Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Nevite nekdo jak se vypocitava dan, kdyz jsem OSVC a pobiram rodicovsky prispevek? Nekde jsem zaslechla o limitu 59 000, ale nevim ceho to je limit, jestli prodaneho zbozi…? Budu mit prodej zhruba okolo 120 000 ale na nejaky pausal ci co..proste bez dokladu o koupi tech veci (jsou to starozitnosti)…
Pokud bereš rodičovskou, jsi OSVČ vedlejší. ZP platit musíš (formulář dostaneš na zdravotní pojišťovně). SP platit nemusíš, pokud příjmy minus výdaje jsou menší než 56 900 za rok 2011. Příjmy znáš, výdaje asi vypočteš procentem podle zákona o daních z příjmu, živnostníci mají 50%, ale kolik obchodníci, to nevím. Takže pokud se s tím rozdílem příjmů a výdajů vejdeš pod ten limit, sociální neplatít. Pokud se pod limit nevejdeš, doplatíš sociální z celého příjmu, to může být ze 120 tis. Kč určitě přes 10 tis. Kč. Takže doporučuju si dát na limit pozor a vejít se. Samozřejmě platíš daň z příjmu (děláš přiznání).
takze dejme tomu ze prijem mam tech 120 000..vydaje (60%) jsou tedy 72 000 = 48 000.. takze bych se vesla do limitu a platim pouze ZP?
a kdybych mela prijem 150 000 - 90 000 = 60 000 tak uz platim ZP i SP ale uz z cele castky..
no to je pekne na houby..debilni kalousek…grr..a diky za to zdravotni o tom jsem ani nevedela!!me rekli jen abych si dosla na socialku ale VZP zapomeli.. grr..
a jeste jeden dotaz..rodicak se do toho doufam nepocita!!!!!!????????
a jake je procento te dane? ja to dalem poprve tak jsem z toho cela paf
![]()
15% ze základu ( u tvých příkladů buď ze 48tis. nebo ze 60tis.) od této částky si odečteš slevu na dani ve výši 23640,– takže 0,–
A jen tak mimichodem, na Kalouska sice taky nadávám, ale myslím, že toto není jeho výmysl, platí to již delší dobu.
Hanul mas pravdu..ale kalousek zamysli snizit vydaje ze 60 na 40% a to bych byla pekne v haji
Kalousek toho vymýšlí, ale kdo ví co mu projde nebo ne. Rodičák se nepočítá.