Výchova jinak aneb Naomi Aldort

Máte zkušenost s Práh Vychováváme děti a rosteme s nimi?

Přidejte zkušenost s Práh Vychováváme ...
Napsat příspěvek
Velikost písma:
13183
18.2.14 08:10

@Dueliola Jo, ale inspirovat se něčím můžeš jen pokud tomu správně porozumíš, čehož zběžným proletěním knížky nedosáhneš. Naomi mluví hlavně o výchově rodičů, takže opravdu řeší hlavně to, jak se chovají dospělí, jaký dávají vzor svým dětem. Opravdu bys jí měla přečíst pozorně, pokud se o to zajímáš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
18.2.14 08:20

@zlodcera přesně tak. Jen se vychovávám podle jiných knížek. A spousta věcí z Naominy knížky je pro mě přirozená. Proto ji nepotřebuju číst pozorně. Díky. Musím za chvíli někam jet. Takže nebudu doma. Mé nereagování neber jako ignoranci.

• Citovat
  • Upravit
13183
18.2.14 08:34

@Dueliola Já myslím, že jí pozorně číst potřebuješ, vzhledem k tomu, že jsi jí špatně pochopila. Připadám si trochu jak když mluvím do luftu :D Jde o to hlavně vychovávat bezpodmínečnou láskou, tedy milovat dítě i v situacích, kdy nedokáže ovládat svoje emoce konvenčním způsobem a potřebuje se vyjádřit, ať už křikem, pláčem nebo házením sebou v obchoďáku na zem. Tyto situace přijmout v klidu, dát najevo dítěti, že ho chápeme, že se zlobí, když nemůže být po jeho, být tu pro něj v těchto situacích a ne ho ignorovat, jak je dnes běžnou praxí, nebo ho dokonce za jeho chování bít nebo jinak trestat. Všechno ostatní přijde samo. Všichni se celý život vzděláváme a učíme z chyb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
18.2.14 12:23

@zlodcera my se asi pochopíme je na základě holých fakt :srdce:
Moje máma nás neplácala přes ruce ani po zadku, všechno nám vysvětlovala, případně nějak zaonačila aby to bylo podle ní v pohodě.
Bezpodmínečnou lásku cítím ke své rodině…to znamená…svoje rodiče, svoje děti a partnera miluji ať dělají cokoli, snažím se nevyčítat chyby, protože má na ně právo každý a učíme se. Všichni se učí. I ta maminka, která liskne půlroční dítě, jak psala Inea. Třeba byla pod tlakem nějakých emocí, o kterých my nic nevíme, tak kdo nám dal právo ji soudit. A tak je to se vším. Inea byla taky pod tlakem emocí, když nadávala na rodiče, kteří „týrají“ dítě. Vztek je emoce, která může překrývat lítost, smutek, potřebu lásky. Agresivita může pramenit z nejistoty,…Naomi mě inspirovala, odpovědi na svoje problémy jsem nacházela i jinde.
A sama vím, co potřebuju číst.

Příspěvek upraven 09.03.14 v 18:42

• Citovat
  • Upravit
Taona
18.2.14 12:28
@zlodcera píše:
@Dueliola Já myslím, že jí pozorně číst potřebuješ, vzhledem k tomu, že jsi jí špatně pochopila. Připadám si trochu jak když mluvím do luftu :D Jde o to hlavně vychovávat bezpodmínečnou láskou, tedy milovat dítě i v situacích, kdy nedokáže ovládat svoje emoce konvenčním způsobem a potřebuje se vyjádřit, ať už křikem, pláčem nebo házením sebou v obchoďáku na zem. Tyto situace přijmout v klidu, dát najevo dítěti, že ho chápeme, že se zlobí, když nemůže být po jeho, být tu pro něj v těchto situacích a ne ho ignorovat, jak je dnes běžnou praxí, nebo ho dokonce za jeho chování bít nebo jinak trestat. Všechno ostatní přijde samo. Všichni se celý život vzděláváme a učíme z chyb.

Tohle umím :* a v obchoďáku sebou naše děti neházely.

Příspěvek upraven 18.02.14 v 17:01

• Citovat
  • Upravit
13183
18.2.14 12:41

@Dueliola Dnešním dospělým už dětství nic nevrátí, jsme teď dospělé a musíme se prát se svými démony z dětství.. Stejně tak i já. Kdyby se mi nedostala do ruky kniha od Naomi, dělala bych stejné chyby jako moji rodiče. Proto jsem za ni vděčná a nedám na ni dopustit, a nemám potřebu se, na rozdíl od tebe, vzdělávat jinde. Je to kolikrát hodně těžké oprostit se od starých pocitů, které ve mně vyvolává pláč. Ale vím, že slyším jen plakat sama sebe a cítím pocity, které jsem svým pláčem vyvolávala u mých rodičů. A tak se snažím dívat se na své dítě jako sama na sebe, když jsme byla batole a nedostávalo se mi tolik lásky, kolik jsme tenkrát potřebovala. Někdo své emoce zpracovává tak, že se podělí o to co ho pohoršilo tady mezi svými lidmi, kteří vidí věci podobně, tak jako to udělala Inea, jak říkáš. Ventilovat svoje emoce na dítěti je špatné a každý se musí učit je ventilovat jinak. Je možné, že té mamince jen ujely nervy, ale to neznamená, že to v někomu druhém, kdo to viděl nezanechá šrám a že nepotřebuje o tom s někým promluvit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
18.2.14 13:51
@zlodcera píše:
@Dueliola Dnešním dospělým už dětství nic nevrátí, jsme teď dospělé a musíme se prát se svými démony z dětství.. Stejně tak i já. Kdyby se mi nedostala do ruky kniha od Naomi, dělala bych stejné chyby jako moji rodiče. Proto jsem za ni vděčná a nedám na ni dopustit, a nemám potřebu se, na rozdíl od tebe, vzdělávat jinde. Je to kolikrát hodně těžké oprostit se od starých pocitů, které ve mně vyvolává pláč. Ale vím, že slyším jen plakat sama sebe a cítím pocity, které jsem svým pláčem vyvolávala u mých rodičů. A tak se snažím dívat se na své dítě jako sama na sebe, když jsme byla batole a nedostávalo se mi tolik lásky, kolik jsme tenkrát potřebovala. Někdo své emoce zpracovává tak, že se podělí o to co ho pohoršilo tady mezi svými lidmi, kteří vidí věci podobně, tak jako to udělala Inea, jak říkáš. Ventilovat svoje emoce na dítěti je špatné a každý se musí učit je ventilovat jinak. Je možné, že té mamince jen ujely nervy, ale to neznamená, že to v někomu druhém, kdo to viděl nezanechá šrám a že nepotřebuje o tom s někým promluvit.

Máš pravdu.
Děkuju, tím svěřením jsi mi teď pomohla. Každý v sobě nosí nějaké stíny. Ať se daří je prosvětlit láskou.

• Citovat
  • Upravit
Taona
18.2.14 16:07
@I_nea píše:
@Dueliola netřeba se dále omlouvat ;) jinak taky myslím že jsi Naomi nepochopila, nebo knihu nečetla, nebo neviděla její semináře a debaty.Tímto přístupem se naopak děti učí se svými emocemi zacházet, ale zachází s nimi samostatně, pouze v přítomnosti milujícího rodiče. Rodič nemá dítě ochraňovat před světem a pak ho v 18 letech vypustit nepřipraveného. To je omyl a dnešní běžná praxe. Děti se mohou v mnoha věcech rozhodovat od narození a spolu s tím zažívat danné důsledky.

Aby dítě zacházelo samostatně se svými nevyzrálými pocity mi přijde pro jeho psychiku zhoubné, skutečně. Máme tři děti a vím o čem mluvím. Učila jsem se za pochodu a věřte mi, že realita je mnohem složitější, než píše Naomi.

• Citovat
  • Upravit
Taona
18.2.14 16:31

I milující rodič může být emočně nevyrovnaný a přenášet svou nejistotu na dítě.
Samostatně pracovat se svými emocemi neumí mnohdy ani dospělí a to, že chtějí naučit vlastní děti to, co sami neumějí, nechápu, nicméně to není moje věc. Někteří dospělí se to učí u psychoanalytiků a psychologů. Tomu, že vám stačí Naomi nerozumím :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3907
18.2.14 21:57

@Dueliola je to docela namáhavá debata, ale myslím že podnětná, taky si leccos díky tomu uvědomím. S těmi emocemi u dětí - jak jinak je můžou zvládnout než sami?? Kdo jiný to za ně udělá?? Rodič, který dítěti řekne jak se má, nemá, může nebo nemůže v danou chvíli cítit a jak pocity případně ventilovat?? To přeci není pro dítě žádná pomoc, často jen zrada. Ze situací „nebezpečných“ nebo vyhrocených atp. rodič musí dítě odvést, což je rozdíl od těch „běžných“ situací kterých je přes den taky dost. Tak spíš tohle jsem myslela.

Jinak nechce se mi to vše ani moc obhajovat, 3 děti nemám a sbírám zkušenosti tak jak to jde den po dni. Čas ukáže víc, ale zatím mi to naprosto vyhovuje a nemáme vlastně skoro žádné „problémy“, jaké se běžně řeší,, a já si mateřskou dost užívám, jsem víceméně bez stresu a obav z budoucna, žiju více přítomností.

Ze svého dětství si pamatuji velmi dobře mnoho situací a i pocity jaké jsem tehdy měla (a dnes by byly ty samé). A i proto musím s Naomi víceméně naprosto souhlasit. Každý si neseme šrámy. Teď beru mnohé z toho čeho se na nás rodiče dopustili jako možnosti učit se ze špatného příkladu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
19.2.14 07:56

Já vidím poselství Naominy knížky i v tom, mít dost tolerance a lásky nejen ke svým dětem. Může to pomoct zvládat konflikty v klidu a trénovat se na ostatních, mít snahu se s nima domluvit, i když je třeba nechápeš, nebo špatně chápeš, do hlavy jim nevidíš, nevíš čím prošli, jaké mají zážitky a zkušenosti. Když se hned urazím, nebo někoho setřu a odsoudím, nic se nedovím, rozčilováním si jen škodím a nejsem v pohodě pro své děti.

• Citovat
  • Upravit
13183
19.2.14 08:01

@Dueliola Dospělí jsou ale emočně nestabilní právě díky svým rodičům, kteří na jejich silné emoce v dětství převáděli své úzkosti! Chápeš to? Každý jedinec se musí se svými emocemi vyrovnat po svém. Některé jsou hodně silné kafe, ale pokud má dítě vedle sebe milujícího rodiče, který je v té vypjaté situaci po jejich boku a dává jim najevo, že v tom nejsou sami, a nechá je prožít si ty emoce v klidu v blízkosti milující osoby, tak z nich vyroste emočně stabilní jedinec. Já nechápu, proč je to tak složité pochopit. Nevím už po kolikáté to říkám, ale než zase napíšeš že něco nechápeš, tak si PŘEČTI TU KNIHU :D Přijdeš mi trochu rozpolcená, chvíli tu píšeš jak to chápeš a že se omlouváš a pak zase vyjedeš že něco nechápeš. Já osobně debatu s tebou končím, nezlob se. Přeju tobě i tvým třem dětem jen to nejlepší :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Taona
19.2.14 08:14
@zlodcera píše:
@Dueliola Dospělí jsou ale emočně nestabilní právě díky svým rodičům, kteří na jejich silné emoce v dětství převáděli své úzkosti! Chápeš to? Každý jedinec se musí se svými emocemi vyrovnat po svém. Některé jsou hodně silné kafe, ale pokud má dítě vedle sebe milujícího rodiče, který je v té vypjaté situaci po jejich boku a dává jim najevo, že v tom nejsou sami, a nechá je prožít si ty emoce v klidu v blízkosti milující osoby, tak z nich vyroste emočně stabilní jedinec. Já nechápu, proč je to tak složité pochopit. Nevím už po kolikáté to říkám, ale než zase napíšeš že něco nechápeš, tak si PŘEČTI TU KNIHU :D Přijdeš mi trochu rozpolcená, chvíli tu píšeš jak to chápeš a že se omlouváš a pak zase vyjedeš že něco nechápeš. Já osobně debatu s tebou končím, nezlob se. Přeju tobě i tvým třem dětem jen to nejlepší :kytka:

Ale vztek se nedá prožívat v klidu. Jde o to, že dospělý, vyrovnaný člověk ani nemusí cítit vztek, i když jde do konfliktu.

• Citovat
  • Upravit
Taona
19.2.14 08:20

@zlodcera díky za přání, nápodobně. :kytka:
Až sebou tvoje dítě liskne v obchoďáku na zem a bude ječet, jak chceš zůstat v klidu, když tě rozlobí nějaká cizí ženská na internetu :nevim:
Jde o to se nenechat vytočit a tu svou vyrovnanost máš šanci předat dětem.

• Citovat
  • Upravit
Taona
19.2.14 08:24
@zlodcera píše:
@Dueliola Dospělí jsou ale emočně nestabilní právě díky svým rodičům, kteří na jejich silné emoce v dětství převáděli své úzkosti! Chápeš to? Každý jedinec se musí se svými emocemi vyrovnat po svém. Některé jsou hodně silné kafe, ale pokud má dítě vedle sebe milujícího rodiče, který je v té vypjaté situaci po jejich boku a dává jim najevo, že v tom nejsou sami, a nechá je prožít si ty emoce v klidu v blízkosti milující osoby, tak z nich vyroste emočně stabilní jedinec. Já nechápu, proč je to tak složité pochopit. Nevím už po kolikáté to říkám, ale než zase napíšeš že něco nechápeš, tak si PŘEČTI TU KNIHU :D Přijdeš mi trochu rozpolcená, chvíli tu píšeš jak to chápeš a že se omlouváš a pak zase vyjedeš že něco nechápeš. Já osobně debatu s tebou končím, nezlob se. Přeju tobě i tvým třem dětem jen to nejlepší :kytka:

To je tím, jak se debata vyvíjí. Heslo z knížky: Tady a teď. ;) Být v přítomnosti. :lol: To jak se k tobě chovali rodiče je minulost a nedá se změnit. Můžeš se ale naučit měnit sebe. Nemám zakázané mít emoce a postoje odpovídající přítomnosti. Není to rozpolcenost, ale vývoj situace. Taky si tím ujasňuju myšlenky.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML