Výpočet mateřské?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
101777
23.1.12 11:47
ondrůjka píše:
Brumla píše:
Jani diky diky :dance: Ona me vcera doblbla kamaradka, ze se to pocita z toho castesnyho.
Ja vedela, ze je tam nejaka takova fligna, ale ted jsem to proste za boha nemohla v tech zakonech najit :zed:Jenom tak na okraj…je to zakonik prace? :?
Ahojky, pracuji jako mzdová účetní a teda osobně si myslím, že by se ti počítala z toho polovičního. Jakmile jsi mezi dvěma mateřskýma důchodově a nemocensky pojištění, počítá se z poslední práce a vyměřovací základ je max 12 měs zpětně.

Pokud si mzdová účetní, tak bys měla rychle dostudovat platné zákony ( i když tedy tohle platí minimálně od roku 2009):

§ 19
(3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1965
23.1.12 12:25

Jani dekuju…musim si to nekam ulozit, at to pak zase nehledam jak pako v jinym zakone :lol:

Ondrujka jako ja bych to taky videla vic logicky, jak to pises ty, ale vim, ze uz jsem to kdysi hledala a ze tam je proste …ALE… jenom jsem si nemohla vzpomenout jaky :mrgreen:
Akorat jsem si matne vybavovala, ze tam bylo neco s tim, ze pokud byl ten predchozi zaklad vyssi…
No at zije skleroza :mrgreen:

Doufam, ze neni v nejakym jinym paragrafu nejaky jiny …ALE…, ktery by tohle vyvracelo a zkejsla bych na materske s par stovkama :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
12.2.12 10:18

ahoj mužu se zeptat počítá se mateřská z průměrného platu za x měsíců? nebo z hrubé mzdy? děkuji moc za radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101777
12.2.12 12:56
Helennaa píše:
ahoj mužu se zeptat počítá se mateřská z průměrného platu za x měsíců? nebo z hrubé mzdy? děkuji moc za radu

Mateřská se počítá z průměrného hrubého platu za posledních 12 měsíců před nástupem na tu PPM, a vždy pouze v posledním zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
690
12.2.12 17:22

a když budu u nového zaměstnavatele jen 4 měsíce ? bude se to tedy dělit jen těmito měsíci?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101777
12.2.12 18:14

Jojo, přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
28.2.13 17:35

Pěkný odpoledne,
chtěla jsem se zeptat. Včera 27.2.2013 jsem dostala od zaměstnavatele výpověď dohodou, dělala jsem tam cca rok a půl. a problém je v tom že 5.3.2013 jdu na ultrazvuk k potvrzení těhotenství.
Kdybych dejme tomu od 8.3.2013 nastoupila do práce vydržela tam toho půl roku, počítala by se mi mateřská z toho nového zaměstnání? nebo předešlejšího? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
28.2.13 17:36

změna práce

Pěkný odpoledne,
chtěla jsem se zeptat. Včera 27.2.2013 jsem dostala od zaměstnavatele výpověď dohodou, dělala jsem tam cca rok a půl. a problém je v tom že 5.3.2013 jdu na ultrazvuk k potvrzení těhotenství.
Kdybych dejme tomu od 8.3.2013 nastoupila do práce vydržela tam toho půl roku, počítala by se mi mateřská z toho nového zaměstnání? nebo předešlejšího? Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.13 17:52

Mateřská by se Ti počítala z nového zaměstnání? V kolikátém tt jsi? Pokud by jsi teď nastoupila na nemocenskou (je tam, myslím, lhůta 7 dní) a pak od výpovědi do 180 dnů nastoupila na mateřskou, na kterou můžeš nastoupit nejdříve 8 týdnů před TP, tak bys měla na mateřskou nárok, počítala by se Ti z platu minulého zaměstnání.

• Citovat
  • Upravit
101777
28.2.13 18:30

No, pokud jde teprve na potvrzení těhotenství, tak 180dní nestihne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101777
28.2.13 18:31

@dancziii Ano, pouze z nového a ty už máš něco zajištěného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.13 23:53

Počítala by se z nového. Stačí oddělat v novém zaměstnání třeba jen jeden měsíc a pak nastoupit na pn - bude se počítat z toho jednoho měsíce

• Citovat
  • Upravit
3
1.3.13 10:59

Ano tu možnost jít ještě do práce bych měla, a chtěla bych i nastoupit jednak každá kačka se teď hodí a navíc bych měla přiznaný větší příjem jak v předešlém zaměstnání. A válet se doma tak dlouho to by bylo něco na mé nervy.. jenom mě mate že někdo říká že bych už nestihla odpracovat tu dobu abych měla nárok na výpočet mateřské z nového zaměstnání..tak mě zajímalo jak to je, jestli je to nějak časově určené.
Jinak děkuji všem co se ozvali, určitě pomohlo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
2.4.13 08:27

Ahojda holky :-),

mě vypočítávání mateřské přijde docela nespravedlivý - nechápu, proč se to nemůže vypočítávat u všech z 12 měsíců, když předtím pracovaly - já jsem nestoupila do nové práce a hned otěhotněla, předtím jsem 5 let řádně pracovala, takže jsem docela naštvaná, že se mi bude mateřská vypočítávat z nové práce - kdyby to tak nebylo, tak bych mohla mít vyšší mateřskou :cert: - každá kačka dobrá. Nebo to je snad jinak??? - bohužel pro některé asi ne!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101777
2.4.13 08:54

Tak ona většina lidí jde do lepší práce, takže se jim to počítá z toho vyššího platu. A s aktuální krizí může několik let platný zákon těžko počítat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat