Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak já jsem lvice a moje dcera je také lvice. Mometálně ji budou 2 roky a je to zlatíčko, její výchova je naprostá pohoda. Dokonce už 2 týdny chodí do soukr. školky místo brášky, protože je nemocnej, tak jsme ji zkusili dát místo něj. Je nadšená, všichi si ji chválí, hrozná šikulka a na svůj věk je hodně napřed, co se týká mluvení, znalostí a tak. Za to její brácha ten je střelec /3,5/ a to je teprve síla. Je to takový ero, poděs a td. Takže znamení bych asi fakt neřešila.
@Veronika444 ahoj, já mám doma téměř 20ti letou lvici
a já jsem také lev
. Takže, ano, každý lev je jiný, u nás to byl celkem boj, každého si „ochočila“ mě ne, takže byly i krušné chvilky, v pubertě byla (možná ještě trošku je) „od zdi ke zdi“ ale jinak? Cílevědomá, šikovná, samostatná a hlavně, tvrdohlavá, ale tím správným směrem… takže já jsem taková ta hrdá matka ![]()
Ženy tak já jsem taky lvice dcerka je taky lev takže je to u náš celkem zajimavé
také záleží na ascendentu..ale mužu říci že podle sebe mě taky horko těžko rodiče vychovávali ja jsem si musela zkusit vše sama takže na tom asi nečo bude lev se vychovává sám
Mám dceru lvici, dvouletou. Nejlepší je to s ní, když chvátám a potřebuju někam jet, to má největší potřebu povídání, hraní celkově dělání něčeho jiného než oblékání. Mohla bych tady skákat jak gumovej panák a ona prostě nepůjde ted hned když já potřebuju, půjde, až ona uzná za vhodné
Jinak je moc šikovná, vnímavá, učenlivá… ![]()
A jaký máte ascendent a descendent? záleží taky zdroj informací o znamení
někde to zkrášlují
Ahoj holky, mám doma malého lva (v srpnu bude mít 2 roky) a je to veselé, chytré a hravé dítko, aleposlední dobou mi teda dává zabrat. Všechno chce sám, což o to, to je normální, ale je velmi houževnatý, prosazuje se, temperamentní… prostě chce všechno sám a tak dlouho spolu bojujeme, až většinou ustoupím, je velmi mazlivý, zároveň hodně žárlivý (vždycky když se mazlím ses starším bráškou, tak zaútočí, přitom s bráchou se mazlí taky pořád). Je to doslova a do písmene malá šelmička, hravá, cílevědomá, mazlivá, žárlivá, temperamentní a prosazující se vždy a všude. Poradíte, jak na něj? Na výchovu celkem dlabe, říct si nedá a já někdy už nemůžu a místo přetahování a dohadování ustoupím. Ještě podotýkám, že nikomu vyloženě neubližuje, nic nerozbíjí apod. Všechno je to jakoby ve hře, v radosti. Taky nic nenechá, všechno prozkoumá, ošahá, vezme a že to do ruky malého dítěte nepatří ho nechává chladným. Co platí na lvíče?
@mischelinka @Marry11 No holky, ja jsem lev, a co muzu soudit, tak by me mohli uvadet v horoskopech jako vzorovy priklad ![]()
Takze co platilo na me - domluvy a sem tam pres zadek. Vetsinou teda zabralo to druhe
Hlavne neustupovat, jakmile rodice jednou povolili, meli smulu
Ne, vazne, kazde dite potrebuje hranice. Typicky lev chce byt vsude prvni, velet a vest a kdyz neni po jeho rve. Jestli uz zuri, nechte ho vyrvat, uklidni se a bude zase dobre. Mne osobne je pri zachvatu vzteku dobre jit z cesty. Jinak jeste pomaha prevest pozornost nastvane selmy nekam jinam
Mne treba hrozne dodalo dulezitosti, kdyz me doma pozadali o pomoc, treba „pojd, nebrec, pomuzes mi uvarit obed pro tatku?“ Jen jedno prosim nedelejte - nikdy maleho lva netrestejte na verejnosti. Vzdycky jsem to brala jako strasne ponizeni a dodnes jsem schopna vyjmenovat vsechny verejne tresty, ktere jsem kdy dostala ![]()
@Křováček děkuji za odpověď, to mi hrozně pomáhá, obzvlášť od typické lvice. S tím trestáním na veřejnosti máš pravdu, to jsem si všimla už i u toho mého 2leťáka. Nemluví, ale má hrozně výmluvné oči a těmi dokáže říct všechno. A s tím velením a průbojností a vztekáním apod. to teda sedí dokonale
Můj malý je na všechno hrozně šikovný, je i manuálně velmi zručný, naprosto chápe, co po něm chci, ale teda mluvit ne a ne, i když pokud chce, tak zvládne zopakovat dost slov (hlavně po starším bráchovi), ale pokud nechce, což j většinou, tak říká jen nee a je němý. To stejné se vším, chápe dokonale, ale dělá, že ne, aby si mohl dělat co chce. Ale řeknu ti, že je dost těžké tomu lvíčátku neustoupit, je vytrvalý a jde si tvrdě za svým, ne vždy mám čas si taky stát za svým, i když vím, že to je chyba.
Takže říkáš odvádět pozornost, stát si za svým, jemně potrestat a vymezovat hranice, na veřejnosti fyzicky netrestat (a jakoby vynadat ano?)?
@mischelinka To je jako bys mluvila o mně
Spíš bych se zkusila těm přímým rozkazům vyhnout, pokud takhle reaguje (já to dělám doteď
), radši bych použila to „jééé, maminka potřebuje pomoc, pojď mi honem pomoci s úklidem těch hraček, páni, ty jsi šikovný!“ To trestání je problém, maminka mi vyprávěla, že mi dala na zadek a já jsem se jí ještě smála… Ale pokud to už chápe, tak domluvit na veřejnosti jo. U těch mrňat klidně i plácnout, je to nejúčinnější a v tomhle věku si to do budoucna pamatovat nebude. Jak bude starší, tak bych ho na veřejnosti fakt netrestala, kromě té domluvy někde v ústraní. Samozřejmě pokud nepoběží do silnice nebo si nebude jiným způsobem usilovat o život, to by mi ruka vyletěla hned
Tady je malý Lev moc krásně popsaný http://www.nasedetatko.com/index.php?…
@Křováček TAk s těma přímýma rozkazama, to je snad normální, nikdo duševně zdravý nebude ochotný poslouchat příkazy jako nějaký žoldák - udělej, přines, popros, panáčkuj, řekni básničku, ruce za záda, nemluv… To nevím, jestli je znamením, já jsem střelec a vytočí mě to do ruda ještě teď, když si na to vzpomenu. Máti občas měla záchvaty vychovávání, čím víc rozkazovala, poučovala, tím víc jsem jí nevnímala a dělala věci natruc přesně naopak. Ale když jí ty záchvaty „vychovávání“ přešly, tak pro vlídné slovo bych šla světa kraj ![]()
@Křováček děkuji za odkaz, sedí to dokonale, můj lvíček je taky veselé, hravé, mazlivé a šikovné stvoření, je ale taky žárlivý, průbojný, velící a vztekající se, když není po jeho. Svým vzhledem nás všechny učaroval (má i blonďatou hřívu) a každou minutou nás překvapuje, je úžasné ho pozorovat. Jeho povaha je dobře vidět i na vztahu k bráškovi, na kterého žárlí, prosazuje se vůči němu, zároveň se s nám ale rád mazlí, hlídá si ho.
Každopádně si z toho odnáším, že i když nemám čas a energii, neměla bych mu ustoupit, aby nás jednou nepřeválcoval ![]()
@Takyjedna Možná jsou takový lidi, minimálně masochisti
Já mám problém s autoritama i v práci, bič na mě ![]()
Ženy mam doma skoro 3 letou lvici a mužu říci že už kolikrát vážně nevím co s ní. Musí být vše po jejím jakmile dostane na zadek tak je až nepříčetná. Provouje jak se jí něco zakáže stejně to udělá aby bylo po jejím. Máme doma boje
A dost často ignoruje mluvíme na ní a ona se tváří že neslyší neodpoví nereaguje nic. A jelikož jsem teda taky lev tak doma neustále říkám jako bych se dívala na sebe co mi rodiče řekli mě nezajímalo muselo být po mém.
TAKŽE jí i v celku rozumím ale je to boj