Vydání e-knihy. Co vše to obnáší?

28.1.25 10:03

Vydání e-knihy. Co vše to obnáší?

Ahoj, vydal jste někdo e-knihu? Co vše to obnáší? A na koho se mám obrátit (s ilustrací-navržení hlavní strany, přečtení textu a úpravy atd?
Na kolik to vyjde vše?
Co vše je potřeba?

Diky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10265
28.1.25 10:22

@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 Ahoj, záleží, co od toho čekáš. Jestli jenom vydat knihu a nabídnout ji zdarma ke stažení, tak si najdi někoho na korekturu textu, grafika pro ilustraci a vydej ji v PDF na vlastní webové stránce.
Jestli to chceš vydat,,oficiálně," pak najdi vydavatelství specializující se na e-knihy. Když se jim to bude zdát dobré, tak výše uvedené zajistí na své náklady, pokud jsi ale začínající autor, spíš počítej s tím, že ti výše uvedené služby zajistí na tvé náklady (korektura + grafika + sazba tak od 8 tis. výš, dle rozsahu textu a prací), umístí na svůj portál a dají ti nějaké podíl na příjmu z prodejů. Reálně spíš ani nepokryješ náklady.
Co je častá forma u začínajících autorů, pokud chtějí skončit alespoň na nule - představí knihu na hithit, donio apod. kde na vydání vybírají, najdou si vydavatele, který zároveň dá knihu do distribuce (některá malá rodinná nakladatelství jsou fajn a nápomocná) a především pomůžou ti nastavit cenu tak, abys dokázala knihu sama prodávat za nižší částku a nejvíc prodejům pomůžeš autorským čtením, ježděním po besedách atd. (viz. autoři cestopisů), kde si uděláš autogramiádu s prodejem. Ale poslední odstavec se týká jen tištěné podoby knihy, samozřejmě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.1.25 11:22

@Premek_Orac moc díky, tištěna kniha vyjde o dost víc že?
A dá se nějde zaregistrovat název knihy, aby mi to do té doby někdo nevzal?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
28.1.25 11:25

Zkus se podívat na pointa.cz, tam se nejdříve vybere částka na vydání knihy a pak teprve vyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
439
28.1.25 11:30

Nechci tě nijak podceňovat, ale u klasických velkých nakladatelstvích to nevidím slibně.

Ta pointa by možná šla. Nevím, jestli dávají šanci všem nebo si vybírají. Ale jde vidět, že ty částky jsou ve sta tisících a musela bys mít hodně dobrou reklamu třeba přes instagram, kde by ti to lidi přesdíleli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
28.1.25 13:43

Vydat eknihu si můžeš sama. Jde o to to napsat a mít ten textový soubor ke stažení… problém je, pokud chceš aby ti to prodavalo nějaké knihkupectví popř. obchod s eknihami.

Musí se jim to líbit, musí to být dobré a musí věřit, že jim to vydělá. :nevim:
Grafika a ilustrace nejsou levné (sama.jsem grafička a ilustrátorka). Záleží jaký styl chceš a míru propracovanosti chceš samozřejmě… :nevim:

Zaregistrovat název knihy, dokud nic nemáš napsané asi nemůžeš
To by si každý mohl zaregistrovat 10 názvů a nikdy nic nenapsat :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10265
28.1.25 15:09

@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 Záleží na počtu kusů, obecně pokud nečekáš prodejní trhák, smysl má počet třeba 200 - 300 ks. Vyjde to dost v přepočtu na kus, tak padesát si nechat pro sebe jako dárek, zbytek zkusit prodat. Já měl náklad vyšší, kus vycházel na nějakých 70-80 korun, v tom počtu nižších stovek by to byl asi dvojnásobek.
Profesionální korektura vyšla na nějakých 8.000,– (vydavatel mě přesvědčil, že nestačí korektura z hlediska pravopisu, že knihy dělají korektorky, které třeba více šahají do slovosledu apod.), grafika pak byla součástí přípravy k tisku, ale víceméně jsem tam měl nějak upravený jen obal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10265
28.1.25 15:10

@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 Jo a k názvu - je úplně běžné, že existuje více knih se stejným názvem od různých autorů. Pokud nevymyslíš nové slovo, tak si myslím, že ani zaregistrovat název díla nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26873
28.1.25 18:54

@a.n.o.n.y.m.o.u.s.0 Pokud ti nejde o prodej, ale o to, aby lidé tvoji knihu četli, můžeš to zkusit třeba tady..
https://www.ctenizdarma.cz/
Před lety zde publikovala Ilka Pacovská celou sérii Sedmý smysl, než to vydal Albatros.

@Premek_Orac V Calibre si z wordu vytvoříš i epub.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí