Výchova dětí v minulosti a dnes

Napsat příspěvek
Velikost písma:
bamba
5.8.14 18:43
@Bábi Zlopočasná píše:
To je sice mozne, ale moj dojem je, ze kedysi ked niekto nieco zle previedol, tak bol potrestany. Dnes sa dieta z principu netresta, lebo fyzicky trest je tyranie, psychicky trest znici osobnost dietata a akykolvek zakaz je nemyslitelny, pretoze dieta ma predsa pravo aj na onu vec, co by mu mala byt zakazana.
A potom sa stretavam s mladymi co cucia jak pero z gauca, ze ich konanie moze mat aj nasledky, ktorym sa neda vyhnut :nevim:

Naprostý souhlas. Další z nešvarů dnešní doby(výchovy) je, že vlastně nic nemusí, neví co jsou povinnosti vůči druhým lidem. NIKDY nebylo tolik rozvedených či opuštěných matek s dětma. Obzvlášť pánové nějak nechápou, že mají jistou zodpovědnost, neuznávají žádný řád. Ať byla doba jakákoliv v 99% procentech se postarali o rodinu, když už někde zahli, vždy se k rodině vraceli.

• Citovat
  • Upravit
22093
5.8.14 18:44
@Bábi Zlopočasná píše:
To je sice mozne, ale moj dojem je, ze kedysi ked niekto nieco zle previedol, tak bol potrestany. Dnes sa dieta z principu netresta, lebo fyzicky trest je tyranie, psychicky trest znici osobnost dietata a akykolvek zakaz je nemyslitelny, pretoze dieta ma predsa pravo aj na onu vec, co by mu mala byt zakazana.
A potom sa stretavam s mladymi co cucia jak pero z gauca, ze ich konanie moze mat aj nasledky, ktorym sa neda vyhnut :nevim:

K tomuhle uvědomění člověka ale žádný trest nepřivede.

Protože DŮSLEDEK není totéž, co TREST.
To platí pouze v oblasti práva - kde důsledkem porušení zákona je uložený trest.

Důsledku se nelze vyhnout - trestu ano. V tom je dost zásadní rozdíl.

Každá činnost má nějaký důsledek - a jediná správná cesta ve výchově, jediný smysl a cíl celé rodičovské výchovy, je naučit děti zodpovědně přijímat důsledky jejich konání, jednání, chování. Jakou metodou to kdo provede, to už je na každém, na to žádný univerzální recept není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.8.14 18:54

@BohunkaP u nas doma bol trest zaroven aj dosledkom. Proste ked sa nieco previedlo, trest prisiel, vyhnut sa nedalo. Maximalne sa dalo prehodit zodpovednost na segru, ale to len do doby az dostala vlastny rozum :nevim:

Edit: ked som sa svojim konanim „vytrestala sama“, rozumej nasledky, tak uz dalsi extra trest od rodicov prist nemusel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
5.8.14 19:08
@Bábi Zlopočasná píše:
u nas doma bol trest zaroven aj dosledkom. Proste ked sa nieco previedlo, trest prisiel, vyhnut sa nedalo. Maximalne sa dalo prehodit zodpovednost na segru, ale to len do doby az dostala vlastny rozum :nevim:

Jinak řečeno - rodiče rozhodli o tom, co je SPRÁVNÉ a co ŠPATNÉ.

Za to ŠPATNÉ přišel TREST - za to SPRÁVNÉ přišla POCHVALA.

Přirozený důsledek činnosti veškerý žádný… Každá činnost má svůj vlastní důsledek - přinese něco dobrého, něco horšího, způsobí něco mně, způsobí něco okolí… a tomu všemu se musím naučit čelit, toto vše si musím uvědomit a zodpovědně to přijmout.

Považuji za důležitější naučit děti toto - než vštípit jim kategorizaci „toto bylo určeno za dobré - když to provedeš, dostaneš od autority pochvalu“… „toto bylo autoritou stanoveno za špatné - když to uděláš, dostaneš trest“. Toto druhé mohu naučit i cvičenou opici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.8.14 19:24
@BohunkaP píše:

Přirozený důsledek činnosti veškerý žádný… Každá činnost má svůj vlastní důsledek - přinese něco dobrého, něco horšího, způsobí něco mně, způsobí něco okolí… a tomu všemu se musím naučit čelit, toto vše si musím uvědomit a zodpovědně to přijmout.

Považuji za důležitější naučit děti toto - než vštípit jim kategorizaci „toto bylo určeno za dobré - když to provedeš, dostaneš od autority pochvalu“… „toto bylo autoritou stanoveno za špatné - když to uděláš, dostaneš trest“. Toto druhé mohu naučit i cvičenou opici.

Ja Ti neviem, ale to co rodicia rozhodli ze je dobre/spatne plati do dnes, aj v kontakte s ostatymi ludmi. Pravda, obcas sa stane, ze to, co rodicia tvrdili ze je spatne ostatni tvrdia ze je v pohode, pruser je, ze vo dvojici kde niekto prevedie to „v pohode“ niekomu tretiemu a nie mne, aj ten treti konci s pocitom straty :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
5.8.14 19:27
@BohunkaP píše:

Považuji za důležitější naučit děti toto - než vštípit jim kategorizaci „toto bylo určeno za dobré - když to provedeš, dostaneš od autority pochvalu“… „toto bylo autoritou stanoveno za špatné - když to uděláš, dostaneš trest“.Toto druhé mohu naučit i cvičenou opici.

Tak to miluju, s tímto seovnáním jsem se tu už dnes někde setkala a nevím, jestli se autorce mám smát, nebo nad ní brečet.
Každé mládě se musí učit, být vedeno k tomu, aby v dospělosti přežilo. Zrovna máme 3 koťata, ráda se na ně dívám. Kočka je učí hrou a kupodivu se po nich i ožene tlapkou. Výchova a vedení je potřeba a je jedno, jestli je to člověk, nebo opice.
Teď jsem tady měla týden vnuky, jsou hodně neposední. Posadila jsem si vnuka na klín a začala vysvětlovat. Všechno mi vzorně odkýval, jak to chápe a sotva jsem ho postavila na zem, udělal to samé, za co byl kárán. Kdyby dostal na zadek, určitě by to mělo větší účinek, než neustálé vysvětlování.
Máš děti?

• Citovat
  • Upravit
5.8.14 19:33

@BohunkaP a este tak nejak si mi pripomenula svagrovu, jak sa na kare ofrkovala, ze ZASE SU LEN CHLEBICKY… ona sa asi ucila bez trestu, iba na zaklade dosledkov… a za to posmesne odfrknutie ziaden prirodzeny dosledok neprisiel. Babicka sa vyrovnavala so stratou a tak si to nevsimla, dedo bol cerstvo pochovany, jej svagor jej pritakal… iba ja som sa citila strasne neprijemne, lebo zo mna rodicia vychovali cvicenu opicu a bolo mi trapne za svagrovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
5.8.14 19:34

@bamba, každý má svou metodu výchovy. Někdo používá fyzické tresty - a osvědčuje se mu to. Někdo je nepoužívá - a osvědčuje se mu to také. Kočka se po kotěti ožene tlapkou, vychová si životaschopné kotě - já nejsem kočka, tlapkou se neoháním, přesto si (jak doufám) vychovávám životaschopné děti.

Odsuzovat metody druhých jenom proto, že JÁ je aplikovat neumím… to svědčí především o mně samotné, ne o těch druhých ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.8.14 19:36
@BohunkaP píše:
@bamba, každý má svou metodu výchovy. Někdo používá fyzické tresty - a osvědčuje se mu to. Někdo je nepoužívá - a osvědčuje se mu to také. Kočka se po kotěti ožene tlapkou, vychová si životaschopné kotě - já nejsem kočka, tlapkou se neoháním, přesto si (jak doufám) vychovávám životaschopné děti.Odsuzovat metody druhých jenom proto, že JÁ je aplikovat neumím… to svědčí především o mně samotné, ne o těch druhých ;)

Ale hadam nikto nedava do rovnosti trest a modry zadok 8o Alebo Ty si pod inou formou trestu uz dokazes predstavit len polamane ruky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
5.8.14 19:50

@Bábi Zlopočasná, Tvou švagrovou neznám a ani toho, kdo ji vychovával, ani způsob, jakým to dělal… možná měli její rodiče posunuté hranice, možná to nepokládali za důležité. :nevim:

Upřímně řečeno - nekladu každý prohřešek dospělého člověka proti zdvořilostním pravidlům automaticky za vinu jeho rodičům. Jak píšu, Tvou švagrovou neznám - ani ty, co ji vychovali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
5.8.14 19:52
@Bábi Zlopočasná píše:
Ale hadam nikto nedava do rovnosti trest a modry zadok 8o Alebo Ty si pod inou formou trestu uz dokazes predstavit len polamane ruky?

Fyzický trest je fyzický trest, ať je v jakémkoli rozsahu. Jiný trest může být úplně cokoli.

Promiň, tady bohužel nerozumím Tvé souvislosti. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
5.8.14 19:53

@BohunkaP Je mi jedno, jak vychováváš své děti, ale výrok o cvičené opici je úsměvný. Ať dítě učíš jakoukoliv metodou, pořát je to učení, takže ta cvičená opice.
Každá činnost má svůj vlastní důsledek – přinese něco dobrého, něco horšího, způsobí něco mně, způsobí něco okolí… a tomu všemu se musím naučit čelit, toto vše si musím uvědomit a zodpovědně to přijmout.
Napsalas to vzletně a vlastně což o to. Jenže než k něčemu takovému dítě dojde, tak ho k tomu musí zákonitě někdo naučit. Nebo k tomu všemu dojde svou vrozenou inteligencí? Proč podle tebe je povinná školní docházka? Cvičená opice se taky naučí psát.

• Citovat
  • Upravit
5.8.14 19:56
@BohunkaP píše:
Fyzický trest je fyzický trest, ať je v jakémkoli rozsahu. Jiný trest může být úplně cokoli.Promiň, tady bohužel nerozumím Tvé souvislosti. :nevim:

Ja pisem o treste, Ty oponujes ze viem(e) len placnut :nevim: Aspon tak som to pochopila, ale vcera som si pri prvej nocnej strihla 27 hodin bez spanku a dospavala necelych 6, mozno spomaleny procesor :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
5.8.14 19:58
@Bábi Zlopočasná píše:
Ale hadam nikto nedava do rovnosti trest a modry zadok 8o Alebo Ty si pod inou formou trestu uz dokazes predstavit len polamane ruky?

Ne, to určitě ne, nebila jsem své děti ani vnoučata i když moc nechybělo, aby nedostali pár na zadek.Jsou i jiné tresty. Např. neuklidíš si hračky, uklidím je já, ale už si nebudeš mít s čím hrát. Samozřejmě to dodržím a holt mají smůlu.

• Citovat
  • Upravit
5.8.14 20:00
@bamba píše:
Ne, to určitě ne, nebila jsem své děti ani vnoučata i když moc nechybělo, aby nedostali pár na zadek.Jsou i jiné tresty. Např. neuklidíš si hračky, uklidím je já, ale už si nebudeš mít s čím hrát. Samozřejmě to dodržím a holt mají smůlu.

To mi pripomenulo jak som nasrata pohadzala malej hracky do kosa. Po pol roku slecna pohadzala do kosa podstatne drahsie hracky, ze ich uz nebude musiet upratovat 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí