Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Heineken takže napřed našlehat mléko v tom samém hrnku co do něj nateče pak káva? Jo jinak bacha na tu kys. citrónovou na odvápnění, já to dělala později s ní, s octem nebo tabletama z lidlu (lenost dojet koupit durgol) a zjistili jsme že presovač klekl tím že voda prolínala až nakapala do motorku - možná kdyby jsem to odvápňovala správným sajrajtem tak hadička vydžela déle, vevnitř presovače byly pěkné vápenité stopy - ale možná to byla výr. vada - na čištění voda hned protekla, u toho nového to teče na cykly…
@CokeLady ten jsme měli, zlatá jednoduchá věc. Možná to dělat chytřeji jak píše @Heineken - dát mléko do hrnku, napěnit a spustit mletí kávy - my to dělali návštěvám co chtěli mléko do hrnku vedle aby toho bylo víc najednou, já jinak právě jela jen kafe, jen nevím zda jde spustit ta hubice uplně dolů aby to našlehalo málo mléka aniž by se hrnek musel držet - můžu to zjistit, starý máme na půdě. Ten esam 4200 má dobrý přístup na čištění a je jednoduchý. To že princip vnitřku je dobrý je vidět na tom, že střední třída delonghi jsou jiné ale ty drahé se vrátily zase k tomuhle vnitřku. Náš nový má stejné „srdíčko“. Kdyby nám neselhalo zřejmě to odvápnění věřím že jede ještě několik let. Jediné problémy byly zaseklé zrnka (spíš bordel) v kávě - i značkové. takže se to nahoře jen odšroubovalo, vysálo a fungovalo to dál
klarisk píše:
@Heineken takže napřed našlehat mléko v tom samém hrnku co do něj nateče pak káva? Jo jinak bacha na tu kys. citrónovou na odvápnění, já to dělala později s ní, s octem nebo tabletama z lidlu (lenost dojet koupit durgol) a zjistili jsme že presovač klekl tím že voda prolínala až nakapala do motorku - možná kdyby jsem to odvápňovala správným sajrajtem tak hadička vydžela déle, vevnitř presovače byly pěkné vápenité stopy - ale možná to byla výr. vada - na čištění voda hned protekla, u toho nového to teče na cykly…
Ano, v tom samém hrnku se to dělá, napřed se do něho napustí pěna z mléka a pak kafe.
Jinak já jsem to odvápňoval kyselinou citronovou, ale bylo to napsané v návodu, jinak bych to nedělal, nešetřil bych na kávovaru když to stojí tolik peněz, určitě bych koupil tablety, kdyby výrobce právě kyselinu citrónovou nedoporučoval.
@Heineken já si myslím že kys. citrónová je oproti octu slabá a prý i některé tablety jsou slabé - no těžko věřit tomu zda to prodejce „myslí upřímně“ nebo kecá. Presovač jsem odvápňovala 4 roky durgolem, pak do něj maža vlezl aby se to pořádně vyčistilo a bylo to ok. Později jsem začala používat tablety z lidlu - 2 ks a občas kys. citronovou a po 2 letech když do toho vlezl zase tak byl všude vodní kámen - prolínala hadička, jenže jinde než ve spoji který upravil a příslovečná poslední kapka motorek dodělala. ALE asi jsme spíš měli vadný kus, protože při odvápnění vše hned proteklo, jen 2× za celou dobu to jelo na etapy. Ten nový jede taky na eptapy. Tady to projelo, tak jsem to z misky dala zpět do nádrže a udělala tak 3×, ale přístrojem to vlastně jen profrčelo…
Jinak ta pěna a do ní mléko jde taky jak jsem zjistila, já to nědělala manžel ano a prý to bylo dobrý ![]()
klarisk píše:
@Heineken já si myslím že kys. citrónová je oproti octu slabá a prý i některé tablety jsou slabé - no těžko věřit tomu zda to prodejce „myslí upřímně“ nebo kecá.
Já si právě myslím, že to myslí upřímně a mě tím dost překvapil, je totiž sám proti sobě.
Zbaví se už dopředu příjmu z tablet a navíc by to měl jednodušší i při případných reklamacích, dost by jich mohl zamítnout protože při odvápňování se nepoužívají jejich tablety.
@Heineken nám prodávající taky řekla neoficiálně je možná kyselina, po dobu záruky raději profi výrobky. Co ten ocet - je horší (slabší) nebo vyžere dle mého víc?
ono blevajz od delonghi stojí do 300 a je na 4 použití - u nás tedy na cca 2 roky, jenže nějak to stále nemám po ruce když potřebuji…
klarisk píše:
@Heineken nám prodávající taky řekla neoficiálně je možná kyselina, po dobu záruky raději profi výrobky. Co ten ocet - je horší (slabší) nebo vyžere dle mého víc?ono blevajz od delonghi stojí do 300 a je na 4 použití - u nás tedy na cca 2 roky, jenže nějak to stále nemám po ruce když potřebuji…
U nás to bylo přímo v návodu, to o té kyselině, takže to bylo oficiální.
Kyselinu/ocet porovnat nedokážu, navíc podle mě by záleželo na tom, jak to naředíš, takže se to ani obecně říct nedá.
Ale do těchhle věcí bych dal radši tu kyselinu, ocet je hrozně cítit, tak bych nechtěl riskovat, že se mi kávovar nepodaří pořádně propláchnout.
![]()
@Heineken tak to beru v potaz, jakmile dojde odvápňovač (snad vydrží ještě pár let) a nekoupím jiný (nekoupím, zapomenu a najednou se rozsvítí kontrolka a mě to štve tak to musím odvápnit hned) tak dám tu kyselinu v poměru jako by měl být durgol. Díky ![]()
Musíš zkušet ![]()
hrubost - dali jsem to o chlup najemno, kafe bylo dobré a tak to bylo 6 let, nějak jsme zapomněli že s tím expedimentovat jde.
teplota - to jsem netušila že to někde nastavit jde - kde?
Množství vody - zkoušej, já to měla skoro pořád naplno (bylo to do 3/4 normálního hrnku. 3/4 jsou myslím takový menší hrnky na kafe)
Síla - tu jsem měla na 3/4, když jsem byla unavená dala jsem to naplno - když jsem chtěla míň vody tak jsem ubrala jen vodu a sílu nechala - nepřišlo mi, že když jsem nastavila míň vody a nechala sílu tak že by kafe bylo „logicky“ silnější -asi je to chytrá mašinka co si to dokázala upravit. Když jsem vyhazovala ty kolečka kafe ze zásobníku tak jsem ani nepoznala že by ze slabšího kafe bylo výrazně menší
@CokeLady tak tu teplotu jsem v návodu nenašla (protože jsem ho protrhala jen na čj abych nehledala pořád to odvápnění) ale možná to ten starý neměl. Pokud ano tak jsme na to asi nesahali. Vím jen, že jsme prodlužovali dobu vypínání.
Ta kyselost je divná buď nejsi zvyklá na silné kafe nebo máš značku kávy co ti nesedne, nám taky to jedno kafe dělalo fakt bolení břicha.
Když jsem dělala preso tak jsem dala vodu na max. a kafe dle chuťi 3/4 až plno. Já jsem kafař takže jsem potřebovala prostě jen klasické dobré kafe a rychle si zvykli všichni co jen „na kafe“ začali záhy docházet ![]()
@CokeLady aha, tak to já jedu velkým
těch 30 ml co si vzmenu kolik bylo v koj. lahvi je pro mě pidi mini kafe. Našla jsem si odměrku a kdybych dělala kafe do tohodle množství tak bych to dala tak na 1/4. Teda ale kupovat si presovač na takovýhle množství
To ty slisovaný kolečka budou asi opravdu viditelně menší a spotřeba kafe bude pomalá. Nesyp plný zásobník pokud budeš dělat kafe o tomto množství aby zbytečně „nevyčichlo“ Já dávám zásobník plný ale je pryč tak nejdpozději do 5-ti dnů.
My máme taky..ale ten 4000.Jsem s ním hrozně spokojená. My nastavení teploty teda nemáme. Pár tipů jsem našla v diskuzi na primacafe.cz.Kyselost je divná..to je asi spíš kávou. Bacha..když se mění jiný druh kávy, tak se u prvních šálků nastavuje radši větší hrubost mletí..pak se to zas přenastaví. Škoda že si to teď vůbec neužívám. Jsem na začátku těhotenství a úplně mi kafe přestali chutnat..fakt u mě divný úkaz
Jinak ať jsi spokojená ![]()
@kabab mě taky bylo neuvěřitelně ble až do 16tt, ale pak jsem chytla mlsnou a chuť na kafe. Tak jsem vodu měla asi na 70% a kafe cca 45% - pro kafaře patok, ale pro mě to bylo fajn, výjimečně jsem dala dvě denně a mimi v pohodě. Ta teplota vody je asi inovace. Hrubost jsme po prvním nastavení už nikdy neměnili - zapomněli jsme, že to jde a kafe chutnalo. Z kraje jsme vyzkoušeli co jde, ale pak člověk zlemplovatí a jede na co si zvykne
často jsem zkoušeli jiné kávy, z Makra mám odzkoušené všechny „kilovky“ a změnu v chuti jsem poznala tak první 3-4 kávy, pak mi to přišlo stejný ![]()
@klarisk Mně už ani blbě není, ale chuť na kávu nějak ztratila nebo co…doufám, že se vrátí
My stále kávy zkoušíme, ale když na to je. Nejradši máme zatím z třebíčské kávarny Salsa v Třebíči. Praží to někde v Brně nebo kde, ale budou si pořizovat svou. Ochutnala jsem už i z jiné pražírny a nedalo se to pít, zrnka byla spálená. Takže ona pražírna taky není jako pražírna.. ![]()
@kabab neboj, chuť na kávu přijde - nejpozději po pár probděných nocích až se mimi narodí
Já sypu kávu z kilových pytlíků. Měla jsem taky nějakou z pražírny ale vůbec mi v tom nepřišel rozdíl tak koupě pytlíku je pro mě pohodlnější.