Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zdravim vsechny, rada bych se zeptala, zda jste nekdo zadal o vyplaceni dovolene po materske dovolene. Ja jsem samozrejme zbytek dovolene zaplacene dostala, ale ted jsem na rodicovske a nastupuju na druhou materskou. Jde mi o to, jestli budu mit narok na vyplaceni dalsi dovolene po materske a pokud ano, na cem to zavisi? Zda dostanu nejakou vyssi castku, kdyz na materskou nastoupim 8 nebo 6 tydnu pred terminem. Doktorka mi rekla, ze si to mohu rozhodnout sama, ale pokud bych dostala vic penez od zamestnavatele za dovolenou, kdyz nastoupim co nejpozdeji, tak bych zvolila tuto variantu.
V kalendářním roce musíš mít odpracováno 60dní, abys měla nárok na dovolenou v práci. mateřská se počítá do těchto odpracovaných dnů. takže 60dnů mateřské v jednom roce = nárok na dovolenou. o dovolenou si pak požádáš a vybereš si ji v návaznosti na mateřskou, ještě než ti začne dovolená rodičovská.
takže pokud máš nastoupit na mateřskou teď někdy nebo v průběhu roku, tak ti je jedno, zda to bude 6 nebo 8 týdnů před porodem. z pohledu dovolené v práci je to úplně fuk.
Tak jak píše maffi, je jedno kdy nastoupíš na druhou mateřskou, zaměstnavatel ti proplatí celou dovolenou 20-25 dní (nevím kolik máš ve smlouvě), ale musíš si o to písemně požádat před nástupem na rodičovskou. Čerpání dovolené a rodičák ti můžou jít souběžně.
@berruska píše:
Tak jak píše maffi, je jedno kdy nastoupíš na druhou mateřskou, zaměstnavatel ti proplatí celou dovolenou 20-25 dní (nevím kolik máš ve smlouvě), ale musíš si o to písemně požádat před nástupem na rodičovskou. Čerpání dovolené a rodičák ti můžou jít souběžně.
celou dovolenou neproplatí..jen poměrnou část za mateřskou..
ale je jedno kdy nastoupíš..jestli 6 nebo 8 týdnů..mateřská je vždy stejně dlouhá, takže dostaneš zaplaceno za stejně dní at nastoupiš kdy chceš
@smurfka pokud vybere dovču mezi mateřskou a dovolenou, tak má podle zákona nárok na dovču celou. v tomto jediném případě. jinak se normálně dovča krátí, ale tady ne. mám někde dokonce vypsaný číslo paragrafu, kde se to píše, pokud by bylo potřeba. loni jsem si to zjišťovala.
pokud by nestihla požádat před rodičákem, tak by se jí to pak o ty dny rodičovské krátilo.
@maffi píše:
@smurfka pokud vybere dovču mezi mateřskou a dovolenou, tak má podle zákona nárok na dovču celou. v tomto jediném případě. jinak se normálně dovča krátí, ale tady ne. mám někde dokonce vypsaný číslo paragrafu, kde se to píše, pokud by bylo potřeba. loni jsem si to zjišťovala.
pokud by nestihla požádat před rodičákem, tak by se jí to pak o ty dny rodičovské krátilo.
to nechápu..mezi čím? mateřskou a dovolenou? po mateřské následuje hned rodičák, tak nechápu mezi čím.. ![]()
Přesně tak, celá dovča, nic se nekrátí
..mmj, stejný případ sem měla v listopadu
…můžu poslat na mail vzor žádosti ![]()
Holky a jak je to, kdyz mi nase uctarka rekla, ze mi tu dovolenou proplati az po RP? V r. 2010 jsem nastoupila na MD, pak mi proplatili dovcu a navazovala jsem na RP trileta varianta. V r. 2012 jsem porodila a bylo mi receno, ze pripadnou dovolenou mi tentokrat vyplati az po skonceni RD. Tehdy jsem to nechala byt, ale porad mam pocit, ze mne natahli a ze je to blbost
Jinak jsem od roka starsiho pracovala u meho zamestnavetele (na zkraceny uvazek, nemelo to vliv na moji puvodni smlouvu) a delala jsem do konce sedmeho mesice.
@smurfka omluva, to jsem se přepsala. má tam být mezi mateřskou a rodičovskou.
@jakuve řekla bych, že pokud jsi tenkrát nepožádala hned v návaznosti na mateřskou, tak teď opravdu až po RP a nebude to v celé výši. bohužel už s tím nepůjde nic udělat.
Dovolenou proplaci mezi MD a RD, je treba zazadat ke konci MD. Pokud se zapomene, tak bud vyjdou vstric a proplati ti to i pak, nebo az po konci RD.
@maffi píše:
@jakuve řekla bych, že pokud jsi tenkrát nepožádala hned v návaznosti na mateřskou, tak teď opravdu až po RP a nebude to v celé výši. bohužel už s tím nepůjde nic udělat.
Hmm…ja jsem se na to tehdy ptala vcas a prave. ucetni rekla, ze tentokrat az po RD. Tak jsem si rikala, ze se asi zmenily nejake predpisy nebo tak a neresila jsem to. Ale uz jsem nekolikrat narazila na podobnou diskuzi a porad mi to vrtalo v hlave, tak jsem si rikala, ze se poptam. Takze dekuju za info, ja si zkusim zitra zavolat do prace a poptat se.
@maffi píše:
Mohla bys mi to, prosím, poslat?? SZ nwbo budeš chtít mail? Děkuji.
@jakuve taky jsem na druhé mateřské a opět si nechám proplatit dovču. Prvního května mi začíná rodičák a současně s ním nastupuji v zaměstnání na dovolenou. Náleží mi 4dny z loňského roku a 25 dní za letošek. Takže jestli účetní v práci řekla, že až po rodičáku, tak tě akorát obere o prachy, protože po rodičáku už to budeš mít pokrácené.