Výčitky svědomí, mají děti dobré dětství?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
34473
29.3.24 11:49
@Anonymní píše: Více

Jste nezodpovědní a doplatí na to děti. Teď už s tím nic neuděláte, prostě budete žít nuzně z ruky do huby. Super budoucnost, fakt že jo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2205
29.3.24 11:57

Myslím, že tvé děti mají krásné dětství, hodně se jim věnuješ. Snažila bych se ušetřit peníze i na to zoo, akvapark apod., aby aspoň 1× za rok měly něco extra. Problém vidím ve školních akcích, jestli nezvládnete zaplatit všem školu v přírodě, lyžák atd., to by byly hodně smutné. To bych řešila krátkodobou brigádou nebo by mohli přispět prarodiče v rámci narozeninového dárku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.24 12:02

Mně teda zaráží to konejšení milující rodiny, jak kdyby to měl být jakýsi ojedinělý fenomén. Tak mít milující rodinu je snad standard a snad je to něco, co se bere za základ a očekává se. Ačkoliv je realita někdy bohužel jiná, stále předpoklad milujících rodičů bere za samozřejmost :roll:

Každopádně jo, holt jste nepřemýšleli, když jste si ty děti dělali (ale nějaký důvod zřejmě být musel :nevim: ). Pozdě býka honiti. Ale dělala bych teď vše proto, aby ta situace byla lepší.
Jako je fajn mít milující rodinu, ale dnešní svět je krutý a dětská i dospívající psychika křehká, takže bych si nedělala iluze, že jim to časem zpětně nebude vadit. 8o

Zajímal by mě, co znamená „nízký nájem“. Zároveň vaše finance obecně. Děláte si podrobný rozpočet? Máte o všem přehled nebo to je, stovka tam, stovka sem a jejda, nemáme na zoo? Pokud nemate nic takového, doporučuji si ho začít dělat, zároveň byste si měli najít kvalitního poradce (říkám záměrně kvalitního, víme, jak to občas chodí :roll: ), který by vám mohl pomoci. :roll:
Zároveň bych přemýšlela nad lépe placenou prací do budoucna - nějaká rekvalifikace apod. Máš 5 děti? Tak nesedri z kůže jen chlapa, ale do budoucna taky mákni.

Jinak co se týče konzumu, jo, žijeme v době materialistické. Ale nemyslím si, že jednou za čas kino, zoo nebo výlet do zahraničí (často vyjde i levněji než výlet po Čechách v kempu právě) je nějaký konzum. Myslím si, že právě pro psychiku dítěte je důležité, aby mělo taky nějaké zážitky a někdy šly mimo každodenní stereotyp :roll:

Jinak ano, jak tu někdo psal, bude to čím dál náročnější. Čím starší děti budou, tím více počítej, že budou žárlit a chtít třeba mobil. A na střední klidně notebook kvůli škole. To vše poleze do peněz. :roll:

• Citovat
  • Upravit
445
29.3.24 12:04
@Matt 02 píše: Více

Máš pravdu, je to asi opravdu tím okruhem lidí, nejde to zevšeobecnit na nějaké místo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9117
29.3.24 12:14
@mamadvou píše: Více

Taky žiju v Praze a děti se opravdu ve školce baví o tom kdo co dělal o víkendu. Kdo byl na pouti, kdo v cirkuse, kdo byl v kině na nejnovější Disneyovce. O kroužkách a dovolených se běžně bavíme na hřišti. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
29.3.24 12:18

My taky letos neposlali děti na školu v přírodě. Peníze by na to byli, ale 6.5tis za 4noci nám prostě přišli přes čáru.
U moře jsme byli jednou, pod stanem a vyšlo téměř stejně jako dovolená tady u nás. A děti tedy spíš než na moře vzpomínají na výlet pod širákem. A ptají se kdy zas půjdeme :mrgreen: y máme „jen“ 3 děti. Každé má kroužky jaké cche a zvládne stíhat. Do zoo chodíme max jednou ročně. Koupat se chodíme do řeky :mrgreen:
V kině jsme všichni najednou ještě nebyli :nevim:
A nepřijde mi, že by dětem něco scházelo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2327
29.3.24 12:32

Máte pět dětí a věnujete se jim. Netrap se tím, že nemáte všechno. :kytka: Taky jsme na tom byli bídně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.24 12:33

@mamadvou já to nemyslím jako vychloubání, tak písemně to nejde vyjádřit přesně, aby se člověk zavděčil všem…ale těch rodin, kde je moc dětí a pak nemají peníze, mi je líto… máme dvě děti, kterým nemusím počítat výlet do zoo nebo do herny…jsme rádi venku, na kolech, na procházce…ale dcera umí lyžovat, závodně sportuje…a ve školce je jedna z nejhodnějších a nejoblíbenějších, protože je všestranně šikovná a chytrá…to že má ráda moře, neznamená, že je nevychovaná, ráda vidím, když se na ni děti a paní učitelky těší a ptají se, co ve volnu děti dělaly…asi jsme byli finančně dobře vychováni, vystudovali jsme a vzděláváme se neustále…Boty nosí dobře sedící, nejde o značky, o tom jsem vůbec nepsala, nosí Barefoot nebo kompromisní, na tréninky sportovní. S novým domem taky nemáme na vše, ale to se spraví, až půjdu do práce a jedna holčička do školy a jedna do školky…ale chceme, aby se měly dobře, jednou jsme jim mohli dopřát vzdělání, koupit auta a přispět na vlastní bydlení nebo vzít vnoučata taky k moři 😊

• Citovat
  • Upravit
6079
29.3.24 12:34

Jo a my tu každý měsíc chodíme do divadla. Mají tu loutkové a vstup na osobu je 35 Kč. Do kina nechodíme, za ty peníze nejsou filmy dost dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
29.3.24 12:49

Podle mě má děti takhle za sebou a tolik proto, že si chtěla udělat vlastní početnou rodinu a dokázat rodičům a taky sobě, že je lepší, že dětem udělá lepší dětství, než měla ona. O svém dětství sice píše málo, ale z toho mála je vidět, že to růžový určitě neměla a neměla kde načerpat, jak je to správný. Dělám s dětmi ze špatného rodinného zázemí a toto je velmi častý jev. Oni si už v pubertě plánují, jak budou lepší rodiče a je to vlastně taková berlička, o kterou se opírají, při procházení tou těžkou situaci. V naprosté většině to vypadá na konec tak, že to dopadne stejně nebo ještě hůře, než v jejich původní rodině. To se ale u zakladatelky naštěstí nestalo, ona se snaží, těm dětem dává lásku a pokud jí sama neměla, tak je to malý zázrak, už jen tohle. Jako nám co pocházíme z milujícího prostředí to přijde automatický, normální, ale to proto, že jsme si to převzali v rodině. Oni ne, takže to mají mnohem těžší, není to automatické a proto to často nezvládnou. Mě taky přijde nerozum si udělat v takové situaci tolik dětí blízko u sebe. Chceme víc dětí, ale postupně, právě proto, aby to takto nedopadlo, máme zatím jedno. A i u nás doma to tak bylo, sice nás je dost, ale s většími rozestupy, to je pak jiná písnička. Neříkám že jsme nějaký boháči a ani jeden nepocházíme z nějakých vyšších vrstev, ale na školní akce, výlety, tábory, moře bylo vždy. Mobil, počítač, kroužky, nějaké úspory na případné studium bylo taky.Sice naši furt počítali, šetřili, přemýšleli, ale vlastně na vše bylo. No ale nejsme za sebou, máme větší věkové rozestupy. U sebe vždy max dva. A takto mi to přijde super, takto to v budoucnu také chceme, uvidíme, jak se zadaří. Jenže to je ono, já to viděl doma a mohl si to převzít, zakladatelka ne, takže jí spoustu věcí nedošlo, viděla jen to, že je musí milovat, věnovat se jim, protože to jí chybělo nejvíc, to jí trápilo a to si uvědomovala, ale už neměla kde vidět to další podstatné zřejmě. Nejde jí to zazlívat. To nejdůležitější ty děti mají a teď je prostě nejdůležitější, aby se smířila s tím jak to je, bude to všechno jednodušší i když ne snadný. Ale hlavně je to hrozně důležité pro ty děti, jedině tak mají šanci vyrůst dobře. Když z toho bude dělat drama, děti to vycítí a budou to snášet mnohem hůře, než, když se to vezme jak to je a bude se dál snažit a chovat jako do teď. To je prostě zásadní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2541
29.3.24 13:07

Tak malé děti budou spokojené, ale čím víc se budou blížit pubertě, tím ten pocit vyčlenění bude větší. Puberťáci jsou stádní a neradi vyčnívají a je rozdíl, když „ne“ jako rodič říkám z přesvědčení anebo jen z důvodu nedostatku peněz :nevim:

Mám jedináčka, když bylo dítko malé nejvíc stál sport a angličtina, postupně se největší náklady přelily do vzdělání. To, že dítě případně nebylo dle svého přesvědčení dostatečně často u moře nebo nelétalo letadlem, by mě nemrzelo, ale že bych mu nemohla dopřát kvalitní a dle dítka představ vzdělání, by mě mrzelo hodně. A začíná to u školních výjezdů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
29.3.24 13:09

Tak jste si to nastavili vy, to je v pořádku, hlavně, že vám to vyhovuje a o tom to je. Ale na šťastnou rodinu a na šťastné dětství není jeden správný mustr. Všichni lidi nebudou žít nikdy stejně a každý má ty priority jinde, stejně jako možnosti, názory, zkušenosti, startovní čáru, podmínky, genetické dispozice atd atd.. Za nás jsou třeba Barefoot, to stejné závodní sport ve školce, něco, co bychom v životě neudělali a nejde o peníze, prostě to absolutně nezapadá do našich ideálních představ, ty má každý ale jiný a nic není špatně, pokud dítě nestrádá a netrpí. Je to jen odlišný názor a každého věc, každý má právo mít na to svůj názor a logicky koná, tak, jak si myslí, že je nejlepší. To neznamená, že je to nejlepší pro všechny. V něčem máš třeba i pravdu, ale to fakt není podstatné, zakladatelce to nepomůže. I ona se snaží dělat to nejlepší co umí a osobně bych byl raději dítě u ní, než u Tebe. I když ani u ní by to pro mě nebylo ideální. Ale k mému nastavení blíže. To není nic proti tobě ani trochu, jen důkaz, jak jsme každý jiný a je to dobře, alespoň není na světě nuda ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15503
29.3.24 13:14

To jsou, ale zásadní věci které jste si uvědomit a spočítat měli. Nejezdit k moři je jedna věc, bez toho se dá žít, ale neumoznit školní akce je blbý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
29.3.24 13:21

🌷Na pořízení 5ti dětí bych tedy osobně neměla odvahu z mnoha důvodů i z toho finančního, no.

Tvoje děti se v kritickém věku, konec základky a možná ještě začátek SŠ, nejspíše budou cítit ošizené, sociálně odstrčené.. 😔
Navíc je otázkou, jestli jim budete moci dopřát nejvyšší vzdělání, na které mají intelekt, vlohy, zájem,…

Za mě je tedy lepší mít peníze a dětem schválně zážitky/věci občas odpírat a dávkovat, aby z nich nebyly rozcapení fakani.

Chtělas názor, tak to ber prosím pouze jako můj názor.

Jinak jste skvělí rodiče a můžete být na sebe hrdí. Za mě je nejdůležitější mít čisté svědomí, žes pro svoje děti s dobrými úmysly udělala první poslední. :hug: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.3.24 13:26

Abych Te uklidnila jsem taky z vetsi rodiny a my jsme meli relativne na vse resp. rodice (dovolene v zahranici, soukrome skoly atd.)

ale 100× radsi bych brala rodice (bez tohodle konzumu a komfortu), kteri by me psychicky, fyzicky netyrali a meli me radi :srdce: a nechteli me menit k obrazu svemu!
Protoze ted platim tisice mesicne za terapeuta :))

Takze jo, z popisku mi prijdes jako dobra mama! Ukaze se to teda az v dospelosti na Vasem vztahu, zda radi za Tebou budou jezdit, volat, sverovat se..

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML