávat čaj, když je takové horko? To mlíko ji určitě nestačí, potřebuje napít.. Dcera je narozena v létě a kojila jsem jak bylo potřeba
Dávej ji už na ten nočník, vy jste už dávno byli bez plen
Já přinesu z půdy nočník a posadíme jí na něj, uvidíš že po chvíli bude vyčuráno.. Byl přinesen nočník, dcera ho vzala do ruky a zeptala se.. Babi, dáš tam lentilky?
Byla to moje babička a nočník byl ještě takový ten co vypadal jako vysoká mísa s uchem
![]()
..
Dej jí pořádné kotníkové boty, proč chodí v ponožkách, proč nemá bačkory?
Příspěvek upraven 23.01.20 v 16:38
To jsou perly ![]()
@PaníKadrnožková píše:
Moje babi se se mnou loni servala o maslo s argumentaci, ze tátove vyrostli na margarinu, my jsme na tom taky vyrostli, tak se s tema harantama (muj synek a bratrancovy deti) nemam paratdiky fyzicke prevaze jsem maslo ubranila!Prej recepty nasich babicek
Jojo, masox a maggi zachrání všechno ![]()
@Bídžej píše:
Tak já to budu postupně solit, jak budu vzpomínat
1.když začnou kontrakce byt už k porodu, vyexovat sklenici vody. Prý bude tlačit za vásu prvního jsem to nestihla, u druhého ji okamžitě vyhodila, tak funkčnost neověřena
2. Dávat miminu na usnutí na obličej deku/hadr/plínu - u nás total řev a chaosale někde to prý funguje, možná jak se děti trochu pridusí
3. A perla nakonec - moje babička krmila své tři syny (tedy i mého otce) kaší a když nechtěli, tak je zaklekla, nacpala jim plnou pusu kaše a ucpala jim noskdyž jsem se jí ptala, jestli se nebála udušení/vdechnutí kaše, tak s nevericnym smíchem odpovídala, že ne
![]()
Tak ta rada 2 opravdu funguje. Plena se přikládá ne na celý obličej, ale na tvář, na jednu, jenom tak zčásti zakrýt tvářičku a třeba i jedno oko. A skutečně se to dítě uklidnilo a usnulo dřív. Co v tom je nevím. Že by voda vytlačila dítě nevím, ale pila jsem dost. On ten porod 24 hodin už fakt pití žádal.
@Zmatena.prvomatka píše:
Moje babicka mi radila, jak mam syna posazovat na nocnik od 4 mesicu, stejne jako to ona delala s moji mamouuplne ji vidim jak ve 4 mesicich “sedela” na nocniku zlomena jak vzduchovka
To je jasný. A od šesti měsíců na ten nočník uz normálně „chodila“! 😁
@Bídžej píše:
Nojo, tak za nich moc máslo nebylo, tak propaganda musela s něčím přijít
Tak co ja pamatuju nejakych 55 let, tak maslo bylo vzdy. Byla doba kdy bylo mene masa, nebyla slehacka, ale maslo bylo.
@Zmatena.prvomatka píše:
Moje babicka mi radila, jak mam syna posazovat na nocnik od 4 mesicu, stejne jako to ona delala s moji mamouuplne ji vidim jak ve 4 mesicich “sedela” na nocniku zlomena jak vzduchovka
Do postýlky se dal nočník, na něj se „posadilo“ dítě a to se následně přivázalo ke šprušlím postýlky…
Alespoň tak to dělala kamarádova matka když byl malej. A ještě se tím chlubí… ![]()
@kačka39 tyhle ročníky jsou téměř všichni stejní s tím krmením dětí
Babička se mě taky pořád ptala, jestli dělám kaši z vloček, že z toho je dobrý ten šlem
Dceři bylo asi 5 měsíců a ona to uvařila a chtěla, ať jí to zkusím dát
No nezkusila jsem, ani jsem si to nenechala napakovat na doma
Moučná kaše byla zmíňena taky, nebo zahustit mléko nastrouhanyma piškotama
No do 6 měsíců jsem jen kojila, pak začala s příkrmy a nikdo to moc nechápal
Nikdo u nás tak dlouho nekojil ![]()
Na spolecnou vychazku v ramci oslavy miminka jsem synka oblekla a zabalila tak, ze mama rekla, ze mu bude zima, a tchyne, ze vedro. Tak uz jsem se nevracela
samozrejme mu bylo akorat