Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
K žádosti o nový OP je nutno předložit dosavadní OP. Není povinnost nosit oddací list, ale je to výhodou, protože pracovnice nemusí nahlížet do registrů a občan bude odbaven rychleji.
Na oddací list jsme nečekali ani před lety. Šli jsme na úřad se starou občankou a s lístečkem.
@Anonymní píše:
Ahoj,prosím, je něco pravdy na tom nebo máte zkušenost s tím, že od roku 2022 už není třeba mít k vyřízení občanského průkazu po svatbě s sebou oddací list, že si to úřednice najdou v registru? To bych nemusela čekat, až mi vydají oddací list a mohla bych jít pak v týdnu rovnou na úřad kvůli výměně OP?
Prosím anonymně. V létě se vdávám a je to pouze malinkatá svatba, tak případně, kdybych tu měla známé, ať o tom zatím neví.
dcera dostala oddací list rovnou u obřadu, i když byli mimo radnici.
Ne, mají to v registru. Ale matrika to tam musí zadat. Vím, že mě přímo říkali, že tam mám jít až další týden, aby to tam stihli zadat.
Jakože svatba byla v sobotu (oddací list jsem dostala přímo na místě). A na úřad mi řekli, že mám jít nejdřív v pátek, pro jistotu v pondělí.
@KeckaJ píše:
Ne, mají to v registru. Ale matrika to tam musí zadat. Vím, že mě přímo říkali, že tam mám jít až další týden, aby to tam stihli zadat.Jakože svatba byla v sobotu (oddací list jsem dostala přímo na místě). A na úřad mi řekli, že mám jít nejdřív v pátek, pro jistotu v pondělí.
dcera se v sobotu vdala a když v pondělí chtěla zažádat o nový průkaz pojištěnce, pojištovna už ji měla v systému pod novým jménem a kartičku chystala
Nejlíp se u obřadu domluvit s matrikářkou. Já oddací list potřebovala rychle, tak mi ho vystavili hned v pondělí ráno.
@vokishka píše:
dcera se v sobotu vdala a když v pondělí chtěla zažádat o nový průkaz pojištěnce, pojištovna už ji měla v systému pod novým jménem a kartičku chystala
No já šla nakonec ve středu. Že to risknu. Záleží hodně na matrice. Mě matrikářka říkala, ať ji dám tak týden, že uvidí jak se k tomu dostane.
Prostě matrika to musí dát do pc. Záleží na matrice, takže bych se ptala tam.
Díky moc všem za odpovědi. Asi bude opravdu nejlepší domluvit se s matrikářkou. Normálně bych to tolik neřešila, ale v práci používám denně elektronický podpis, tak to chci mít co nejdřív z krku, protože pak kvůli vyřízení el. podpisu muset jít ještě s novým OP na poštu. A za druhé dva týdny po svatbě vyrážíme na Slovensko, tak bych ráda měla už vše v pořádku. I když tam by měl vlastně stačit i pas, který by měl mít trvanlivost ještě 45 dní po svatbě.
@vokishka píše:
dcera se v sobotu vdala a když v pondělí chtěla zažádat o nový průkaz pojištěnce, pojištovna už ji měla v systému pod novým jménem a kartičku chystalaEdit: ja si nevsimla, ze pises o pojistovne. Jasne tam to je propojene.
Ahoj,
prosím, je něco pravdy na tom nebo máte zkušenost s tím, že od roku 2022 už není třeba mít k vyřízení občanského průkazu po svatbě s sebou oddací list, že si to úřednice najdou v registru? To bych nemusela čekat, až mi vydají oddací list a mohla bych jít pak v týdnu rovnou na úřad kvůli výměně OP?
Prosím anonymně. V létě se vdávám a je to pouze malinkatá svatba, tak případně, kdybych tu měla známé, ať o tom zatím neví.