Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Já se fakt nepovyšuju, ani se do nikoho nenavážím. Já jsem se za znalce neoznačila, že…
Měla jsem doma Tassimo, prodala jsemho a koupila si pákové DeLonghi. Nespresso jsem neměla osobně, ochutnávala ho u kamarádky. Já netvrdím, že se nedá pít, dá a v klidu, ale jen, že kvalitní káva je prostě jinde a opravdu mě překvapilo, že někdo, kdo se za znalce označí, tuto kávu za kvalitní považuje. To jste asi fakt jediný ![]()
Jinak já kupuju zrnkovou v Oxalisu nebo v pražírně.
Jinak k zakladatelce:
Pokud chceš kávovar pro příležitostné vaření kávy, tak kapsle by mohly být ideální. Tady nebude vadit cena (2-3 šálky denně by se totiž dost prodražily), je to snadné na přípravu, rychlé, efektní. Klidně vyber Nespresso, když ho chválí, proč ne. V dané cenové relaci budou jiné jen pákové a s tím je práce.
Jinak k prodeji Tassima mě přesvědčila ještě jedna věc a to ekologie.Budu mluvit za Tassimo, jak jsou balené jiné kapsle nevím. Kapsle je plastová s hliníkovým víčkem, po několika je vše zabalené v papírové krabici a krabice po dvou ještě v hliníkovém obalu. Když přišla návštěva a dělali jsme třeba 6 káv, na některé padly dvě kapsle, tak byla plná linka odpadu. Něco se dá vytřídit, ale žádný odpad je stále 100× lepší než odpad tříděný.
To je ale jen můj osobní postoj.
@jessikka No evidentně se neshodneme, já nikomu nic nenutím, jen jsem měl potřebu vyvrátit ty největší mýty, toť vše. Každý ať si pije co mu chutná, jen ještě k páce - pokud je to kávovar za pár tisíc, určitě bude káva chutnat jinak než z profi pákového kávovaru za desetitisíce, tak to prostě je a nejen počet barů rozhoduje o chuťi. No nic, jdu si udělat jedno silné stretto, co nechutná jako káva ![]()
Ja taky hned v zacatku psala, ze nemám nic proti kávě z kapslí. Myslela jsem to tak, ze ja bych si třeba radši priplatila a mela lepsi kávu. Ale tady asi člověk nesmí mit vlastní nazor. Mne proste káva z kapslí nechutna a muže to byt třeba nespresso.
Fakt bych nesrovnával jabka s hruškama. Ony i v kapslových kávovarech jsou rozdíly, Dolce Gusto je takovej mainstream, kapsle mají všude, cena celkem nízká. Prostě takovej kávovar pro nenáročný kafaře, matce jsem ho pořídil a nestěžuje si. Nespresso nechtěla, protože by musela kapsle objednávat na netu. Tassimo totéž, tam je problém ten, že oficiálně se u nás prodává jen pár příchutí, chuťově podobné jako DG, Tchibo má výhodu v tom, že jsou kapsle k dostání jak v jejich prodejnách, tak případně přes web. Nespresso si škodí tím, že kapsle běžně k dostání nejsou, ale tam jde spíš o to, že se snaží budovat exkluzivitu, bohužel proto není tak rozšířené. Dále rozdíl je v základním kávovaru za dva tisíce nebo za 40 tisíc - já mám Siemens Porsche Design Nespresso a samozřejmě si člověk připlácí za design, ale na chuti je to trochu znát. Levný pákový kávovar bude mít nestálou teplotu vody, namlít kávu přesně tak, jak by měla být je taky věda, vybrat kvalitní kávu taky, ani pražírna není zárukou dobré kávy, pokud káva nebyla do té doby dobře skladovaná, ale to zjistí málokdo. Automaty jsou prostě automaty, zmáčknu tlačítko a vyjede káva, problém je v tom, že většina lidí nasype plný zásobník a kávu tam má i několik dní a ta vyčpí, totéž s otevřením pytlíku klidně s čerstvě praženou kávou. Kapsle jsou sice prasácký, ale aroma se aspoň uchová díky vakuovému zabalení. Navíc pro fajnšmekry existují náhradní obaly, které si mohou naplnit dle libosti jakoukoliv kávou, kdyby někomu standardní nabídka Nespressa nevyhovovala, ale vzhledem k tomu, že dvakrát do roka mají limitky a některé jsou chuťově hodně výrazné + výběr z asi 20 druhů, tu „svoji“ si najde každý
Takže doporučuji aspoň vyzkoušet, určitě bych si dal v 99% kaváren raději Nespresso než to, co tvoří, protože když někdo kávu neumí, a to platí u většiny personálu v kavárnách, sebelepší a sebedražší kávovar i káva to nezachrání.
Ale to ty tu srovnáváš. Všimni si, že nikdo nepíše, že by se kapsle nedaly pít, dokonce je pro zakladatelčino použití vidím jako nejvhodnější. Ty tady pořád opakuješ, jaký jsi znalec a vyzdvihuješ kvality Nespressa.
A nikdo ani netvrdí, že kávovar za 3 litry dělá stejné kafe jako za sto.
Jinak souhlasím s tím, co píšeš, kafe si taky nedám kdekoliv.
Ale budu si trvat na svém, že kapslová káva žádného znalce nenadchne.
A už vůbec pochybuju o tom, že lepší design = lepší káva (byť o malinko). Nebo jsi to myslel jinak?
Možná že největší kámen úrazu zde v této diskusi je psát OBECNĚ „káva z kapslí“. Rychle jsem zagooglila a vylezlo na mě toto: Nespresso - De'Longhi Pure Orange Automatický (https://secure1.nespresso.com/…machines.php)- 2990 Kč a co je hlavní - Vysokotlaká pumpa (19 bar).
Když jsem hledala, kolik barrů má Tasimo, jaksi jsem nenašla, moc to neinzerují…
Našla jsem např. toto, tento server neznam, ale nemam moc casu… Zajimave, ze? (http://www. kava-online. cz/recenze-kavovaru/kavovar-tasimo/)
Na letáku kávovaru Tasimo se dočteme že tlak čerpadla je max 3.3 baru.
No jo ale extrakce kávy probíhá přece při 9 ti barech? Hmmmtak teď nevím nevím. Umí tedy tento krasavec opravdu „zdravé espresso“ které neobsahuje látky našemu žaludku škodlivé? Možná ale nepřipravuje vůbec espresso a pak tedy nevím co to připravuje.
Cena přístroje a jeho provoz:
Kávovar Tasimo se dá pořídit za 3690,– Kč což není vůbec špatné.(srovnávat ho můžete s DOLCE GUSTO).
Takže asi tak. Každý ví, že nejlepší je čerstvá, čerstvě umletá káva. Ale jak tu píše @napresdrzku, prostě pokud na to nejsou podmínky (bohužel nestačí být čerstvě namleto, to je ta jednodušší část, to udělá i ten kávovar sám), jde hlavně o to, že i ta zrna musí být opravdu čerstvá. Popisovali to, myslím, v jiném dílu Pekla na talíři o kávě, než sem dával někdo odkaz. Mimochodem, v tom dílu viz výše jsem (doufám, že se nemýlím) zahlédla nápis Jacobs, takže pravděpodobně půjde asi o Tasimo, ale nevím to jistě.
Když manžel plánoval, jaký kávovar, zjistil, že při naší týdenní spotřebě kávy ve 2 lidech prostě nestihneme spotřebovat tolik kávy, abychom měli zrna tak čerstvá, jak čerstvá mají být. Zkuste najít ještě ten druhý díl Pekla na talíři…
Takže za mě ano, zrnková, namletá. Za baristu se ani náhodou neopovažuji považovat, ale jak bylo ukázáno v díle Pekla viz výše - Češi jsou z neznámých důvodů přesvědčeni, že jedine presso, ale to není TOP samo. Rovnocenná je např. překapávaná atd. atd.
A sorry, ale že michelinské restaurace servírují Nespresso nebo viz výše co psal pán (sama nevím, Italské poměry tak intimně neznám), prostě to o něčem svědčí… ![]()
Asi lepší překapávaná, než presso z pákovky, která má míň barrů a jejíž majitelé melou měsíc staré kafe…
V klidu, nechme polemiky. Jinak Tassimo je už asi za 1300,videl jsem ho za tuhle cenu v Bille. Přišli pozdě na trh, tak to kompenzuji cenou.
@Levandule121 Jasne, ze kdyz ma někdo měsíc rozdělany kafe tak to neni ono. Třeba u nas doma se spotrebuje minimalne 5 salku kavy za den a je to takova pohodicka, kdyz rano vstanu a zmacknu jedno tlacitko a za chvili mam vonavy kafe. Ja si myslím, ze každy tady máme nejaky nazor, který si nenechame vyvrátit. A hlavní je, ze jsme všichni spokojeni s tím svým. ![]()
No já mám dotaz k tomu Nespressu. Měla jsem vybraný automat od Delongi, přestěhovali jsme se teď do většího bytu, ale kuchyň mám menší a zabralo by to moc místa. Takže mně zaujalo Nespresso i kvůli velikosti a recenzím co jsem přečetla. Jsem ale kafař, dám si 3-4 šálky denně, někdy i víc, Vyplatí se mi to vůbec pořídit? Nebo mám hledat menší automat?
@Levandule121 Ono ale nejde jen o ten tlak jako takový, ale o to, aby byl udržený PO CELOU DOBU extrakce. A to neumí ani Nespresso. O Tassimu nemluvím, to dělá spíš překapávanou kávu s tím tlakem.
@Mišela1 Ja jsem taky kavova, vypiji 2prez den. Manzel je dekafein 1.Nespresso me vyjde na 1000kc nesicne. Nevim kolik stoji v cechach.Neni nejlevnejsi, ale nemuzu si pomoct ta vune to je neco..
Však kapsle jsou hlavně o pohodlnosti. Co se ceny týče, určitě vyjde káva dráž než nějaká, byť lepší, zrnková. Taky mi chybí ta vůně, kdy jsem kávu před podáváním umlel, ale neustálý čištění kávovaru, odvápňování, vysypávání.. nějak mi to nechybí a spokojím se i s nespressem
Mj. v Itálii, mecce káv, pije většina právě kapslovou, asi ví proč. Samozřejmě na každém rohu udělají člověku pákový presso, ale tam je to spíš kvůli nákladům.