Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý večer, prosím o radu, třeba budete moudřejší.
Na úvod bych chtěla říct, že celý život pracuju, po nikom nic nechci, žádné zkušenosti ani s úřadem práce ani sociálními dávkami, a to je právě to jádro pudla, protože jsem se nevědomostí dostala do dost nepříjemné situace. Popíšu.
Pracovala jsem jako OSVČ (fotografka), ale nemocenskou si neplatila, protože jsem ze zdravotních problémů toho času neměla dovoleno otěhotnět. Přišla korona a lockdowny a já prakticky přišla o práci. Šla jsem tedy přes zimu na úřad práce.
Co čert nechtěl, já během zimy otěhotněla. Pod důrazným dohledem lékařů a milionem kontrol a vyšetření těhotenství prosperuje, je ovšem rizikové, a tedy bylo jasné, že na práci už nenavážu…
Celou dobu jsem se chovala jako příkladný uchazeč o zaměstnání, dokonce jsem se opravdu snažila najít něco co bych mohla vykonávat alespoň z domu.
Jednou jsem zapomněla přijít na schůzku a už to bylo. Dopis s červeným pruhem a zahájení řízení o vyřazení z evidence.
Co teď? Stalo se to někomu? Jde s tím vůbec ještě něco dělat? A pokud ne, co mám dělat jiného? Mám cca 2,5 měsíce do porodu, na mateřskou nárok nemám, na nemocenskou v souvislosti s porodem také ne. Pomůže mi vůbec někdo? Nechci dávky ani příspěvky, jen potřebuji vyřešit povinné zdravotní pojištění.
Moc děkuji za Vaše zkušenosti ![]()
Zaplatíš za 2 měsíce zdravotní pojištění. Pak po porodu rodičovský příspěvek.
No asi si ho budeš muset zaplatit, je to něco přes 2tis za mesic. Pak nahlasis pojišťovně, že pobírás rodičovský příspěvek.
No jestli tě fakt vyhodí, tak nezbývá než to zdravotní zaplatit a hned po porodu žádat o rodicak a to už za tebe bude zas platit stát.
Takže je to prostě v hajzlu? Co nějaká hmotná nouze nebo něco? Blbý je, že oni vyhazují zpětně k datu kdy k pochybení došlo. Takže 4 měsíce samoplaceni. To docela zabolí pro někoho kdo nemá příjem a ještě chystá výbavu pro miminko ![]()
Za normálních okolností bych měla něco našetřeno, jenže z rezerv jsem dotovala první rok pandemie, kterou jsem profesně přežila s odřenýma ušima ![]()
@Tauriele na další dávky pak záleží jak s kým žiješ. Pokud máš partnera, co má příjem, tak tě bude muset zaopatřit on.
@Tauriele píše:
Takže je to prostě v hajzlu? Co nějaká hmotná nouze nebo něco? Blbý je, že oni vyhazují zpětně k datu kdy k pochybení došlo. Takže 4 měsíce samoplaceni. To docela zabolí pro někoho kdo nemá příjem a ještě chystá výbavu pro miminko
Za normálních okolností bych měla něco našetřeno, jenže z rezerv jsem dotovala první rok pandemie, kterou jsem profesně přežila s odřenýma ušima
Ano. Je to v hajzlu. Pokud na ten konkrétní den nemáš razítko od lékaře případně razítko, že jsi byla na pohovoru do nového zaměstnání, automaticky jsi vyřazena a nemáš na nic nárok. K tomu si zpětně sama povinně doplácíš zdravotní pojištění.
Dávky hmotné nouze a ba bydlení jsou jaksi vázany na evidenci na úřadě práce. A ty jsi již vyřazena. Můžeš max do práce nebo se nechat živit otcem budoucího dítěte.
@Tauriele píše:
Takže je to prostě v hajzlu? Co nějaká hmotná nouze nebo něco? Blbý je, že oni vyhazují zpětně k datu kdy k pochybení došlo. Takže 4 měsíce samoplaceni. To docela zabolí pro někoho kdo nemá příjem a ještě chystá výbavu pro miminko
Za normálních okolností bych měla něco našetřeno, jenže z rezerv jsem dotovala první rok pandemie, kterou jsem profesně přežila s odřenýma ušima
Bohužel nic s tím neuděláš, tak bude to muset zaplatit tvůj partner, čekáte spolu dítě. Hlavně bych to zaplatila, ono pak tam naskočí penále.
Napiš omluvny dopis s žádostí o nevyřazení. Zkus vymyslet třeba nějakou dobrou vymluvu. Ještě to není ztracené..
Podle googlu existuje možnost od 15 dnů podat proti rozhodnutní ÚP odvolání, např. zde:
https://www.avizo.cz/…uradu-prace/
@Anonymní píše:
Napiš omluvny dopis s žádostí o nevyřazení. Zkus vymyslet třeba nějakou dobrou vymluvu. Ještě to není ztracené..
O tom silně pochybuji, stalo se to před 2 měsíci, omluvit se musí dopředu, že nedorazí.
@Tauriele píše:
Dobrý večer, prosím o radu, třeba budete moudřejší.Na úvod bych chtěla říct, že celý život pracuju, po nikom nic nechci, žádné zkušenosti ani s úřadem práce ani sociálními dávkami, a to je právě to jádro pudla, protože jsem se nevědomostí dostala do dost nepříjemné situace. Popíšu.
Pracovala jsem jako OSVČ (fotografka), ale nemocenskou si neplatila, protože jsem ze zdravotních problémů toho času neměla dovoleno otěhotnět. Přišla korona a lockdowny a já prakticky přišla o práci. Šla jsem tedy přes zimu na úřad práce.
Co čert nechtěl, já během zimy otěhotněla. Pod důrazným dohledem lékařů a milionem kontrol a vyšetření těhotenství prosperuje, je ovšem rizikové, a tedy bylo jasné, že na práci už nenavážu…
Celou dobu jsem se chovala jako příkladný uchazeč o zaměstnání, dokonce jsem se opravdu snažila najít něco co bych mohla vykonávat alespoň z domu.
Jednou jsem zapomněla přijít na schůzku a už to bylo. Dopis s červeným pruhem a zahájení řízení o vyřazení z evidence.
Co teď? Stalo se to někomu? Jde s tím vůbec ještě něco dělat? A pokud ne, co mám dělat jiného? Mám cca 2,5 měsíce do porodu, na mateřskou nárok nemám, na nemocenskou v souvislosti s porodem také ne. Pomůže mi vůbec někdo? Nechci dávky ani příspěvky, jen potřebuji vyřešit povinné zdravotní pojištění.
Moc děkuji za Vaše zkušenosti
Tak koukám, že měsíčně už je to 2 052 Kč
Děs. ![]()
Jinak co zkusit ukecat nějaku doktorku?
Ještě bych Ti poradila dobrého programátora nebo tak, ale to už je o hubu ![]()
Mě také asi třikrát vyřadili, ale bude to tak 15 let a mě to bylo nějak fuk tenkrát ![]()
Žiješ sama?
@Monik29 Nee, mám manžela, který mě prakticky živí už teď (jídlo, domácnost apod. všechno platí sám.) Vycházíme i z toho jednoho platu, ale je to tak šul nul. Achjo no.