Vyřídit OP bez oddacího listu?

Anonymní
14.2.23 14:44

Vyřídit OP bez oddacího listu?

Ahoj,

prosím, je něco pravdy na tom nebo máte zkušenost s tím, že od roku 2022 už není třeba mít k vyřízení občanského průkazu po svatbě s sebou oddací list, že si to úřednice najdou v registru? To bych nemusela čekat, až mi vydají oddací list a mohla bych jít pak v týdnu rovnou na úřad kvůli výměně OP?

Prosím anonymně. V létě se vdávám a je to pouze malinkatá svatba, tak případně, kdybych tu měla známé, ať o tom zatím neví.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
538
14.2.23 14:50

K žádosti o nový OP je nutno předložit dosavadní OP. Není povinnost nosit oddací list, ale je to výhodou, protože pracovnice nemusí nahlížet do registrů a občan bude odbaven rychleji.

https://www.budemesebrat.com/…y-po-svatbe/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30318
14.2.23 15:17

Na oddací list jsme nečekali ani před lety. Šli jsme na úřad se starou občankou a s lístečkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65307
14.2.23 15:23
@Anonymní píše:
Ahoj,

prosím, je něco pravdy na tom nebo máte zkušenost s tím, že od roku 2022 už není třeba mít k vyřízení občanského průkazu po svatbě s sebou oddací list, že si to úřednice najdou v registru? To bych nemusela čekat, až mi vydají oddací list a mohla bych jít pak v týdnu rovnou na úřad kvůli výměně OP?

Prosím anonymně. V létě se vdávám a je to pouze malinkatá svatba, tak případně, kdybych tu měla známé, ať o tom zatím neví.

dcera dostala oddací list rovnou u obřadu, i když byli mimo radnici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2650
14.2.23 15:27

Ne, mají to v registru. Ale matrika to tam musí zadat. Vím, že mě přímo říkali, že tam mám jít až další týden, aby to tam stihli zadat.

Jakože svatba byla v sobotu (oddací list jsem dostala přímo na místě). A na úřad mi řekli, že mám jít nejdřív v pátek, pro jistotu v pondělí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65307
14.2.23 15:47
@KeckaJ píše:
Ne, mají to v registru. Ale matrika to tam musí zadat. Vím, že mě přímo říkali, že tam mám jít až další týden, aby to tam stihli zadat.Jakože svatba byla v sobotu (oddací list jsem dostala přímo na místě). A na úřad mi řekli, že mám jít nejdřív v pátek, pro jistotu v pondělí.

dcera se v sobotu vdala a když v pondělí chtěla zažádat o nový průkaz pojištěnce, pojištovna už ji měla v systému pod novým jménem a kartičku chystala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
14.2.23 16:13

Nejlíp se u obřadu domluvit s matrikářkou. Já oddací list potřebovala rychle, tak mi ho vystavili hned v pondělí ráno.

• Citovat
  • Upravit
2650
14.2.23 19:06
@vokishka píše:
dcera se v sobotu vdala a když v pondělí chtěla zažádat o nový průkaz pojištěnce, pojištovna už ji měla v systému pod novým jménem a kartičku chystala

No já šla nakonec ve středu. Že to risknu. Záleží hodně na matrice. Mě matrikářka říkala, ať ji dám tak týden, že uvidí jak se k tomu dostane.

Prostě matrika to musí dát do pc. Záleží na matrice, takže bych se ptala tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.2.23 07:02

Díky moc všem za odpovědi. Asi bude opravdu nejlepší domluvit se s matrikářkou. Normálně bych to tolik neřešila, ale v práci používám denně elektronický podpis, tak to chci mít co nejdřív z krku, protože pak kvůli vyřízení el. podpisu muset jít ještě s novým OP na poštu. A za druhé dva týdny po svatbě vyrážíme na Slovensko, tak bych ráda měla už vše v pořádku. I když tam by měl vlastně stačit i pas, který by měl mít trvanlivost ještě 45 dní po svatbě.

• Citovat
  • Upravit
10899
15.2.23 07:19
@vokishka píše:

Edit: ja si nevsimla, ze pises o pojistovne. Jasne tam to je propojene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí