Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@lebambule Já to mám dobrý. Když dostanu děti, tak pokud byly malé, a holky chtěly, daly mi rady. Pokud nedaly, šla jsem podle svého a byl klid. Nikdy jsme neměly potíže.
@Bídžej To s tou plínkou na obličeji funguje. Asi ne u všech, ale u mé dcery ano. Nikdo mi to neradil, ani nevím jak to vzniklo. Blbé je, že bez toho Prostě neusne.
@inkakřivák píše:
@lebambule Jinak se omlouvám, na profil jsem vlezla omylem.
Hele, ja si na něj nechodím a ani nev, ze lze vidět kdo tam byl. To fakt neřeš 😁
U nás naštěstí od mojí maminky je to O. k. Naopak je ráda, že chci kojit (já byla kojená do 3 měsíce, pak mamka přišla o mléko) a s látkovými plenami také nemá problém. Sice říká, že je to pracnější, ale v době automatky proč ne. Navíc cítila, jak to smrdělo u jedné ženské, která plíny skladovala kdo ví jak dlouho. A s nošením také nemá problém, jen řekla, že ona raději do kočárku. Za to babička, to je něco jiného. Nesmím se barvit Hennou, protože je to stejně chemický, musím se víc hýbat (reakce na to, že jsem odmítla v těhotenství zvedat těžké věci). Špatný výběr jména atd. Mimčo se má ubrečet k tomu až usne. Měla bych dát pryč kocoury, aby od nich něco nechytlo atd.
@aknadar Mně to poradila kamarádka z novorozeneckého. Stejně jako jak uklidnit řvoucí novorozeně. A fungovalo to taky.
@inkakřivák píše:
@kačka39 Tohle se pořád tvrdí, ale vlastní zkušenost je jiná. Já dostala lístky na sunar až v době, kdy malá prokazatelně začala hubnout. Umíš si představit to peklíčko, když ti děcko ře hladem a doktorka říká musíte se víc snažit a kojit a kojit? Až při další kontrole dítě zhublo, tak jo, dostala jsem lístky na sunar. Bez nich sunar nebyl. A totéž u druhého. Takže to kojení aspon do půl roku se prosazovalo silně.
To je drsný
ale to, jak se traduje, že kojení nefrčelo, mám i od mamky, cca 30 let zpátky, tak asi jak kde ![]()
@inkakřivák No nevím, já měla dítě v roce 1990 a nikdo mě a ani nikoho jiného v kojení nepodporoval, právě naopak. Lístky už nebyly, to je fakt, ale při sebemenším náznaku dr. převáděli na UM. A ve 3 měsících masozeleninový příkrm i u plně kojenýho dítěte. A když jsem chodila do poradny, tak jsem si připadala zaostale, že nejsme na UM, všichni byli už od 6 týdnů.
@Bídžej No tohle byl rok 81 a 84 a bylo to stejné. Naopak matka s dítětem třičtvrtě roku a plně kojeným byla chválena i na chodbě a v čekárně hlasem mocným. Asi fakt jak která doktorka. A jak která nemocnice. U nás to prostě bylo kojit, kdybys měla duši vyplivnout.
Jeste jsem si vzpomnela…
Neuspavejte ho houpanim, jak ho budete houpat, az bude mit deset kilo?
Nech ho vyrvat jeden vecer a pak usne hned ![]()
Zkousela jsem synovi (5 mesicu) dat poprve zloutek, ale kdyz jsem vejce rozkrojila, tak jsem zjistila, ze neni dovarene. Tchyne: vsak mu ten zloutek dej, to nevadi ![]()
U nás teda nejde moji babičce na rozum, že skoro pětiměsíční stačí “jen” mléko
prý aspoň nějakou šťávičku, aby neměla žízeň. A nedávno jsem se zmínila omylem, že se poslední dobou dcera v noci budi častěji na kojení… tak to už je signál, že ji mléko nestačí a chtělo by to nějakou kaši na noc, ideálně krupicovou, jako jsme dostávali my
![]()
A pak klasika: neber ji hned co knîkne, nenos ji, rozchováš si ji a už se toho nezbavíš, nejlepší je je nechat vyřvat, jinak se z toho zblaznis… nejlepší bylo asi to, když jsem ji dala svýmu tátovi do ruky a šla na WC a dcera (tehdy 3m) se za mnou jen podívala a táta: no! Začíná na tobě být teda pěkně závislá! ![]()
@inkakřivák píše:
@Bídžej No tohle byl rok 81 a 84 a bylo to stejné. Naopak matka s dítětem třičtvrtě roku a plně kojeným byla chválena i na chodbě a v čekárně hlasem mocným. Asi fakt jak která doktorka. A jak která nemocnice. U nás to prostě bylo kojit, kdybys měla duši vyplivnout.
Moje mamka má stejnou zkušenost, jako ty. Kojit, kojir, kojit. Rok 83…
@Zlatývoči Já si doted uplně přesně vybavuju to zoufalství, když mi děti řvaly hlady.
@inkakřivák píše:
Jsem 81 a máma mě nekojila, ani ji do toho nikdo nenutil. Naopak jí doktorka v nemocnici řekla, že ona (máma) nikdy kojit nebude. Takže opravdu jak kde. ![]()
Jo a s plenou přes obličej, časem v náručí, spal prostřední. ![]()
Mně rady mamka nedávala, tchyně s tchánem se jednou zeptali u čtyřměsíčního nejmladšího, jestli už dávám šťávičky. To jsem jen udělala tohle
a odpověděla „ne.“
Tolerují tiše látkové pleny, šátek, očkování, barefoot apod. ![]()
Příspěvek upraven 23.01.20 v 17:43